Sajnálattal osztok meg egy szomorú hírt. Sonajsz topiktárs már sajnos nem kíván itt többé boldog új évet. Hobbitevékenységét áthelyezte az emlékeinkbe.
Kérek Mindenkit őrizzük meg Őt, a jókedvűségével, és leleményességével együtt az emlékeinkben!
A 25 órás találkozó Guinness-rekord miatt volt képben, ráadásul az óraállítás megszűnésével lehetetlenné - megismételhetetlenné válik.
Más találkozóknál (teremfoci, olvasás, stb.) úgy van megoldva, hogy a csapat három felé van osztva, 1 óra aktív, 1 óra készenlét (ha valakinek pld. aktív időben kell WC-re kell menni), 1 óra pihenés.
Érdekes módon a látogatók elenyésző része (most legutóbb Szombathelyen 3000 látogatóból 2!) teszi szóvá a 130 cm-s magasságot, a felnőttek többsége kifejezetten örül, hogy végre úgy tudja nézni, ahogy gyermekkorában látta a terepasztalokat (bele tud nézni, nem kell lapos kúszásba vágnia magát ehhez). A kicsiknek meg biztosítunk sörös rekeszeket a modul mellett, amiről látják (esetleg a szülő kettőt is egymásra tehet, ha nem akarja tartani a kisebb gyereket kézben; csak ekkor fognia kell - mellesleg azok a gyerekek a 70-85 cm magasságot sem látják feltétlenül önállóan).
A 25 órás találkozó érdekes felvetés, de nekem kérdéses az értelme. Voltam már jó néhány FREMO találkozón, ahol a játéknapokon kb. 7-8h-tól kb. 20-22h-ig trappolunk, beleértve az étkezések, szünetek, állomány gyűlés idejét is. Ez a kb. 15 óra is eléggé fárasztó, amiből maga a menetrendes játék 8-10 óra + némi freeride még. (A lefekvés idejét ne firtassuk... XD)
FB-re tettem fel videót, bár nem cabride, de beteszem a szakmai csoportba is, ha még nem tettem volna.
Mondjuk én bak magasságon is éppen olyan jól elvagyok mint a FREMO 130 cm-én. :)
Kis kieg az előző hszemhez:
Készítettem kis "i" rendszer rajzai alapján betonaljat, alátétlemezt és síncsavart, de még méret pontosításra szorulnak, hogy rá lehessen húzni a sínszálakra.
Keszülgetett a 3D rajzasztalon a mátravasúti kocsim is és a Ga kocsi is, valamint haladgat a kollégám által rajzolt C50 projekt is.
C50 terén a hajtáson gondolkodom, hogy a BN150 hajtást lenne érdemes koppintani és korszerűsíteni kicsit, de ez még nagyon nincs a láthatáron sem, hogy nekiálljak.
Néztem mérőszalaggal az említett 1300 mm-es asztalmagasságot, nekem nagyon magasnak tűnik. A 40 méternyi modulról majd "nyomjatok" egy járműkamerás videót a Youtubra!
Modellekben, modulokban, rendezvényekben gazdag esztendőt mindenkinek!
Egyfelől születtek már 3D nyomtatással magyar 0e járműmodellek, pl. C50, Mk48, most pár napja pedig MD40, illetve folyamatban van az Mk45 is, bár nálunk az EVVMK-nál ezek még prototípusok. Hogy lesz-e sorozatgyártás vagy értékesítés, az a készítőkön múlik, nem kötelezhetőek erre, illetve árképzés tekintetében is szabad kezük van, sőt, abban is, hogy bemutatják-e egyáltalán.
Másfelől a Temofeszt (vagy hasonló) országos rendezvény valóban hiányzik. Nem véletlenül nincsen folytatás, jelenleg ez a realitás, mert nincsen megfizethető nagy hely (BOK csarnok, BNV csarnok ára nem kitermelhető a megszokott jegyárakból, 3-5e Ft/fő esetén meg nem lenne látogatottság). Így nem csoda, hogy senki sem vállalja fel egy ilyen szervezését.
Harmadrészt a 0e témával foglalkozó, mostanra megmaradt két csapat iránya eltérő lett. Mi az EVVMK-nál a FREMO-s irányvonalat követve 1300 mm magasra tettük a pályát, mivel a gyalogkíséréses digitális irányítás ezt kívánja, másképp nem lehetséges. A rosszallások ellenére a látogatók jól fogadták-fogadják ezt a kiállításokon. Nekünk közel 40 méternyi modulunk van...
Szóval nem érzem úgy, hogy halott lenne itthon a téma, megkockáztatom, hogy arányosan nagyjából hozzuk a jobban modellező országok számait itthon.
Két problémára szeretnék rávilágítani kívülállóként.
A megjelenő, saját építésű modellek bizonyítják, a keskeny nyomköz jelenlétét a modellezésben:
Egyik probléma pont ez, hogy csak saját építésű modellek vannak, sem kisszériás (minimum C50, Mk48, 3-4 kocsitípus) sem sorozatgyártott modellek nincsenek. Épp ezért (is) virul a keskeny nyomköz a modellezésben a H0e építési nagyságban. Nincs mindenkinek ideje, kézügyessége, szerszámozottsága egyedi modell építéséhez. Egy időben azt hittem, majd a 3D nyomtatás hoz egy áttörést, lendületet, de nem. Ráadásul vontatójárműveknél még ott a hajtásdonor probléma...
Másik bajforrás a személyes összejövetel hiánya, lásd, egykori FÜSTI/TEMOFESZT alkalmak. Az óraállítós, 25 órás vonatozást sem tudtuk évek alatt összehozni. Emberileg egy hazai közösség helyett elszigetelt csoportokra hullott szét az M1:45 tábora.
Két oszlopos tag elhunyta...
Hát kb. Ha bárki tud pozitívat írni, örömmel vesszük.
Visszalapozva 10 évvel ezelőtti fórumos bejegyzésekre, jelen állapotunk elkeserít. Az akkori beszámolók, egyben gyakorlati tanácsként is szolgáltak, ma bejegyzés sincs! A nem "szabványos" olvasó (0e) számára ez már egy kihalt faj.? November végén az EPIVK rendezésében bemutatásra került a négy szegmensből álló, 0e építésű nagyságú, fatelepi modulasztal. A megjelenő, saját építésű modellek bizonyítják, a keskeny nyomköz jelenlétét a modellezésben:
Bár legutóbbi (közel két évvel ezelőtti) bejelentkezésem óta nagy volumenű fejlesztések nem történtek ugyan, de tyúklépések igen. Ezekről szól ez a képriport. :-)
Készítettem pár 0e kocsit. A legtöbb a német Feldbahn régi dokumentumai alapján készült. Kengyeles kuplung szerű kapcsolást csináltam hozzájuk (H0 kapcsolási magassággal), nekem ez tűnt praktikusnak.
Jut eszembe, ha valakinek átrakóvágányra, vagy zsámolyozó kocsira kellene vagon, nálam van két eladó (nem az enyém). GySEV és MÁV állományban is futott pár belőlük:
Ő 30 eFt.
Ő 35 eFt.
A kocsik nem futottak, dobozban vannak, tulaj átállt az 1 építési nagyságra, a 2011-ben megszűnt 0-Scale Models cég gyártmányai, magyarán szólva ritkaságnak számítanak.