Éppen ezek miatt nem számottevő az én 3 kW-os rendszerem, tehát erre legfeljebb azoknak érdekes odafigyelni, akiknek hasonló kicsi rendszerük van.
Kicsit belenéztem a számlaösszesítőkbe. Eleinte az össz. áramfelhasználás 1/4, 1/5 részét tette ki a hálózatra kimenő. Mostanra évek óta inkább 2/5 körül jár. Annak ellenére, hogy igyekszek a lehető legtöbbet házon belül felhasználni. Pl. nem éjszaka nyírom a füvet, az asszony nem mos, nem porszívóz, nem süt éjszaka. Ja, hogy eddig se tettük? :-)
Biztos jelentett valamit, hogy új gáztűzhelyet kellett vennünk, amiben villanysütő van. De sütni is nappal szoktunk. 6-7 éve van klímánk, amit 99%-ban fűtésre használunk, kizárólag nappal. Arra viszont ebben a takony novemberi időben nincs garancia, hogy közben sütne a nap. :-(
Megnéztem néhány számlát. A fizetendő havi ~1500-3500.-Ft között ingadozik, míg a betáplálás térítése ~400-1700.-Ft között. Aki erre azt mondja, hogy kereskedelmi céllal irtózatos túltermelésre méreteztem a rendszeremet, hát az ... :-(
De azt se lehet mondani, hogy a külömbözet anyagi csődbe vinne egy háztartást. Egy évben talán kb. 25000.-. Mikor megépítettem, akkor 108000.- volt évente ~50.-Ft/kWh mellett.
Válasszuk el a normál háztartást az e-autós háztartástól !
1.,
Az alap , hogy a HMKE megtermelje a ház fogyasztását +20% , a jövőbeni fejlesztések ( elektromos háztartási berendezések bővítése ). Állami támogatással .
Bővített háztartás -e-autó . Ebben az esetben a ház fogyasztása +20% alap , állami támogatással . Amennyiben az államtól akarsz az e-autó részére is támogatást , akkor minden autóba töltött kWh után jövedéki adót kell fizetni ( az e-autók is használják az utakat , tehát nekik is hozzá kell járulniuk ) .
2.,
Hány milliárdot szórt már szét az állam idáig , ami csak elpazarolt volt és semmi technikai háttér , fejlődés ?
2.,b
Ha egy lepukkant vályogházat panzióvá akarsz átalakítani , az már vállalkozás , tehát van lehetőséged kölcsönt felvenni a vállalkozásra .
Ne haragudj! Nem a Te nyaggatásodnak szántam a dolgot.
De egy fórumon, az egymást segítő ötletelésnél, ahol éppen arról szólt a diskurzus, hogy:
milyen akkus rendszerre érdemes átállni a szaldó lejárta után
mégis mindenki számára érvényes kijelentésnek tűnhet egy olyan kijelentés, hogy nem kell semmit sem csinálni, jön szépen majd a visszatermelésből a pénz.
Mert sokan itt akkor megnyugodnak:
erbe is megírta, hogy nem volt szinte semmi túltermelése, és mégis kiegyenlítette a szaldó utáni visszatermelésével a túlfogyasztását.
Akkor nekünk sem lesz gond.
Csak majd egy év múlva észreveszik, hogy a visszatermelésért kapott 4 Ft/kWh térítés szinte semmit nem fedez a 36-70 Ft/kWh áron vásárolt fogyasztásból.
Nem biztos, hogy az állam kéne eldöntse, ki milyen célra építsen HMKE rendszert.
1/b. Nem jó, ha a múltbeli fogyasztási adatok miatt nem engednek nagyobb rendszert telepíteni, amivel az elektromos autómat tölteném.
Az ~5 millió lakóingatlan felmérése (ha csak egy hitelbírálatnál szokásos 50e forintos értékbecslést nézünk is, és semmi energetikai tanúsítványt, semmi megbontásos szerkezetvizsgálatot, ...), akkor is ~250 milliárd forintos költségbe fájna az államnak.
2/a. Ekkora összegből 50% önerős pályázattal ~1.000 milliárd forintnyi HMKE rendszert lehetne építeni, azaz többet mint a teljes meglévő HMKE állomány.
