Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

feketefelho Creative Commons License 5 napja 0 0 37243

A "meleg víz" mindenkinek mást jelent, azért írtam, hogy "(nekem)".

Egyébként októberben elég gyorsan hűl a tengervíz, a hónap elején még 26 fokos, a végén (amikor az őszi szünet szokott nálunk lenni) viszont már csak 23 fokos ÁTLAGOSAN és ezt 1 méteres mélységben mérik, a felszínen ennél sokkal melegebb lehet, sznorkelezni, pancsolni tökéletes. A hónap közepén kb.24 fok, ahogy te is írtad (1m-nél mélyebben lefelé haladva nem változik gyorsan a hőmérséklet, hasonlóan a talajhoz). 

https://weatherspark.com/m/97275/10/Average-Weather-in-October-in-Paphos-Cyprus#Figures-WaterTemperature

Természetesen ezektől az átlagos értékektől lehetnek eltérések minden évben, időszakosan akár +/-3 fok is, de az átlag annyi, amit írtam.

Sok függ a tengeráramlatoktól is.

Április végén Paphoson 19 fok a klímaátlag, ma éppen kevéssel 20 fok alatt van a víz hőmérséklete. Famagusztában is 19 fok a klímaátlag, ott viszont most közel 21 fokos a víz. 

Előzmény: Tevemadár (37241)
Katana750 Creative Commons License 5 napja 0 0 37242

Köszönöm az információkat, használni fogom. 

Előzmény: Tevemadár (37241)
Tevemadár Creative Commons License 5 napja 0 0 37241

Szia

A feleségemmel mi már voltunk kinn Cipruson októberben. (közepe körül) Kifejezetten búvárkodni mentünk egy hétre: a tenger nagyon meleg! 20 méteren 24 fokos volt!! A felszínen meg még melegebb... (Emlékszem, lehúzott cipzárú wetsuitban merültem, mert melegem volt :-)

Szóval a tenger biztos, hogy meleg lesz! A nappalok is, estére viszont szerencsére lejjebb hűl majd az idő - akkor már felfér egy póló is. :-) Jó idő lesz.

Az kijutás: mi Wizz  -zel voltunk. Nem sikerült nagyon olcsón jegyet szerezni, arra emlékszem. Most áprilisban máshol voltunk a Wizz -zel és úgy vettem jegyet (egész jó árban), hogy 3 hónappal az indulási dátum előtt (valahol a neten ezt az időt  olvastam, hogy kb. akkor a "legolcsóbbak" a jegyek) néztem minden nap a jegyeket, és amikor nekem megfelelő árszintre ugrott - megvettem. Én a helyedben még várnék a jegy vásárlással...

Előzmény: Katana750 (37233)
feketefelho Creative Commons License 6 napja 0 0 37240

Amit írtam az mért adat (sokéves átlag), az érzett hőmérséklet csalóka.

Abban igazad van, hogy a sekély, partmenti víz melegebb lehet, de a mélyebb víz, ahol már úszni is lehet, az inkább a mért értékekhez lehet közelebb.

(Az pedig szerencse lehetett, hogy amikor decemberben ott voltatok kifogtatok egy melegebb időszakot. Általában nem ilyen meleg.)

Előzmény: kerkyra (37235)
aptohu Creative Commons License 6 napja 0 0 37239

Jó egyetem, sok sikert.

Előzmény: Katana750 (37238)
Katana750 Creative Commons License 6 napja 0 0 37238

Természetesen a Corvinusra járok.

Előzmény: aptohu (37237)
aptohu Creative Commons License 6 napja 0 0 37237

Ha a Corvinus Egyetemre jársz, akkor igen.

Ha általános iskola vagy középiskola a kérdés, akkor az még nem jelent meg. Várhatóan október 22. - november 2.

