Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 11 órája 0 0 16926

Szombaton lesz a Bajvívó Magyarok szablyavívó szemináriuma.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2 napja 0 0 16925

Igen érdekes megfigyelés!

Előzmény: Aldabyda_ (16924)
Aldabyda_ Creative Commons License 2 napja 0 1 16924

Nos ki lett próbálva a Poker Armorys szablya.

Minden előző kétségem elszállt. Egyszerűen a szablyának nem kéne ilyen jónak lennie és őszintén szólva nem értem miféle feketemágiát alkalmaztak a lengyelek. 

Elősször is, ez egy HEMA szablya és minden részlete ezt sugallja. Kezdve azzal, hogy az én Sparring Gloves kesztyűmtől kezdve mindenki más kesztyűje kényelmesen elfér a kosár alatt. Még a hosszúkardos lobster kesztyű is!

Első forgatásra a szablya nehéznek tűnik, ami felfoghatatlan számomra hiszen 100grammal könyebb a Regenyeinél. Elősször kipróbáltuk csak simán a védőfelszerelésre a vágásokat. már akkor érződött két dolog:

1. Irdatlanul átvág, és elég fájdalmasakat lehet vele vágni

2. Mint egy rúgó úgy dob vissza penge, ami kifejezetten hasznos ripostnál. 

Aztán jött a sparring és végem lett. Egyszerűen gyorsabbb vele a vágás. Nem értem miért és hogy de gyorsabb. Lehet a gram különbség, lehet a kialakítás vagy a rúgózás vagy ezen tulajdonságok összessége, de egyszerűen gyorsabban lehet vele vágni, mint bármivel amit eddig próbáltam. Itt most szigorúan az egyenes vágásokról beszélek és nem a lendítettekről, ott nem érezhető ez a különbség.

Ez az első szablya amit ha tanítányom kezébe adtam simán elvert vele, pedig nem hagytam magam. Mindenki aki vívott vele annyit mondott, hogy ez a szablya csalás. Egyszerűen előnyt élvez az akinek a kezében van. Úgyhogy legnagyobb szívfájdalmamra, de váltok a versenyhez használt szablyámról erre.

Ui.: Ez a kosár még mindíg úgy néz ki mint egy vasaló alja :D 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 0 16923

Érdeklődve várjuk a képeket és a konkrét kipróbálással kapcsolatos tapasztalatokat.

Előzmény: Aldabyda_ (16918)
Szebényi Tibor Creative Commons License 3 napja 0 0 16922

Még arra se figyeltek (egy netre feltett mintapéldánynál!), hogy egyenletesen legyen meghajlítva a kosár. Ez úgy néz ki, mintha azt mondták volna nekem, hogy van fél órád összedobni egy kosarat...

Előzmény: Szebényi Tibor (16921)
Szebényi Tibor Creative Commons License 3 napja 0 1 16921

Hát ez elég rút. :D

Ez az, ami arról hírhedt, hogy a penge nincs tengelyben a markolattal? ("előrébb" van a penge) Ami nem tudom, hogy miért így van, de nem tűnik hasznosnak. Lehet, azért fura érzés forgatni?

Előzmény: Aldabyda_ (16920)
Aldabyda_ Creative Commons License 3 napja 0 0 16920

https://www.pokerarmory.com/product-page/adept-saber

Ez inkább ami hasonlít rá, de ez konkrétan ennek a továbbfejlesztett verziója.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16919)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 0 16919
Előzmény: Aldabyda_ (16918)
Aldabyda_ Creative Commons License 3 napja 0 1 16918

Megjött a Poker Armory-tól az új szablya. Érdekes darab. Picit furcsa a kosár. Elvetettek minden korhű szellemet ennél szerintem és a praktikusságra mentek rá. Képeket majd később küldöm, illetve a működéséről majd holnap számolok be az első edzése után. Addig is pár adat.

PoB: 10cm

Hossz pengével-100cm

Penge hossz: 84 cm

Súly: 775 gram

Vércsatornázott, enyhén ívelt, de inkább egyenes a penge, széles kosarú, elvékonyodó a penge, spatulázott a hegy és a markolat vlaami fura, számomra sosem látott műanyag/fonál kombinácival van ami kifejezetten kellemes tapintású és elég tapadós. A markolatgomb nem csavaros, szóval nem kell izgulni a lazulástól, cserébe gondolom nehezen cserélhető. 1 év garancia van hozzá, ami igencsak jó! Árazást majd meglátjuk Fechtberg után, ugyanis ez még nincs piacra dobva.

