Jól sejtem, hogy Schreiner tbk.-nál elírták a Social Program Claim Date időpontját? A halál ideje biztos.: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6KMK-4BVP?lang=hu (Az Access to Archival Databases oldalától vehették át, ott is ez a dátum van.)
A Pirnstill (Körtvésy) családnál is segítségeteket kérném. A kérdéseim általában azok, hogy a források alapján elfogadhatónak tartjátok-e a jelöltjeimet arra, hogy azonosak azokkal a személyekkel, akikre tippelek, mert én nem vagyok bennük teljesen biztos.
1, Körtvésy (ritkábban Körtvélyessy) Vince (LHWY-3W2) 1891-es kisújszállási halotti bejegyzése szerint 1814 körül született Budapesten (Budán). Egy hónappal később (1891-ben) meghalt Pirnstill Mária, a húga is. Vince 1848-ban testvéreivel (Mária és Terézia) megváltoztatta a nevét Körtvésyre, majd 1865-ban ismét, ezúttal csak ő, Körtvésy lett. Az első házassági bejegyzéséből kiderül, hogy szülei Pirnstill Henrik (Károly) és Ráth Julianna voltak. Az Artillerie-Feldzeugamt anyakönyvében megtaláltam Vince és testvérei kereszteléseit is. Pontosabban beleírták P. Vince Pál József Gyuláét, de ki húzták és helyére P. Ferenc Károly József Gyula keresztelése került bele, ugyanazzal a keresztelési idővel. (A budai Feldsuperiorat csak 1816-tól vezetett keresztelési anyakönyvet, tehát abban nem ellenőrízhettem le a bejegyzést, csak Mária húgáé van benne.) Az apja P. Henrik Károly 1816-os péterváradi áthelyezésekor Ferenc Károlyt és Teréziát említik, mint gyerekeit. Ferenc Károlyról többet nincsen semmilyen hír. A kérdésem a következő: Szerintetek elfogadhatom, hogy Vince és Ferenc Károly valójában azonos személyek?
2, Terézia, Vince és Mária nővére 1811-ben született, ugyancsak Budán. Az apja áthelyezésekor (1816) említik és 1848-ban ő is nevet változtat (a Századunk névváltoztatásai szerint Mária és Terézia Vince gyerekei voltak, de ez tévedés + pesti lakosoknak írja őket). Róla többet biztosat nem tudni. Ugyanakkor 1850-ben egy bizonyos Pirnstill Terézia tanít Pesten az angolkisasszonyoknál, később áthelyezik Balassagyarmatra, ahol idővel az iskola vezetője lett, majd utoljára Veszprémben 1860-tól az angolkisasszonyok intézetének első főnöknője volt 1863-as haláláig. 52 évesen hunyt el, tehát 1811-ben születhetett a főnöknő, Veszprémben. De a születési hely biztosan téves. Itt is az a kérdés: Vajon Vince nővére és az intézet vezetője lehet azonos személy? Más Pirnstillekből, vagy ezek névváltozataiból nem találtam sokat, Teréziából egyet sem. (Még annyit Henrik Károly lányához, hogy a család az apa 1818-as halála után Magyaralmásra költözött és a feltételezhetően anyai ági rokon Ráth Mátyás plébános volt az édesanyjuk 1822-es halála után legalább Mária húga gyámja, de lehet, hogy Terézé is, így egyházi nevelést kaphatott.)
3, Még mindig a Pirnstilleknél maradva, az apjukat, Henrik Károlyt, szinte mindig Károlyként említik a források, csak a felesége halálakor (Henrik Károly) és Vince fia első házasságakor (Henrik) tűnik fel a másik keresztneve is. A születés éve nála bizonytalan 1762, 1766 és 1772 is lehet a források alapján. 1762. a halotti bejegyzésében van, ott azt írják, hogy cseh származású, az 1816-os áthelyezésénél viszont Pozsonyt jegyezték be születési helynek. Csehországot kizárnám, mert Pozsonyban valóban voltak Pirnstillek, Ignác és bátyja, János Ádám. Ignác gyerekei között nem találtam nyomát, 1762 és 1773 között csak két lánya született. Viszont a felesége, Ramocsaházy Ilona Budán, a Krisztinavárosban halt meg, ahol akkoriban Henrik Károlyék is éltek. János Ádám családjában 1762-ben született egy Henrik, viszont a keresztelési bejegyzésében nincs említve a Károly utónév. A pozsonyi jezsuita gimnázium tanulója volt 1773-tól egy bizonyos Pirnstill Károly. Szerintetek az 1762-es születésű Henrik azonos Henrik Károllyal?
Ilyeneket hogyan következtetsz ki, az FS-en kívül más kereső használatával?
TAlán tudnám alkalmazni Puskás Antal GP3G-QB7 és Hulánszky (korábbi dilemmám: Jegenyi?) Ilona LWXJ-ZT8 felmenőinek keresésénél.
