Az oszi lemosozassal meg nem kestel el vegzetesen. Holnap delutan pl kivalo alkalom lesz ra az elorejelzesek szerint. Ha mar lettek volna sokminuszos ejszakak, akkor mar nem eroltetnem, eddig azonban nem volt a hagyomanyosnak nevezheto tel.
Igazad van. Én csak a "sima" Amistart néztem, elkerülte a figyelmemet, hogy a Gold meg a Top difenokonazolt is tartalmaz:-(.
No de akkor már kérdezek, ha itt vagy(tok).
Az utóbbi években egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az őszi lemosásnak. Egyesek megkockáztatják, hogy akkor a tél végi lemosás akár el is hagyható. Az egy dolog, hogy időjárás és egyéb tényezők miatt nálam már biztosan elmarad az őszi lemosás, de van egy dilemmám. A tél végi lemosáshoz szinte mindenhol megjegyzik, hogy a túl korai kijuttatás csökkenti a hatékonyságot. Guvadt szemmel figyelem, hogy mikor van a rügypattanás (vagy rügyfakadás), hogy előtte még kinyomjam a szert (no jó, ezt nem percre mérik!).
És akkor az őszi lemosás az nem túl korai??? Hol van még a rügypattanás (február-március)??
AI:
Az őszi lemosó permetezés (gyümölcsfákon, szőlőn) kiemelten fontos növényvédelmi lépés, mert eltávolítja/elpusztítja a fák kérgén áttelelő kórokozók (pl. gombák) és kártevők (pl. atkák, levéltetvek) spóráit, petéit, ezzel csökkenti a fertőzési nyomást, és megalapozza a következő évi egészséges indulást, kevesebb tavaszi permetezéssel. Az enyhe telek miatt a kórokozók túlélik a telet, így a lemosó permetezés még jelentősebbé vált a túlszaporodás megelőzésében.
Ha az azoxistrobin tényleg hatékony lenne a körterozsda ellen, akkor nem Quadrist érdemes használni, hanem Amistar TOP-ot. Annak hatóanyaga az azoxistrobin és a difenokonazol. Kettő az egyben. Valószínűleg a kettős hatás miatt a dózist sem kell 15 ml/10 liter fölé emelni.
Mindezt természetesen kezeljük szigorúan hipotetikusan, mert az Amistar TOP-nak gyümölcsfélékre egyáltalán nincs engedélye, az azoxistrobinról meg írtál.
Ugyanakkor -bevallom- használom szőlőben és olyankor, amikor mindkét hatóanyaga külön-külön engedélyezve van az adott kultúrában.
Eddig még nem kerestem összefüggést a körterozsda és a termés mennyisége és minősége között. Azt biztonsággal kijelenthetem, hogy soha még ilyen rozsdás nem volt a fa (csak egy körtefánk van!), és soha még ilyen kevés nem volt a termés; az is lehullott zölden. Hogy ehessünk valamit, leszedtem zölden és mindig azt ettük, amelyik sárga meg puha lett. Persze hogy kompótnak nem jutott. Még szerencse, hogy a tavalyi 20 üvegből még van egy-kettő (a párom hús mellé is szokta sütni).
Nem igazán jó az a mulcsos dolog itt ,mert megjelenik egy apró 5-6 mm kis mesztelen csiga de tömegesen és mindent lelegelnek a fáim körül ilyen mulcs van de többet nem teszek alájuk a kis meztelen csigák hadát csak koncentrálja a takarás amit fedezéknek használnak . A lepottyanó gyümölcs bármi is az azonnal ott vannak és szószerint megmásznak mindet és belefúrja a gyümölcsbe magát több is és az már repülhet a szántásra ez miatt . 8-10 lyukat is rágtak reggelre a lepottyan őszibarackba .
nem kell beleforgatni. ha ősszel juttatod ki, akkor tavaszra, amikor kell majd a tápanyag, pont lebomlik eléggé, és bemosódik a talajba. a másik, hogy azért sem szabad forgatni a talajt, mert fizikailag szétcseszed az ökoszisztémáját, amivel nem csak a talajéletet rombolod, hanem közvetve a benne termesztett növényednek is ártasz. amúgy én a helyedben megpróbálnám a gyulai iván-féle mélymulcsos növénytermesztést, ha tényleg annyira gáz a talaj.
Ötven évvel ezelőtt a második telekszomszédom gázolajjal öntözte a cseresznyefám tövét, hogy kipusztuljon a fa az akkor még bekerítetlen telkemen. Merthogy nem tudta a fa miatt élvezni az egyébként csodaszép kilátást. A fa persze kipusztult, és a helyén hosszú éveken át fehéres, vattaszerű lepedéket láttam megjelenni, leginkább ősszel. Úgy véltem, hogy a gázolaj miatt van (volt).
A mostani telkemen szerintem senki nem locsolt gázolajat. És már hosszú évek óta minden ősszel megjelennek a kertben ezek a fehéres foltok. Leginkább akkor tűnnek elő, amikor őszi sepregetéskor eltakarítom a leveleket. Van belőlük kisebb-nagyobb (8-15 cm), de leginkább ott tűnnek fel, ahová sosem süt a nap.
A neten keresgélve vannak tippjeim, hogy mi lehet ez, de ezt most még nem publikálnám. Arra lennék kíváncsi, hogy a kép alapján "rávágja-e" valaki, hogy ez mifene. Hogy akkor megerősítsen engem a véleményemben. Aztán majd adok még információt, hogy szerintem (illetve a net szerint) minek alapján állt elő ez a jelenség...
Nem értek ám be van ami csak 10-15 cm hosszban max túl korai volt a fagy kb 2 hete ami letarolta a lombot az összeset ,sőt most is talajmenti fagy van itt . A mákom nem halad az istennek se hiába van napközben jó idő de éjjelre mindig hideg van 3-6 fokok . 3,5 foknál már fagy van a talajon ,mert az érzékelőm 1,8 m magasan van északi oldalon de fán áll, és gondolom ez miatt kissé melegebbet mutat a hidegben mint a valós érték . Az előrejelzések is ezután már 0 fok körül mutogatnak ide felénk . A tavaszon mindig hideg volt sok faggyal minden főleg a szőlő később indult ott már 3hetet biztos vesztett és most meg megint vesztett a tenyész időből elég sokat a fagyás miatt . A tavasszal a sógoromnak a dombokon a déli lejtőben már a fürtökket számolta nekem meg a hajtások még az 1-2 cm kataegória volt csak . És én lakok a síkságon ! A tippem szerint az idei meleg kb 6 héttel volt rövidebb mint a régi időkben . Annak ellenére hogy melegszik a légkör !
Simán szinte bármikor ! Itt már szinte nincs is levél a fákon lefagyott, még a szőlő is a vesszővel együtt, ahogy ma néztem ,jövőre nem igen eszünk szőlőt !
Nem láttam még olyat ,pedig itt egy nagy meggy fa már volt azt kiástam és ültettem egy másikat ami nem működött és kivágtam de mindkettő hatalmara nőtt ,jól érezte magát egymás után is a két fa . De szervestrágyázom ha tudok szerezni egy kis trágyát . Olyat is csinálok ha van több trágya hogy egész télen lyukakat fúrok olyan 1méter mélységig és megtöltöm trágyával minden fa köré 5-6 darab ilyen trágya bombát készítek .
Hát a talajszerkezet ha száraz a betonhoz hasonlatos ,de az eső ki tudja mosni a tápanyagokat belőle . A könnyű talajokhoz sorolnám félig kötött jelleggel . Könnyen tömörödik a túl sok esőtől .