Keresés

Részletes keresés

zoli1437 Creative Commons License 1 napja -1 1 27747

08.20 körül van a Néró szüret nálam.

Erre a hónapra már sehol nem mond esőt. Utóbbi években a 07-08 hónapok a legszárazabbak itt.

A csónak beruházást kihagyom. Inkább tevékre lesz itt szükség.

Előzmény: IsKol (27746)
IsKol Creative Commons License 2 napja 0 0 27746

Idén a "száraz november" már júniusban megérkezett ;-)

Június első 16 napját figyelembe véve idén és tavaly, az átlag hőmérséklet 4 °C-kal volt magasabb mint tavaly és ehhez még hozzájött az 1,9 mm csapadék ami 69 mm-rel volt kevesebb...

A vízhiányról meg nem is akarok mondani semmit, mert az katasztrófa! 

Majd lesz mazsolánk a bor helyett és szüretkor csónakkal hordjuk be termést... 

carlos puyol Creative Commons License 2025.06.05 0 0 27745

Elég erős lesz , de jó.

Előzmény: kormos* (27744)
kormos* Creative Commons License 2025.05.29 0 0 27744

Horganyzott cső lenne. 

Előzmény: kormos* (27743)
kormos* Creative Commons License 2025.05.29 0 0 27743

Szeretném megkérdezni, hogy 3/4 colos cső jó lehet szőlőben közbenső oszlopnak??? Kiskertben kellene, ahol 10 db szőlő tőke van egy sorban. 

soldi3r Creative Commons License 2025.05.29 0 0 27742

Nekem van ket elvileg SO4 tokem, probaltam de egyetlen vesszo sem gyokerezett belole. Igaz, valamikor tavaly dugtam le oket a foldbe, gyanitom meg fiatalok lehettek.

Ha tel kornyeken Baranyaban jarsz, adok belole.

Előzmény: All4grapes (27718)
szervezkedő Creative Commons License 2025.05.28 0 1 27741

Közép magas kordonon van és rövid csapra metszük. Ez egy árútermő ültetvény, ha neked otthon van pár tőke, bárhogy csinálhatod.

Előzmény: Lac-3 (27737)
Nick & Nick Creative Commons License 2025.05.08 0 0 27740

Én így jártam tavaly a Csaba gyöngye szőlőmmel.

Rövidcsapra metszettem(2 szemre), és nem hozott virágot.

Idén 8-9 szemes vesszőket hagytam, és a 6. szemtől

felfele a hajtásokon van virág. 

Előzmény: Saci.H (27738)
van_Persil Creative Commons License 2025.05.06 -18 2 27739

Pontosítanék: szőlőnél a virágzás azt jelenti, hogy a porzókról széllel vagy rovarral virágpor szabadul el, és ez a virágpor a bibére kerül.

Te valójában nem a "virágzás"-ra, hanem a "virágzat"-ra gobdoltál. Hogy pontosan mi lehet az oka, hogy ez a tőkéd nem hoz virágot, nem tudom, (talán felborult a hormonháztartása,) de én ilyen esetben a következő évi metszésnél drasztikusan visszavágnám, kb 30 centire a földtől (a metszlapot azonnal fa sebkezelővel bekenve,). A kihajtó alvórügyek közül aztán kettőt, de csak ezt a kettőt meghagynék, egész évben óvnám őket, hogy aztán az azt követő évben a művelésmódnak megfelelően az alsóból kart a rövidcsaposhoz, vagy a felsőt szálvesszőzéshez elhúznám.

Ha ez a módszer nem vezet eredményre, akkor csákányt neki.

Előzmény: Saci.H (27738)
Saci.H Creative Commons License 2025.05.06 0 0 27738

Tanácsot kérek!

4 éves szőlő még nem virágzott, mellette ua fajta és ua idős már tavaly is virágzott/termett.

mi lehet az oka a virágzás elmaradásnak? Növekedése rendben, szép hosszú vesszőket nevel.

Lac-3 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 27737

Hogy metszed a Nérót? Szálvesszőre vagy rövid csapra?

Előzmény: szervezkedő (27708)
tempel Creative Commons License 2025.05.01 0 3 27736

Sziasztok. A képek sorban  Othelló, Lakhegyi mézes és az utolsó pedig Pölöskei. Most még jó kondiban. Remélhetőleg segít az időjárás is megvédeni.

tempel Creative Commons License 2025.04.30 0 1 27735

Köszönöm mindenkinek, a válaszokat. Évekkel ezelőtti feljegyzéseimet vissza olvasva aztán mégis használtam a Thiovit jet permetszert. Ott is azt jegyzeteltem, hogy virágzásig csak. 

