Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én sem harcolok, meg nem is külön neked írtam, csak te voltál az apropója. 10 millió meteorológus országa is vagyunk már. Elképesztő, hogy miket lehet olvasni a met vagy metnet oldalain a kommentekben. Tényleg igaz a mondás, hogy rengeteg buta ember volt eddig is, csak amíg nem volt facebook, addig nem derült ki.
"...csak a reklamáló 100 ezrek idáig nem jutnak el"
Én nem reklamáltam. Nem szokásom se riasztást, se figyelmeztetést figyelni. A buta telefonomra nem jön hálistennek semmi hasonló. Legfeljebb ránézek az előrejelzésre, de annyira sem veszem komolyan, mint ti. Ezt is írtam. A kocsikat se takartam le.
Csak egy furcsaságot írtam meg, miszerint az egész utca összes kocsija pokrócok és ponyvák alá került. Miközben azóta sem esett semmi, csak az életszínvonal.
Egyben jelentettem a nagyérdeműnek a közérdekűt: miszerint itt zéró, annyi gomba nincs, amiről itt beszélgettek nyugatról. Mivel előtte sem volt eső, így mostanra lombhullás közeli állapotban vagyunk.
Ja, meg hülye is vagyok, mit értek én a nagyok dolgához. :))) Időjárás, meg valószínűség, nem is ismerek ilyen szavakat. :))) Én reggel kiszagolok a mátrai levegőbe és megmondom mi lesz... oszt vagy elázok, vagy nem. :))))
Akkor utoljára még egyszer. A figyelmeztetés és riasztás nem azt mondja, hogy ott lesz, ahova kiadták, hanem azt mondja, hogy ott megvan az esélye ilyen olyan paraméterek szerint, hogy lehetséges, hogy előfordul veszélyes időjárási jelenség. De végülis ez szépen le is van írva, csak a reklamáló 100 ezrek idáig nem jutnak el.
Az a baj, hogy arrébb se volt sok, mutatóba esett valamennyi a hegyekben. De a kertben nálunk is a fa alatt száraz. Jön, eseget, eláll. Nap kisüt. Van hogy süt a nap és úgy esik :D
Mindenki, akinek nincs garázsa vagy beállója, takarta a kocsiját az utcán, miszerint jön a baj. Tehát akárki, akármilyen időjárás jelentést vagy appot nézett, ugyanazt látta, oszt mégse. Csepp se.
"szó sincs arról, hogy az omsz rángatna egy aszálytérképet a közhangulat javítására."
Ezt én is így gondolom, legalább is nagyon remélem, hogy így van.
" a fejekben a köznyelv van, és ott keveredik a meteorológiai fogalmakkal"
Na pontosan erre utaltam. Hogy ezt kihasználandó, mintha belopta volna magát a kommunikációjukba egyfajta derűs PR, belehelyezve az adatokat egy kiszínezett kontextusba.
Viszont nézd a ciklon kerületét. Ott nagyon kellemes az időjárás, órák óta tartó, szemerkélő esővel. Igazi ünnepnap a mai. Csak legyen ilyen a jövő hét eleje is. Ezzel együtt itt is vannak szinte teljesen száraz területek, viszont ahova jutott csapadék, ott nem folyt el a felszínen.
az "aszály" egy fogalom, aminek van egy definíciója a meteorológiában. amikor azt mondják, hogy "nincs aszály", az annyit jelent, hogy nem áll fent ennek a feltétele. a talaj nedvességtartalma is egy arányszám, és külön mutatják a 0-20 cm, 0-50 cm, 0-100 cm, 50-100 cm rétegeket.
ott csúszik el általában egy-egy előrejelzés vagy meteorológiai olvasmány értelmezése, hogy:
- a fejekben a köznyelv van, és ott keveredik a meteorológiai fogalmakkal
- mindent is olvas a nép, pedig a hivatalos csatornán kívül nem sok mindent érdemes (vannak még magánzó profik, akiket igen, de ők is meteorológusok vagy tényleg feketeöves, tudományosan dolgozó amatőrök)
szó sincs arról, hogy az omsz rángatna egy aszálytérképet a közhangulat javítására.
Na erre majd Tharkus kolléga válaszol, ha akar. Talán neki nagyobb türelme van. Csak annyit, hogy az időjárás előrejelzés sosem 100%, mindig csak valószínűségek. Annál összetettebb a légkör, hogy biztosra lehessen menni. Amit meg linkeltél, azt pont nem írja senki, max egy gombot megnyomnak a frissítéshez. Vagy azt gondolod, hogy ott a világ összes városát külön najd megszakértik? Ennyit se kellett volna írnom, így is kiégett az agyam míg olvastam.
nem tudják megmondani az időjárást ezt olyan nehéz észrevenni? pár éve elég változékony és kiszámithatalan az időjárás. akár néhány órára előre sem tudják megmondani és egy nap 2x -3x modositgatják a hőmérsékleteket és egyéb paramétereket, ilyet én is irok. biztos rettentő nehéz megmondani egyébként nem azt mondom hogy bénák csak nem lehet ennyi. néha eltalálják. pl mára Öttevény környéke 20 mm esőt írtak és egész napra villámlást és egy csepp eső sincs idáig és már át is irták villámlás se lesz elméletileg ma meg eső sem. (amit most belinkeltem ott már megint modositották most 2 orán át lehet villám azt jelzik.. de 1-2 orával ezelőtt még nem ezt irták) tegnap este 10kor még azt irták amit irtam 20mm eső és villámlás, de még ma reggel 6kor is irtak délutánra esőt és villámlást is.
amugy tegnapra meg bő 10mm -t irtak lett belöle pár milliméter.