Előzmény: Katana750 (37236)
Katana750 Creative Commons License 6 napja 0 0 37236

Első pötyögésre megvan az idei őszi szünet. Október 27-31. Gondolkodom a török részen is, Girnében még kapcsolat is lenne. Marha érdekes az eljutás északra. Délről mehetünk személyivel északra. Közvetlenül északra nem, csak törökországi technikai leszállással, útlevéllel. Igazából észak érdekelne de egyszer(2011-ben) annyira megszívtuk a török riviérát, hogy az asszonynak hidegrázása van ha csak megemlítem Törökországot bármilyen formában. Az utolsó szó úgyis az enyém lesz(igen drágám) úgyhogy majd meglátom. Idő van, a Csabával régebben kommunikáltam, jó ötlet felvenni vele a kapcsolatot. 

Előzmény: feketefelho (37234)
kerkyra Creative Commons License 6 napja -1 0 37235

Hüvös  lesz a  tenger  ? MI  december elején voltunk Cipruson, és  a víz  legalább 25-26 fokos  volt  .   Kb  mint  Görögben  nyáron augusztusban..       

Előzmény: feketefelho (37234)
feketefelho Creative Commons License 6 napja -1 0 37234

A tenger (nekem) akkor már kicsit hűvös lesz, 23-24 fokos vízhőre számíthattok.

A Wizz-t "csodálom" már régóta. Az amúgy aránylag olcsó repjegyeik árát az iskolaszünetek idejére iszonyat megemelik (értem én, hogy piac, meg miegymás, de rohadjanak meg).

Van itt az .ndex-en egy É-Ciprus topic, ott található csaba08, aki régóta a szigeten lakik, keresd meg őt, talán tud értelmezhető dolgot mondani (https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176273)

(vagy marad a FB, de ott meg a kitelepült "idegenvezetők" csapnak le rád).

Az iskolaszünet mindig ilyen értelmezhetetlen időpontban kerül nálunk kiadásra? Tudom, hogy akkor van Mindenszentek és Halottak napja, de el lehetne szakadni ettől a dátumtól és akkor még el lehetne menni egy normális utószezonos nyaralásra.

OFF

A német tartományokban október eleje és vége közt elosztva adják ki az egy hetes szünetet, Ausztriában megegyezik a magyarral. Nem írtad, mikor lesz a szünet, próbáltam rákeresni a net-en. Hát "még nincs meg a pontos dátum" találatok érkeztek Guglitól ... ennyire nagy probléma ennek az eldöntése? Németek, osztrákok, ... már több évre előre tudják mikor lesznek a szünetek. Nekünk ez nem megy? Sajnos sok más sem ... 

Reménytelen banda.

ON

Előzmény: Katana750 (37233)
Katana750 Creative Commons License 6 napja -1 0 37233

Nekem is lenne kérdésem gyakorlott repülőzőkhöz! Az idén az őszi szünetben tudom szabadságolni magamat és Ciprusra gondoltam. Elég érdekes a lejutás a szigetre. Nem fapadosok kilőve mert csak átszállással lehet. Wizz Larnakába fél milliós repjegyek(3 főre). Ryannal Pafosz 26000/fő de október 25.-én náluk vége az évnek(pafoszba) így vissza már nem tudnánk velük jönni. Ha valaki a topikból járta már meg ezt az utat az évnek abban a felében kérem ossza meg miként jutott el a szigetre!(és haza) Tudom, van ciprusi topik is de gondoltam először itt kérdezek!

Katana750 Creative Commons License 6 napja 0 0 37232

Nekem 2 tranzitszállás a hozzászólnivalóm a sok információhoz! Mindkettő személyesen kipróbált. Szerbiában Hotel Nis City View. Bulgáriában Vidin Sztarijat Grad Hotel. Thasosra én a RO-BG-GR útvonalat ajánlom ha csúcsidőben(szombaton) mész. Ha tudod hétköznapra időzíteni a menetet, jövetet akkor jó a délszláv útvonal is. Doirani-Rodopoli-Serres-Eleftheroupoli-Kavala(vagy Keramoti). 

