Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 28 órája 0 0 16821

Szórakoztató.

Jian vs Bayonet – Full-Power Opium War Duel (Unscripted Bout)

https://www.youtube.com/watch?v=IqFHOAweZd4

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 28 órája 0 0 16820

Egy igazi érdekesség ez a francia kardvívó, olyan ugráló-pattogó nyuszi, de nem is ez a legérdekesebb benne, hanem az

hogy mindkét (!!!) kezével vív. Alapvetően balkezes, de a linkelt csapatverseny videójában is lehet látni, ahogy hol bal kézzel, hol meg jobb kézzel asszózik.

Eddig ilyet nem figyeltem meg!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16812)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 1 napja 0 0 16819

Olyan 28-29% hosszabb.

Ez olyan 20-22 cm-es pengekülönbséget jelent, ami rengeteg!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16818)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 1 napja 0 0 16818

A srác megemlíti a vívókatana gyártóját.

"All Akado Gekken Blades are 9260 spring steel and tempered to spring back to shape without taking a set and the blades have an edge that tapers from a maximum of 3mm down to ~2mm. The blades have a rounded tip with a large central hi (groove) to offset the weight from the thicker edge."

"Katana: Blade Length 74cm (~29") / Total length 105cm (~41")"

https://www.akadoarmory.com/product/akado-premium-fencing-katana/

Ui.:

Vívás közben jól látszik, hogy mennyivel rövidebb ez a penge, mint a HK.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16816)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2 napja 0 0 16817

Kimondottan szórakoztató.

[9:20]

"...they are far less likely to kill their opponent outright. On the other hand, the katana strikes are almost guaranteed to

kill simply because of how much more force you can put behind more rigid katana blade."

És itt jön a vicces rész: 9:26-nál járunk, ahol a hosszúkardos épp megszúrja a másik jobb vállát, valamivel a honalj felett.

A valóságban a penge szépen belemenne a másik testébe, a HK-s közelebb kerülne a másikhoz, a keresztvas megakasztaná 

a katana pengéjét és nem lenne semmi olyan utóvágás, amit látunk a felvételen (9:31).

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16816)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2 napja 0 0 16816

A következőben videóban már vívás közben hasonlítják össze a két kard előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságait.

Katana VS Longsword Pt. 2 - I Was Wrong…

https://www.youtube.com/watch?v=oqnwm9uxXdg

A 27:36-es videó csupán első pár percét néztem meg, de kimondottan értelmes összehasonlítás.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16815)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2 napja 0 0 16815

Egy kellemes -- és értelmes -- összevetés: katana vs hosszúkard.

(Pontokba szedve.)

DONT Trust Movies or ANIME, The TRUTH Katana vs LONGSWORD..

https://www.youtube.com/watch?v=285P4Lmv9Zc

És a végkövetkeztetés [27:18] is teljesen racionális.

Aldabyda_ Creative Commons License 3 napja 0 0 16814

Nem hiába, Előd te azzá mindanyiunkat akik vagyunk a FSZI-nél :) sosem kivánhatnék jobb mestert.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16811)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 0 16813

Megtaláltam normális formátuman.

(Segített a YT-csatorna neve -- Cyrus of Chaos --, plusz az, hogy egy madridi világkupán volt)

Kard csapat.

Madrid World Cup 2025 SMS TEAM - GOLD - Hungary v France

https://www.youtube.com/watch?v=qZGjFmhc_i8

Szilágyi vs Patrice = 4:41 és 7:21 között.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16812)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 0 16812

Szintén Előd FB-oldaláról:

"Ez az asszó inspirált ebben az évben a legjobban!

Úgy érzem harcművészként Patrice mozgása ami a személyiségemhez a legjobban illik, ám ebben az életben már el nem érhetem ezt a szintet, de mindent megteszek hogy “cosplayezzem” azt a HEMA-ban :)"

Megkerestem egy másik asszójukat (Patrice vs Szilágyi):

Genova 2025 European Championships SEMIFINAL | Szilagyi v JP Patrice | Men Sabre Individual 2025

https://www.youtube.com/watch?v=kpMKwlGJXFs

Ez is kimondottan élvezetes!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16811)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 0 16811

Elődnek nagyon kellemes és inspiráló a pozsonyi versenyre történő felkészülését összefoglaló rövid videó.

