Keresés

Részletes keresés

kisfaludy1 Creative Commons License 2025.08.19 0 0 4215

Nagyon sajnálom !

Ügyes modellező volt és jó ember ! Nyugodjék békében !

Előzmény: diginewl (4214)
diginewl Creative Commons License 2025.08.11 0 1 4214

Tisztelt Fórumtársak!

Sajnálattal osztok meg egy szomorú hírt. Sonajsz topiktárs már sajnos nem kíván itt többé boldog új évet. Hobbitevékenységét áthelyezte az emlékeinkbe.

Kérek Mindenkit őrizzük meg Őt, a jókedvűségével, és leleményességével együtt az emlékeinkben!

Tisztelettel: Jenő

Előzmény: sonajsz (4201)
Sosuke Creative Commons License 2025.03.02 -2 1 4213

Pazar!

Előzmény: Váltógyártó (4212)
Váltógyártó Creative Commons License 2025.02.28 0 3 4212
Felek Ferenc Creative Commons License 2025.01.13 -1 0 4211

A 25 órás találkozó Guinness-rekord miatt volt képben, ráadásul az óraállítás megszűnésével lehetetlenné - megismételhetetlenné válik.

Más találkozóknál (teremfoci, olvasás, stb.) úgy van megoldva, hogy a csapat három felé van osztva, 1 óra aktív, 1 óra készenlét (ha valakinek pld. aktív időben kell WC-re kell menni), 1 óra pihenés.

Néztem a kisfilmet, köszönöm! csak így tovább!

Előzmény: CanGuru (4210)
CanGuru Creative Commons License 2025.01.12 0 2 4210

Érdekes módon a látogatók elenyésző része (most legutóbb Szombathelyen 3000 látogatóból 2!) teszi szóvá a 130 cm-s magasságot, a felnőttek többsége kifejezetten örül, hogy végre úgy tudja nézni, ahogy gyermekkorában látta a terepasztalokat (bele tud nézni, nem kell lapos kúszásba vágnia magát ehhez). A kicsiknek meg biztosítunk sörös rekeszeket a modul mellett, amiről látják (esetleg a szülő kettőt is egymásra tehet, ha nem akarja tartani a kisebb gyereket kézben; csak ekkor fognia kell - mellesleg azok a gyerekek a 70-85 cm magasságot sem látják feltétlenül önállóan).

A 25 órás találkozó érdekes felvetés, de nekem kérdéses az értelme. Voltam már jó néhány FREMO találkozón, ahol a játéknapokon kb. 7-8h-tól kb. 20-22h-ig trappolunk, beleértve az étkezések, szünetek, állomány gyűlés idejét is. Ez a kb. 15 óra is eléggé fárasztó, amiből maga a menetrendes játék 8-10 óra + némi freeride még. (A lefekvés idejét ne firtassuk... XD)

FB-re tettem fel videót, bár nem cabride, de beteszem a szakmai csoportba is, ha még nem tettem volna. 

Előzmény: Felek Ferenc (4207)
Mk48 2024 Creative Commons License 2025.01.08 0 0 4209

Hidd el, jó az a 130cm magasság!

Mondjuk én bak magasságon is éppen olyan jól elvagyok mint a FREMO 130 cm-én. :)

Kis kieg az előző hszemhez:

Készítettem kis "i" rendszer rajzai alapján betonaljat, alátétlemezt és síncsavart, de még méret pontosításra szorulnak, hogy rá lehessen húzni a sínszálakra.

Keszülgetett a 3D rajzasztalon a mátravasúti kocsim is és a Ga kocsi is, valamint haladgat a kollégám által rajzolt C50 projekt is.

C50 terén a hajtáson gondolkodom, hogy a BN150 hajtást lenne érdemes koppintani és korszerűsíteni kicsit, de ez még nagyon nincs a láthatáron sem, hogy nekiálljak.

Talán valaki hamarább megoldja. :)

Mk48 2024 Creative Commons License 2025.01.08 0 1 4208

Az ország közepéről jelentem, szerény személyem sem adta fel a 0e-t.

CanGuru, jóvoltából, gyarapodtam három íves modullal

és a nyáron még néhány íves modult szeretnék, legalább szerkezetkészre, vágyányzattal

megépíteni illetve egy elágazó állomás és egy delta is tervben van, szintén olyan szinten,

hogy a vágányok rajta legyenek és járható legyen.