Előzmény: humi81 (37231)
humi81 Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37231

Nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos információt!

feketefelho Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37230

Biztosítási zöldkártyát vigyél magaddal! A forgalmi legyen érvényes!

Az utazók útlevele (vagy személyi igazolványa) legyen érvényes a hazaút napján még 3 hónapig (É-Macedónia).

Balesetbiztosítást érdemes kötni (volt rá példa, hogy ezzel is szórakoztak a mecedón határon). 

Gevgelijában vannak olcsó és jó szállások (érdemes most foglalni, mert talán még olcsóbb).

Érdemes mellékutcában lévő apartmant foglalni, mert nagyon szeretnek még éjfél után is robogózni a helybéliek, ami elég hangos tud lenni.

Ezt az éttermet ajánlom! (https://www.google.com/maps/place/Bacardi/@41.1424778,22.5004704,18z/data=!4m6!3m5!1s0x1356240ccdc9f36b:0x76b63ba9d53bf062!8m2!3d41.1427326!4d22.5008707!16s%2Fg%2F12hnvrcrn?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyMC4wIKXMDSoJLDEwMjExNjM5SAFQAw%3D%3D)

Jó a pizzájuk és finom a helyi sörük (Szkopszko). Bankkártyát elfogadnak.

Dojrant nem ismerem, de a tó partján vezet az út a határ felé és elég hangulatos (amolyan békebeli Siófok filingje van a vidéknek) ;-)

É-macedónia.

Az autópálya fizetőkapuknál többeknek volt problémája. Sokszor terminálhiba van, de lehúzza a kártyát, aztán pár hét múlva furcsa tranzakciók indulnak a kártyádról ...

Nagy címletű eurós bankjeggyel ne fizess, mert hajlamosak euró helyett ugyanolyan címletű maci pénzt (denár) visszadni (kb. 61 denár=1 EUR).

Pénzt ne válts emiatt, lehet euróval fizetni (kicsit buksz rajta, de inkább ez, minthogy jól megszívja az ember). Legyen kikészítve az apró euróban (1-2 eurós fémpénzek).

Tankolásnál nézd meg alaposan a kúton kiírt fizetendő összeget és ha a kártyaterminálon mást látsz, ne fizesd ki! Hívd ki a kutast és mutasd meg neki kint a kúton az óraállást!

(Profik lefényképezik a kutat ...)

Velem ilyen tankolós mizéria nem esett még meg, de mások panaszkodtak ilyen lehúzásra.

Tankolást euróval eszedbe ne jusson kifizetni, nagyon rossz árfolyamon váltják az eurót!!!

Gyorshajtás nem ajánlott! Több helyen is mérnek (lesből) a rendőrök, nem ér ennyit az a pár perc, amit így lehetne nyerni (170 km az egész ország, tankolással együtt kb. másfél óra).

(Vannak viszont kint felejtett sebesség korlátozó táblák, a korábbi útjavítások után egyszerűen otthagyják. Abból veheted észre, hogy a helyi erők magasról tesznek rá.)

Kétszer szálltunk meg Gevgelíjában, a szállásadók mindkét helyen nagyon rendesek voltak (a szállás euro kp-val fizethető, nem kell denár hozzá). 

Aranyos kis ország ...

Hazafelé nem fogsz még találkozni a vendégmunkásokkal, ők július végén indulnak meg hazafelé tömegesen, és egyébként is a 23-a hétköznap, amikor többnyire gond nélkül lehet közlekedni (a hétvégéhez képest).

Szerintem hazafelé tervezz másik tranzitszállást (Gevgelija, Dojran túl közel van Thasszoszhoz). Ha sietős az út hazafelé, akkor érdemes átlépni Szerbiába és ott pihenni egyet pl. Nis közelében (van ajánlott szállás is). Másnap pedig szépen hazasiklik az ember (érdemes akkor is a kishatárokat célozni, mert nyáron Röszke csodákra képes).

