Keresés

Részletes keresés

sedmiblok Creative Commons License 2002.10.20 0 0 87
A sopszka témához szeretnék hozzászólni , mert én a szegény diák változatát ismerem a 90-es évek elejéről.
Attól függ az összetétele ,hogy éppen mit lehet kapni a piacon . Mindenért borzasztó sorban állás volt . Legalább 4 emberből állt a beszerző kommandó . Mindenegyes összetevőért komoly harcok folytak , és a megszerezhető javak keverékét neveztük sopszka salátának .
A helybéliek ugyanezt a harcot folytatták.
Szerintem ezért ismert ennyi változat.
Előzmény: stevie wonder (86)
stevie wonder Creative Commons License 2002.10.20 0 0 86
Sopszka-bulibol lett valami? :-)
matuska szilveszter Creative Commons License 2002.02.14 0 0 85
Sajnos én sem tudom. Szerintem ezt a Fegyverek fórumon kellene megkérdezni, bár elég nehéz megtalálni. Ám létezik.
Előzmény: kerub (84)
kerub Creative Commons License 2001.09.09 0 0 84
A csubricát kistányérra kiöntik és kockára vágott kegyérbelet adnak hozzá, azt mártogatják a porba és az italoknak főleg a vörösbornak csodákat művel az izével.
Csak azt tudnám hogy itt magyarországon hol lehet kapni?

Előzmény: Tamás (79)
http Creative Commons License 2001.09.09 0 0 83
Én most nekilátok és zsoszpka salátát csinálok mindenkiből.
Archi Creative Commons License 2001.07.19 0 0 82
Éljen a sopszka saláta!

Nálunk otthon ez népeledel, ha bejön az uborka-pari szezon, akkor mindig ezt esszük, tonnaszámra.

Bulgáriában nem jellemző, hogy nagyon apróra szelik a dolgokat, pedig szerintem sokkal jobban harmonizálnak az ízek, ha apróra vágják, lehűtik és egy kicsit állni hagyják.

Az "igazi" sali pedig mindenkinek más, lehet nyugodtan próbálkozni, ettem már sóstúróval, füstölt sajttal, márványsajttal, sültpaprikával (ami egyébként egy teljesen másik sali, de az is tuti), szal mikor mi volt otthon beszerezhető (valamikor itt is csak trappista volt, úgy hozattunk BG-ből mindig sóstúrót meg ezt-azt).

Mondjuk majonézes sopszkához még nem volt szerencsém, de ha Formiga megadja a címét, biztos egyszer kipróbálom.

Tamás: Mi újság újabban a bolgár tengerparton? Ja, uborkaleves megvolt?

Formiga Creative Commons License 2001.07.19 0 0 81
A sopszka nem 1 saláta, hanem bármiféle sajtot, + mondjuk paradicsomot tartalmazó sal. gyűjtôneve, legalábbis kishazánkban:-)))) A legjobbat egy amúgy kedves, kisvárosi étteremben ettük: paradiszom (karikára), paprika, sok-sok hagyma, kevés uborka, trappista sajt, éééés majonéz.......Hááát, érdekes volt:-)))
Mulan Creative Commons License 2001.07.17 0 0 80
Fogadd őszinte rosszindulatmentes irigykedésemet:-)
Előzmény: Tamás (79)
Tamás Creative Commons License 2001.07.17 0 0 79
Udvozlet a tengerpartrol. A netkavezo itt ird es mondd hatszor annyiba kerul, ugyhogy gyors leszek. Amugy minden mas csak haromszorosba. A sopszka viszont csak ketszeresbe. :-)

Szoval a mai eresztes:

5) Neszebar (tengerpart, Burgasz mellett - amirol mar volt szo), onkiszolgalo kajalda: uborka (hejastul, nagy darabokban) + paradicsom (nagy darabok) + juhsajt (aprora reszelve) + hagyma (kis darabok, nagyon keves) + reszelt petrezselyem

6) Albena (tengerpart, Varna mellett), szallodai svedasztalos verzio: uborka (heja nelkul, nagy darabokban) + paradicsom (nagy darabok) + juhsajt (aprora reszelve) + hagyma (kis darabok, nagyon keves) + reszelt petrezselyem

Megoldodni latszik a csubrica-rejtely. Ugyanis asszonypajtas szerint ezt a fuszert a babhoz szoktak kirakni az asztalra, azert talaltatok olyat ott - ugyhogy ha babot esztek, es van hozza olyan, ki ne hagyjatok, mert finom. Mindenesetre a sopszkaba nem kell.

