Keresés

Részletes keresés

nudli11 Creative Commons License 2025.08.30 0 0 26942

Szia!

Nincsenek jó híreim.

A vastagabb falú csepegtető cső is eldugul, ha sok a mész a vízben.

Mivel a csepszalag, néhány 10 forintos tétel, a legegyszerűbb megoldás, ha kicseréled, ha tönkremegy.

Meg lehetne próbálni esetleh tisztítható gombát is. Ha ez is eldugul, ecetben, vagy citronsavban ki tudod áztatni.

Az automatizálást, pl. egy csapvezérlővel, és egy nyomáscsökkentővel meg tudod oldani. Kb. 20e

Nudlee 

Előzmény: RedNeck79 (26941)
RedNeck79 Creative Commons License 2025.08.30 0 0 26941

Sziasztok,

van 4 magaságyásunk, összesen kb 16nm amit csepegtető szalaggal próbáltunk eddig öntözni. Az ágyások nincsenek takarva, a szalag most úgy van lerakva, hogy a csepegtető testek felfelé néznek. Az a baj, hogy nagyon kemény nálunk a víz, gyakorlatilag hetek alatt tönkreteszi a vízkő a csepegetőket, vagy eltömődnek, vagy ami még rosszabb, ömlik belőlük a víz. Egy csepegtetőcső esetleg jobban bírná? Vagy mivel tudnánk autmotizáltan megoldani az öntözést? 

Köszönöm.

nudli11 Creative Commons License 2025.08.15 0 0 26940

Szia!

Az egyik megvizsgálandó dolog ZS kolléga javaslata.

A visszacsapó csak réztányéros lehet. Europa, vagy York

A brióban is van egy visszacsapó szelep, aminek a peremén lévő piros gumi szokott leszakadni.

Ha  az előremenő csőnél zérva a szelep, és mégis csinálja, hátrafelé van a gond.

Nudlee

Előzmény: pámpi (26938)
Zs:) Creative Commons License 2025.08.15 0 0 26939

Lábszelep vagy visszacsapó?

Előzmény: pámpi (26938)
pámpi Creative Commons License 2025.08.15 0 0 26938

sziasztok,

haveromnak van egy ontozo rendszere. 40-es cső Pedrollo rácuppantva, elmenő ágon Italtecnica brio 2.0 áramlás- és nyomáskapcsoló, szűró, a szelepek előtt elzáró csap majd Hunter mágnesszelepek. A szokásos.

A jelenség hogy vhol elejti a nyomás és a szivattyú gyakran bekapcsol. Eddig tökéketes volt, szivattyú felújítás, szűrö tisztítás után produkálja a jelenséget. A szelepek előtti csap kb 5m-ra van a szivattyútól, ha el van zárva akkor is elejti a nyomást vhol,,,

A csövek szárazak, nem könnyeznek, ... mit javasoltok, mivel próbálkozzunk? Nyomáskapcsolón érdemes nyomást állítani? Találgatunk....

Kösz Udv BF

Ice-r Creative Commons License 2025.08.13 0 0 26937

Szia!

"Az nem lehet, hogy lerántja a kutat a szivattyú?"

Ez mit jelent?

A slag 3/4-es.

I.

Előzmény: nudli11 (26936)
nudli11 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 26936

Szia!

Hát ezekkel az adatokkal nehéz lesz öntözőt méretezni...

Ha 1/2"-os a slag, az sem szerencsés, mert nagy energiával jön a víz belőle, és odaver a növénykéknek.

Ha megállítás után szörcsögő, hörgő hangot hallasz a slag végén, tuti, hogy visszafolyik a víz.

Az nem lehet, hogy lerántja a kutat a szivattyú?

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26935)
Ice-r Creative Commons License 2025.08.11 0 0 26935

Na akkor húzhatom fel megnézni :(

Hát úgy nagy a nyomás, hogy ha csak a slaggal locsolok, akkor összetöri a veteményest. Ha ráteszek egy (Bauhaus-os Neptun) locsolófejet, akkor hiába húzom meg, előbb utóbb folyik a nyelénél a víz, aztán egyszer csak lelöki magáról az egészet, én meg 0,1 másodperc alatt "letusolok" finom kútvízzel :D

Előzmény: nudli11 (26934)
nudli11 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 26934

Szia!

40 liternél, mekkora az az elég nagy nyomás?

Csak réz tányéros visszacsapót szabad használni.

Az is lehet, hogy valami a tányér alá szorult. ( kosz, teflon darab, stb...)

