Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Valamikor így jártunk mi is konvojba, ABC , lángos sütő előtt sokszor álltunk egymás után a teknőkkel, mert 4 ilyen billencs volt nálunk(YA 00-65-től 68-ig), enyém volt a 66-os. Akkor még csak 24-25 évesek voltunk ...
A Postánál 1972-ben még volt 1 db olyan régi (platós) teherautó (Talán MÁVAG ??) amin csak egy ablaktörlő volt és az belülről egy kézzel (hajlított kis karral) kellett működtetni.
A pesti villamosoknál is elég elterjedt volt e módszer.
Az ablaktörlő, pláne a két db. elterjedése és kötelezővé válása fokozatosan zajlott le.
Az 1/1953 BM rendelet pl. a személygépkocsik közül csak a közhasználatúak számára írta elő az ablaktörlő meglétét (89.§ 2. b.) A tehergépkocsiknál, vontatóknál nem volt ilyen előírás. Az autóbuszokon kellett ablaktörlő. De egyik helyen sem említették meg azt, hogy hány darab.
Tehát, egy akkoriban forgalomba került autóbuszon elegendő volt egy db. ablaktörlő.
Olyat még én is játszottam, hogy a jobbik lapátot raktam mindig a bal oldalra. De olyan is előfordult, hogy ha Autoker környékén jártam, akkor saját zsebből vásároltam gumit rá, annyit még ki lehetött gazdálkodni az üzemanyagból.
Ugyanez a kérdés az első szériás Żukok kapcsán is megfogalmazódott már bennem. Nagyon sok képen csak a vezető oldalán van ablaktörlő. Arra jutottam hogy ez csak részben róható a korai mechanika ismert hibájának számlájára (a jobbos ablaktörlő túlment a szélvédőn és beakadt, a lapát pedig elköszönt - inkább levették az egész kart), egyszerűen nem volt utánpótlás így amit levettek, később fel lehetett használni a vezető oldalán amikor az elkopott. Csak a 60-as évekre jellemző ez, később legalább a gumi csík már mindenhol elérhető volt.
Takarékosságból. Tessenek megnézni a korabeli fényképeket! A már hosszabb ideje használtakon csk elvétve látni jobboldali ablaktörlőt. A krónikus alkatrészhiány egyik jellemzője volt.