Megnyílt a 100-as és a 120-as vonalak topikja (az alföldi vonalak (már csak a 80-as hiányzik)). Én, hogy ezeknek a topikoknak konkurenciát teremtsek, ezért ezennel megnyitom a Dunántúli fővonalak topikját.
Igen, csak ugye inkább szili menjen mindehova vagy a bérelt gépek (amikből sosincs meg az elegendő, mert mindig javít valamivel Astride, meg Vectron is)
De gigant csak szolgálatmentes lehet és ha mégis fel kell használni, azt szigorúan meg kell indokolni. Mindezt úgy, hogy zajlanak a gigant nagyjavítások, és a kefecserék, ezek által javult az üzemkészségük is.
Ez márpedig brutálisan kontár történet.
Van egy tucat jó ideje nem üzemelő, csontváz szili. Ezek jó része még állományban is van.
Most a gigantokat nézze, és fotózza mindenki, mert ez barom vezetés 25-ével leállítja a sorozatot (csak nagyon indokolt esetben lehet őket bevetni, csak mert az egyik fekve merészelt maradni a nyár elején). 👏👏👏👏🎖🏆🏅
Az egyes vonalon ez rendkívül egyszerűen meg lett oldva, mióta Köfi van. Budaörsön meg Herceghalomban is a bal vágányra érkező személy utasai mennek át a jobb vágányon. így amíg a bal vágányon megállós ablakos van, addig a jobb vágány bejárata vörös, ha az ablakos meglépte a kijáratot akkor kezel bejáratot.
Köszönöm szépen. Feltételeztem, hogy Herceghalomban valami ilyesmi lehet (ÁVU-ba belenéztem, de az itt nem ad sok támpontot).
Rákosrendezőn arról tudtam, hogy a vonatok nagy részének nincs szolgálati menetrend szerint áthaladás, az összesben nem voltam biztos (Rákospalota-Újpesten alapvetően a zónázóknak és EC-knek áthaladás, a szerelvénymeneteknek 0 perces megállás van, a tehervonatoknak vegyesen).
Herceghalom állomáson 120-as állandó lassújel van, vélhetően a szintbeli átjáró miatt.
Rákosrendezőn pedig nincs (szolgálati) menetrend szerint áthaladó vonat, mindegyiknek van 0 perces szolgálati célú megállása pontosan azért, hogy egy (két) sárgával is be lehessen járatni áthaladó vonatokat, és erre írtam, hogy a külsős ezekhez a vonatokhoz is kimegy felhatalmazni (így az utasvédelmet is tudja biztosítani).
a kezdőponti kijárati jelző és a közúti keresztezés között nincs meg a megcsúszási (?) védőtávolság, ezért csak akkor lehet a végponton bejáratot kezelni, amikor már a kezdőponton lévő közúti átjáró zárva van a közút felé.
Ilyen korlátozás nincs. Kijárati jelzők és sorompók között nincs általános védőtávolság - nyílt vonali, önálló fedezőjelzős sorompó esetén 30 méter, itt ennél valamivel több is megvan. De máshol olyan is előfordul, hogy a fedezőjelző, vagy adott esetben a bejárati jelző 4-5 méterre van az átjárótól, és ezek nem nótóriusan olyan helyek, ahol megállós vonat indulása előtt 5-10 perccel már zárva van a sorompó.
Olyan van, hogy menetrend szerint áthaladó vonatok előtt a előbb kell kijárati jelzőt kezelni, és csak utána lehet bejáratot. Ennek az allapja, hogy jelfeladásra kiépített vonalról jelfeleadásra nem kiépített vágányra menetrend szerint akkor lehet áthaladó vonatot bejáratni, ha a kijárat is szabad, ellenkező esetben hívójelzéssel kell a vonatot bejáratni. Ezért van az, hogy haladós vonatok előtt már a Palotai kihaladás környékén zárni kell az átjárót, hogy időben legyen szabad a kijáraton, időben legyen szabad a bejáraton, már az Istvánteleknél kezdődő térközbe való behaladás környékén.
De olyan elő szokott fordulni, hogy egy páros és egy páratlan, megálló vonat között felnyitják a sorompót.
Herceghalom szintbeli átjáró mindkét irányba jól belátható, végpont felől egyenes, kezdőpont felől állomási vágányok és egyenes, talán az egyetlen probléma az lenne, ha köd van és jön egy nagyon csendes haladós vonat, és az átjáróban pont egy lassan mozgó ember kelne át. De ezt meg pont kezelné egy olyan, állomási berendezésbe nem csilliárdokért bekötött jelzés, amit korábban írtam - jelezze, ha jön a vonat, és kapcsoljon ki, ha az átjáróhoz épp nem közeledik vonat.
