Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
A hidraulikus pumpa üresjáratban nem igényel nagy erőt. Azonban , ha sűríteni kell a forgácsot brikettnek, akkor bizony vissza tudja fogni a villanymotort.
valahol van egy furat, de lehet hogy a tengely másik végén, amin a ventillátor van
azzal kapcsolatban van tapasztalat, hogy gumitömlővel át lehet-e vinni ekkora erőt?
tehát valami vastag falú tömlőt veszek, és csőbilinccsel rögzítem, akkor ez a tengelykapcsoló nem játszik
a szivattyú saját tengelye kúpos, és sokkal keskenyebb, oda nehezen tudnék mindkét oldalra illeszkedő tömlőt találni, vagy egymásba kell tenni egy szűkebbet
A méreteket az ide küldött rajzod ( fekete kép) alapján mértem le kb.
A csonkban lenne egy furat ( a rajzomon alul) , ami központosítaná a lapolt tengelyt. Szerintem a villanymotor tengelyében van egy belső furat, menettel.
Segitene rajtad, ha műanyagból elkésziteném ezt a profilt 25-30 mm hosszúságban? Meglenne a rezgéscsillapitás a műanyag miatt, a gond csak az lenne, hogy lehet az éket letörné a motor hirtelen nyomatéka induláskor. Esetleg a negativját is ki tudnám nyomtatni, és abba beleöntenél kétkomponensű ragasztót, amiről kötés után lefejtenéd a műanyagot. Biztos kéne utánareszelni, mert a 3D nyomtató sem pontos századokra.
És akkor olyan anyag kéne kétkomponensű ragasztóként, ami fémként viselkedik. Nem rideg, nem puha.
Más: ha találok a cégben egy 24 mm-es tengely darabot ékpályával, akkor abba bele lehetne marógépen marni tengelyirányból a villanymotorod lapolásának megfelelő bemélyedést olyan 25 mm mélyen. Lehet meg tudom kérni a marós kollégát.
Ezekután még mindig megmaradna a fémes csatlakozás, ami a nem pontos központosítás miatt lehet gyorsan kikoptatná a pumpa csapágyazását.
Én ráhúznák a 20 mm-es villanymotor tengelyére egy kukázott szíjtárcsát, két csavarral megtámasztanám a lapolásnál a tárcsát a tengelyen, és valahogy megoldanám az erőátvitelt gumibakokkal. De ha semmi nincs kéznél, és idő sincs rá, akkor nehéz lesz.
Arra gondoltam, hogy a villanymotor tengelyére volt eredetileg rászerelve a kés, ami a füvet vágja. De ha a villanymotor fordulata nagyobb , akkor lehet, hogy egy fogasszíjas áttétel is van a motor és a kés között. Azért írtam, hogy kellene kukázni egy tárcsát, ami a tengelyre ráillik.
Nálam a két tengely ( villanymotor- hidr. pumpa) gumival van összefogva. A két tengelyen van két tárcsa, ami egy olyan gumival van összekötve, mint egy kerékpár külső, csak sokkal kisebb és vastagabb falú, kb. 10-12 cm átmérőjű.
Láttam már Ytubon olyan meghajtást, hogy a két szemben álló tárcsát átfúrkálták, és ívben meghajlított gumicsíkokkal csavarozták össze.
Nem tudom érthető-e így leírva.
De ha megvan a két szemben lévő tárcsa, akkor már lehetne vhogy összekötni.
Nem egy profi dolog, tudom.
Apropó, a motor fordulatszáma jó a hidraulikus pumpához?
Én a 3D nyomtatómnak Blenderben rajzolom a 3D testeket, de az ugye műanyag, nem bírna ki ekkora nyomást. Készitettem már ütvefúróba hajtórudat, előtte aluból volt, de nem bírta a gyűrődést, mert nagyon kemény volt a beton, és szünet nélkül nyomtam neki. A műanyaggal (T-PLA) is működik, de most vigyázok rá.