2/b. És az adatokból megint csak nem biztos, hogy az állam tudná a legjobb döntést meghozni. Mi van, ha én egy lepukkant vályogházat azért újítanék fel, mert panzióvá alakítanám, az állam meg a felmérés alapján bontandó státuszt ad neki, és nem támogatja? ...
Csak mint már régebben is írtam , nem túl nagy koponyákkal van az Orbán körülvéve a témában . :-(
Elsőre a házak lakások állagát kellett volna felmérni , majd az arra még érdemes épületeket hőszigetelni . HMKE méretét, teljesítményét minden ház több éves fogyasztása alapján engedélyezni .
Ez van !
Kétszer - háromszor több pénzt pazaroltak el így eszetlenül , mint amit értelmesen , átgondolva használtak volna fel és jobb lenne az eredmény is .
Az éves durván 4000 kWh fogyasztásomnál eget verő különbséget nem okoz . Főleg , ha meglesz a rendszerem , akkor úgy számolom , hogy 2400kWh meglesz ingyen . Azt a hátralévő 1600kWh-t meg röhögve kifizetem , de tőlem már ingyen nem kapnak egy kWh-t és egy centet sem .
Akkor a fogyasztástól független az ár. Ugye itthon van egy alapmennyiség, és felette csaknem duplája. Függetlenül, hogy egy 30nm-es lakásban 1 nyugdijas él, vagy egy nagyobb családi házban 5-8 fő.
A digitális fogyasztásmérőd küldi a 15 perces adatokat és bent oda jegyzik , amelyik tarifa éppen él . Viszont minden ilyen időszak szerintük minimum 3 órát tart , csak azt nem tudom , akkor a nyolc órát hogyan osztják fel , hogy igaz legyen .
Soha nem állítottam, hogy az én megoldásom mindenkire érvényes. Ekkora összegért semmi kedvem bármit tenni. Még annyit se, hogy előkeresem a számlámat és közzéteszem. Senkinek semmi köze nincs hozzá. :-(
Tényleg nem értem, miért engem nyaggatsz, mikor vannak itt szaldóból kiesett versenyzők 10-50 (49,99) Kw rendszerrel.
Tudod mi a legnagyobb pofátlanság a szolgáltató oldaláról ? mióta van a HMKE a tetőn , évente ingyen kaptak tőlem átlagosan 250kWh-t amit nem vételeztem vissza , hanem " csak " elajándékoztam a szolgáltatónak . Viszont ez csak a kisebb tétel . Vedd azt , hogy évente 2500 kWh-t feltöltöttem amit vissza is vételeztem az odaajándékozotton kívül . Azért a 2500 kWh -ért valakitől a szomszédomban RHD-t elkérte , ami nálunk 2500x0,11 euró , az 275 euró . A virtuális akku szolgáltatásért fizetek még jelenleg is 3 eurót havonta , az egy évben 36 euró . Az ajándék 250kWh pedig 250x0,16 euró , az 40 euró . Tehát ingyen kaptak tőlem évente 275+36+40=351 eurót és még büntetéssel fenyegetnek . Valamint a visszavételezésnél fizettem az RHD-t , ami ugye újabb 275 euró .
Ennyi volt , befejeztem !
Januártól csak a minimális mennyiséget , számításaim szerint 1500-1800 kWh körül fogok tőlük vételezni évente , amiért kapnak 1800x0,16 =288 eurót , plusz a havi óradíjat , ami 13 euró , amit idáig is kellett fizetni a 3x25A-ért .
Ha ezt akarják , hát legyen ! Eleivel mérges voltam , de már megnyugodtam .
Bocsi , hogy a Te hsz-ednél osztok meg új dolgokat a HMKE-vel kapcsolatban , igaz Szlovákiai oldalról .
Ma kaptam egy levelet , amelyben tudatják velünk betáplálós rendszerrel rendelkező tulajokkal , hogy január 1-töl az inverter méretéhez szerintük meghatározott visszatáplálási kWh túllépése esetén büntetést szabnak ki kWh szerint .