Egyébként ez az én sorsom, a csak tippjeim, illetve oldalágak valahogy mindig jobban (gyorsabban találom meg) dokumentáltak, vagy könnyebben megtalálhatók, mint az eredetileg keresett személyem, most éppen Martin Kasper (Gáspár) takács (GVLT-ZCM, Világos 1791-1831). Vagy tényleg Kasper az eredeti vezetékneve és később ez változott (hallották át) Gáspárrá, vagy a bejegyzéskor a németajkú pap anyakönyvezte a Gáspárt Kaspernak.
"Persze" a feleségének rövid idő alatt megtaláltam a szüleit és a dédszüleit, de a férjének meg nem.
A Merázi név az előző férje Mrazek Mátyás családnevének eltorzult formája. A két tanú az elhunyt kollégája, mivel ő is a kádár mesterséget űzte. Halotti bejegyzése szerint Moráviából került Galsára.
Csak szemléltetésül, hátha valakinek tippet adhatok az adatok feldolgozásához:
- Kék: Gáspár vezetéknevű családok, személyek településenként.
- Piros keret: ezt kérdeztem, zölddel a megfejtéseitek leírva a magyarázatot is.
- Sárga: FS linkek, mert nekik még nincs azonosítójuk, így ha egyszer felviszem őket, akkor csatolni akarom a linkeket, hogy ha nem is rokon, de más is rátaláljon. Mivel egy-egy konkrét oldalról olvasm ki az adatokat, ezért azok így mikrokörnyezetben valósak. A teljes bizonyosságig - már amennyire lehet iratok nélkül ilyenről beszélni - nem akarom egymással összekötni őket, mert nem biztos, hogy rokonok.
- Kettő alatt egy, vagy kettő név: család, szülő és gyereke(ik). Alatta a szülők/házasok születése, ez alatt az esküvő, utána a gyerek és alatta a születése (ha ismert persze).
- Önálló név: csak a halála volt meg bármilyen más adat nélkül (pl. kinek a társa volt).
Ha már átnyálazok egy-egy anmyakönyvet, akkor az összes szóbajöhető találatot kijegyzetelem az alábbi formában, hogy egyszerűbb legyen visszakeresni, vagy találat esetén a családfához illeszteni.
Eddig 14 excel fül és kb 50 db A3 oldal a kiterjedése.
509 sor FS linkem van települések szü+esk+hal oldalainak (filmjeinek) linkjével, hogy egyszerűbb legyen keresni (Ctrl+C és máris bejön az oldal, nem kell a keresőbe menni). Itt pl. CS=Csanytelek, CSO=Csongrád:
Köszi, most "ki vagyok váncsi", hogy ugyan abban az időben Világoson élt Gáspár Péter+Mertsányi Eleonóra és Gáspár Péter+Merázi Eleonóra vajon azonos pár-e. Nem túl sűrű névpárosítás. De a pár max oldalág lehet nálam.
És mindezt úgy, hogy - ezúttal - csak a Gáspár vezetéknévvel keresem az ősöket a környéken (beazonosított Márton-József-József+Márton vonalat már találtam), így feldolgozok minden hasonló nevű találatot. Máshol már hozott sikert ez a módszer.
Mivel 5-6 generáción át takácsok voltak (valahol 3 fiútestvér is a családból) és nem földhöz kötött gazdálkodók, így szinte családonként változik a település: Világos - Ószentanna - Elek - Almáskamarás - Elek - Dombiratos - Székesfehérvár - Budapest.
Köszönöm, ezzel is bővül latin ismeretem, felírom a szótáramba. :-)
Alapból a mondatszerkezet ismerete is hasznos számomra.
Eddig a textor=takács foglalkozással találkoztam a Gáspároknál 4-5 generáción át (pont az anyai dédpapám ága már nem az), igaz itt a tanúk mestersége van megnevezve.
Kiolvasásban kérnék segítséget a gyakorlottabbaktól.
A házasság helyszíne Világos, a dátum 1810.06.04. (utolsó bejegyzés a lap alján).
Petrus Gaspár Székelyhidiensis (azaz onnan) és özv (vidna) Eleonora Me.... a két fél. (lehet Mertsányi? Mert ilyen nevű pár nak született gyereke 1815-ben)
A hölgy előtt az Transilvan, azaz Erdély?
Az életkoruk után a tanúk vannak, Francis. Silber? és valaki Galsáról (az a Luja/Kuja/Huja szó többször is szerepel a lapon).
Az utolsó előtti rovatban a lak/szülőhelyük szerepel, (?) ott a férjnél szerepel a Transilvanus ... és a feleségnél a Galsa (Világos mellett).
1857-nél nincs meg minden vármegye, csak Békéscsaba, Csanád, Esztergom, Győr, Sopron, Székesfehérvár, Tolna, Zala, Zemplén, de én szerencsés voltam Csanád vármegyével.
Most ahogy újultan nézem 1828-at, 1857-et és 1869-et hozza találatnak.
A másik kérdésemre is van ötleted (ami az ujpesti anyakönyvben való keresgélesrol szólt; elég-e az indexelt állomány végignézése indexekt tekercs esetén, van át kell lapozni minden oldalt ?