Nem mindig jók, és főleg nem mindik következetesek a szabályok ezen a téren (sem), de ahol kötelező jelzőfüggéssel, kétoldali csapórudakkal, meg piroshosszabbítással, stb. védjük a forgalmat az átjárók 99%-ában, ott egy jelzőfüggéssel nem rendelkező, biztonsági funkciók megvalósítására nem, vagy csak nagyon korltozottan alkalmas valami még az eddigi következetlenségekre is rátesz eggyel.
120 Km/óránál meg lett húzva egy határvonal elvileg. Jó kérdés, hogy ez így jó-e, de talákoztam már olyan vélemémnyel is, aki ezt is túl soknak tartja egy nagy forgalmú fővonalon - miközben ugyanez a személy azért lobbizik, hogy a HÉV-vonalak városi szakaszán fénysorompós helyett közúti jelzőlámparendszeres biztosítása legyen az átjáróknak.
"Áthaladós vonatoknál kb. igen. Ami megáll, ott előfordul olyan, hogy csak a rendezői indulás előtt. "
Szerintem ez nem igaz. Ami én hallottam utoljára a dologról, az az, hogy a kezdőponti kijárati jelző és a közúti keresztezés között nincs meg a megcsúszási (?) védőtávolság, ezért csak akkor lehet a végponton bejáratot kezelni, amikor már a kezdőponton lévő közúti átjáró zárva van a közút felé.
Ez a korábban, talán bizt.ber. topikban elhangzott állítás összhangban van a helyszíni megfigyeléseimmel is, páratlan vonatot várva olyat sosem láttam, hogy a páratlan vonat gurul Rákosrendező végpont felől, már az állomáson belül, de a közúti átjáró még nyitva van.
Mivel a vonatok megállási helye a 2., 3. vágányoknál a peron, így ha a kijárati jelzők átkerülnének a peron kezdőponti végével egyvonalba, akkor valóban megoldható lenne, hogy a páratlan vonatok Rákosrendezőről indulása előtt zárna csak az átjáró.
"Budaörs a 120 Km/órás szakasz végén volt.
Herceghallom elvileg 140 Km/órás részen, ami már aggályos lehet."
Amúgy az általános probléma nem vasútspecifikus. Mindenhol egyre inkább a hülyékre méretezünk mindent, pont most jött szembe egy Telex-cikk, miszerint veszélyes a pesti rakpart, mert már két ember is leesett és meghalt. Egy sima kő szegély, amire leülsz, lógatod a lábad, nézed a Dunát, ugyanezt csináltuk gyerekként a Turul-szobor tövében a Gerecsében, meg millió kis sziklás kiugrón, aztán mégsem kellett kerítés senkinek. Ugyanez a vasútnál is, nem a kismillió "illegális" felül- és aluljáró kerülő átjáró a veszélyes, hanem az a bolond, aki nem néz körbe, mielőtt átmegy a síneken.
Herceghalom szintbeli átjáró mindkét irányba jól belátható, végpont felől egyenes, kezdőpont felől állomási vágányok és egyenes, talán az egyetlen probléma az lenne, ha köd van és jön egy nagyon csendes haladós vonat, és az átjáróban pont egy lassan mozgó ember kelne át. De ezt meg pont kezelné egy olyan, állomási berendezésbe nem csilliárdokért bekötött jelzés, amit korábban írtam - jelezze, ha jön a vonat, és kapcsoljon ki, ha az átjáróhoz épp nem közeledik vonat.
Herceghallom elvileg 140 Km/órás részen, ami már aggályos lehet. A közelmúltig mindkét helyen volt szolgálattevői felhatalmazás.
Rákosrendezőn... már akkor letilt a sorompó, amikor Istvántelek felől bejáratot húznak a Rákospalota-Újpesten épp utast cserélő vonatnak, és a sorompó tiltó jelzésénél állva 5-10 percet lehet úgy nézni a síneket, hogy vonatot nem látsz.
Áthaladós vonatoknál kb. igen. Ami megáll, ott előfordul olyan, hogy csak a rendezői indulás előtt.
