Keresés

Részletes keresés

puzer Creative Commons License 2002.12.01 0 0 213
Es akkor az unokak mar automatikusan megkaphatjak a brazil allampolgarsagot...?
Előzmény: Goldman Emma (212)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.11.30 0 0 212
Tudtommal összekapcsolhatják.
Előzmény: puzer (211)
puzer Creative Commons License 2002.11.29 0 0 211
es hazassagnal ha a kis-nagy hozzamegy a rovid-hosszuhoz, es kozos nevet akarnak _maguknak_ a hazassag utan akkor ok mar nem kapcsolhatjak ossze?
Előzmény: Goldman Emma (207)
Moll Creative Commons License 2002.11.29 0 0 210
:-)
És egy órán összesen hárman felelnek, mert 35 perc elmegy a név felolvasásával....
Goldman Emma Creative Commons License 2002.11.29 0 0 209
És akkor az iskolában a tanítónő büntiből százszor leíratja vele a nevét... :-)))
Előzmény: Moll (208)
Moll Creative Commons License 2002.11.29 0 0 208
Kár :-) Pedig tök jó variációkat ki lehetett volna találni, főleg, ha a 4-nevű férjhez menne, és felvenné a férje 4 nevét is, stb.
Goldman Emma Creative Commons License 2002.11.29 0 0 207
Jó ötlet, de nem. :) A szülőknek választaniuk kell a négyből kettőt.
Előzmény: Moll (206)
Moll Creative Commons License 2002.11.29 0 0 206
Aztán mikor majd Kis-Nagy Jolánka hozzámegy Pásztor-Juhász Bélához, és ők is mindketten közös nevet akarnak a gyereknek, akkor lesz majd Kis-Nagy-Pásztor-Juhász Aranka?
:-)
Előzmény: Goldman Emma (205)
Goldman Emma Creative Commons License 2002.11.15 0 0 205
A hír pontatlan. Ez eddig is így volt, a változás az, hogy a szülők választhatják a kettős megoldást is. Nagy Géza és Kiss Mari gyereke lehet Nagy-Kiss vagy Kiss-Nagy is. Ezt eddig csak a BM-n keresztül lehetett kérvényezni, illetékért.
Előzmény: Moll (204)
Moll Creative Commons License 2002.11.15 0 0 204
"Módosul a gyermek nevére vonatkozó szabályozás is. A gyerek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli"

Ez eddig nem így volt? Tőlünk megkérdezték, mikor 2000-ben bejelentkeztünk az anyakönyvvezetőhöz, hogy az én vezetéknevemet, vagy a férjemét akarjuk-e majd a gyereknek.

irnik Creative Commons License 2002.09.24 0 0 203
A férj is felveheti felesége nevét

2002. szeptember 16., hétfő, 12:00

Rövidesen a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelynk alapján lehetővé válik, hogy a jövőben a férfiak is felvehessék feleségük családnevét a házasságkötés után. Korábban ez csak a feleségek joga volt, az Alkotmánybíróság azonban ezt jogellenesnek nyilvánította. A gyerekek ezentúl az anyjuk nevét is kaphatják.

Benyújtotta a parlamenthez az Igazságügyi Minisztérium azt a törvénymódosítást, amelynek alapján a jövő évtől a férfiak is felvehetik feleségük családnevét. A módosítás szerint a férjnek két lehetősége van a házasságkötés után: a felesége családi nevéhez kapcsolja saját keresztnevét, vagy továbbra is a maga teljes nevét viseli.

A jelenleg érvényben lévő, 1952-es törvény szerint csak a feleség veheti fel férje vezetéknevét, ezt azonban az Alkotmánybíróság jogellenesnek nyilvánította. Az Alkotmánybíróság határozata szerint ez a gyakorlat nem felel meg annak a '82-ben kihirdetett törvényerejű rendeletnek, mely szerint minden, a nőkkel szembeni megkülönböztetést fel kell számolni.

Új - mindkét nemet érintő - lehetőség, hogy a jövőben a házasulók a családi nevüket összekapcsolhatják, hozzáfűzve utónevüket. A kettős családi név lesz tehát a közös házassági nevük. Annak sem lesz akadálya, hogy csak az egyik házasuló válassza a kettős házassági nevet.

A módosítások nemcsak a jövőre nézve érvényesülhetnek, a korábban megkötött házasságban élők is módosíthatják nevüket az új törvénynek megfelelően.

Módosul a gyermek nevére vonatkozó szabályozás is. A gyerek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság ideje alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti, és a gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.

A törvénymódosítási javaslat ősszel kerül a parlament elé, és várhatólag 2002. december 15-én lép hatályba.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 202
Moll,

úgysem fogjuk megváltoztatni a világot.. :-(
Szerintem még kb. 10 év és talán elfogadják, ezt a név dolgot is. Talán...

