Súlygyarapodás nem, de azért bringás lassulás van. A régi KT 2.0 időfutamos csúcsaimat már nem tudom megközelíteni, a Crosskovácsin vagy Duna maratonon bringázott szakasz időimen csak csodálkozom. De nem kizárt, hogy ezeket megközelíteni csak edzés kérdése lenne. Csak régen ezek valahogy jöttek maguktól.
53 évesen még maraton egyéni csúcsot futottam, most két évre rá ismét próbálok egy hasonlót.
De már necces, idén bejelzett a térdem.
Az izomtömeg veszítés legyen a legkevesebb ebben a korban. Porckopás, szívproblémák, derék, forgók, bármi közbejöhet már. Nos, ha ezek rendben vannak, akkor vizsgálhatjuk a teljesítmény vesztési statisztikákat :)
Saját tapasztalatom szerint 35-45 között (és/vagy a gyerekek születésekor) van a nagy visszaesés, a későbbieket még nem tudom. Viszont 10 év után először tudtam kitekerni a Batsányi kilátóhoz vezető murvás szakaszt (és lefelé sem kellett leszállnom), szóval tényleg van fejlődés ilyen élemedett korban is :-)
Olyan jó most végre eső után csuromvizes erdőben, nedves földutakon bringázni, három hónap szárazság és por után, még úgy is, hogy majdnem simára van kopva a hátsó gumim :)
"ez nekem is furcsa, mert a korombéliek le vannak pusztulva."
Jól bírod! Egy osztrák kollegám magyarázta el, hogy 52-55 éves korban kezdődik el az embereknél egy folyamat, aminek során az izom tömeg évente 1-1,5%-kal csökken. Nyilván kitartó edzéssel lehet ezt lassítani. De ez azt jelenti, hogy 70 évesen már 15-27%-kal kevesebb izmod van. Ez a folyamat nagyon érezhető - különösen ha rendszeresen mész fel egy lejtőn és méred az időt.
Nyilván nem mindegy a korral hogyan változik a zsírpárnák tömege.
Korunkbéli Strava ismerőseim adatai alapján azonban úgy tűnik a keringési redszer is befolyásolja határainkat. Nekem a "tankönyvi" módon alakul a max pulzusom, évente 1 ütéssel csökkenhet. 10 éve még mentem kb 30 percet is 155 átlag pulzussal, idén -ha egyáltalán tudom ezt tartani- csak pár másodperc, vagy 1-2 perc amíg a savasodás megállít ilyen értékeken pedig idén 3x annyit edzem mint akkoriban, de akkor gyakran felment 170 közelébe is, most 160 fölé csak 1-1 csúcs kerül, de akkor nagyon végem. Azaz 10 év alatt úgy 10 ütéssel alacsonyabbra kerültek a zóna határok. Alacsonyabb pulzus kevesebb oxigén az izmoknak alacsonyabb max teljesítmény. Ismerőseim között van olyan aki csak 4 évvel fiatalabb, de az enyémnél magasabb teljesítményt jóval magasabb pulzuson adja le, 170 vagy fölötte. Azaz akinek a az átlagtól magasabb pulzuson dolgozik a szervezete ebben a korban, nagyobb teljesítmény érhet el. De ez nem tudományos tény csak privát elmélkedés és önigazolása saját romló képességeimnek 😁
Nyilván a teljesítmény csökkenésben az is benne van, hogy az edzések ellenére pár % izomtömeg is elveszik ebben a korban, bár a lábaimon ennek nem látom jelét.
Egyébként mérd meg a jelenlegi felnid súlyát és mérd meg a karbonét, a kettő különbözetével lesz könnyebb a kereked és a pénztárcád. Sokkal gyorsabb már nem leszel pusztán egy szimpla felnicsereberétől, valszeg így is a csúcson lehetsz.
Tegnap délután arra jártam, tettem egy kis kitérőt, voilá! Felfestve, kitáblázva, a hídon elválasztva a gyalogos és kerékpáros zóna. (a közvetlen partmenti sétányon, ill. a park belső útjain kint van a kerékpározni tilos)
A csepeli oldalon körbe lehet tekerni az edzőpályákat, ill. át lehet menni a Kvassay-híd alatt a "hivatalos" csepeli kerékpárútra.
