Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Apósom lakásában próbáltam beinditani egy Saunier Thema C 23 E kazánt és ahogy látom a tágulási tartálynál folyik-csöpog a víz..
Ehhez fel lehet tenni utángyártott tartályt is? Vagy érdemes egyáltalán olyannal próbálkozni? A gyárinak elég húzós ára van, ha jól láttam.
A héten kijön elvileg a szerelő aki karban szokta tartani, mert már rég volt átvizsgálva, szeretnénk kiadni a lakást, ezért a javítás mellett mindenképp le is szeretnénk ellenőriztetni a kazánt.
Ha nem lesz szigetelès, ès a règi kazánod teljesítmènye optimális volt akkor igen. KTMM 40, celsius Pv 40, vagy ami Sankó fórumtársnak van unitherm. Nekem az opop 425 az abszolút nyerő, lehet neked már kicsi.
Ha eddig pont jó volt a 30kw, ès egy 40kw kazán nem szerencsès, mert vagy sokat használod folytva akkor több fa fogy. Ha vásárolod a tüzifát akkor nem èrdemes nagy beruházásokba verned magad (puffer) a mostani árak mellett, a gáz ès a hőszivattyú is olcsóbb most a fatüzelèsnèl. Esetlegíg el nem fogy a tüzelőd, addig állítva pakolod a tüzifát, meg kell nèzni melyikbe fèr be.
Terkomax 34, ktmm 30, celsius Pv 30, ez mind jobb kazán mint a Totya, Hunor nem ismerem, èn opop H 425 Eco vennèm csak itthon nem lehet kapni csak a környező országokban. Ezek mind jobb kazánok.
Próbáltam èn is pellettel, 2 napig is elèg egy töltès, kènyelmes, nagyon kevès a hamu, mindig száraz, kis helyet foglal, èn most szemèttel tüzelek ami szinte ingyen van, ennek megvan az ára, 1 feltöltès 1 napig elèg, meg kell oldani a tárolást, kell 30m3 tároló. A faaprítèk ès az ocsu kiszárad magától ömlesztve, a faaprítèkot rostálnom is kell, a fűrèszport muszály bezsákolnom mert csak úgy szárad, ezeknek több a hamuja. De cserèbe autómata, ha fel van töltve akkor 1 napig rá se nèzek. Mostmár az asszony is tudja kezelni. Ès 12000 kwh befűtök 20e HUF-ból.
Majd valamikor lemèrem az ègőfej hatásfokát, csak a pontos áramlási sebessèget nem tudom, de biztos, hogy sokkal jobb lehet, mert egyszerre egy marèknyi anyag èg, a levegő pont oda megy ahova kell. Nyilván igyekszem a tüzifát is hatèkonyan ègetni, felülről gyűjtők, száraz fával, elèg ha azt látom hogy az ègőfejjel 80 fokos füsthőfokom van, a fatüzelèssel ha szèpen èg a fa akkor pedig 350 fok. Mondjuk èn úgy èpítettem meg az ègőfejet, hogy kb 5-6kw a max teljesítmènye. (Nincs is szüksèg többre, a folyamatos üzem miatt) Tegnap elment 14kg fa, ha begyújtanèk fával, a 14kg fa szinte semmi, mèg akkor is, hogy enyhe idő volt... Pellet pedig drága.
"Ha kiveszem az ègőfejet ès begyújtok fával, az biztos hogy sokkal több fogy kg-ba."
Tegyük fel hogy 85% hatásfokkal tüzelsz az égőfejeddel (ami nagyon jó, a céges nagy pelletkazánnál mértünk ennyit).
Ehhez képest szemmel láthatóan több fogy sima fatüzelés esetén, azaz meg is érkeztünk a 60-70% körüli tartományhoz normál fatüzelés esetén amiről folyt itt a vita.
És ez a relatíve szakszerűen eltüzelt eset, az emberek felé vizes fával levegő nélkül tüzel, a szomszédaim is itt füstölnek egész télen. Nálam nagyritkán látszott füst a kéményből.