"Edzés montázs a következő versenyre. Pozsony, jövünk"

Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 16810

Hát igen, van előnye annak ha egy nemzetközi verseny rendszert használnak a szervezők.

Ez a fura nekem, hogy mi olyan nehéz rajta? Anno a Füleki Farkasokkal 260 versenyzős versenynél, ahol lőlapra írtak mindent is már délután fent volt a hivatalos odalon. A technika megengedi, ez csak akarat kérdése.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16808)
Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 1 16809

Nem tudom mennyi a duelist alap járaton. Mindenesetre arra emlékszem, hogy nekem túl könnyűnek érződött. Így nagyobb kosárrral egész ügyes szerszám.

Előzmény: Szebényi Tibor (16807)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 5 napja 0 0 16808

Komoly kontraszt... :-(

"Pár órával a verseny vége után már láthatjuk a részletes eredményeket:..."

vs

FB:

"Sziasztok! Az összesített eredményt, ahol mindenkinek látszik a helyezése, azt hol lelem az oldalatokon?

Köszönettel" (5 napja)

A Zrínyi Kupa után 1 héttel még nem nincs kirakva a verseny utáni rangsor, most a konkrét asszók eredményeiről

nem is beszélek, mivel ezt korábban sem szokták.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16790)
Szebényi Tibor Creative Commons License 5 napja 0 0 16807

A duelist-nél az alsó határra kell figyelni, nem? Minthogy a 650 g-ot sem éri el az alap kosarával.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16802)
Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 16806

Az alex kezében light penge van, viszont a kisebb kosárral 795 gramm volt ha jól emlékszem. Andrásnál szintén light penge volt, de a kosara nagyobb volt ami már túllépte a 800 as határt (azt hiszem 835) 

A kezdőknek való javaslattal nem tudok sajnos szolgálni. Eddig 5 versenyen vettünk részt és csak a Fechtberg és Blackhorns rendelkezett azonos szabályrendszerrel.

Midnenhol máshol 900-650 grammig tér el hogy hova helyezik a skálát. 

Ha valaki biztosra akar menni, akkor minimum a két szablya vásárlása egy 700 gram körüli és egy 800 gram körüli. Ez talán az arany közép.  

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16804)
Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 16805

A mostani versenyen egy regenyei duelistet használtam nagyobb kosárral.

A saját sazblyám, amit a legtöbb versenyen használok egy Regenyei szintén, de nem emghatározható a típusa:

Átalakíttatot markolat, tournament kosár és a lighttól valamivel könyebb, de a duelistől valamivel nehezebb penge. Egyberakva 850 grammot mutat.

Ui.:Zsuzsinak hívjak :D és nagyon hiányzott a versenyen :(

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16803)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 5 napja 0 0 16804

"duelist kosár kis felső nyúlványa miatt nem problémáznak a fegyverellenőrzés során??" (UvL)

A kérdésemre megkaptam a választ.

Alex kezében pont egy ilyen kunkoros kosarú Regenyei vívószablya látható.

(Ránézésre nem tudom megmondani, hogy melyik változat: duelist vagy light?)

András kezében pedig valószínűleg a te Krieger-ed van.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16802)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 5 napja 0 0 16803

"...de a saját pengémmel ilyet nem csináltam még."

Ezt melyik gyártó pengéjére érted?

Előzmény: Aldabyda_ (16801)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 5 napja 0 0 16802

OK, akkor azt a szakmai tanácsot lehetne megfogalmazni az érdeklődők -- és saját magam -- számára, hogy a technikás(abb) jellegű versenyekre megfelelő a Regenyei-féle duelist penge + tournament kosár.

Így biztosítható a 800 gr-os tömeghatás betartása. [1]

Ez a tömeghatár egyébként mennyire jellemző a mostani HEMA-versenyekre?

A duelist kosár kis felső nyúlványa miatt nem problémáznak a fegyverellenőrzés során??

1. Írtad: "Az én általam használt Regenyei egy fura szörny szintén, amit erre a versenyre csináltattunk.

