Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
Érdekes. Még az 1990-es években találkoztam a san-francisco-i vasútmodellező klubban egy modellezővel, aki egész kocsi oldalakat készített ehhez hasonló meleg-sajtolással. Szegecsekkel, ablak pántokkal. Sajnos elvesztettem vele a kapcsolatot, mert hibás e-mail címet adott meg. Ebben az eljárásban (is) pedig nyilván az ördög a részletekben rejtőzik és nem volt kedvem a keserves tanulási folyamatot végigszenvedni.
Az ablakrács majd lesz rá, meg rá szeretném tenni a csatornás ablak lehúzható ablakszárnyára a "kukkoló" dobozt is, csak még ki kell találni a hogyant...
Ez a rácsozat nagyon jól mutat, annak ellenére, hogy matrica!
...Közben eszembe jut, ha már példákat hoztunk, hogy a Bz -ken az MTB is tamponozással imitálja a rácsozatokat, de az nem lett túl élethű. Én majd szeretném is kiváltani vmi egyszerű megoldással.
Az alulról a harmadik képen látható, a közelebbi szélső nagyablak felett a tetőn elhelyezett "doboz szerűség".
Tudtommal ez egy külső hőmérséklet érzékelő, aminek a szellőzőlevegő temperálásában volt szerepe.
(A 'pápaszemes kocsikon is volt ilyen egy darabig, ott a tető egyik végén egy kis "rúdon" volt elhelyezve, ezért ezt magamban csak "nyelespulzátornak" hívtam.)
Bevallom, kissé idegenkedve olvastam ezt a matrica-rács megoldást, de aztán eszembe jutott, hogy kb. 2018 táján a Tillig is felhagyott az Y-B70 -es kocsijain az ablaksor alatti légbeszívó rács domborműves (azaz az öntvény részét képező) kivitelezéssel, és azóta matricával pótolja...
Az ablakkeret a nagyablakokon a gyári, csak le van festve. A kis ablakokon festett a szürke, meg a fekete rész is.
Annak idején a kispostánál próbáltam ki, mit mutat a matrica rács. Aztán azóta már vagy 4 járművön oldottam meg így a problémát. És még párnál tervezem.
Teljesen jó címre küldted, működik a címem, csak mivel nem tudom a levelező programmal letölteni az üzeneteket, nem nézem naponta. De most, hogy szóltál, megnéztem, és válaszoltam is.
Az az altenbergi programom jelenleg szünetel, mert nem tudom, hogy a kocsi végén levő dupla tolóajtót hogyan szabványosították: meghagyták az ajtó tengelyvonalát, vagy a kocsi vége felé elmozdították. Ameddig ez kiderül, addig ezt a projektet félretettem, és vettem egy 2/3 o. változatot, amit majd megcsinálok. Valamikor később.