Visszatérve a KöKi-s dologhoz, lehet, hogy tényleg nem optimális bármit is kezdeni ott, de igazából az igény és a szabályozási környezet sincs meg az ilyen átjárókhoz, és semmilyen arra mutató próbálkozás sincs, hogy a vasút elvágó hatását csökkentsük,
Ha egy kicsit visszaolvasol, megláthatod, hogy én is ezzel kezdtem, hogy kéne ezen a téren is fejlődni, csak erre nem Kőbánya-Kispest a legjobb kísérleti terep.
Hát, részben max. Rákospalota-Újpesten az Sr2-ről 70 méterre van egy felüljáró, a gyalogosforgalom ennek megmászása helyett a szintbeli gyalogosátjárót használja inkább.
Ezen nekem is fennakadt a szemem. Biztosan valami helyi anomália, amire nem lehetett készülni, más lehet a gravitáció vagy a földmágneses tér, és ezért nem tudják megcsinálni... ;)
Rákosrendezőn tényleg kéne egy jobb megoldás az útátjáróra is. Ott az átjáróban minden vonat áthalad, a peronnál lévő átjáróban bőven van megállós, haladós vonat is. Kicsit talán más eset, mint amikor az utasok azzal számolnak, hogy minden vonat megáll, aztán az, ami előtt át akarnak menni, mégsem.
Megoldás: Szegedi úti felüljáró.
Vitézyék megterveztették, a XIII. kerületi önkormányzat tiltakozott ellene, Lázár pedig eltörölte a projektet.
Legújabb rendelettervezet 2030. 12. 31.-i határidővel megépítené 150 milliárdért.
Ferencvárosban is szintbeli megközelítése (is) van a középperonnak. Többé-kevésbé működik a dolog, de már volt ott gázolásos eset is.
Mi történik: Déli körvasút megépül, a legújabb rendelettervezet szerint 2030. 12. 31.-i határidővel.
Már előtte is reklámozták ezt a Kökis kapcsolatoknál, nem ő kezdte. - Akkor ebben tévedtem. Kopnak az emlékek. :(
Az üzletszbályzatot persze senki sem olvasta, még azt az amúgy régebben tán a menetrenkönyvben is közölt tényt, hogy a budapesti állomásokon nincs csatlakozásra várás. - Rosszul csinálod sorozat, n+1-edik lecke.
Én speciel olvastam a menetrendi utasításban, és a menetrendkönyvben is, hogy nincs Budapesti állomásokon csatlakozásra várás.
Felmerül a kérdés, hogy akkor miért reklámozza maga a HSR Group, illetve korábban a HSR Launch. Ez csak megerősíti az elménket abban, hogy a kommunikációs osztályon, a marketingeseknél, meg a social media-t kezelőknél - de még lehet, hogy a vezérigazgatóságon máshol is - sokan vannak, akiknek halvány fingjuk sincs arról, mit üzemeltetnek.
Ha panaszt teszel, akkor jön a sablonválasz, hogy továbbították valahova, miközben nagy eséllyel az sem történt meg.
Ciki.
És ez nem az a szint, hogy hogyan kell a főmegszakítót kapcsolgatni fázishatár alatti áthaladásnál - amit nem is várunk el, hogy tudjanak, az maradjon mozdonyvezetői skill.
Tudtommal valós probléma van azokon az angolokon, amire nem tudják még a megoldást (több mindennel próbálkoztak már).
Valószínűleg a "valós problémát" a beépítéskor okozták. Ki kell vizsgálni, mit k*rtak el, nem pedig próbálkozni. Próbálkozni az egyetemi laboratóriumban kell.
De akkor is ciki, és a felelősöket ki kell rúgni.
Ez nem más, mint a rosszul csinálod sorozat, n-edik leckéje.
Ettől függetlenül a komment csak példaként nevesíti ezeket a kitérőket, nem pedig ezekről a kitérőkről szól. Ki tudja, hogy hány "állagmegóvó sebességkorlátozás" van még a magyar vasúthálózaton, a Kötekedő Tömeg által szapult Pápa-Csorna vonalon felül. (nem várok választ, hogy bárki is tételesen felsorolja...)
1-es vonalon ott van Herceghalom vidám esete. Vagy Budaörs.
Szóval alapvetően én azt látom problémának, hogy vagy csinálunk egy teljesen biztosítatlan (max élőerő által biztosított) átjárót, vagy pedig alul- és felüljáróban gondolkodunk, esetleg a valamilyen módon biztosított gyalogos átjáró nem lehet, mert akkor bizt.ber-be kell nyúlni, legyen már tiltáson, amikor a vonatnak lehet bejáratot húzni, szóval pont a rugalmassága veszik el.
