A topik az amatőr és hobbi rádiózáshoz való készülékek és kellékek, pótalkatrészek csakis hobbi szintű, tehát nem kereskedelmi mennyiségű és jellegű adás-vételére szolgál. Célszerű a kínálati irányárat megjelölni és elérhetőséget feltüntetni, de utóbbinál mérlegelni a személyes adatok kiadását (például név, telefonszám, lakcím).
Az irányárra és alternatív beszerzési forrásra lehet megjegyzést tenni, de parttalan és főleg személyeskedő vita tiltás terhe mellett nem ajánlott. Az alkufolyamatot lehetőleg magánlevelezéssel célszerű lebonyolítani, szem előtt tartva a topik elsődleges célját: a cikkek (magáncélú) adásvételét illetve cseréjét.
Professzionális szinten is kereskedők tevékenysége addig mehet amíg nem haladja meg az egyéni szinten szokásosnak számító kereteket. Üzlet reklámozása sem megengedett, de merőben tájékoztatási célból meg lehet jelölni egy-egy beszerzési forrást, pl: "itt és itt kapható" az adott cikk. Aukciós és hirdetési portálok linkelése tilos.
A fentiek megszegői tiltást kaphatnak és a hirdetéseik visszamenőleg is törlésre kerülhetnek.
A problémák elkerülése végett:
Az árucikk paramétereit, állapotát, tartalmát magánlevelezésben ismételten pontosítsák a felek. A kifizetés célszerű ha átutalással történik, mert az később bizonyító erejű. Készpénzes üzlet esetén erősen javasolt egy adásvételi szerződés írása. Későbbi probléma esetén (hibás készülék, nem az van benne amit hirdetett, lopott, satöbbi) a hatósági feljelentés (rendőrség) illetve a polgári peres eljárás (bíróság) a lehetséges út. Ezt kérjük vegyétek figyelembe.
-Február 14. ,szombat, +nosztalgia
-Március 21. ,szombat,
-Április 11. ,szombat,
-Május 30. ,szombat, +nosztalgia
-Június 13. ,szombat, évente egyszer megrendezett nagy budapesti rádiós találkozó a nagy aulában, több teremben és hosszabb időben
-Július 11. ,szombat,
-Augusztus 08. ,szombat, +nosztalgia
-Szeptember 05. ,szombat,
-Október 10. ,szombat,
-November 14. ,szombat, +nosztalgia
-December 12. ,szombat,
RÁDIÓAMATŐR TALÁLKOZÓ ÉS BÖRZE:
A Puskás börze utódjaként a továbbiakban a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 1105 Budapest Szent László tér 7. szám alatt kerül megrendezésre.
Bejegyzés: Rádióamatőr találkozó korábban mint szokott! 2026.02.08. Vasárnap, Csorváson a szokott helyen, a művelődési házban tartjuk a találkozót. A 30. találkozót 2026.02.08. 8 órakor megnyitja Baráth Lajos polgármester. A találkozón nincs: belépő, asztal, terem, és parkolási díj, a termet a művelődési ház 30. éve ingyen bocsájtja rendelkezésünkre. Az előtérben büfé üzemel. Mindenkit szeretettel várunk. Csorvás Petőfi utca 12. Érdeklődni: Szente Károly /HG8JG/ +36 20 harminckettő71nyolc56 telefonon. Add tovább!
Zseniális... Sajnos számítógépről pontosan ez a probléma, gyanús is volt, hogy jóformán senki nem válaszolt eddig e-mailre, amit innen írtam. Tudsz írni az ikaroszhun@gmail.com címre?
Elvileg írtam! Bár szörnyű ez a rendszer, hogy e-mail láthatósága helyett az outlook-al kell szenvedni... A felét betölti a felét nem, tehát egy kicsit gambling, hogy tényleg elküldte-e... De majd lesd meg:)
De pontosan azért. Közölték vele, hogy 24 órát kell bent töltenie és a pénzbüntetés mellett kitiltás is lett volna belőle. Akkoriban még volt "határállomás", útlevél ellenőrzés.
Előtte is, de utána is mindenkinek a lelkére kötötte, hogy ki se bontsa az új rádiója dobozát, pont ez ilyenek miatt. Hozni szabad volt, csak beüzemelni nem.
Megértem, hát szurkolok és a legjobbakat kívánom, biztonságos utakat :)
Őszintén, szerencsétlen próbálkozásaim céljából megtartani gondoltam, de ha mágnes talpas antennára gondoltál, nekem van egy Sirio itthon. Meg bázis GPE27 is. Nekem már úgy sem lesz sikerem CB-vel, ha érdekel jelezz nyugodtan. Igaz, nem tű egyenes már csóri, de én is így kaptam :)
Ráadásul a lengyelek, javarészt, nullás frekin rádiózik. Ott engedélyezett.
