Nem vagyok szakértője a témának, de elképzelhetőnek tartom, hogy a nagykörúti extra terelés is közrejátszhatott abban, hogy végül az "ikerkocsis" megoldást kaptuk a Siemenstől.
Most ettől megjött a kedvem külföldi combinókat nézegetni (német wikipédia), hátha van olyan, ami elméletben Budapesten is lehetne. Gyakorlatban nyilván nem lesz, de na, játszom a gondolattal. ...Nincs igazán. Nagy részük egyirányú. Meg talán nem is 600V-ról üzemel mind. Meg mint az előző hsz-ben, a nyomtáv se feltéttlen stimmel.
Az érdekes, hogy járműszerkezetileg a budapesti széria elég egyedi, mindenhol máshol ikermodulos kivitel helyett rövidcsuklós van (jellemzően páratlan modulszámmal), már ha jó szavakat használok.
Azt a villamosok.hu-ról tudom, hogy eredetileg a mieink is kilencmodulos rövidcsuklósok lett volna, mint amilyenek a hosszú urbosaink lettek.
Hátha valakit érdekel. Keskeny nyomtávú (1000m) Combino villamosok a németországi Erfurt városában. Vezetőállás csak az egyik oldalon van és csatoltan is közlekednek.
Bocsánat, nem tudok magyarul. Mindent a Google Fordító fordít. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek lehetősége lentről filmezni vagy lefényképezni a Combinót? Az alváz kényszerforgatásának részleteiről beszélek.
Oh, rendben. Én is láttam ezt az ábrát, gondoltam, csak valahogy belepaszírozták a szerkezetbe nem látható módon a forgó részt. Angolul a "portal axle"-re nekem olyat (vagy legalábbis olyat is) hoz elő, hogy fogaskerekekkel egy tengelyhez vannak kapcsolva a kerekek. Eléggé bosszant, ha nincs külön kifejezés a kerekekkel együtt forgó és a járműhöz képest rögzített változatra...
A hagyományos tengely együtt forog a kényszerkapcsolatban levő kerekekkel (TW6000-en a hajtóműveken és a motoron keresztül két tengely is össze van kötve mechanikusan, tehát együtt forog), a portáltengely áll, azon forognak egyesével a kerekek. Ez a kép elég jól szemlélteti:
A villamosoktatas.hu-n explicite azt írja, minden forgóvázban két portáltengely van, ami tudtommal azt jelenti, hogy van mechanikus kapcsolat a kerekek között, csak közvetett. Kissé ellentmondásosnak érzem az állításokat, amikkel találkozok, nem csak itt. Nekem eddig úgy jön le, hogy a "portáltengely" az kell hogy valami forgó mozgást továbbítson, a "portálszerkezet" meg valami tágabb fogalom, aminek nincs feltétlen sok köze a forgáshoz.
Az ULF-ról úgy tudom, elég kivételes, és ott minden közbülső kerék hajtott, aztán a motorok tudnak ügyeskedni az iránytartással, gondolom.
A budapesti Combino kerékpárjait összekötő "portálszerkezetekben" van "portáltengyely"? Több helyen olvasgatok, nézelődök, de nem derül ki, és a villamosoktatas.hu-n a Combinoról pont nincs semmi publikus fent.
Azt tudom, hogy ugyanazon az oldalon a hajtott kerekek a motor tengelyén át kapcsolatban vannak, de nem igazán tudok elképzelni vasúti járművet az egymással szemben levő kerekek mindenféle összekapcsolása nélkül, még akkor se, ha azt mondják róla, hogy nem valami jó az iránytartása.
(Még annyit "tudok", hogy a CAF Urbosokban elvileg igenis van portáltengely, minden kerékpárnak.)
Idén lett 50 éves a BKV. Ebből az alkalomból több járművön is feltűnt a jubileumra utaló matrica, az oldalsó borításon, a "zrt-embléma" alatt. A képen a 2003 pályaszámú Combino villamos a Margit körúton halad s Mechwart liget felé 2018.04.22-én.
Érdekes, hogy egész ősszel, télen és tavasszal ment a klímaberendezés a Combino villamosokon, fújta be erőteljesen a hideg-hűvös levegőt, most bejött a jó idő, erre most meg alig megy a klíma. Napközben, délután fülledt a levegő az utastérben. Ablakot meg nem nyit senki.
Már reggel is nagyon rossz a levegő mindegyik villamoson, a klíma épphogy fújdogál valamit, de gondolom kitakarítva se lett és ezért a rossz illat is.