Van egy szilvafám, azt hiszem Cacanska rana. Most érik. A gyümölcsök szépek, egészségesek, de a gyümölcsök kb. harmadában törött a mag. Érdekes módon mindegyiknél ugyanott van a törés, a csúcsánál. Mitől van ez? Nem érte fizikai behatás, a fáról szedtem le őket.
Én már itt 35 éve harcolok a rossz talajjal a helyi növények sokáig elviselik de néha a rossz hideg idő miatt ,történik velük valami és legyengülnek olyan szintre hogy jó ha a következő ávet megérik ! Nagy probléma a vakond ami járatokat fúr a fa alá és a levegőzteti a gyökérzetet . Ezt olyan mértékben hogy 60-80 cm -ben tiszta járat minden és megtölthetetlen vízzel a terület . Volt egy szép cicám aki elkapkodta őket és akkor helyre jött a növényzeteim ,de előbb utóbb rátalál a járat rendszerre egy másik és felújítja akkor ez megint legatyásítja a fáimat akár mit csinálok is . És ehhet még tásúl a szárazság ami miatt öntöznöm kell a fákat ez még erre ráerősít és a gombák terjednek mint a veszedelem ! Megint csak 2-3 levél ép a többi tiszta lyuk ! A Kuproxatnak éne fogja ,vagy le kelltt volna írtania de semmi . Holnap Scorét kap ,aztán meg Folcurt ,már mást nem tudok kiagyalni rá .
Az előbb írtam ha a fa körülményei szarok akkor nem sokat ér még a méreg sem, nem hogy a baktérium ,vagy bármilyen környezetbarát termék ! Ha a lemosókkal nem tudom felkészíteni a fát aztán itt már csak az ecetes láncfűrész ami segít rajta ((::!! Jelenleg is szerintem a lemosók túl hígak voltak, mert már rohadtúl drága minden és csak sprórolósan tettem bele, és azért beteg a fa ,nem tudta a híg lötty leírtani róla ,meg az is lehet a háti légkeverésessel csináltam, és ha elég is volt a vegyszer még sem olyan volt mint a szórófejes permetezésem a telepíthetővel . Csak a 60 literes balonhoz nem volt elég vegyszerem és a spórólsat választottam ,most meg lehet ez miatt szopok ! Már egyébként találkoztam ilyen hibával hogy minden rendben a nagykönyv szerint ki volt szórva és minden tiszta beteg volt a kertben . Háti légkeveréses Sthillel volt permetezve ! Csak a kényszer engemet is hülyeségekre kényszerít ,és hibázok és megszívom !
A kevert vegyszerek itt nem jöttek be nekem eddig ,de ez különleges hely vashiányos ,magas a mésztartalom ,ezért itt gátolt minden növekedés állandóan le van minden gatyásodva ! Jelenleg minden vegyszer kudarcot vallott az őszibarackon a levél lyukacsosodát eddig semmivel megfogni nem tudtam ,pedig már a Cupoxant is bevetettem ,sőt a permetezőgépet is cserélgetem ,host a légfújásossal permeteztem hátha jobban bevonná a leveleket amik folyamatosan potyoknak róla ! Életemben ennyit nem permeteztem ezt a fát még ennyiszer ,és még is úgy néz ki mintha ősz lenne . Az új levelek 1-2 nap után kilyukadoznak halad rajta a betegség ! Hiába a felszívódó gombaölő a gomba él rajta és terjed . Pedig 3 naponta szórtam és minden vegyszernek le kellett volna vigye róla ,és nem átmenetileg meg áll majd újra elkapja . Vagy szarok a vegyszerek és alacsony az a dózis ami fel van rajtuk tüntetve . Még annyit tudok tenni megduplázom a dózist .
Rengeteg lehetőséged lesz de egyik sem pénztárca kímélő... (és talán a hatékonysága is megkérdőjelezhető a korábbiakkal összehasonlítva)
Nincs mese, a réz első számú közellenség (mint a műanyag az élelmiszeripari csomagolások esetén) és ezeket drasztikusan fogják csökkenteni különös tekintettel a "mezei" felhasználásnál.
Na de mi magyarok vagyunk... és mi van ha valaki vesz (zöldkönyv) 10 litert majd "szétméri" csak úgy "okosban"...
De azt is el kell mondani (ráadásul megérteni), már most is vannak olyan szerek/gomba és baktérium készítmények amik segíthetnek, csak ezek nem úgy működnek, mint a korábban használt, megszokottak...