Ha még nem tetted meg, töltsd le a BorderWatcher alkalmazást, abban remekül látod a határforgalmat (elsősorban a magyarországit!). Az országtól távolodva sokan elfelejtik használni az appot és emiatt csökken az információ mennyisége.

SIM kártya - Szerbia, Macedónia

Nem EU régi egyik sem, így a telefonálás, net használat horribilis összegeket generálhat (előfizetéses számlákon).

Érdemes itthon aktiválni a szolgáltatód "VilágNet"-jét (vagy valami hasonlót), esetleg online venni e-SIM-et, ami erre a (Balkán) régióra érvényes.

Szerbia autópálya

Felhajtáskor húzni kell egy "nyalókát" (a bódé oldalából kilógó papírcsík), lehet nyomni kell hozzá egy gombot is. Ezt őrizd meg a pályán való haladás végéig (ne dugd el nagyon, nekünk néha sikerül, és akkor pánik van ...)

Lehajtáskor ezt átadod a bódéban ülő kezelőnek és bankkártyával kifizeted az összeget.

Itt nem szokott probléma lenni a kártyával, de érdemes digitális kártyát használni (ami probléma esetén könnyen törölhető).

Hazafelé jöhettek Bulgária felé is, az út elvezet a Rilai kolostor közelében (kb. 30-40 perc oda és ugyanennyi visszafelé is az út), a kolostorra elég 1-1.5 óra. Én sokáig elmentem mellette, mindig azt hajtogattuk, hogy "majd jövőre". Hát ne halogasd, azt látni KELL! A kolostorlátogatás után tranzitszállást én valahol Szófia környékén keresnék (de ha úgy ítéled meg, és tovább tudsz menni, akkor a határ közelében, vagy esetleg Nisben).

Másnap irány a pályán Belgrád és mivel ti a keleti országrészben laktok, akkor Belgrád után hazafelé is ajánlott a román kishatár, majd Nagyváradnál az átkelés Magyarországra.

Saját perverzióm a BG-SRB kishatáron való átkelés (amiatt, mert mi többnyire már a vendégmunkások hazafelé tartó inváziójában szoktunk utazni).

Természetesen ez csak akkor ajánlott, ha nem kell nagyon sietni hazafelé, mert a határállomás kb. 1000 m magasan van és oda fel-, és le is kell vezetni a szerpentineken (nem vészes, kicsit kanyarog az út, de szakadék sehol). Az erdei úton élmény vezetni, klíma nélkül is hűvös van az autóban és helyenként a tájat is lehet nézegetni. Mondjuk az út átvezet Bulgária egyik legszegényebb vidékén is ..., de utána a szerb oldal már sokkal jobban néz ki.

Az útra mondhatjuk, hogy jó állapotú (az itthoni utak sokkal rosszabbak), de csak 2 sávos, így ha beragadsz egy teherautó mögé, akkor bizony elég lassú lesz a haladás, de kibírható. 

Tavaly és két éve is Bulgárián keresztül jöttünk haza Sartiból. Két éve Philippit, tavaly Sztagirát (Arisztotelész szülőhelye) néztük meg, már azt, ami az ókori romokból megmaradt (mindkét hely egyszeri élményt okoz, annyira nem nyűgözött le, hogy másodszor is visszamenjek). Utána Rila, majd egy bejáratott bolgár apartmanszálló Kjusztendilben (és bevásárlás a Kauflandban ... itt még a görög ouzo is olcsóbb). Másnap tankolás után irány az Oltomanci(BG)-Ribarci(SRB) kishatár, ahol egyedüli madárként kb. 10 perc alatt átléptetnek. Innen irány a szerb autópálya (Vladicin Han) és késő délután, este haza is érünk Bp. melletti kis házikónkba. 

A GR-BG határon már nincs ellenőrzés mióta schengeni tagok lettek a bolgárok (és a románok is).