és van 4 évszak, figyelem az időjárást mindig szép tavasz van szép ősz hőmérsékletileg is, és mindig is szeszélyes volt az időjárás régebben is voltak ugynugy mint most hideg és melegrekordok. csak megtévesztőek az időjárás hirek olyan szavakat használnak hogy elolvasd. télböl a nyárba megyünk 2 napra stb stb. és az iődjárásjelentöknek 1 fok eltérés már óriási dolog, egy szenzáció, mikor pár fok eltérés senkit se érdekel. ha télen -3 fok helyett -5 van akkor az már extrém hideg az ő agyukban. ez csak hülyités és megtévesztés az egész. az emberek meg elhiszik.
a nyár is mindig is meleg volt mint most nem hidegebb és nem melegebb régebben is voltak 40fokok simán.
annyi hogy tél az enyhe lett és eltünt a hó ennyi a változás. de attol még 4 évszak van. nem mondom h kis változás de ennyi a változás "csak".
és ahány időjárás weboldal annyifélét irnak az egyiknek most 6 napra irt villámlást, nagyvillámjel , kisvillámjel minden volt lett belöle 1,5 ora villámlás tegnap előtt. a másik webhelyen egyik napra sem tett villámjelet. ilyet én is irok. gondolom lehet hogy mindegyik webhely az övé és egyiken ezt irja a másikon mást hogy a statisztikája jobb legyen másra nem tudok gondolni. vagy csak ez is hülyités mert arra megy a világ hogy az embereket becsapja és meghülyítse. az az élevezet a másik agyának.
Amire én gondolok, az például olyan mint egy multkori eset, hogy mikor volt ez a hideg front pár hete a hosszú száraz időszak után, kiraktak a Facebook oldalukra egy aszály térképet, azzal a címmel, hogy már javul a helyzet. Hát az eléggé meglepett. A mi településünk pl. benne volt a zöld aszálymentes részben, pedig semmi nem változott, igaz nagyon a zöld sárga határán, szóval tekinthető egyfajta térképészeti elnagyolásnak, de az eső mennyiségét meg a talaj száradtságát tekintve nagyon irreálisnak tűnt az egész. És bele is olvastam kommentekbe, hát ment a zúgolódás, hogy ez most mi. Aztán utána ki is tettek (talán a felháborodás miatt) egy másik térképet, hogy milyen a talaj felsőrétegének víztartalma, azzal a címmel, hogy Talaj víztartalom, talán ez egy kicsit reálisabb képet mutat a helyzetről. Na most álljon meg a menet. Ha az első térkép nem mutat reális képet, akkor miért rakja ki? Persze alig telt el 2-3 nap, az aszálytérkép megint visszament a korábbi állapotba, nyilván, mivel a kánikula egyből kipárologtatta a vizet. De nem értem hogy írhat ilyet, hogy javul a helyzet, mikor gondolom tudta, hogy 1 hetes intervallumban mennyi eső esik majd, tudta, hogy ez halottnak a csók, és hogy nem az általa kitett térkép tükrözi hűen a helyzetet. Na ilyenekre gondolok. Nem hazudik, csak kicsit olyan, mint mikor Lázár Jánost kérdezik, hogy uram minden rendben a MÁV-val, aki utána azt mondja: persze....a lehetőségekhez képest igen.
Most a képeid alapján szinte biztosra mondom hogy ez az. Mert ilyen fura színjátéka volt a kalapjának, hogy általában ha nézted a földön barnának tünt, de ha úgy esik rá a fény vörös. Mi emiatt vörös tinórunak azonosítottuk először a könyvből, de ott nem volt róla kép, később jöttem rá az nem igen az. 2016-ban amikor volt egy nagy vargánya dömping nálunk, akkor ott ahol az általam említett dupla vargányák nőttek, azon a helyen volt ez az illatos tinóru tömegesen. Jópár kosárral össze lehetett volna szedni, de nem nőtt ám mindenhol,hanem a tölgyes szélén azon a részen ahol boróka volt. Sőt akkor még a lakóhelyemhez közel is előjött egy tölgyesben, ott viszont simán a rendes erdőben, és ott is sok volt, bár nem olyan sok mint a másik helyen. Azóta egyszer se láttam. Valahogy akkor a klíma nagyon kedvezhetett neki.
"Szerintem amúgy félrevezet ezzel is az OMSZ. Nem mondják, hogy jön a hidegfront de nagy hatása nem lesz, hanem csak annyit mondanak jön a lehülés meg a csapadék. De azt nem hogy mennyi. Ha azt mondanák őszig nem fog esni számottevő, lehet falnak menne a nép és lázadás törne ki.Inkább nem feszítik a húrt."
megadják térképen, hogy hány fok lesz és hány mm csapadék várható. abszolút megadják, hogy mennyi.
azt tényleg nem mondják, hogy őszig nem fog esni, mert egy héten túl minimálisan lehet csak látni és nem is jeleznek addig előre.
az, hogy "jön a lehűlés és a csapadék" maximum az oldalukon a hír címe, de annak a hírnek aztán szövege is van...