Tournament kosár de duelist penge. A maga kis 760g..."

Előzmény: Aldabyda_ (16801)
Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 16801

"Miért szükséges versenyzéshez a tornakosár?"

semmi gond nincs vele, csak nehéz. HA light pengével van kombinálva átlépi a 800grm-ot.

Amúgy a duelist érdekesen viselkedett. Nem volt sokkal nehezebb vele védeni, de a ripostoknál valamiért másképp viselkedett és a mára mondhatni ,,ikonikus" ripostjaimból valami furcsa tingli-tangli lett. Nem azt mondom, hogy a penge hibája volt, természetesen benne van hogy én bénáztam, de a saját pengémmel ilyet nem csináltam még.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16800)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 5 napja 0 0 16800

Ez kimondottan jó! És örvendetes.

UvL: "És a duelist penge bírja az ilyen versenyek terhelését?"

Ha jól értettem, akkor egy ilyen technikás(abb) jellegű versenyre megfelelő a Regenyei-féle duelist penge.

Megnéztem a kosarak közötti különbséget.

Miért szükséges versenyzéshez a tornakosár? Mert nincs az fenti, előrehajló nyúlványa??

Vagy ennek valami más oka van?

Előzmény: Aldabyda_ (16797)
Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 16799

Nem akarok csalfa reményeket ébreszteni, úgyhogy egyenlőre csak annyit modok hogy van aki akar szervezni, a későbbiekben nevezem majd meg ha biztos lesz a dolog.

Előzmény: Szebényi Tibor (16798)
Szebényi Tibor Creative Commons License 5 napja 0 1 16798

"Ja és még nem 100%, de vannak bizonyos előjelei egy Magyarországi szablya versenynek jövő tavaszra! A részleteket majd később. "

Hú, az nagyon jó lenne!

Lehet valamit tudni a szervezésről?

Én pl. örülnék, ha ez is technikás, kevésbé "hadakozós" stílusú lenne.

Előzmény: Aldabyda_ (16792)
Aldabyda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 16797

egyáltalán. Eleve a szabályzat nem támogatja a nagy vágásokat. Elég technikás mezőny volt, nem nagoyn láttam vad hadakozókat.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16795)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 6 napja 0 0 16796

Jó alapos volt ez a beszámoló.

Köszönöm!

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 6 napja 0 0 16795

"Az én általam használt Regenyei egy fura szörny szintén, amit erre a versenyre csináltattunk.

Tournament kosár de duelist penge."

Hmmm...

És a duelist penge bírja az ilyen versenyek terhelését?

Mennyire volt brutális csapkodás a mostani -- pozsonyi -- versenyen?

Előzmény: Aldabyda_ (16794)
Aldabyda_ Creative Commons License 6 napja 0 1 16794

Regenyei light, de a tournament kosárral. Még csak ránéztem és mondtam hogy nem megy át. 800 volt a limit. 835 volt a kard. Minden másban megfelelő volt, de a tömeg egyszerűen sok volt. Az én általam használt Regenyei egy fura szörny szintén, amit erre a versenyre csináltattunk. Tournament kosár de duelist penge. A maga kis 760g egyszerre van meg benne a régi regenyeim fogása, de a SIGIk gyorsasága.  

Előzmény: Szebényi Tibor (16793)
Szebényi Tibor Creative Commons License 6 napja 0 0 16793

Gratula és köszi a beszámolót!

Veszélyes és baljós a HR helyezés? :) Én csak örültem neki és büszke voltam rá (137. volt a legjobb helyezésem). Mondjuk Antek-et biztos nyomasztja a tudat, hogy neki már csak lefele vezethet az út. :D

A Szablya Iskolás szablya miért nem ment át? Tömeg, vagy hossz? Milyen típus volt?

A berliniek milyen szablyákat használtak? Mivel én szerelek, átalakítok szablyákat, bennem is motoszkált már a kisördög, hogy ha csak a hossz meg a tömeg van szabályozva, azért van lehetőség játékra (pl. 4-5 cm-es PoB-al "fénykardot" csinálni).

