Kösz. Az idei rendszerem már felsejlik a homályból. 34l üst gyári rozsdamentes kupolával, benne távtartóval egy 20l és fazék. Az üstön 1"menet 2"tri clamp átalakító, bilincs +tömítés. 2"10 cm cső, benne, szűrőbetét, azon rézdörzsi vagy réz háló,esetleg ginkosárként használva csalán vagy más gyógynövények. A cső darab fölött bilincs+ tömítés és egy átalakítóval megy tovább a sima kisüsti hűtő. Így jövőre fejlesztettem, de már most is menő, jó ránézni a modern bilincses megoldásra :)
Minél nagyobb az átmérő, annál nagyobb felületen történik a megoszlás, annál hatékonyabban működik. Persze, van egy határ, ami felett már nincs érdemi javulás, csak költség növekedés. (Persze, adott üsthöz.) Nagyon pici üsthöz arányos a 1,5".
Egyáltalán a két főző megléte mögött az is állhat,hogy először próbaképpen vesz valaki egy kicsit,aztán -evés közben jön meg az étvágy- vesz egy nagyobbat.
Otthon főzőknél nem ritka, hogy van egy kisebb pálinkafőző az alszesz tisztázásához. Nem arról van szó, hogy rengeteg cefréd van és a nagyobbal is csak több körben tudod lefőzni, hanem arról, hogy rádesik egy üstnyi bodza cefre. Mivel a cefre kb 1/3-a az alszesz, a leggyakoribb egy nagyobb főző és egy kisebb, 1/3 térfogatú. Többeknek van 100-34 literes páros, meg a 50-17 literes páros, és szerintem ez a 4 típus pont lefedi az egész "otthon főzés spektrumot". A 100 literes jó, ha legalább félig van, egyébként kihasználatlan cefre főzésnél, tisztázó főzésnél meg furcsa dolgok lehetnek (nem működnek a "megszokott" hőmérsékletek, szeszfokok, túl sok a 100-ast felfűtő energia, túl nagy a deflegmáció stb.), így jön ki a 100/2 = 50 literes, mint következő lépcsőfok. Ez csak a saját véleményem. Ha gyártó lennék, igyekeznék a lehető legkevesebb számú/típusú pálinkafőzőt gyártani, én ezt igy a semmibe agyalva 4 főzővel tudnám megoldani. De ez csak játék, ezért érdekelne, hogy te személy szerint hányféle készüléket készítenél, ha gyártással foglalkoznál, és miért?
A fenékkaparóst akkor célszerű használni, ha nincs lehetőség motorizálásra, az a kézi erő alacsony fordulatszámával is működik, semmi más érv nem szól mellette.
Ha van motor, akkor el lehet távolodni a fenéktől és jól átforgatni az egész üstöt, 60-100/perc fordulaton, így gyorsabban fűt fel alacsonyabb fogyasztással és könnyebb lesz jól megoldani az elválasztást is.
Nincs tapasztalatom vele, lehet, hogy az egyik típus jelentősen jobb, mint a másik, mármint a fenékkeverős vagy az oldalt propelleres kavarós témában. Ha pálinkafőzés tanfolyam vizsgánál a kötelezően megtanulandókon kívül azzal szivatnának, hogy rákérdeznek, szerintem mikor jobb az egyik, és mikor jobb a másik kialakítás, rögtönözve azt válaszolnám, hogy Kinder kapszula alakú üst esetében jobb az oldalsó propelleres, a hagyományos 2:1 (vagy a Balkánon a 3:1?) körüli üst szélesség/magasság arányú üstöknél jobb a fenékkaparós.
Utólag belegondolva, a szövegemben hivatkozott keverőnél egyébként az lehet a baj, hogy a keverő csöve - mint akadály - miatt nem lesz elég szabad felület a páráknak a sisak menetes csatlakozójánál. Jobb lenne külön, más helyen kialakított páracső csatlakozással a sisakon, mint itt, ennél a teáskannánál:
Egyetemi körülmények között is készült kísérlet sorozat. Ugyanerre jutott.
Ha a Cserszegi jobban tetszett az Irsainál, akkor a Sárgamuskotállyal is érdemes egy próbát tenni, a kettő között van valahol, nagyon jó pálinka alapanyag.