Előzmény: humi81 (37228)
bazidzsó Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37229

Anno már ajánlottuk ezt a szállást Macedóniában, (Demir Kapija). Közvetlenül a weblapon látható email címen foglaltunk mindig, előleget sem kértek. Mind a hotel és az étterem része kifogástalan, árban is elfogadhatóak. A pincészet még csak növeli a hely értékét :-)

https://popovakula.com.mk/en/

https://www.google.com/maps/place/Winery+„Popova+kula“/@41.410889,22.2239901,17z/data=!3m1!4b1!4m9!3m8!1s0x13566d39fec02077:0xa49c20b9625aebf0!5m2!4m1!1i2!8m2!3d41.410885!4d22.226565!16s%2Fg%2F11gzlcxwc?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Előzmény: humi81 (37228)
humi81 Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37228

Köszönöm a segítséget!

A Temesvári határ átkelés valamint a Gyevgyelija vagy Dojrani megállás nagyon szimpatikus számomra.

Hazaútra van valami ötlet az egy éjszakás megállásra?

Vagy inkább legyen ugyan ez a szállás visszafelé is?

feketefelho Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37227

Bővítik a Dojrani határátkelőt É-macedónia és Görögország között ...

https://szmsz.press/2025/04/22/jo-hir-a-gorogorszagba-keszuloknek/

feketefelho Creative Commons License 2025.04.23 0 0 37226

Szia!

A saját teljesítőképességedet (hatótáv) te tudod, így a tranzitszállás helyét is te tudod belőni.

Gondolom 13-n (vasárnap) 14 órától foglalható el az apartman, így jó lenne még előző nap (szombaton) reggel elindulni, eljutni a tranzitszállásig és másnap üdén, frissen letudni a maradék részt.

(Egy seggel is mehetsz, de a közel 1300 km után nem fogod jól érezni magad.)

Annyit érdemes tudni az útvonalakról (GMaps 3-at tervez tőletek), hogy a legstresszmentesebb a HU(Röszke)-SRB-NMK-GR(Evzoni) útvonal (1), végig autópálya, tele benzinkutakkal és Gevgelijában tényleg olcsó szállások vannak (ezen kívül jó és olcsó éttermeket is találsz).

A másik lehetséges útvonal (2) HU(Röszke)-SRB-BG-GR(Kalotina). Na, ez már nem teljesen sétagalopp. Bulgária az olcsó (az útvonalon a legolcsóbb) üzemanyagok lelőhelye, de nincs végig sztráda, több helyen építik, de elég lassan. Emiatt erre hosszabb lesz időben az utazás.

A harmadik variáns (3) a Pierr által említett HU-RO(Nagyvárad)-SRB-NMK-GR(Evzoni) ami hosszban a legrövedebb, időben pedig a leghosszabb. Romániában sztrádával nem igazán fogsz találkozni, és Belgrádig Szerbiában is mellékutakon kell haladni, de innen már végig sztráda.

Határok.

A hétvége többnyire rossz ómen a topiclakók szerint, főleg júliusban a vendégmunkások miatt.

Így lesz ez a július 13-ai hétvégén is, annak ellenére, hogy csak egy német tartományból indulnak hazafelé a vendégmukik (Katanától kölcsönözve), ám éppen a legsűrűbben lakott tartományból Észak-Rajna-Vesztfáliából. (A korábbi években péntek és szombat volt a halálnap 5-6 órás röszkei várakozással ...)

Amennyiben szombaton indultok nagy valószínűséggel be lesz dugulva Röszke, emiatt érdemes a Szeged környéki kishatárokkal próbálkozni (ha mindenáron Szerbia felé szeretnél menni).

Kérdés, hogy a Horvátországban addigra megnyíló új sztráda (az M6-os folytatás) mennyire változtatja meg a hadak vonulását ... (ez addigra kiderül).