Flex: nem mértem de így érzésre simán 10-en felülinek mondanám.
összességében ha az előző Regenyei Tournament szablyámmal összehasonlítom. Nehezebbnek érződik, de súlyban 100 grammal könnyebb. Fura nagyon ez a kosár, úgy tudnám leírni mintha egy vasaló alját megformálták volna kosárnak :D. 

Így elsőre ami jobb:

- Nagyobb kéz védelem

- Könnyebb összsúly, de mégsem nagyon könnyű

- A vércsatorna nagyon szépen mutat

- A markolat anyaga jobb

- a Spatulázott hegy állítólag strapabíróbb, mint a gömbölyített.

Így elsőre ami rosszabb:

- Ez a kosár nekem, személyesen külalakra nem tetszik :D, nagyon praktikus, de nem szép. Megszoktam a regenyei igényesen elkészített kosrait és ez esztétikailag nem az a szint. (persze ez egy szubjektív vélemény)

- Nincs lehetőség penge cserére, csak ha visszaküldi az ember

- Elsőre picit orrnehezebbnek tűnt, de lehet csak angyon szokatlan.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 6 napja 0 0 16917

"Ha arra gondolsz hogy esetleg én minuszolgatok..."

Ezt miből gondolod???

Soha nem írtam ilyet, sőt, nem is sejtettem semmi ehhez hasonlót.

"De ezt szerintem már tapasztaltátok."

Abszolút!

"Amennyiben én vonzottam ide valaki kedves mínuszolóst..."

Az illető a legkisebb mértékben sem kedves, inkább "kedves", hiszen nyugodtan elmondhatta volna, hogy

konkrétan mi a problémája!

Egyébként meg nem hinném, hogy te vonzottál volna ide bárkit is.

Előzmény: Aldabyda_ (16916)
Aldabyda_ Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16916

Ha arra gondolsz hogy esetleg én minuszolgatok, akkor én igyekszek ettől egyenesebben megmondani, ha valamivel nem értek egyet. De ezt szerintem már tapasztaltátok.

Amennyiben én vonzottam ide valaki kedves mínuszolóst.......bocsi :D

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16914)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16915

Persze.

Főleg azért, mert itt már voltak sokkal komolyabb mínuszolások meg egyéb "érdekes" dolgok is.

Előzmény: Aldabyda_ (16912)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16914

"Szerintem ne törődj vele."

Nem foglalkoztam vele különösebben, ugyanakkor kimondottan furcsa volt, amikor az Alcem-szablyát bemutató YT-videó

mellett megláttam a "-"-t. Utána néztem végig és most az látszik, hogy ettől a hsz-től indult a mínuszolás.

""...az tényleg durva, hogy menet közben válts plüsiről fa szablyára."

OK, lehet érteni a szándékot, de menet közben váltani... Hát...

Egy felfokozott lelkiállapotban, az agyad hozzáidomult a plüsis "csapkodáshoz" -- amikor nem kell különösebben

vigyázni a vívópartner testi épségére -- és váltás egy olyan feltételrendszerre, ahol igencsak módjával szabad csak támadni stb. stb. Egyáltalán nem tűnik jó ötletnek!" (5 napja írtam)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171184976&t=9221230

Vajon ez kinek fájhatott???

(Most már szinte biztos vagyok, hogy nem egy sértődött alternek. Ő valószínűleg legalább az oldal végéig mínuszolt volna, hogy könnyebb legyen a lelkének :-DD )

Előzmény: Annatar (16911)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16913

Abszolút semmi különös, csak az egyik alter arc bepanaszolt a Filosz-szekció moderátorainál.

* "Meddig floodolhat még ez az eccerű följelentő??"

* "22600 hozzászólás és gyakran 100-200-400x ugyanaz a mondanivaló??!"

A moderátori választ ("Szoftverrel rákeresve sem találtam nem hogy 400, de 200 azonos hozzászólást se") meg tudta érzelmileg feldolgozni. Csupán ennyi a történet.

Előzmény: Szebényi Tibor (16910)
Aldabyda_ Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16912

Szerintem sem érdemes vele foglalkozni. Én még + se tudok rakni, ha ez megnyugtat :D 

Annatar Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16911

Én azt is folyton elfelejtem, hogy itt lehet mínuszolni. :) Szerintem ne törődj vele. A mínuszok alapján veled van valamilyen problémája, talán egyszer beírja, hogy mi az, talán nem.

(nem emlékszem, hogy az utóbbi időben bárkiről bármi negatívat írtunk volna itt, de talán valami régi ügy lehet)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16909)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16910

Miért, mi történt a moderátori topikban?