Kedves meglatta a kerdest, hogy mikor lesz sopszka-parti, es mondott valami olyasmit, hogy majd o csinal Nektek. :-) Ezt meg nem kell tutira venni, de asszem lehet rola majd szo. :-)))

Na, addig is vigyazzatok magatokra, mi megyunk belevetodni az ejszakaba meg a tengerbe stb., nehany napig pihi van.

Persze ha talalok valami ujat, szolok meg. Sziasztok.

NaNe Creative Commons License 2001.07.17 0 0 78
Szuper jó kis tudosítás.
Egy adagot lezippelhetnél valamelyik FTP szerveren :)

Az a helyzet, hogy mi a csubricát nem a salátához kaptuk, hanem az asztalon volt (mint nálunk a bors)
Szóval, szórtuk, ettük, finom volt.
Most náluk az asztalon sincs ?
Szólni kéne, hogy ne má' :)

NaNe

Előzmény: Tamás (74)
Gai-luron Creative Commons License 2001.07.15 0 0 77
Mikor lesz sopszka-party?
Előzmény: Boba Fett (76)
Boba Fett Creative Commons License 2001.07.15 0 0 76
Ez is klassz! Király vagy! További jó utat, és várom sok szeretettel a további recepteket! ;)
Előzmény: Tamás (74)
absentEE Creative Commons License 2001.07.15 0 0 75
csak meg ne und 1 életre a sopszkát :))
Előzmény: Tamás (74)
Tamás Creative Commons License 2001.07.15 0 0 74
Na azert. :-) Akkor a mai gyujtes eredmenye:

4) Stara Zagora (orszag kozepe), szallodai etterem, eskuvoi verzio: uborka (heja nelkul, nagy darabokban) + paradicsom (nagy darabok) + juhsajt (aprora reszelve) + hagyma (kis darabok, nagyon keves) - idaig a szokasos, az erdekesseg az volt, hogy a tetejen volt disznek egy darab olivabogyo, es ebben a kivitelben talaltunk eloszor zoldpaprikat (!), nyers allapotban.

Ebbol latszik, hogy a paprikat sem zarhatjuk ki egyertelmuen az osszetevok kozul. :-) Csubrica viszont meg mindig sehol.

Holnap megyunk a tenger fele, szamithattok nehany tengerparti sopszka leirasara is. Elsokent majd a mar emlitett Neszebar felszigeten fogok tesztelni, aztan megyunk eszaknak, Burgasztol Varna fele Albena-ba, majd meglatjuk, hogy hogyan jutok internet-hozzafereshez.

Legyetek jok!

Boba Fett Creative Commons License 2001.07.14 0 0 73
Sopszkák atyja, ne hagyj el minket!!! Ezer hála, s köszönet a receptekért! Ne hagyd abba! Tűkön ülök a folytatás miatt!
Előzmény: Tamás (71)
absentEE Creative Commons License 2001.07.13 0 0 72
de jön tamÁs, és megvilágosítja elménket a sopszkák útvesztőjében...
köszönjük, mester :)))))
Előzmény: Tamás (71)
Tamás Creative Commons License 2001.07.13 0 0 71
Gyerekek, b...tok meg :-), keresek egy internetkavezot, szenvelgek fel orat egy ascii-tablazatert, hogy be tudja lepni, mint Tamás egy bolgar billentyuzetkiosztasu geprol, hogy beszamoljak Nektek az eddigi tapasztalatokrol, erre mit latok? Sullyed a topic... hat tudjatok... :-)))

Szoval udv mindenkinek Stara Zagora-bol. Akkor az eddigi tapasztalatok a kovetkezok:

1) Szofia, etterem: uborka (hejastul, nagy darabokban) + paradicsom (nagy darabok) + juhsajt (aprora reszelve) + hagyma (kis darabok, kozepes mennyisegben) + petrezselyem (aprora vagdosva, szetszorva)

2) Rousse (legnagyobb dunai kikoto, bolgar-roman hatar), haziverzio: uborka (hejastul, nagy darabokban) + paradicsom (nagy darabok) + juhsajt (aprora reszelve) + hagyma, petrezselyem absz. nem volt benne

3) Stara Zagora (orszag kozepe), etterem: uborka (heja nelkul, nagy darabokban) + paradicsom (nagy darabok) + juhsajt (aprora reszelve) + hagyma (kis darabok, nagyon keves) + petrezselyem (aprora vagdosva, szetszorva + a tetejen egy darab disznek)

Minden esetben soztuk es egy kis etolajjal kevertuk ossze, mert az ugye kell. Ezeket persze mindenhol kulon adjak is hozza.