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26933)
Ice-r Creative Commons License 2025.08.10 0 0 26933

Sziasztok!

Beüzemeltem a csőszivattyút. 
Egyelőre csak slaggal locsolok. Igy elég nagy a nyomása. 40l/p a hozam. 
Tehetek rá egy nyomás szályzót? Ha igen akkor milyet? 
És miért csinálja azt a rendszer hogy ha kikapcsolom és újra bekapcsolom, akkor levegős. Szürcsög, böfög, stb… Pedig tettem bele láb szelepet 

koszonom 

pockond Creative Commons License 2025.07.23 0 0 26932

Lapos csavarhúzónak éppen csak a feje fér be a pajzs meg a járókerék közé, félek simán eltörik a kerék, ha így erőltetem.

Előzmény: pockond (26931)
pockond Creative Commons License 2025.07.23 0 0 26931

Pedrollo önfelszívó szivattyú járókerekét hogyan lehet leszedni? Elvileg kúpos.

nudli11 Creative Commons License 2025.07.10 0 1 26930

Szia!

Én nem használok műanyag kötelet, mert nyúlik, és feszítheti az idomot. Sokszor tapasztaltam, hogy a csövön lóg a szivattyú.

2-3 mm-rs rozsdamentes sodrony, két biliccsel, örök élet meg egy nap.

A 2mm-es szakító szilárdsága 1050 Kp.

Az ára, kb. 400 forint.

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26928)
boli77 Creative Commons License 2025.07.10 0 1 26929

Szia! Jó az a kötél és kell is. 😁. Szerintem a végét melegitve csipjed össze kicsit hegyesen azt húzd csak szépen át a lyukon azt a kötelet. Lehet nem lesz könnyű de át fog az menni.

Előzmény: Ice-r (26928)
Ice-r Creative Commons License 2025.07.10 0 0 26928

Sziasztok, 

Ezt a szivattyút ezzel a kötéllel kellene leengednem? 
Ezt kaptam hozzá. De ezen a kötél vastagabb mint a luk. 

jo ez így? 
thx

CBNora Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26927

Mindez az új szivattyú választásához kell?

Most tapasztalati alapon belőttük. Időnként kieresztek a szűrőből egy kis vizet, ha kezd homokos lenni, abbahagyom az öntözést, illetve a fojtást úgy állítottuk be, hogy míg kijön a szükséges vízmennyiség, tiszta maradjon a víz. Van néhány körünk, ami a régi vízhozamhoz készült, ezeket föl fogjuk osztani két részre, ill. a régi szórófejeket kisebb vízhozamúakra cseréljük, mert így most némelyik csak köpköd.

A kútból följövő rész így néz ki:

Így nagyítható:

https://img.index.hu/imgfrm/8/8/8/2/IMG_0018308882.jpg

A képen látható két régi mágnesszelep is, ezek még időzített bombaként rejtőzködnek itt-ott máshol is a rendszerben, a funkciójukat csapok vették át. Ki kellene őket ásni, ehhez még gyűjteni kell a lelkierőt.

Azért vettünk Elpumps szivattyút, mert nem akartunk, hogy drágábbat koptasson el a homok.

Előzmény: nudli11 (26919)
pityuk192 Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26926

Köszönöm! 

Azért tettem rá 40-es KPE-t, mert 5/4-es a szivattyúcsonk, de utólag már rájöttem, hogy elég lett volna a 32-es is, mert a szűrők is és az áramláskapcsoló is collosak.

A szűrővel kapcsolatban akkor jól emlékeztem, hogy itt a fórumban írta valaki (valószínű, hogy te ;)), hogy a fémhálós a jobb az esetemben, de sajnos az eladónak sikerült elbizonytalanítania, így megvettem mindkettőt. A fémhálóson egyébként gyárilag van már egy leeresztő csap is. 

Előzmény: nudli11 (26923)
nudli11 Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26925
Előzmény: nudli11 (26923)
nudli11 Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26924

Szia!

Minden homokoló kút, nagy veszély a szivattyúra nézve.

A hidrociklon is megoldás lehet, kombinálva még acélhálós szűrővel.

A hidrociklonnál a méret a lényeg!!!!!!  Hatásfok 96%

De a homok akkor is áthalad szegény szivattyún.

Nudlee

Előzmény: Zs:) (26922)
nudli11 Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26923

Szia!

Ha házilagosan méred, nincs jobb módszer. A súly legyen viszonylag nagy, mert a damil könnyen odatapad a kútcső falához.

