Èn villanyszerelő ès műszerèsz vagyok, sztem nagyon optimista a becslèsed. Egy embernek mondtam hogy nèha meg kène nyomkodni. Mert több èves por volt a gombon. Erre a válasz "hülye vagy te, hozzá nem nyúl, azèrt van a szakember".
Nem rég fejeztem be néhai nagyanyám házának felújítását (komplett tető, víz, szennyvíz, villamos hálózat, gipszkarton előtétfalak) édesanyámnak, segítség nem igen volt, ami onnan maradt energiám azt próbálom beosztani ide a "nagy" házra, de ez már most úgy érzem nem fér bele :) Tény és igazad van, hogy a padlófűtésnél nincs jobb, de ez most kimarad. Egyébként kétszintes a ház, a felső a lakó szint, alul garázs, műhely, kazánház.
Tudom nem leszek népszerű, de egy 1987-ben épült házban azzal kezdeném, hogy aljzatbeton felver, mert abban az időben előszeretettel sprórolták ki az aljzati hőszigetelést.
Kétrétegű alzatbeton közte 10 cm szigeteléssel, és akkor már mindegy ha arra meg ráteszed a padlófűtést.
Tehát fűtési szezon kezdetén, mondjuk október elsején átnézem a rendszert. Aztán a 320 nap augusztus 16-án begyújtok mert itt a "következő nagy hideg" és bumm, nem indul a keringtető, mert letapadt . :)
A hőszivattyúkat is nézegettem, pont ezt az R290-es verziót, mivel ha jól tudom ez már 70 fokos vizet is csinál, de a ház még nem tart ott energetikailag hogy ez hatékonyan tudjon működni. Most vesszük majd csak birtokba a kéglit, ami 87-ben épült, szülők lakták, nekik már túl nagy, igy a miénk lett. Rengeteg a teendő benne, haladunk sorban, szigetelés felturbozása, villamoshálózat, fűtés. Mindenre most nem lesz pénz, de a régi vascsöves gravitácios fűtéstől szabadulni akarok már most, azt tudom.
Én például 27 éve választottam a turbós gázkazánt . 20 éve jött hozzá a napkolirendszer HMV készítésre fan-coilos fűtésrásegítéssel . 16 éve jött a klíma , azóta azzal fűtök . 6 éve a második klíma , amivel már tudok fűteni és hűteni is . Most meg beszereltem egy 6 kW-os hőszivattyút a rendszerbe ( 3400 euróból van meg ) , így visszatérek a radiátoros fűtésre , ha folyamatos fűtési időszak jön . A HMV készítésre szokott még besegíteni a gázkazán , ha nem volt elég napsütés . Az mostantól csak mint vésztartalék marad , ha valami galiba történne .
Ha nem túl magas a ház hőigénye , akkor elgondolkodhatnál esetleg egy R290-es gázzal működő hőszivattyú beépítésén . Tud fűteni , hűteni és HMV-t készíteni . :-)
2027-töl ETS II , tehát CO2 kvóta felárral lesz a gáz elérhető .
Hogy keveset tudok még a kondi kazánokról, de annyit már kigugliztam hogy ha választok akkor olyat aminek széles a modulációs tartománya, azaz legalább 3 kw alá le tudjon menni. Ha jól látom ez meg bőven 5 felett van
"ha a 365 napból például a 320-ik napon jut eszébe a topiktársnak begyújtani a vegyesben "
Azt hittem 180 nap a fűtési szezon, akkor hogy lesz ebből 320 nap???? :)
Mindegy milyen szivattyúd van a rendszerben azért fűtési szezon előtt illik átnézni a vegyestüzelésű rendszert. /gázost is/ Ebbe pedig beletartozik a kiegyenlítők előfeszítési nyomása, a rendszer nyomása, és a keringtetők működése. Indul, nem indul mert le van tapadva. Ha ezt megcsinálod, fűtési szezonban nem szoktak meglepetések lenni.
Urak köszönöm szépen mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat és a sok-sok segitséget de nem szeretném ha miattam, vagyis a rendszerem miatt bármilyen vita alakulna ki :)
Az, hogy a vegyes marad vagy sem egy hónapok óta zajló harc a Nejemmel, mivel alapvetően én ki akartam dobni, ő azt mondja maradjon. Mivel 2 éve lett véve vadiújan és tényleg mindig összejön 2-3 m3 fa innen onnan, ugy gondoltam jobb a békesség, maradjon, de akkor az elavult vastagcsöves gravitációs rendszer helyett legyen egy korszerű kondi kazános fűtésünk, rákakasztva a Totya tényelg tuti halál biztonságosan, amit ha ugy van beröffentünk. A gázos részét a radiátorokkal megcsináltatnám szerelővel számlával, a vegyeshez szükséges dolgokat csak összevásárolnám, beadnám a vidéki 3+3-as támogatásra, aztán majd ha időm engedné hozzáépíteném unalmamban magamnak egyszer. Ez a mai terv, de amúgy napról napra változik :) De muszáj döntenem lassan, mert az idő telik.
Ja és nincs még gázkazánom se, kinézve se, se semmi mert eddig 5 szerelő járt nálam felmérni de vagy egyik sem nyerte el eddig a tetszésem, és hát ugye manapság minden szakinak megvan a maga kedvenc márkája.
Az a baj , hogy Te csak a pénz oldalt választottad ki a hozzászólásomból .
Sajnos a Grundfoss is letud ragadni , ha a 365 napból például a 320-ik napon jut eszébe a topiktársnak begyújtani a vegyesben . Három keringetőszivattyúról van szó , ha jól értem .
Nálam a biztonság megér egyszeri befektetésnél annyit .
Majd a topiktárs eldönti , hogy mit és hogyan fog megoldani !