Románoknál meg csak az FM az engedélyezett és ott állítólag, utaznak is rá a rendőrök. (ezt egy román kamionos mondta, aki szokta szállítani a cuccainkat a kinti horganyzó üzembe)
Nagyon sokunk által ismert HA5PH-t a német határon szedték ki a sorból egy Grant-al. Megbüntették pénzre, bevitték a yardra és a tökéletes anyanyelvi szintű német tudása és némi diplomáciai segítség kellett, hogy kiengedjék azonnal. Ő Münchenben volt az Elektromodul kiemelt import megbízottja. (COCOM és tsai...) Igen sok CB-s és amatőr társnak segített a beszerzésben, MWSt bonyolításban.
Az elmúlt évekből nincs hír, hogy bárkit maceráltak volna. Pláne egyéb ok nélkül. A lengyelek például hatalmas tömegben jönnek-mennek a németekhez, vagy rajtuk keresztül, nagyon sok autón ott az antenna. Nyilván ha valami "fennforgás van", akkor akár bele is köthet(né)nek a nem EU konform rádióba.
(RÉGEN volt divatban a kamionosoknál, hogy egy kis CEPT-es CB virított a műszerfalon. Persze nem avval ordibált a pályán. De ha valami más dugi áru miatt félreállítják és szétszedik, akkor lehet bukta.)
Ezek az elkobzások, átfúrások, kalapáccsal összetörések, csak urban legend-ek.
Egyetértek! Szakközepes-Kandós éveimben sok nemzetközis kamionba, furgonba szereltem be CB-t, meg javítottam. Egyszer sem találkoztam szétfúrt, megrongált, húzó kerêk alá tett szétlapított rádióval. Gondolom a sokkal többet látott XANTI se. Mesét erről annál többet. Szomszédunk épp HC-s volt, fél világot bejárta, sose piszkálták érte. Mindössze mikrofonkábelt cseréltem neki többször.
Aki meg nagyon-nagyon papírozni akarja, annak amatőrvizsga, nyitott 10/11m-tudó amatőrrádió, a műszerfalra tett billentyűvel és logfüzettel. Utóbbi a /P-ben meg /M-ben nem kötelező de nem is tilos 🙂.
Pedig van jópár stabil állomás. :) Nekem is van 3db rádió,nagy antenna (most gondolkodok egy új Sirio antennán). Kamionba is szeretnék,csak ám nemzetközi vonalon kicsit tartok tőle mit szólnának nyugaton,ezért akarok olyan rádiót,amit lehet jogszerűen használni,így nem tud bele kötni. :) Jó lenne egy Geroge II,mert ha netán kivenném belőle, akkor nyitnám ki,had legyen "szabad". :D
Hát igen, az elővigyázatosság sosem árt! Kamionba nektek hasznos még, sajnos a CB témáról én lemondtam egyelőre (legalábbis ilyen formában), az ára pedig majd hasznosabb dolgokra fordul (főleg Motorola... :D)
Észrevettem hogy nincs újonnan Grant II,de nekem jó a George II is(lehet még jobb is). Ha nem lesz használtan, akkor új lesz. Nekem a magyar nav-os nézte a Grantot,még mikor furgonoztam, többször vissza nézett rá.
Van 2db Stalker , és egy Grant, szóval van mivel játszani. :D Kb 3 éves cikk, hogy egy Töröknek elkobozta az osztrák. A DAF-ba tenném, a tacho mellé, van egy szabad helyem hozzá,rendezetten akarom elrendezni,ezért lenne jó a Grant II,vagy George II. Meg ha meg látja az osztrák vagy német, hogy új rádió van benne,csak tán nem piszkálódik,sosem tudni mibe kötnek bele.
Ha úgy alakulna, nekem van egy President Grant rádióm eladó, lentebb meghirdetve. A műszerben a kis led nem ég, illetve a kijelzőn az első szám kicsit hibás, ettől függetlenül teljesen jól működő rádió, kiegészítőkkel.
Annyit még hozzá tennék, ha szabad... Ha ezeket a mai napig ellenőrzik valahol, akkor az érdekes, de én úgy tudom, a kutyát sem érdekli már máshol sem (nálunk pedig biztosan nem). Végülis ha azt nézed, a PMR papagáj sem lenne használható, egy két trollnál megy néha a "jAj EzZeL nEm SzAbAd PéEmErEn AdNi", de amúgy nem foglalkoznak azzal sem. Még mikor először kezdett érdekelni a téma, én is rá paráztam, de szinte Mindenki megnyugtatott, hogy a kutyát sem érdekli, ahogy a közösségekben is maximum a trollok fognak be szólni érte.
Stalker IX és társai vannak használatban több autósnál és ahogy az arckönyv (facebook) csoportokban nézem, TÖBB Kamionosnál is, így szerintem érdemes lenne őket is megkérdezni, hogy mi a tapasztalatuk! :)