Utóbbi kettő egyenlőre még utópia, de hátha sikerül! ;)

Ezeken kívül amikor időm engedi, akkor 3D-ben is igyekszem haladgatni.

Legutóbb a fűtőházam kapuját kezdtem el rajzolgatni.

Sajnos a modellezésre fordítható időm elég csekély, de igyekszem.

A kiállításokkal egy nagy probléma, a modulok szállítása, ami miatt szerintem sokan nem tudnak kijutni, mint pl én sem.

Ahogy az idei árak alakulása is látszik én pl a saját autóról már le is mondtam. :(

Felek Ferenc Creative Commons License 2025.01.08 -2 0 4207

A mínusz jelekből ítélve nincs remény...   :-)

CanGuru

Néztem mérőszalaggal az említett 1300 mm-es asztalmagasságot, nekem nagyon magasnak tűnik. A 40 méternyi modulról majd "nyomjatok" egy járműkamerás videót a Youtubra!

Modellekben, modulokban, rendezvényekben gazdag esztendőt mindenkinek!

Előzmény: Felek Ferenc (4205)
Felek Ferenc Creative Commons License 2025.01.07 -2 0 4205

Mindenképp megvan a reménység arra nézve, hogy önösségiből közösségi modell világ még egyszer a 0e.

Előzmény: CanGuru (4203)
CanGuru Creative Commons License 2025.01.07 0 0 4204

A kommunikáció áttevődött az FB csoportba, bár ott sincsen túl nagy aktivitás. 

CanGuru Creative Commons License 2025.01.07 0 0 4203

Egyfelől születtek már 3D nyomtatással magyar 0e járműmodellek, pl. C50, Mk48, most pár napja pedig MD40, illetve folyamatban van az Mk45 is, bár nálunk az EVVMK-nál ezek még prototípusok. Hogy lesz-e sorozatgyártás vagy értékesítés, az a készítőkön múlik, nem kötelezhetőek erre, illetve árképzés tekintetében is szabad kezük van, sőt, abban is, hogy bemutatják-e egyáltalán. 

Másfelől a Temofeszt (vagy hasonló) országos rendezvény valóban hiányzik. Nem véletlenül nincsen folytatás, jelenleg ez a realitás, mert nincsen megfizethető nagy hely (BOK csarnok, BNV csarnok ára nem kitermelhető a megszokott jegyárakból, 3-5e Ft/fő esetén meg nem lenne látogatottság). Így nem csoda, hogy senki sem vállalja fel egy ilyen szervezését.

Harmadrészt a 0e témával foglalkozó, mostanra megmaradt két csapat iránya eltérő lett. Mi az EVVMK-nál a FREMO-s irányvonalat követve 1300 mm magasra tettük a pályát, mivel a gyalogkíséréses digitális irányítás ezt kívánja, másképp nem lehetséges. A rosszallások ellenére a látogatók jól fogadták-fogadják ezt a kiállításokon. Nekünk közel 40 méternyi modulunk van...

Szóval nem érzem úgy, hogy halott lenne itthon a téma, megkockáztatom, hogy arányosan nagyjából hozzuk a jobban modellező országok számait itthon.

Előzmény: Felek Ferenc (4202)
Felek Ferenc Creative Commons License 2025.01.02 -2 0 4202

Két problémára szeretnék rávilágítani kívülállóként.

A megjelenő, saját építésű modellek bizonyítják, a keskeny nyomköz jelenlétét a modellezésben:

Egyik probléma pont ez, hogy csak saját építésű modellek vannak, sem kisszériás (minimum C50, Mk48, 3-4 kocsitípus) sem sorozatgyártott modellek nincsenek. Épp ezért (is) virul a keskeny nyomköz a modellezésben a H0e építési nagyságban. Nincs mindenkinek ideje, kézügyessége, szerszámozottsága egyedi modell építéséhez. Egy időben azt hittem, majd a 3D nyomtatás hoz egy áttörést, lendületet, de nem. Ráadásul vontatójárműveknél még ott a hajtásdonor probléma...

Másik bajforrás a személyes összejövetel hiánya, lásd, egykori FÜSTI/TEMOFESZT alkalmak. Az óraállítós, 25 órás vonatozást sem tudtuk évek alatt összehozni. Emberileg egy hazai közösség helyett elszigetelt csoportokra hullott szét az M1:45 tábora.

Két oszlopos tag elhunyta...

Hát kb. Ha bárki tud pozitívat írni, örömmel vesszük.

sonajsz Creative Commons License 2024.12.31 0 4 4201

Tisztelt Tagság!