Aldabyda_ Creative Commons License 6 napja 0 1 16792

Na hazaértünk.

Köszönjük a bíztatást. Cserébe jön az élménybeszámoló.

Nos, a szablya iskolájából az egyik szablya nem ment át, de hálistennek vittünk eleget. Megesett velünk is már ilyen úgyhogy András a mi krigerünkel tolta. 

Az egész verseny egy nagy hajtás volt, utólag kiderült azért mert utánunk egy másik verseny volt oda szervezve(kézilabda azt hiszem). Ez ment a legpörgősebben.

A csoport mérkőzéseken én átsuhantam. Eddigi legeredményesebb csoportom volt, teszem hozzá egy srác volt kemény ellenfél, aki végül meg is nyerte az egész versenyt,  kaptam ki csak. 

Előd is hozta a formát, bár több pontja a bírókon miatt veszett. Tőlünk a srácok általában 1 vagy 2 kört hoztak. Több tagunk is a vártnál jóvalta jobb vívást mutatott be!

Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nagyon számított ki hova lett beosztva. Volt ahol borzalmasan felkészületlen/figyelmetlen bírók voltak. Több ízben kellett megvédeni a pontjainkat, többnyire sikertelenül. Szerencsére több vívó jelezte a kapott találatot és ezzel javítottuk egymás élményét. Szerencsémre én tudok szlovákul, de több bíró nem beszélt megfelelő képpen angolul, így sokszor a nyelvi szakadékba estek a pontok.

MAgához a versenyhez még a szabályzatra térnék ki. Ez volt a legbonyolultabb szabályzatú Right Of Way verseny amin eddig voltunk. A priority of line szabályt eléggé szabadon értelmezték. A szabályzat nehézsége mögé többször bújtak a bírok. Ja és még egy dolog, nem lehetett videó bírót használni a csoportkörben, gondolom az időszűke miatt. Eléggé zavaró volt, de legalább gyorsabban ment az egész.

A KR közül kiemelném a Polgár Danit, mert 3 szor találkoztunk az éven és egyre jobban vív, a jövőben érdemes lesz figyelni rá. 

András a nap elején túlgondolta a barantás győzelmeket, ahogy azt sejtettem/említettem is, hogy be fog következni. Szerencsére az egyenes kieséses szakaszon már mosollyal jött le még a vesztes asszó után is. Bezsebelt 3 nyert meccset, első versenyre ez sokkal több, mint amire én személy szerint számítottam.  Alexnek is megvan az első nyert meccse és nagyon jó volt őt boldogan látni. Sokat tanultak ebből a srácok. 

Ahogy azt már említettétek a fórumon, én juotttam a legtovább a 8-ad döntőben ejtett ki ugyan annak a Berlini iskolának az egyik tanonca, amit az első helyezett vívó vezet. A berlini Twerhau csapata lealázta a mezőnyt. Eszméletlen szinten vívtak+ az álatluk használt szablyák nagyon jók ehez a szabálykönyvhöz kapcsolva. Hatalmas kosár, vékony penge, markolathoz közeli súlypont. 

A HR-es feljebbjutásomhoz csak annyit mondanék, ez együtt jár egy bizonyos büszkeséggel, extrákkal, de egyben bajlós jel is. Egyre többen figyelnek, elemeznek, ami nagyon fura érzés mert eddig én csináltam ezt :D. Nagyon veszélyes ez a hely, hiszen itt már nem nagyon kéne vesztenem valaki ellen, aki sokkal lejjebb van, mivel akkor neki adok egy nagy ugrást a ranglétrán. 

Amit kevesen tudnak, a top 400 HR-en általában előregisztrációs lehetőséget kap Európa nagyobb versenyeire, viszont például sok versenyre már nem is mehetek, mivel 1000above, azért hogy a ,,kezdőbbek" is kapjanak lehetőséget. 

Összességében egy oké verseny volt, sok minden nem úgy működött mint az elvárható lett volna, de elsőre szerintem egész jó volt. Jövőre biztos jobb lesz!
Ja és még nem 100%, de vannak bizonyos előjelei egy Magyarországi szablya versenynek jövő tavaszra! A részleteket majd később. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16790)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!