Szerintem nem annyira baj, ha kis méreteltérés lesz ( jobb lenne , ha nem lenne ) , nem lőnek ezzel -szokta mondani apám.
ezt sikerült megrajzolni, LibreCAD-el csináltam, és ebben valamiért nincs olyan opció, hogy méreteket gépeljek, az egérrel próbáltam kihúzkodni 7.8mm-et ami 7.78-nak sikerült kb
epokit műgyanta ragasztóval, történetesen most vettem is a Lidl-ben
...egy egyenes csiszolóval együtt, ami valószínűleg nem lesz jó arra, amire vettem
az jutott eszembe, hogy veszek nagyobb méretű alátétet, és megpróbálom abból kifaragni a fenti csiszolóval + köszörűvel ezt a formát, ha nem megy, akkor még mindig jöhet a lézer, de tényleg jó lenne tudni mennyibe kerül, mert 10k alatt azzal jobban járnék, eleve sokkal pontosabb, és ez a farigcsálás nagyon sok idő lesz, és kétes a végeredmény
a legutóbbi ötlet az volt, hogy .. mégis fizetek, a tengelykapcsoló, és a fűnyíró tengely kontúrját (tengely irányból nézve) valamilyen ingyenes CAD programmal egymásba rajzolom
majd ezt kivágatom lézerrel, 5mm-es lemezből 6 vagy 8 példányban, és ezeket ráhúzom a fűnyíró motor tengelyére, összeragasztva
nem derült ki mennyibe kerülhet, egyszer csináltak nekem kb promóanyagként egy táblát acélból, de azért nem kellett fizetnem
még mindig itt tartok, se időm se pénzem nincs vele foglalkozni
legutóbb sikerült a tengelyre felvinni a műgyantát, le is reszeltem, de az ék problémát már nem tudtam így megoldani
le kellett szerelni a fűnyírómotorról a féket, az pedig nem volt egyszerű, a végén meg kellett vennem a csapágylehúzot, meg körbeköszörülni a tengely végét, hogy lejöjjön a csapágy, a pajzs, és a végén a fék is
a másik oldalon meg le kellett szednem a műgyanta ráépítést, mert azt az oldalt is át kellett húzni a csapágyon, és a ráépítéssel ezt már nem lehet
Én simán átfúrnám a tengelyt , és az adaptert is meglehetősen pontosan középen , és egy 6 mm-es csavarral megfogatnám. Igaz, hogy lötyögne, de ha a pumpát , és a motort is le lehet rögzíteni, akkor megoldható. A résbe pedig gumiból tennék egy hézagpótlót.
Kicsit amatőr dolog, de a cél szentesiti az eszközt....
Nagyon régen, már van annak 20 éve is, nekem is ilyen gondjaim voltak.
Akkor nedves fűrészporba kevertem öreg, csomós lisztet.
Ez úgy történt, hogy a betonkeverő gépbe belelapátoltam a száraz fűrészport, utánaöntöttem vizet, és amikor a fűrészpor nedves lett, utánaküldtem a lisztet.
A massza a végén kézzel összenyomva összeállt, mintha az ember nedves földet nyomna össze a markában. Az arányokra nem emlékszem. Csak annyi liszt kell bele, hogy összeálljon. Próbálkozni kell.
A préselésre volt egy kis barkácsolt gépem, hidraulikus volt, de nagyon kezdetleges.
Azonban most már sűrített levegővel is el tudnám képzelni a préselést. Ahhoz nem kell erős áram.
Ez akkor nagyon kezdetleges, időigényes munka volt.
Szétrakva napok alatt száradt, ha nyirkos , nedves idő volt, meg is penészedett a liszt miatt.
A liszt akkor 50 kg zsákban lett beszerezve, a malomból, és az alja, az utolsó 5-10 kg bizony csomós volt. Azt akkor már nem használtuk konyhára.
ott akadtam el, hogy a hidraulika szivattyúhoz van egy adapter, ami a tengelyét fogja, és amivel összekapcsolható lenne egy talpas villanymotorral
fejből írom, 24mm az adapter motor oldalán a belső átmérő, és ezen van hely kialakítva az éknek is
én viszont nem ilyen motort szereztem, hanem egy aszinkron fűnyírómotort, amin kb 20mm-es átmérőjű, és kétoldalt lapolt a tengely
azt találtam ki, hogy veszek barkácsboltban gyurmázható kétkomponensű ragasztót
ezt rágyúrom a fűnyírómotor tengelyére, felesleggel, majd a motort megforgatva kézi reszelővel leesztergálom a kívánt 24mm-re, az ékkel meg majd lesz valami
a valóságban az történt, hogy a ragasztó nem tapadt fel egyáltalán a fém tengelyre, ennek ellenére felgyurmáztam, valamennyire kikeményedett, de az 'esztergálás' közben leröpült a tengelyről, ezt nem is találtam meg
a következő próbálkozásnál meg a ragasztó nem is állt össze rendesen, túl kis adagokkal próbálkoztam, de az hogy nem tapad a fémre az egész elképzelést zárójelbe teszi
van erre valamilyen egyéb ötlet? az adapterhez nem feltétlenül ragaszkodok, viszont pénz már nincs erre a projektre