Meg persze mindegyik szőlőt is érdemes kipróbálni! :)
Hát igen, kb úgy terveztem a dilemmát megoldani, hogy bekeverem amikor be kell, de nem várom ki a teljes időt, főzöm, amikor kell és ahogy eddig is csináltam...
"Az enzimkészítmény nagy aktivitása miatt a kötött terpénol-komponensek felszabadításának reakcióideje 12 oC-on, a hőmérséklettől függően, 2-4 hétig tart. "
Bornál ez ok, de pálinka esetén a minőség egyértelműen romlik, ha a cefrét nem főzöd ki azonnal és tartogatod ilyen sokáig.
Tartsd 16-18C körül és főzd ki azonnal, ha kiforrt, ez az, ami jelentősen befolyásolja a minőséget (persze sok egyéb mellett..).
Hétfőn voltam Gyöngyösön cserszegi szőlőért. Nekem jobban bejön, mint az irsai. Utóbbiból két éve főzte, de az előtte főzött cserszegi sokkal jobban ízlett.
162 kg-ot hoztam el, az eladó szerint a cukorfoka 20 volt, én ezzel szemben otthon 22-t mértem, de úgy döntöttem, nem reklamálok... :-) Még aznap becefréztem, már vígan kotyognak a hordók.
Azt mondta, hogy a szüretet most fejezték be, én a legvégét kaptam.
Kb 20 liter pálinkát tervezek ebből a mennyiségből, ez évekre elég kisebb részt lesz saját fogyasztásra és nagyobb részt ajándéknak. Közben betértem egy borászati szakboltba. Rábeszéltek a LALLZYME BÉTA nevezetű enzim használatára. Állításuk szerint -ami megegyezik a neten utána olvasottakkal- az aromák feltárásában jeleskedik.
Átlépve a marketing dumákon, használ vagy használt már valaki ilyet? Milyen eredménnyel?
Azért kérdezem, mert a zajos erjedés után szándékozom bekeverni a cefrébe, de a leírása szerint utána még 4-5 hetet várni kellene a lefőzéssel. Na ez az, ami kissé aggaszt. Én a főzést rögtön a cefre kiforrása után szeretem megejteni, nem kockáztatok. Tapasztalatom szerint a zajos erjedés után legkésőbb 8-10 napra átfordul és beáll a cefre.
Én két főzőt tartok. Egy 50 literest a cefre lefőzéséhez és egy 17 literest a tisztázáshoz. A hűtőt egyedileg készíttettem, de mindkettővel kompatibilis egy adapter segítségével.
Mindkét főzőnek megvannak az előnyei, tapasztalatom szerint ez egy jó párosítás, ha nem ipari mennyiségekben gondolkozik az ember.
Esetleg érdemes megjegyezni, hogy egy kis főzőhöz tökéletes egy kis átfolyós csőhűtő (meg az összes többihez is, egy megfelelő méretű), szemben a spirállal ez takarítható, ami igen fontos, a párlat opálosodás gyakori oka, hogy a spirált nem lehet mechanikailag takarítani.
Ha keverő beépítésére vetemedsz egyszer :), akkor egy magasabb fordulatszámú, motorizáltat gondolj meg, hajócsavar szerű lapáttal, ferdén bevezetve. Ez ugyanis az üst egész tartalmát mozgásba hozza, amitől a folyamat megtáltosodik, ami jóval túlmutat azon, hogy nem fog leégni. Dupla falu főzőbe is ajánlott keverőt építeni, akkor is, ha ott nem tud nélküle sem leégni.
A 34 literes pálinkafőző test önmagában ugye nem teljes készülék, sok mindennel ki kell még egészíteni. Elkezdtem írni ezzel kapcsolatban, aztán lett belőle egy teljes szöveg, remélem lesz benne pár hasznos tanács:
A számla senkit sem érdekel. Régóta nincs párlatjegy, amikor még volt, akkor legalább ötöt kellett venni. A J49 nyomtatványon kell bejelenteni a főzni tervezett mennyiséget. (Legfeljebb 86 liter.)