Olyan köztes megoldás pedig sajnos nincs a láthatáron, hogy ha közel ér a vonat, akkor mondjuk a gyalogos átjárónkban villogjon a burkolatban egy ledcsík, szemmagasságban egy lámpa, meg mondjuk csilingeljen, aztán aki alásétál, az alásétál a totál biztosítatlan helyen is, de talán lesz olyan, aki megvárja a vonatot.
Rákosrendezőn sem azért megy át mindenki csapatostól a piroson, mert nem tisztelik a vonatot, hanem már akkor letilt a sorompó, amikor Istvántelek felől bejáratot húznak a Rákospalota-Újpesten épp utast cserélő vonatnak, és a sorompó tiltó jelzésénél állva 5-10 percet lehet úgy nézni a síneket, hogy vonatot nem látsz.
Visszatérve a KöKi-s dologhoz, lehet, hogy tényleg nem optimális bármit is kezdeni ott, de igazából az igény és a szabályozási környezet sincs meg az ilyen átjárókhoz, és semmilyen arra mutató próbálkozás sincs, hogy a vasút elvágó hatását csökkentsük, legalább azokon a helyeken, ahol amúgy tök más okok miatt amúgy sem mennek gyorsabban a vonatok, mint egy villamos (amelyek esetén az amúgy közúti jelzőlámpával fedezett gyalogos × villamos kereszteknél is rendre van gázolás).
Az app? emma és az alternatívok sem mentek, ahogy nézem, még most is hiányos... 868 az elvirában látszik, de sehol máshol. Reggel a 842-n se monitor, se kijelzők, se hangos nem volt, minden kuka.
Nagyon sok csatlakozás a hálózaton talált, nem garantált (pénteken a Liszt EC-t nem várta meg a celli személy, a Liszt se állt meg Gyárvárosban). Érdekes módon az azt követő Railjetet meg megvártuk a Helikonnal.
Csak közzé kellene tenni a garantált csatlakozásra várás perceit, akár a nullát is.
Szóval csak akarat kérdése, hogy utas által jobban használható megoldásokat keresünk
Tervezünk pl. egy 5 perces csatlakozást, ami aztán pont nem működik egy ott legelő tehervonat miatt.
Rákosrendezőn tényleg kéne egy jobb megoldás az útátjáróra is. Ott az átjáróban minden vonat áthalad, a peronnál lévő átjáróban bőven van megállós, haladós vonat is. Kicsit talán más eset, mint amikor az utasok azzal számolnak, hogy minden vonat megáll, aztán az, ami előtt át akarnak menni, mégsem.
Ferencvárosban is szintbeli megközelítése (is) van a középperonnak. Többé-kevésbé működik a dolog, de már volt ott gázolásos eset is.
E mellett igen, sok helyen lehetne, és kellene is jobban csinálni, de ebbe nem feltétlenül fér bele egy Kőbánya-Kispest jellegű/forgalmú hely.
Ha már Dunántúl:
Veszprémben pl. van egy kissé erőltetett aluljáró, ott lehetne gyalogos sorompós szintbeli átjáróval is kísérletezni.
1-es vonal: itt alapvetpően az átmenő fővágányok külső oldalán vannak a peronok. Egyes helyeken az épülethez közelebbi peronhoz lehetne tenni átjárót (emelt sebességű vágányt nem keresztezhet önálló gyalogos átjáró, így a másik peronra mindenképp marad az aluljárózás). Valami hasonló működhetne a 30a, 40a egyes állomásain is.
Már előtte is reklámozták ezt a Kökis kapcsolatoknál, nem ő kezdte.
Az üzletszbályzatot persze senki sem olvasta, még azt az amúgy régebben tán a menetrenkönyvben is közölt tényt, hogy a budapesti állomásokon nincs csatlakozásra várás.
Persze hogy van megoldás, a pályások pontosan tudják, hogy mi kellene ehhez, évre előre tudják, mit mikor kellene cserélni, szabályozni stb. Csak ha a szükséges munkák nagy részét évről évre lehúzzák pénz, gépidő, stb. miatt, úgy nehéz..
H_CS: Illetve ott vannak még az "állagmegóvó" sebességkorlátozások. Amikor az újonnan gyártott és beépített kitérőre néhány hét után kirakják a 20 km/h sebességkorlátozást, hogy a kitérő ne túl korán mondja be az unalmast. Nyugati pu. 3-4-212-213 kitérői, vagy a Ferdinánd híd alatti angolok például.
Tudtommal valós probléma van azokon az angolokon, amire nem tudják még a megoldást (több mindennel próbálkoztak már).