Indokolt a 40-es cső?

A szűrővel kapcsolatban idézek egy szakkönyből:

"A lamellás betétek jellemzői: a nyílások mérete a kialakítás miatt nem változik, a hatásos szűrőfelület nagy, a széthúzott lamellák könnyen tisztíthatók. A lamellás szűrők elsődleges felhasználási területe nyílt felületről származó vizek tisztítása, ahol a jellemző szennyező a szervesanyag." 

Sajnos nem értem, miért ajánlják a lamellás szűrőt, homokoló kúthoz. Ez egy nagy tévedés!!

Acélhálós kell.

A 70 mesh elég lehet.

Azt javaslom, hogy egy, vagy két mérettel nagyobb szűrőt vegyél, és a menetet szűkítsd vissza, mert a nagy szűrőben, sokkal nagyobb a betét felülete, ritkábban kell tisztítani. Olyan típust válassz, amihez kapható tartalék betet, és a fedelén, van egy K3/4-es külső menet. Ide szerelj fel egy 3/4 B-B csapot.

Ezen keresztül letudod ereszteni a szűrő belsejéből a koszt, nem kell szétszedni és ez a kompresszor csatlakozásod helye ősszel.

Ilyen az Irritec szűrő is.

Egyébként ajánlom ezt a könyvet, mindenkinek, akinek rendszer telepítési elképzelései vannak. Ez egy biblia. Egy öntözéstechnikai mágus írta.

A címe: Dr. Toth Árpád Az önzözés praktikuma.

WWW.aquarex.hu Online is olvasható, vagy egy jelképes összegért meg is lehet vásárolni.

Nudlee

Előzmény: pityuk192 (26920)
Zs:) Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26922

"A másik kérdésem az lenne, hogy melyik szűrő alkalmasabb a hok kiszűrésére..."

A legjobb, ha nem homokol mennyiség van kivéve.

Amúgy a ciklon talán a legjobb.

Előzmény: pityuk192 (26920)
pityuk192 Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26921

hok=homok

pityuk192 Creative Commons License 2025.07.08 0 0 26920

Sziasztok! 

A fúrt kutamban a nyugalmi vízszintet egy horgászzsinórra kötött ólommal mértem amikor nem volt még lerakva a csőkút szivattyú. Szeretném megmérni az üzemi vízszintet, de most, hogy lent van a szivattyú, nem lehet rálátni a vízszintre a KPE cső miatt. Hogy tudnék "házilag" vízszintet mérni üzem közben, hogy ne szoruljon be a nehezék? A kutam 8m mély, 110mm átmérőjű, a KPE nyomócső 40mm-es, de nem teljesen egyenes, itt-ott hozzáér a kútcsőhöz. 

A másik kérdésem az lenne, hogy melyik szűrő alkalmasabb a hok kiszűrésére, a lamellás, vagy a hálós? Hálósat gondoltam beszerelni, de az eladó azt mondta, hogy a lamellás jobb a homokra, ezért megvettem mindkettőt. A hálós gyárilag 80 mesh~es szűrőbetétet tartalmaz, de vettem hozzá egy 120-ast is. 

nudli11 Creative Commons License 2025.07.07 0 0 26919

Szia!

Mérd meg a lefojtott vízmennyiséget, egy ismert űrtartalmú vödörrel. Fontos, hogy a vödör űrtartalma ismert legyen.

Mérd meg, hogy hány másodperc alatt tölti meg a vödröt. Ezt írd fel.

De előtte kellene egy T idom, a golyóscsap elé. A T egyik ágába jön a golyóscsap, az ezzel szemben léávőbe a víz, a kútból.

A harmadik ágba köss be egy nyomásmérőt, és olvasd le az értéket, amit mutat, ha a térfogatáram megfelelő.

( Nem homokol)

Kell még a kútcső átmérője, és az üzemi vízszint, a talajtól mérve.

Ha ezek megvannak, tovább léphetünk.

Nudlee

Előzmény: CBNora (26917)
pityuk192 Creative Commons License 2025.07.07 0 0 26918

Köszönöm a tanácsot, a fojtást ki fogom próbálni amint elvonúl ez a felhőszakadás. 

Előzmény: nudli11 (26916)
CBNora Creative Commons License 2025.07.07 0 0 26917

Szia!

Tavaly beszéltünk a homokoló kutunkról, ez most pont témába vág.

