Ezt nagy örömmel olvasom. Igen, a fapados járatok megkönnyítik az ide jutást, tavaly óta a Ryanair is jön. A Wizz Air indulása után a magyar utazási irodák és az egyéni utazók is felbátorodtak, így most már a magyar turisták (visszajáró vendégek, mint Te) nem az „egyéb” kategóriában szerepelnek, hanem külön is említik őket a statisztikákban. :)
Hát igen!Én is itt kaptam nagyon sok jó tanácsot Tőletek.És örülök,hogy 2017-ben ki is mentem amikor elindította a járatot a wizzair.Aztán 10x sikerült még eljutnom Albániába.2023 szeptemberben voltam utoljára,ebben 6-7 év alatt is sok változás történt.Örülök,hogy sok jó embert megismerhettem
szívesen láttak,vártak amikor mentem.Még szeretnék pár év múlva újból visszamenni.
Az ilyen fórumok már eléggé kimentek a divatból. Mikor ez indult, még nem volt facebook meg más hasonló platformok. Akkoriban csak itt lehetett megbeszélni a dolgokat. Albániával kapcsolatos Facebook oldal/csoport ma már „kismillió” van, és árad az információ. Albánia már nem ugyanaz, mint 15-20 évvel ezelőtt, de a fórum címe még mindig aktuális, mert sokan, akik még nem jártak itt még mindig előítéletesek. Mi veterán fórumozók meg jószerint már csak nosztalgiázni járunk ide. :)
Mi szeptember végén jártunk arra. Pont úgy volt ahogy írtad. Csak a leterelésnél egy helyi autó ment tovább egyenesen az építés alatt lévő úton én meg az útjelzés szerint balra lefordultam a régi útra. Ekkor egy kicsit bizonytalan voltam, hátha a rossz úton haladok.
zlaky, triker: lehet, hogy egyidőben jártunk arra? Én okt. első felében voltam, jó sok motorossal találkoztam, nagy részük szembejött, már hazafelé tartott, főleg németek. Az SH75-ön Korcatól mentem délnek, kb. 13 km után letereltek az új útról a régire, ami elég ramaty. Rálátni róla a készülő (ill. már elkészült) újra, ami persze sokkal unalmasabb, mint a régi. Ersekaig pocsék az aszfalt, de aztán onnét Leskovik-Permet felé valami csodásan pazar. Végig azon filóztam, hogy Lőrincéket el kellene hozni ide, megmutatni nekik, hogyan kell utat építeni.
Apropó, maradt 1000 lekem, ha esetleg valaki megy mostanában arra, elcserélném forintra. Bár ahogy süllyed a forint, lehet érdemes megtartani. Mikor 9 éve arra jártam a ALL-EUR árfolyam kb. ugyanúgy 100:1 volt, mint most, viszont a ALL-HUF akkor kb. 1:2,2, most meg 1:4.
Igen, tényleg volt egy gyönyörű új szakasz, de én Leskovikig és tovább mentem és arra volt egy keskenyeb út szakasz amit még hiányoltam, de igy is sokkal jobb volt mint pár éve.
Sziasztok! Járt valaki mostanában a Korca-Erseka-Leskovic SH75-ös úton? Milyen minőségű, jól járható? 2-3 éve még nagyon rossz volt, de javában tartott az új út építése. Remélem azóta elkészült.
Igen, fantasztikus rész az ott északon. A múltkor kelet maradt ki nekem, Ohridi-tó, Korca környéke, ezeket szeretném bepótolni, meg mindenképpen végig akarok menni az SH75-ön.
Szia! Mi június végén voltunk Albániában 2 hetes körúton és kb. így utaztunk ahogy írod :-)
Szinte minden éjszaka máshol aludtunk, ott ahol épp ért minket az este, még első éjszakára sem foglaltam előre. Szállások 2 főre: pl. Shkodra 15 euro, Ksamil 20 euro és volt jónéhány sátrazás.
Nekünk az északi rész -főleg Theth környéke- jobban tetszett, a déli rész tengerpartjai sajnos szinte mindenhol végig vannak cseszve napernyőkkel, így a legnépszerűbb strandok pl.Bora Bora elég kiábrándító látványt nyújtott.
Az emberek segítőkészek, kedvesek, úton útfélen boltok, kajáldák.
Nagyon kíváncsi vagyok, minden évben készültem újra menni, remélem idén összejön. :-)
A szeméthez egy sztori. Estefelé beértem egy kis városba, nem emlékszem már a nevére. A központban találtam egy motelt, zárva az ajtó. A mellette lévő vendéglős telefonált egyet, 5 perc múlva ott volt a tulaj. Megegyeztünk az árban, 15 EUR, :-))), de azt mondja a fickó, ne hagyjam a motort az utcán, nem biztonságos. Lepakoltam, majd elmentem vele a város szélétől 1-2 km-re lévő házához. Valami ipartelep szélén volt, a telek mellett autóbontó, meg dzsindzsa. 2 m magas betonkerítés, teli vaskapu. Bent az udvaron nyírott gyep, gyönyörű virágos kert, új építésű csilli-villi ház. Behívott a házába, bemutatta a feleségét, megkínáltak az éppen akkor, frissen főzött dzsemmel, a lakás is tip-top, takaros, gyönyörű tisztaság mindenhol. Ahogy mentünk ki az udvarról, szétnézek, és azt látom, hogy a kerítés mentén egy nagy kupacban halmozódnak a szemeteszsákok. Kerítésen belül maximális rend és tisztaság, de a szemetüket egyszerűen csak átqurták a kerítés tetején. :-)
Másnap reggel a megbeszélt időben értem jött, elvitt a motorért a házához. Ahogy pakolok fel, látja a manusz, hogy a gumipókok már a végüket járják. Nem jó ez így, azt mondja elvisz újakat venni. Bemegyünk a városba, egyik bolt, másik bolt, majd belebotlunk a sávunkban egy keresztben leparkolt kocsiba, a tulaja amúgy albánosan megállt épp ott az út közepén, ahol meglátta a haverját. Az én emberem kihajol az ablakon, és ordítva lebaszarintja, majd tovább mentünk 200 métert, és hajszálra ugyanúgy megálltunk a következő bolt előtt. Imádtam őket. :-)))
Ha volna egy csöppnyi írói vénám, lehetne írni abból a 2 hétből, amit ott voltam, egy olyan könyvet, mint Durrel Korfuról. :-)
Az a flip-flop vagy vietnámi papucs. Azt nem mindenki szereti. A Crocs-ra gondoltam, de egy utánzat is tökéletesen megfelel a célnak. Gyerekeknek praktikus, beakasztja a pántot, nem esik le a lábáról.
Sok strandcikkeket áruló üzlet van Durres-ben és a plázs részen is. Az egész albán Adria lassan mélyülő, homokos strandokból áll, így nem szükséges tengeri cipő, csak ha lementek délre is, ahol kavicsos-sziklás strandok vannak. Vagy ha a gyerkőc nem szívesen mászkál a homokban, ezt Te tudod.
A tengerparti éttermekben nagyjából hasonló árak vannak. Próbáld ki a Tirona éttermet (is) a Kavaja-sziklánál (az egyébként szezonon kívül is nyitva van), az albánok is szeretik.
Durres-ben nincs központi strand. A hotelek, éttermek maguk üzemeltetik a strandokat. A kikötő környékét pedig messziről kerüljétek strandolás szempontjából.
Nyugodtan ott hagyhatod a cuccokat, nem jellemző a strandi lopás.