Én meg büszke voltam annak idején, mikor a Szputnyikkal kicsivel hatvan fölé kúszott az NDK-s analóg eszköz mutatója a Vác feletti nagy lejtőn. Rövid ideig tartó mutatvány volt, mert egy hexapoda szúrós megjegyzést tett rám, meg kellett állnom.
Az már akkor is bringatilos szakasz volt, de a laktanyából haza ez volt a legrövidebb út és abban sem vagyok biztos, hogy a '80-as évek közepén illett-e hatvan feletti sebességgel kerekezni.
Nekem se kellett, csak egyszer, idén, a Stop cukrászdás gyermelyi időfutamon. Nem kimondott hegyvidék az a környék, de ott aztán voltak tekerhetősen lejtő dombok.
De ha Pidcock lennék, kicsit elöl is bővíteni kellene :) Csak nézve is tenyérizzasztós downhillezés:
A térdeim védelme miatt nem zavar, hogy 34/32-ben megyek fel az általam legyőzhető legmeredekebb dombokra, pl. Pomázon, azon a szép falon, amit te is ismersz. Mivel az utolsó szakaszon itt is közel járok a hanyatt eséshez, nincs értelme tovább finomítanom az áttételt.
Nem vagyok egy pörgetős alkat, jobban megy a lassabb fordulatszám, mégis, a 11-es lánckerekeket kopás nélkül dobálom ki, mert nincs hol használjam. Ha Dobogókőről jövök lefelé, gurulva is átlépem a megengedett sebességet, minek tekernék még bele a 11-essel?
Igen, és ugyanez 12-esben még jobb, simán csak a hegyi 34-es hozzájön.
Egy 34/34-el már kiegyeznék, nem mintha nem tudnék felmenni az emelkedőkre a durvább áttételekkel, de amikor csak lazán akarok menni akár egy vacak 10%-oson, hadd ne legyen 25-ös pedálfordulatom :)
Viszont most életem második triatlonjára készülve, edzések közben kóstolgattam a 36+ km/órát és valahogy ezen a tájon nagyon hiányzik egy köztes fogaskerék (10 seb 11-28 van most), szerintem a 15-17 közötti lukkal vannak problémáim.
Én pedig alig várom, hogy elkopjanak a 11-es kezdetű sorok s feltegyek egy 12-es kezdetűt, mert a 11-es kezdetű és 23 fölött végződő sorokban nincs 16-os, sem a 11s sem a 9s Ultegra sorokban. (mondjuk a 9-es sor nem igazán akar kopni, már kb a 4. láncot tettem fel és közel 30ekm-t futott nálam, pedig használtan vettem a kerékkel, igaz újszerű volt.) A 11-12-13-14-15-16-17-19-21 9s sorhoz még a tripla hajtóművel sem vagyok elég erős, és ez a helyzet a hasonló 23-nál végződő 11s sorral is amiben lenne 16-os. Nagyon régen volt amikor még 21-es végű sorral és 53-42 hajtóművel jártam a Mátrát.
Nekem gyakran az 52-16 hiányzik a kényelmes 80-85 körüli pedálfordulatú síkvidéki utazó tempóhoz.
Igaz a 9s rendszerben meg tudom oldani, mert a 42-13 kb kiváltja, de a 11s hajtóművel csak a 34-11 teljes keresztbe váltás pótolná.
Az 52-15-höz még most sem vagyok elég erős több órára. Az 52-11 nagyon ritkán hiányozna. 50 + tempónál tovább gyorsulni inkább a légellenállásomat csökkentve tudok a lejtőkön, de olyan pozícióban nem tudok tekerni ezért nem gondolom nagy veszteségnek a 11-es lánckerék helyett a 12-est.
Sziasztok.Kéne egy kis segitsèg...Vettem egy új kormányszarvat,de a régit nem tudom levenni,mert mindkettőben szétment az imbuszmenet.Kerékpárszerelő le tudja venni,vagy verjem le kalapáccsal...Köszi.Igy még majd markolatát se fogok tudni cserèlni,ha nem bírom a szarvast levenni.