Emiatt lehet jó alternatíva a harmadik, Pierr féle verzió, mert ott nincs ellenőrzés a HU-RO határon, és a RO-SRB kishatár (Temesmóra-Versecvát) 0-24-ben nyitva van (és Röszkénél biztos kisebb a forgalma).

A HU-RO-(Vidin)BG-GR útvonalat nem ajánlanám, csak akkor, ha sok időtök van, szerettek nézelődni (nagyon kevés a pályás szakasz), ellenben ez a legolcsóbb (román útdíj és a bolgár matrica olcsóbb, mint a szerb-macedón pálya (bár ennek utána kellene számolni, mert Belgrádtól már valamivel olcsóbb a szerb pálya ...)

A vendégmukik zöme török, ők eddig a BP-Röszke-Belgrád-Nis-Kalotina-Szófia útvonalat követték, emiatt az SRB-BG kalotinai átkelés is felejtős ebben az időszakban.

Döntsd el, hogy egy segg, vagy tranzit, és ha tranzit, akkor meddig szeretnél menni. Utána tudunk tovább ötletelni.

Én odafelé mindig (na jó, többnyire) az 1. verzión megyek. Arra készülj fel, hogy a SRB-NMK határon is dugó lesz. Gevgelijában vacsi, utána alszunk és másnap legurulunk a tengerpartra. Tavaly kicsit húzósabb lett, ...)

Előzmény: humi81 (37222)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37225

Kb. 12 óra nettó vezetési idő kell Budapestről a Szerbia-Macedonia útvonalon a thassosi apartmanba történő megérkezéshez, a határokon valló ácsorgás, tankolás, pihenés, dugóban való araszolás, meg a komp ideje erre még rájön.

Tiszaújvárosból én a Debrecen - Nagyvárad - Arad - Temesvár útvonalon mennék át Szerbiába, Belgrád alatt mennék fel az autópályára, majd Macedónia - Görögország felé mennék.

Bulgárián keresztül rövidebb az út, de általában lassabb arra a haladás.

Mi annak idején simán elmentünk egyhuzamban Thassosra, pedig egyedül vezetek. Szerbiában egy fél óra pihenés volt, Thessaloniki után pedig egy órát próbáltam aludni. A kompra várva Keramotiban megint 20 perc szundi, a kompra való felállás eléggé stresszes (baromira közel kell az autókkal egymáshoz, üvöltve irányítanak a placcmesterek), meg ugye a kompon sirályokat kell etetni, így a kompon nem aludtam.

Péntek 24:00-kor indultunk, szombaton hazai idő szerint 16:00-kor a szálláson voltunk (ott kint 1 órával előbbre kell állítani az órát), szóval a teljes eljutás 16 órát vett igénybe.

Toledo75 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37224

Évek óta járunk Görögországba nyaralni,eddig mindig Szerbia-Macedónia útvonalon mentünk. Az elején még Sarti,Nei Pori még lemen tranzitszállás nélkül általában 14-16 óra alatt,éjszakai vezetéssel. Pár éve viszont szigorúan megalvással megyünk,Macedóniában Gevgelija vagy Bitola,annak függvénye,hogy Görögország mely részére megyünk. Főszezonban a határok nagyon kiszámíthatatlanok,általában sokan vannak. Tavaly Gevgelijából reggel 8 órai indulással 3 óra alatt sikerült átjutnunk görög oldalra,iszonyat volt,július legvégén. Sokszor mentünk júni vége július elején,ott sokkal jobbak voltak a határok.