Az üvegházad üvegje hogyan van ,volt rögzítve ? Egy kiülő tetejét kéne valahogyan megcsinálnom ,de eddig nem nagyon volt olyan ami nem ázna be . A temun van ilyen feltekerhető fajta ,de nem tudom hogy keretbe van ragasztva és annál van felcsverozva vagy magát ezt a kamrás üvegszerüséget lehet csavarozni ? Át kell fúrni és úgy csavarozni vagy valami önfúrócsavarral kell csvarozni telibe ?
Minden tiszta hulladék és még nem is engedik csak ha le tudnak húzni valahogyan ! Lassan oda érek földalatti kommunista leszek annyira elegem van már ebből a rabló államból ! Mindent betiltanak ,minden drága ,fizetés sehol már 8 hónapja nem találkoztam vele ,de mindent fizessek de kérdem én miből??????? A haverom is nem jár dolgozni van munkahelye mint nekem is csak fizu sehol ,azért mert körbetartozás van mindenkinél !!! Majd ha engem kifizetnek akkor fizetek én is addig meg állunk mindennel ! Nem hiszem hogy ez egy normális állapot !
Multi lobby. A kiskertek tönkretétele folyamatos. Egyrészről így, másrészről a tudatipar is teszi a dolgát. Aki részben önellátó vagy hobbiból kertészkedik az nem igazi kapitalista alattvaló.
Húúúú az nem semmi lehetett ! Vagy 2 éve mi is beáztunk mindhárom tetőablakon őmlött a víz befelé egy légzuhatag miatt ,de a lenti ablakokon is ugyanez volt a helyzet ! De még mindig nem érti senki sem hogy a nagy szennyező gyárakat meg kell szüntetni ,vagy szennyezés mentesen üzemeltetni !
Attól függ, menni ideig és mennyire kiterjedten, de akkor tényleg "mindmeghalunk". :( Nem csak a telefon működik árammal, hanem minden. Többek között az ivóvíz sem a csapban terem, elektromos szivattyúk hozzák fel a kutakból.
Sakkversenyző voltam, a hatvanas években az egykori világbajnokjelölt edzőnk egy nagy verseny után edzést tartott. Nagy megtiszteltetést ért bennünket, hogy kérdezhettünk. Én azt kérdeztem tőle: mi volt a legnagyobb élménye. Válasza az volt, hogy „egy megalázó vereség után talpra tudtam állni és döntetlent értem el”.
Itt és most: kérlek, ne add fel! Némi szomorkodás után tervezd újra a kertedet. Nekem is itt Biatorbágyon a három legtöbb termést hozó, legnagyobb fámat kivégezte a vihar. Két őszibarack és egy szilvafa végzetesen a földön fekszik (ráadásul mindegyiket én szemeztem illetve oltottam). A gyászfolyamat megkönnyítése végett vettem egy üveg bort, újra terveztem a kert egy részét, bár még fel kell hogy vágjam őket és el kell takarítani az éretlen termést.
Más: a településen nálunk 25 órán át nem volt áram, fák az úttesten, lefolyók eldugulva, második szomszédom tavaly épült házára ráesett egy nagy 6-8 méteres fa, látványnak is borzasztó. Málnásomban ma reggel találtam egy kb 1x1 m2-es szögvas keretű fedőlemezt, szerintem 10-20 kg. A szomszédomtól szívta fel a forgószél, átemelte az 1,8 m magas kerítésen és nálam elejtette. Érdekes a kerítés dróthálója érintetlen. Domboldalon lakunk, lakásunk bejárati ajtajához két lépcső vezet, ennek ellenére befolyt a víz. Feleségemmel küzdöttünk mint malac a jégen, szerencsére a vihar hamar elvonult és víz apadni kezdett. Utoljára az ötvenes években láttam ilyet utoljára.
Az előbb olvastam vissza a helyi fészbuk csoport, türelmetlen megnyilvánulásait. Ha egyszer nem lesz áram, nem lesz mobil, nem lesz gáz, megesszük egymást? Egyik unokám kérdezte nemrég mobil nélkül hogyan lehetett élni?
Ez szokott engem is bosszantani amikor a fáradtságos munkával megtermelt termék tönkremegy ,a seregély leveri ,mint a barackomat ,vagy épp a jég mindent letarol !