Csak mint tanulság. Erjesztővödör csapja megrepedt,de csak annyira, hogy nagyítóval is alig látható. Csapcsere. Következő erjesztés végén átfejtés keg-be. Sajnos nem vettem észre, hogy az új csapot ütközésig kell fordítani. Fejtés közben levegőt szívott a csap oldalán lévő furaton keresztűl. Kb. a felénél vettem észre, hogy buborékok mennek a csőben. És, mire rájöttem a hibára! Próbáltam menteni /cukor , asszkorbinsav /. Végeredmény, erősen oxidált sör. Megoldás, furat leragasztva.
Brewerfried rém egyszerű.Nem kell letölteni ,regiszrálni, stb.Csak a mérték egységet kell átállítani metrikusra.Valamint a kihozatalt sajátodra igazítani.
Már aki tudja használni. Brewfathert letöltöttem de nem tudom használni. Hülye vagyok hozzá. Ezért is érdeklődöm.hatha valaki használja és tud segíteni.
Sziasztok! Szeretnék főzni egy amerikai ipát A problémán az, hogy a recept szerint 6 kiló maláta kell hozzá .Ég felé maláta volt megadva de vettem hozzá 40 deka másik malátát is. Olasztól a nevére már nem emlékszem de ott ajánlották hozzá. A kérdés le főzhető a recept szerint vagy kell hozzá esetleg víz vagy egyéb. Vagy vegyek ki a malátából 40 dekát.
Ti hol szoktatok CO2 palackot töltetni? Csepelen lakom, Szigetszentmiklóson találtam egy gázcseretelepet, ahol megcsinálták a 2kg-s palackot 7.500 Ft-ért, de érdekelne, ha van olcsóbb lelőhelye valakinek.
Ha csak 20L kb az erjesztés mennyisége, akkor inkább a kisebb tartály.Pontos okára nem emlékszem. Mozgatás, hűtőszekrény, tisztítás, ha csak ezekre gondolok .
A Fermzilla starter kit tri-clamp gen3.2-re gondoltam. A 27 es az 55 literes között árban alig van különbség, így jobban megérné megvenni a nagyobbat véleményem szerint. A konkrét kérdésem az lenne, hogy nem okoz-e problémát az erjedésnek ha csak 20-30 liter sörlé erjed benne alkalom adtán.
Valahol olvastam erről, hogy nem előnyös ha túl nagy a légtér az erjesztő edényben, de azt emlékeim szerint vödörrel kapcsolatban írták. Ez igaz lehet? Illetve a fermzilla vonatkozásában ez a probléma fennállhat ugyan úgy?
1,018-al ne palackozd le, mert egy idő után felrobbanhatnak a palackok, ha a sör nem erjedt le palackozásig teljesen, már jártam így. Vegyél egy tasak megbízható márkájú élesztőt (Lallemand, Fermentis, Mangrove Jacks), és add hozzá. Ha más nincs, a Budafoki élesztő is jó. Ha eddig hidegebb helyen erjesztetted, akkor mostantól szobahőmérsékleten (20 fok körül) erjeszd.
Egy kis segítséget, tanácsot kérnék töletek. Brewferm süritményből készítettem cseh pilsnert, a fő erjedés egy hét elteltével leállt. 1,042 volt az indulója, most viszont 1,018 értéken áll , nem mozdul. A gyári adatok szerint 1,004 -nek kellene lennie. Mit lehet ilyenkor tenni? Palackozzam?
Üdv! Esetleg nem tudja itt valaki, honnan lehet venni sörárpa vetőmagot kis tételben? (Pár kg). Volt már aki próbált a kertben árpát vetni? Szívesen hallanék tapasztalatokat.
Ha nem azonnal használod fel célszerű, alaposan kifőzött befőttes üvegbe áttölteni. Forralt vízzel tele tölteni .Tető ne használt legyen.Tárolás hűtőben. Hosszan tárolás esetén élesztő mosás. Yeast Washing gugli a barátunk.
A héten palackozásra került a rízs lágerem. Egyrészt a fickósör kóstolásakor végre 😀 megtudtam, milyen a diacetil íze 😀... Szigorúan szakmai érdeklődésből felbontottam egy pár napos palackot, és szépen múlik a diacetil, tán még jó is lehet majd.
Az erjesztőtartály alján viszont otthagytam az élesztőt, 1cm sörrel a tetején, azóta hideg helyen lezárva pihen. A kérdés, hogy vasárnap újabb főzet készül, (egy bécsi ászok) amihez szintén a w34/70-t használnám. Abból a megfontolásból hagytam az élesztőt, hogy esetleg járható út -e, ha simán csak ráfejtem a lét, egy kis tápsóval megfejelve? Fertőzésnek nyoma sincs, (egyébként Tótikám intésedre már használok savas fertőtlenítőt is) az előző erjedés is tökéletes volt. Megér egy próbát, vagy csak elfecsérlem az időm, és a főzetet?
Nem tudom, nekem a gipszet mondták, és én boltokban csak ezt a modellgipszet látom. A sörfőzőboltokban találtam az élelmiszeripari gipszet, csak annak elég brutál ára van. 10G 300 forintért, az lópikula mennyiségben. 1 deka... Nekem jó lenne csak ne lenne ilyen drága, vagy lenne legalább fél kilósban is.
Nekem kertbe kellene gipsz. Azért kérdezem, hogy a modellgipszben mi a más, annyi hogy nem élelmiszer tisztaságú, vagy ahhoz van adva még valami építőipari adalékanyag?
Lenne egy kissé offtopic kérdésem, de hátha tudnátok benne segíteni: látom hogy sörfőző boltokban árulnak ilyet, hogy gyógyszerkönyvi minőségű gipsz. Ez most miben más, mint a sima boltban kapható modellgipsz? Csak annyi, hogy tisztább, vagy a modellgipszben van más adalékanyag is a gipsz mellett?
Próbáltam beazonosítani, talán az oxidációhoz hasonlít (bár az "ázott karton íz, meg a borzszag nem sokat mond nekem 🙂). Ennek sajnos lehet is alapja a palackozási technikámat nézve... Lefejtem az élesztőről, hozzáadom a cukrot, és csapból palackba csorgatom, kerülve a csobogást, de ki tudja? Lehet ez a főzet érzékenyebb volt mint az előzőek. Mindenesetre beszerzek majd palackozószifont, és üvegenként adom majd a cukrot ezzel gondolom minimálisra csökkentem az oxidációt.