Előzmény: Moll (201)
Moll Creative Commons License 2002.04.23 0 0 201
Visszatérve az anyuka másik nevéhez: nem értem, hogy ki csinálhat ilyenből gondot, hogy más az anya és az apa neve. Ráadásul a XXI. században! Szerintem, aki ezt furcsállja, az azt tartaná jónak, ha a világ végéig mindenki XYné lenne.
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.22 0 0 200
A kinti haveroknak is tetszik, mondták legyek Follat Moka ... de már késő. :)
Előzmény: rigojanos (199)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.21 0 0 199
Szerintem a Moka nagyon is cool nev. A Mocha is.

Előzmény: Törölt nick (196)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.20 0 0 198
Hát arra én is! De lehet, hogy egész ecccerűen csak a korlátolt ovó- és tanárnéniket kéne átnevelni, hogy kicsit kevésbé legyenek maradiak és korlátoltak.. Nemde?;-))
Előzmény: Classic Girl (197)
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.20 0 0 197
Még csak bölcsis, úgyhogy nincs probléma. Kiváncsi vagyok lesz-e belőle gond.
Előzmény: Törölt nick (196)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.20 0 0 196
Ismerősöd férje tök jó fej lehet! ;-)) Amúgy oviba vagy isibe járnak a gyerekei? Nem volt gondjuk az anyjuk "külön neve" miatt?

Érdekes amit a fekete lányok és az ő nevükről írsz.. még soha nem hallottam erről..

Előzmény: Classic Girl (184)
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.19 0 0 195
28 éves. pszichológia degree-je van, de nem ebben a szakmában dolgozik. erre még kéne 4 év hogy meglegyen a 8 év, hogy praktizálhasson, de nincs hozzá kedve. maradt a marketing, mert azt is tanult 3 évig.

jó éjszakát, itt már késő van.

Előzmény: rigojanos (194)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.19 0 0 194
A ferjed egyebkent hany eves? Mivel foglalkozik?
Előzmény: Classic Girl (192)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.19 0 0 193
Kulonben is, ne nezz Springert meg ilyeneket! :)

Van normalis TV is.

Előzmény: Classic Girl (192)
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.19 0 0 192
akkor jó.

én már többször láttam/hallottam, hogy félfekete lányok ezt a nevet adták maguknak, es k***ák voltak.

de lényegtelen. szeretem az új nevemet, csak még nem szoktam meg. még csak két hete hivnak igy. :)

Előzmény: rigojanos (191)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.19 0 0 191
Soha nem hallottam meg, hogy a kaven kivul barki masra asszocialna ebbol.

Előzmény: Classic Girl (190)
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.19 0 0 190
Mocha (csak nekem k-val is van irva nem csak ejtve).
Előzmény: rigojanos (186)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.19 0 0 189
Akkor ezek jo hirek! Gratulalok!!

De mi volt akkor a neved ezelott??

Előzmény: Classic Girl (188)
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.19 0 0 188
az már a férjezett, új nevem. email cimnek már régóta azt a nevet használom.

most csak várom a személyimet meg az útlevelet, es az erkölcsit, meg a joint sponsor kitöltött Affidavit of Support dolgait. addig iratom át a többi dolgot, meg a lakás cuccokat. Szóval ha fenti iratok megvannak, akkor kell bemennem es kapok orvost meg stb, meg az interjú időpontját.

Előzmény: rigojanos (187)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.19 0 0 187
Follat-nak hivnak, nem? Akkor nem ertem.
Előzmény: rigojanos (186)
rigojanos Creative Commons License 2002.04.19 0 0 186
Fekete utcalanyok?? Mi a vezetekneved??

Egyebkent hogy allnak az INS dolgaid??

Előzmény: Classic Girl (185)
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.19 0 0 185
Ráadásul mivel az USA-ban fogok élni, jobb ha nem tartom meg a nevem, mert a fekete utcalányoknak szokott ez a beceneve vagy választott neve lenni. Többször hallottam a Jerry Springer es a Jenny Jones show-ban is.
Classic Girl Creative Commons License 2002.04.19 0 0 184
A barátnőm megtartotta lánykori nevét, es gyereke is van. Mondta a férje, hogy "Ne legyél Horvát, a Te neved szebb, es a gyerek is nyugodtan lehet a Te neveden.". Ehhez szóljatok hozzá.
De azért a gyerek megkapta a Horvát nevet. A feleség akarta.

Ma voltam fent látogatóba, es a feleség a férj előtt mondta miután rákérdeztem hogy "Nem akartam Hovát lenni, az olyan semmilyen." Kérdeztem nem bántja a férjedet? Mondta hogy dehogyis.

Nekem hulye nevem van, a férjemnek nem. De nem ezért vettem fel a nevét. Szeretetből csak.

Előzmény: Törölt nick (183)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!