Visszalapozva 10 évvel ezelőtti fórumos bejegyzésekre, jelen állapotunk elkeserít.
Az akkori beszámolók, egyben gyakorlati tanácsként is szolgáltak, ma bejegyzés sincs!
A nem "szabványos" olvasó (0e) számára ez már egy kihalt faj.?
November végén az EPIVK rendezésében bemutatásra került a négy szegmensből álló, 0e építésű nagyságú, fatelepi modulasztal.
A megjelenő, saját építésű modellek bizonyítják, a keskeny nyomköz jelenlétét a modellezésben:

Boldog Új Évet az olvasónak!

Üdvözlettel Sz J

RhB Creative Commons License 2024.09.20 0 2 4200

Most hétvégén Hűvösvölgyben lesz kiállítás, ahol klubunk a 0e modullal vesz részt. A belépés ingyenes.

https://gyermekvasut.hu/2024/09/vasutmodell-kiallitas-2024-szeptember-21-22/

sonajsz Creative Commons License 2024.06.23 0 0 4199

Köszönöm!

Előzmény: CanGuru (4198)
CanGuru Creative Commons License 2024.06.21 0 0 4198

Ernőnek elküldtem HNE elérhetőségét.

Előzmény: sonajsz (4197)
sonajsz Creative Commons License 2024.04.28 0 0 4197

Tisztelt Topiktársak !

Segítséget kérek, Halasy Nagy Endre hollétének megismerésében

Endre a keskeny-nyomközű modellezés egyik nagy öregje. Április 13-án kelt emailban tájékoztatott, hogy kórházi ápolásra szorul.

Az azóta eltelt időben, a számtalan keresésre, nem válaszolt.

Aggódom!

Ha valaki informálni tud, köszönöm.

Üdvözlettel: Sz J

ArtofNoizz Creative Commons License 2023.04.27 -4 0 4196

Eladom a cuccaimat.

szivill Creative Commons License 2023.02.17 0 14 4195

szivill Creative Commons License 2023.02.17 0 4 4194

Üdv Mindenkinek!

Bár legutóbbi (közel két évvel ezelőtti) bejelentkezésem óta nagy volumenű fejlesztések nem  történtek ugyan, de tyúklépések igen. Ezekről szól ez a képriport. :-)

3dhazard Creative Commons License 2022.11.18 0 0 4193

Ha valaki járna erre... Raktam fel egy hirdetést a Börze topicba.

Felek Ferenc Creative Commons License 2022.02.12 -1 1 4192

Nagyon szépek lettek, szintén gratulálok!

Előzmény: Gerigo6 (4190)
sonajsz Creative Commons License 2022.02.04 0 2 4191

Igényes, szép munka.. Gratulálok!

Előzmény: Gerigo6 (4190)
Gerigo6 Creative Commons License 2022.02.03 -1 7 4190

Gerigo6 Creative Commons License 2022.02.03 0 2 4189

Készítettem pár 0e kocsit. A legtöbb a német Feldbahn régi dokumentumai alapján készült. 
Kengyeles kuplung szerű kapcsolást csináltam hozzájuk (H0 kapcsolási magassággal), nekem ez tűnt praktikusnak. 

NovGabor Creative Commons License 2021.07.03 0 0 4188

Sziasztok !  PV-hez valakinek alkatrésze felesleges  !!  Szinte minden érdekel ! 

Mk48 2024 Creative Commons License 2021.01.27 0 1 4187

Szia!

Nálam, lassan és apránként készülget most minden, mert tanfolyamra járok, no meg 1:1 méretben kell sokmindent építeni.

Amint tudok, teszek fel pár képet.

Előzmény: sonajsz (4182)
Sosuke Creative Commons License 2021.01.25 -2 0 4186

Egyetlen embert sem akarok zavarni a létezésemmel, további sikeres modellező munkát kívánva elköszöntem!

Előzmény: Sosuke (4185)
Sosuke Creative Commons License 2021.01.25 -1 1 4185

Jut eszembe, ha valakinek átrakóvágányra, vagy zsámolyozó kocsira kellene vagon, nálam van két eladó (nem az enyém). GySEV és MÁV állományban is futott pár belőlük:

Ő 30 eFt.

Ő 35 eFt.

A kocsik nem futottak, dobozban vannak, tulaj átállt az 1 építési nagyságra, a 2011-ben megszűnt 0-Scale Models cég gyártmányai, magyarán szólva ritkaságnak számítanak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!