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16909)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.19 0 0 16909

Vajon ki lehet ez a "kedves" mínuszoló fickó?

Lehetőségek:

* a moderátori topikban elkövetett sikertelen próbálkozása után gondolhatta úgy, hogy ellátogat ide;

* valamelyik régi "ellenfélben" ébredt fel a kíváncsiság és benézett ide.

Mindenesetre szokatlan jelenség.

Az Alcem-szablya kiértékelő videójára adni egy "-1"??? :-D

Ebben mi lenne a szakmai kritika?!

Szebényi Tibor Creative Commons License 2026.01.17 0 1 16908

Most csak ezt találtam, épp a csatornát marom félgömb-marófejjel:

(általában először a fok ívét vágom a tábla szélébe, aztán a csatornát, aztán vágom ki a táblából az él íve mentén)

Előzmény: Szebényi Tibor (16907)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2026.01.17 0 0 16907

Videóm nincs róla, csak pár fotó.

De elég macerás, 20 mm vastag poliamid táblából vágom ki a formát, meg a vércsatornát felsőmaróval, és elektromos gyaluval csinálom a distal taper-t, mindenféle deszka sablonok segítségével.

Előzmény: Aldabyda_ (16900)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2026.01.17 0 1 16906

Az volt a lényege, hogy fel sem repedt, el sem tört, a csapatban volt egy orvos (nem én voltam :D), aki ránézett, és nem látta indokoltnak, hogy kórházba vigyék. Csak zúzódás történt.

Hamar megnyugodott a srác, azóta is szívesen jár, és tisztában van, hogy van sérülésveszély.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16903)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.17 -1 0 16905

Arcem Technical Waster Sabre Review - Synthetic for HEMA

https://www.youtube.com/watch?v=rzdvrjsSI44

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16904)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.17 -1 0 16904

"VSz egészen kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik."

Összehasonlításnak itt egy másik műanyag szablya (Arcem):

https://www.blackarmoury.com/en/sabres/885-sabre-technical-waster-arcem-by-audeo.html

"With its total length of 91 cm and the blade of 77 cm, and to maintain the rigidity necessary for good application of the techniques, we have opted for the same material as our polearm simulators such as pertuisane. This gives the synthetic simulator a dynamic very close to steel, while offering lightness and comfort of use which is very useful in shows or filming."

Dobó XL:

"Teljes hossz 89 cm, a penge hossza 77 cm, a keresztvas hossza 14 cm, markolaté 10 cm,

markolat szélessége 3,5 cm."

Szinte teljesen azonos a két szablya:

* az Arcem valamivel nehezebb;

* 3 mm-rel szélesebb a pengéje;

* merevebb, nagyobb a statikus hajlékonysága;

* na meg az ára sem túl kedvező (~25 ezer vs 4,8 eFt).

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16902)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.17 -1 0 16903

És mit írt a kedves anyuka???

Ne csigázd a kíváncsiságomat...

Előzmény: Szebényi Tibor (16898)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.17 -1 0 16902

Lehet, hogy sokkal jobban járnátok ezzel:

https://reneszanszajandek.hu/termek/dobo-szablya-xl/

Már láttál ilyen eszközt ;-)

A keresztvasa nem bírja az erősebb ütéseket ;-PP, de a kezdők gyakorlásához igen-igen kellemes kard.

És még mindig meglehetősen olcsó!

VSz egészen kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik.

Előzmény: Aldabyda_ (16899)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.17 -1 0 16901

Abból, amit Tibor mesélt a műanyag gyakorlók készítéséről egyértelmű, hogy meglehetősen macerás a folyamat.

Előzmény: Aldabyda_ (16900)
Aldabyda_ Creative Commons License 2026.01.16 0 0 16900

Szóval ezeket DIY ti csináltátok. Lehetne esetleg kérnem egy kis ,,hogyan készül" videót?

Előzmény: Szebényi Tibor (16895)
Aldabyda_ Creative Commons License 2026.01.16 0 0 16899

Új csapatot indítok szeptemberben és nagy mennyiségű gyakorló kéne, természetesen próbálom olcsón elősször. Ezért is szerelkezek folyamatosan és őszintén a havi fizetésem egy része jelen pillanatban mindig valami felszerelésen landol :D

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (16894)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2026.01.16 0 0 16898

Na erre számítottam legkevésbé, hogy az érintett gyermek édesanyja ír közvetlenül hozzászólást a HEMA Hungary csoportba. :D

Előzmény: Aldabyda_ (16865)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2026.01.16 -1 0 16897

XIX. Balassi Kupa

Gyergyószentmiklós, február 14.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!