Egyebként az út teljesen jó Szerbiában és Macedóniában is. A Szerbeknél szinte minden kúton rendőri jelenlét,a kutak mosdók jók,az üzemanyag ára hasonló az itthonihoz. Macedóniában is jó az autópálya,viszonylag sűrűn vannak benzinkutak,valamivel olcsóbb mint nálunk (Okta,Makpetrol teljesen jók). Autópálya díjak nem vészesek,mindkét országban kapus rendszer van,kártyát elvileg mindegyik kapunál elfogadják. Egyébként Macedóniában tényleg jó árban lehet egy éjszakára is foglalni. Nekem erről az útvonalról vannak tapasztalataim,bár kecsegtető lehet a román-bulgár útvonal is ,főleg,hogy Romania is már schengeni övezet, csak én attól tartok,hogy Romániában talán kevesebb az autópályás szakasz de lehet,hogy nincs igazam.

Én javaslom  a szerb-macedón szakaszt,mindenképp tranzittal.

Jó utat és jó nyaralást!

_koko_ Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37223

Egy seggel nem javaslom, főleg ha csúcsszezonban mentek és bedugulhat a határ mert így jutottunk egyszer le 24óra alatt. 14 óra helyett :)

Mi Szerbia-Makendónia útvonalat preferáljuk, mert egyszerű, gyors, jól ismerünk mindek kanyart :) de van aki Bulgárián jön
Gevgeliában foglaltam tranzit szállást, nagyon olcsó és vadi új apartmanok amiben simán laknék is. Így csak 1000 km-t kell vezetned.

Ott meg lehet a Shell kútnál tankolni reggel, és ebédre Kavalában egy gyrosz vár rád, meg 1-2 óra városnézés, mert szép a város. Kavalából is indul komp Thassosra, de mi elmegyünk Kermoti-ba, olcsóbb, gyorsabb, gyakrabban jön a komp és csak 40km.
Szegeden ha megtankolsz akkor Szerbiában csak pisilni kell megállni, a Makedónoknál elég tankolni.

humi81 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 37222

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni július 13-23-ig nyaralunk Thassos szigetén. Eddig csak nyugat európában jártunk nyaralni autóval. 

Tudnátok segíteni merre érdemes menni, esetleg szoktatok e megaludni valahol, vagy egy seggel le lehet nyomni.

Tiszaújvárosból lenne az indulás. Esetleg érdemes lehet e Szófiában aludni? Vagy más útvonal rugalmasabb lehet?

Előre is köszönöm a segítséget.

feketefelho Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 37221

" ... a görög szállodában van sertéshús a törökben meg nincs." :-)))))

A 2021-es török utunk után hazaérkezve asszony kérdezte mit főzzön, én csak annyit mondtam "Mindegy, csak disznóból készüljön!".

Szabályos elvonási tüneteim lettek a 20 napos utunk alatt :-))

Előzmény: Pierr_Kardán (37216)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 37220

Egy ideig nézegettem én is a buszokat, utánfutókat (egyik bogácsi nyaralásunk alatt asszonyka belelkesült, amikor a kempingben láttuk ezeket a mozgó lakásokat), de aztán a lelkesedés nála elmúlt, én meg nem erőltetem a dolgot. A camperes szabadság nem ellensúlyozza a kényelmetlenségeit ... egyelőre, aztán ki tudja mi lesz holnap.

Előzmény: dokeee (37218)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.13 0 0 37219

Ha nincs más, akkor az is jó. Persze azért biztos valami "ellátás reggelivel" módozatot keresnék, mivel az AI szállodák sok szolgáltatását nem tudjuk, vagy nem akarjuk igénybe venni.  

Egy krétai nyaralást is úgy képzelek, hogy 2-3 hét alatt bejárnánk a szigetet, ott persze sok fürdéssel. Emiatt nem létszükséglet ott sem a teljes ellátás (és az egyéb plusz szállodai lehetőségek sem).

Előzmény: Pierr_Kardán (37217)
dokeee Creative Commons License 2025.04.11 -1 0 37218

Soha nem érdekelt az AI szálloda, mostanában meg egy campervannal toljuk, többnyire vadon. Törökország épp olyan szabad ilyen szempontból, mint Görögország. 