Azért is permeteztem ezzel mert az atkákat akartam gyériteni a lisztharmat mellett. A permetezés követő napokban figyeltem a levélzetet és a perzselésnek nincs nyoma. A telómmal készítettem fotót de olyan rossz minőségű lett hogy nem töltöm ide, napokban fényképezővel készítek képet és mutatom.

van_Persil Creative Commons License 2025.04.30 -18 1 27734
Nick & Nick Creative Commons License 2025.04.30 0 2 27733

Én az Othelló szőlőt egy hígabb kénoldattal meg szoktam fújni

lisztharmat ellen. A levelek szélét megkapja, meg pár kisebb levél

el is szárad, de legalább nem lesz aszott szem a szőlőfürtön.

Előzmény: IsKol (27732)
IsKol Creative Commons License 2025.04.24 0 2 27732

Van egy "referencia" tőkém az ültetvényben, ami 4-7 nappal korábban kezdi a virágzást mint a többiek.

Izabellaként azonosítottam, vagyis egy direkt termő (mint az othello). Mikor kén is van a tankkeverékben és ott vagyok a környékén, a mellette lévő tőkéket - akár másik sorból is - nagyon óvatosan "fújom" a motoros hátival de így is jut rá egy kis permet ami pontszerű száradásokat okoz a levélen. Mi lenne, ha telibe fújnám...

Virágzásig 2-3x majd utána is 2-3x használok ként, szóval én nem merném megküldeni vele.

Talán a Alsupre mehetne az othellóra, van is, de még nem mertem az otthoni othelló lugason kipróbálni, pedig az más módon tevékenykedik.

Kálium-hidrgén-karbonát narancsolajjal működik és az sem okoz gondot ha rámegy uborkára cukkinire esetleg a paradicsomra.

Előzmény: tempel (27730)
van_Persil Creative Commons License 2025.04.24 -17 3 27731

Lehet, hogy így van, de furcsállnám, ha tényleg ez lenne a helyzet, szőlőnél általában: a fiatalabb levélzet sokkal érzékenyebb szokott lenni.

Előzmény: tempel (27730)
tempel Creative Commons License 2025.04.24 -1 0 27730

Üdvözlet a tagoknak! Az lenne a kérdésem, hogy jól tudom-e az otelló szőlőt virágzásig lehet thiovittal permetezni? A növény fejlettségi szintje után már perzsel a kén. Köszi a segítséget!

van_Persil Creative Commons License 2025.04.18 -18 1 27729

Pechjére találkoztamma egy májusi(!) cserebogárral, ahogy piknikezett a szölömben/-böl. Aztán fejvesztve menekült...

IsKol Creative Commons License 2025.04.10 0 0 27728

Csak ha hordozható illetve nagyítóval van egybe építve.

Pár éve "találkoztam" egy olyannal, mázlim volt, hogy észrevettem (úgy nézett ki mint egy kis kacs darab amit nem vágtam le rendesen,), bár a tevékenységének eredmény tisztén látható...

Előzmény: van_Persil (27727)
van_Persil Creative Commons License 2025.04.09 -18 0 27727

A villanypásztor jó a kukacokra is? (akarom mondani hernyókra)

Nálam elsösorban az ékkoves araszoló és haverjai szoktak garázdálkodni. Bár egyszer valami öz vagy szarvas a szélsö soromat végiglegelte, ahogy ment föl a szántóföldröl a hegytetöre (útközben félúton megéhezik az ember...)

Előzmény: IsKol (27726)
IsKol Creative Commons License 2025.04.09 0 0 27726

Ma már én is mosolyogtam a rügypattanásokra, délután 4-től aktív a villanypásztor ;-) 10,3 kV kering a vezetékekben...

Ha a következő fagyok nem viszik el a hajtásokat akkor lesz mit válogatnom ;-)

Raktam ki figyelmeztető táblákat, hátha tudnak olvasni az őzek/szarvasok ;-)

Előzmény: van_Persil (27725)
van_Persil Creative Commons License 2025.04.09 -20 0 27725

Egy hét késéssel elkezdtek fakadni a rügyek. Elvileg minden tolódik egy hetet, kivéve, ha idén se lesz tavasz, csak nyár.