Jól meg kell gondolnia minden szaldós HMKE tulajnak , hogy mit lép , ha esetleg M.o.-on is , ha hasonló lépésre szánja el magát a szolgáltató .
Ez a lépés a szolgáltató oldaláról szerintem azért is jött létre , mert sokan pénzszerzési lehetőségnek tartották a HMKE telepítését .
Köszönöm nekik ! :-(
Viszont jó hír , hogy már velem nem tolnak ki !
Január 1-töl felbontom a virtuális akkumulátoros szerződést és átállok az Off-grid rendszerre akkupakkal . A szolgáltató elesik durván 300 euró ingyenpéztől . :-)
"Azt nem értem, miért pont velem akarod kiszámoltatni, hogyan érné meg a visszatáplálás elkerülése"
"100 hozzászólás? Abban nem sokat találhattál. :-) Talán 9-10 évvel ezelőttiekben."
Biztosan én vagyok az, aki a másikat csuklóztatja? :-)
A témafelvetés ez volt: mi legyen, amikor valaki kiesik a szaldóból?
A felmerült megoldási lehetőségek:
a. Marad a régi rendszer + AC csatolt akku Nem igazán jó megoldás, mert nincs engedélyezett AC csatolt akku, de drága is lenne, és meg kéne duplázni a bekötött teljesítményt.
b. Invertercsere engedélyes hibrid inverterre + akku c. Invertercsere nem visszatöltő inverterre + akku Ezek közül véleményem szerint a c. megoldás a jobb, mert olcsóbb az inverter és az akku is, és nem kell tervezésre, engedélyezésre, ... költeni.
d. Maradjon minden változatlan (ez a Te felvetésed) - mert a 4 forintért eladott áramból simán fedezzük majd a 10-szeres (vagy 20-szoros) áron vásárolt fogyasztásunkat.
De ez a d. megoldás az esetek 99%-ában nem működik, mert akku nélkül a fogyasztás 70%-át meg kell vásárolni, arra pedig bődületes túltermelés kellene. (A Te esetedben is csak azért nem derült ki az igazság, mert nem árulod el a mostani elszámoló számládon szereplő adatokat.)
Tehát senki nem kéri Tőled a d. eset kiszámolását különböző termelési/fogyasztási felállások esetére, de Te se várjad el, hogy bemondásra elfogadjuk a "d. megoldás az optimális" kijelentésedet.
100 hozzászólás? Abban nem sokat találhattál. :-) Talán 9-10 évvel ezelőttiekben. De abban is inkább termelési adatokat, meg olyant, hogy a megtermelt mennyiség hány százalékát tudtam házon belül felhasználni. A többi engem akkor nem érdekelt. Mint ahogy most sem. Míg volt a szaldó, eleinte elég komoly összegeket fizettek. Nagyjából ugyanannyi volt a túltermelés éveken keresztül, csak a térítés csökkent. Most már évek óta a fogyasztás is csökken, a kitáplálás ennek megfelelően nő. Hogy miért, meg mennyire méreteztem túl, arra meg választ adtam.
Azt nem értem, miért pont velem akarod kiszámoltatni, hogyan érné meg a visszatáplálás elkerülése, mikor nálam sokkal nagyobb rendszerek vannak, ahol felmérhető összegeket lehet megtakarítani. Egy 70+ -os nyugdíjas nem azon fogja törni a fejét, hogyan ruházhat be egy olyan rendszerbe, ami ~30 év alatt talán meg fog térülni. :-(
"Miért nem olvasol néha vissza, mielőtt válaszolsz valakinek?"
Visszaolvastam az előző kb. 100 hozzászólásodat, nem voltak benne termelési adatok, így abból indultam ki amit leírtál.
Elnézést, hogy azt feltételeztem, hogy az igaz.
Jelenleg a rendszered kapcsán ott tartunk, hogy
- nem árulod el a fogyasztási adataidat
- de eskü nincs túlméretezve a rendszer,
- emellett annyira nagy a túltermelésed, hogy azt 10-ed áron eladva szinte teljesen fedezi az önfogyasztással le nem fedett ~70% fogyasztásod költségét.
Ilyen csoda rendszerhez szerintem sem érdemes hozzányúlni, és akku sem kell hozzá.