Előzmény: feketefelho (37215)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.11 -1 0 37217

"A mi nyaralási, utazási szokásaink viszont nem AI kompatibilisek"

Akkor nem a török riviérával van gond, hanem az AI nyaralással.

Akkor mindhatod, hogy Görögország sem mindig jön be neked, mert Kréta/Hersonissos az AI szállodákról ismert...

Előzmény: feketefelho (37215)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2025.04.11 -1 0 37216

Az, hogy a török riviéra kinek mennyire tetszik Görögországhoz hasonlítva, az egyéni preferencia kérdése. Mi rengetegszer jártunk Görögországban és Törökországban is, mindkét helyen mindig kiválóan éreztük magunkat.

Egy görög all inclusive szálloda csak abban különbözik egy török all inclusive szállodától, hogy a görög szálloda sokkal drágább :-(

Meg persze abban, hogy a görög szállodában van sertéshús a törökben meg nincs.

Előzmény: dokeee (37214)
feketefelho Creative Commons License 2025.04.11 0 0 37215

OFF

A török riviéra = AI szálloda, legalábbis az oda utazók zöme emiatt látogatja meg. A mi nyaralási, utazási szokásaink viszont nem AI kompatibilisek. Reggeli után indulunk valamit megnézni, felfedezni, túrázni, stb. ezért felesleges befizetni egy horribilis összeget.

Sehol sem foglalunk ilyen szállást (nem azért, mert nem telne rá, egyszerűen értelmetlennek látjuk). 

2021-ben voltunk egyébként átutazóban azon a vidéken, megnéztünk néhány dolgot, de sok kimaradt. Meg is beszéltük, hogy majd egyszer lehet hosszabb időt is töltünk ott, és akkor alaposabban be tudjuk járni a látnivalókat. Akkor pár napot Patarán is töltöttünk, minden nap volt egy kis strandolás, plusz valami rom nézegetés, vagy kirándulás a környéken. Nekem az a rész sokkal jobban tetszik, mint pl. Antalya.

ON

Mi még Görögországban sem tudunk sokáig egy helyben ücsörögni.

Tavaly Sartiban nyaraltunk 10 napig, egyszer sem mentünk ki a falu előtti fövenyre (két éve is ott voltunk, akkor kétszer azért kimentünk ...), mindig valami távolabbi öblöt, strandot néztünk ki magunknak. Nagy kedvenc volt Platania - dél felé haladva a falu utáni bal kanyarnál kell lehajtani - ott az öblökben mindig nyugodt volt a víz.

Idén kimarad Görögország, de jövőre valószínűleg egy sziget lesz a célpont.

Sartiba valószínűleg nem fogunk visszamenni, nem rossz, de nagyon sok más érdekes hely is van, ahova szeretnénk eljutni. 

Régen, amikor még csak max. két hétre engedtek el a munkahelyemről, másképp utaztunk, abba sokkal inkább belefért volna az AI-s szálloda.

De ez több ok miatt megváltozott, így most a szabadabb élet lehetővé teszi a hosszabb utazásokat is.

(A gyerekeink már felnőttek, nem járnak velünk nyaralni. Unoka még nincs, így szabadon megyünk, ahova akarunk. Egy helyen én csak pár napig bírok nyugton maradni, utána már mennem kell valahova kirándulni. Emiatt inkább körutazásokat tervezek, 1-2, max. 3 éjszakás szállásokkal. Én szeretek sznorkelezni (de a fülem nem nagyon bírja), asszony meg tud ugyan úszni, de nem szeret, így a strandolás nem elsődleges szempont. 

Előzmény: dokeee (37214)
dokeee Creative Commons License 2025.04.11 0 0 37214

A török riviérát különben is messzire elkerülöm (egyelőre). 

Nem mondom, hogy nagyon ismerem Törökországot, tavaly csavarogtunk októberben 3 hetet arrafelé, akkor tök jó volt, nyáron biztos nem kedvelném.

Előzmény: feketefelho (37213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!