Beszéltünk a kútfúróval. Azt ajánlotta, hogy tegyünk be a rendszerbe fojtást. Betettünk golyóscsapot, be lehet úgy állítani, hogy alig jön homok, így már nem zavaró.

Hosszabb távon gondolom, egy kisebb vízhozamú szivattyú lenne jó. Ha a mostani tönkremegy, majd olyat veszünk.

Mágnesszelepeket valószínűleg így se lenne jó működtetni, de már rég áttértünk a félautomata rendszerre, mágnesszelepek helyett mindenütt csapok vannak, ezeket én működtetem.

Ritkán emlegetitek a mikroszórófejeket. Mi ezeket sok helyen használjuk. Egyrészt jól bírják a homokot, ha elkopnak, olcsó cserélni. Másrészt rugalmasan telepíthetők, ha a növényzet változik, odébb szúrom, ahol éppen kell, és kész. A veteményesben ilyenek vannak és csöpögtető csövek, egy szezonon belül is helyet cserélnek. A virágágyásokba is jók, nálunk sűrű a növényzet, bonyolult lenne mindenhová csepegtető csövet rakni, és az a homokra is kényesebb. Nálunk csak a krumplinál van csepegtető cső, az ágak végé csappal nyitható, időnként a csapot nyitva átmosom a csövet.

Előzmény: nudli11 (26916)
nudli11 Creative Commons License 2025.07.07 0 0 26916

Lehet, hogy túl erős ez a szivattyú, vagy rossz helyen van. 50 méteren 45l Az nem kevés.

Próbáld lefojtani, egy golyóscsappal, hogy akkor mi van.

Változik a vízszint a kútban?

Az is lehet, hogy kompresszorozni kellene.

Nudlee

Előzmény: pityuk192 (26915)
pityuk192 Creative Commons License 2025.07.07 0 0 26915

Köszönöm a választ! 

9-10 éve vettük a házat a kúttal együtt, a kútfúró kilétét sajnos nem tudom kinyomozni, így visszahívni sem. Úgyhogy marad a szivattyú helyzetének változtatása, és a folyamatos járatás. 

Előzmény: nudli11 (26914)
nudli11 Creative Commons License 2025.07.07 0 0 26914

Szia!

Amit most csinálsz, az a kútfúró kötelessége lenne. Már többször leírtam. A homokos víz nagyon árt a szivattyúnak. Jelen esetben az a Te szivattyúd, nem a kutasé.  

Egy kút akkor van készen, és akkor kell kifizetni, ha a víz tiszta, és a mester leírja a kút a kútdiagnosztikai adatait. Ebbe beletartozik a szűrőzőtt réteg elhelyezkedése. Ebbe a zónába nem telepítünk szivattyút! 

Csak az adatok birtokában lehet szakszerűen szivattyút méretezni!

Ez a szivattyú 50 méter környékén 45 l/min vizet szállít. Lehet, hogy sok. És a feépítésénél fogva, érzékeny a homokra. Láttam már olyat, hogy úgy nézett ki a vízgép, mint egy hurkatöltő, a homoktól.

Próbáld meg feljebb húzni, vagy lejjebb ereszteni. Nagyon nem tesz jót a szivattyúnak, mint írtam.

Addig járasd, amít nem tiszta a víz, de inkább hívd vissza a kutast!

Nudlee

Előzmény: pityuk192 (26913)
pityuk192 Creative Commons License 2025.07.06 0 0 26913

Sziasztok! A napokban beüzemeltem egy új csőkút szivattyút, egyelőre az áramláskapcsolót meg a szűrőt nem építettem be, mert meg akartam nézni, hogy homokol-e a kút. Első indításkor az elején nagyon zavaros, homokos vizet nyomott ki. Két napon keresztül (délelőttől estig) járattam, hogy tisztuljon a kút, 2-3 óra folyamatos üzem, majd fél óra szünet. Az mitől van, hogy indítás után közvetlenül kinyom kb. 2 evőkanálnyi homokot, és utána folyamatosan kristálytiszta a víz? A kutam 8m mély, a szivattyú alja a kútfenéktől 1.5m-re van. A kút 110-es, a szűrőzött rész elhelyezkedéséről nem tudok semmit. A szivattyú (IBO 3" STM 16) a leírása szerint 50g/m3 homokolást bír elviselni.

Az megoldás lehet, hogy mindig lejjebb engedem kicsivel a szivattyút és úgy járatom, hogy a kútcső aljából is szívja ki az esetlegesen összegyűlt homokot? Ti mit tanácsoltok a homokolás megszüntetésére? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!