Ami mindenhol kozos volt, az az, hogy se sult, se nyers paprika sehol nem volt. Csubrica ugyancsak nem fordult elo, es mertekado velemenyek szerint nem is lesz. :-)

Egyelore ennyi. Holnap este itt eskuvo (szallodai etterem), megnezem az ottani sopszkat is jol, rendkivul csekely bolgartudasomat meg ivassal fogom potolni.

Par nap mulva benezek megint, es leirom a tobbi recepteket is. De! Ha a topic sullyedesebol arra kovetkeztetek, hogy rajtam kivul mar senkit sem erdekel, akkor fenet nektek, nem autentikus sopszkarecepteket! >:-)

Tamás Creative Commons License 2001.07.11 0 0 70
Na gyerekek, ma délután felragadunk asszonypajtással a baszra, aztán majd jól megmutatja nekem a frankó sopszkát autentikus környezetben... jövő hét végén leszünk újra itthon aztán beszámolok.

Megyünk egy esküvőre is (nem a sajátunkra :-D), ott majd syűjtök recepteket, majd itt közzéteszem.

Legyetek jók.

Sopszka forevör. :-)))

zsosz Creative Commons License 2001.07.09 0 0 69
ez a hriszto egy nagy géniusz volt! :)
Előzmény: http (67)
Boba Fett Creative Commons License 2001.07.07 0 0 68
Pápá!
Előzmény: http (67)
http Creative Commons License 2001.07.06 0 0 67
Akkor ezt a topikot most töröltem a kedvencekből. Kár. Pedig "az élet egy nagy sopszkasaláta", ahogy Hriszto Sztojcskov mondotta.
Előzmény: http (66)
http Creative Commons License 2001.07.05 0 0 66
Nem értek a filmiparhoz. PC részemről kikapcs.
Előzmény: NaNe (65)
NaNe Creative Commons License 2001.07.03 0 0 65
Én úgy tudom, hogy fakést csak Duracell elemes sopszkához használnak kirakati célra, illetve filmforgatáshoz, mivel olyan alacsony az infra kibocsájtása, amitől még nem ég be a film.
Előzmény: http (43)
absentEE Creative Commons License 2001.07.03 0 0 64
tennap a fijam főzött tejberizst. aztán feltálalta az apjának. fahéjjal, ahogy a kedves papa szereti :)
szegény, majd megfulladt. mer a kölök aszitte, hogy SOK fahéjjal szereti :)))
Előzmény: Mulan (53)
absentEE Creative Commons License 2001.07.03 0 0 63
csombort ÉS fokhagymát
de ezt ne mondjátok meg a pasimnak...
:)
Előzmény: http (52)
Mulan Creative Commons License 2001.07.03 0 0 62
SZVSZ kevesebb, mert nem kisker áron veszi a hozzávalót:-)

Na jóccakát, jo vacsorát nektek:-)

Előzmény: zsosz (61)
zsosz Creative Commons License 2001.07.03 0 0 61
mé' szerinted miért kerül ilyen kurva drágába az össze junk food? mert annyi az ára? áááá, dehogy, ahogy levente péter mondaná. azért mert megfizeted mellé a nevet is. kukit a popsijukba nekik, na! :) (ezt előkelőbben úgy lehet mondani, h lófaszt a seggükbe :PPP szóval szerintem (bár csak tippelek) az ottani hamburgányokat ki lehet hozni 200ból, mint otthon.... :(
Előzmény: Mulan (58)
http Creative Commons License 2001.07.03 0 0 60
Bocsánat tévedtem. Már benne van a nutriaadó.
Előzmény: http (57)
zsosz Creative Commons License 2001.07.03 0 0 59
az benne van, mert csak így lehet kihozni úgy az árat, h ötszázat fizess, de közben azt hidd, h csak négy ment ki a zsebedből :(
Előzmény: http (57)
Mulan Creative Commons License 2001.07.03 0 0 58
499 még azértis sokk, amit otthon csinálok:-)) ÁFÁval is kijön kétszázból, pegig az hús, meg nagy is:-)
Előzmény: zsosz (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!