All4grapes Creative Commons License 2025.03.30 0 0 27724
Tökéletesen igazad van, köszönöm az útmutatást. A türelmem végtelen, kivárnàm amíg az alanytőke megfelelő minőségű vesszőt adna. Addig is kiderül melyik fajta nem viseli el a körülményeket, illetve mi a filoxérával a helyzet. Mindenkèppen szeretnèk egy saját alanytőkét, így szinte bármikor bővíthetném a gyűjteményemet. Az oltàs / szemzés gyakorlata nem áll tőlem távol, persze nem vagyok profi, angol nyelves pàrosítást , igaz ami igaz, gyakorlatban nem sokat alkalmaztam, az alapvető elmélet persze megvan. Szeretem a kihívásokat.
Előzmény: van_Persil (27720)
soldi3r Creative Commons License 2025.03.30 0 0 27723

Peldaul? Nekem ez tunik a legegyszerubbnek, a konyhaasztalon megcsinalhato, nem kell a toke mellett terdelni a porban. Az alanyok pedig gyokeresednek egy pohar vizben is 3 het alatt 99%-ban.

Előzmény: van_Persil (27722)
van_Persil Creative Commons License 2025.03.30 -16 0 27722

Sok mindent lehet, de a kézben oltáshoz kell egyrészt a legtöbb tapasztalat, másrészt az a legkevésbé sikerrel kecsegtetö, pont a sok buktatója miatt.

Előzmény: soldi3r (27721)
soldi3r Creative Commons License 2025.03.30 0 0 27721

Kezben is lehet oltani, gyoker nelkul. 

Előzmény: van_Persil (27720)
van_Persil Creative Commons License 2025.03.30 -16 0 27720

Az SO4 mésztűrőképessége is jó, de hogy az SO4 kb 12 változata közül konkrétan melyik lenne neked megfelelő, azt én innét megmondani nem tudom, a tokosoknál elég elterjedt. Amúgy az alanyvessző gyűjtésének nem a március vége az időpontja, hanem december-január. A filoxéra kártétele majd csak évek múlva lesz látható. Az elültetett alanyvesszőből csak évek múlva lesz olyan tőke, amibe nagy biztonsággal lehet oltani. (sosem csak egy hajtásba oltunk, a hajtásnak, amibe oltunk, kellően vastagnak kell lennie, két év alatt nem tud akkora gyökere fejlődni az alanynak, hogy abba biztonságosan lehessen oltani etc.)

pintjano Creative Commons License 2025.03.30 0 0 27719

Van bőven, ha nem késő husvéti szünetben lehet kiszedni gyokerest is, ha eljossz

érte. üdv PJ

All4grapes Creative Commons License 2025.03.29 0 0 27718
Sziasztok! Új tag vagyok és kissé megkésve kérném a segítségeteket. Németországban élek, tavaly ősszel ültettem többek között 24 szőlőfajtát, mivel rajongok a szőlőért. Sajnos saját gyökerű csemetéket tudtam vásárolni. A betegségekkel, phyloxérával nincs is gond, de a talajjal sajnos igen, meszes és nagyon kötött. Néhány fajta mutatta is a klorózis tüneteit. Mezőgazdász technikusként tudom mi lenne a megoldás, oltani. Legmegfelelőbb talán a Teleki-Kober 5 bb alanyfajta lenne, hiszen Magyarországon is immár több mint 100 éve jól bevállt. Sajnos az alanyt itt beszerezni nem tudom, van néhány szőlőoltvàny kereskedő és faiskola is, ezt az alanyt is hasznàlják, de egyszerűen hobbykertészekkel nem foglalkoznak, ha pedig megemlíted, hogy nem vakított alanyvesszőt szeretnél, hanem rüggyel rendelkező dugványokat, rögtön mindenki a konkurenciát látja benned ( mondjuk biztosan nem alaptalanul, szívük joga). Ezért fordulok most hozzátok, ha esetleg valaki ebben tudna segíteni, megköszönném. Valóban csak néhány sima dugványra lenne szükségem az 5bb-ből, hátha esetleg még van valakinek elfekvőben, ha nem most tavasszal, nekem jó lombhullás után is esetleg. Segítségeteket előre is köszönöm, Eredményekben gazdag szőlészkedést kívánok mindenkinek! Roland.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!