Keresés

Részletes keresés

2001 happy Creative Commons License 1 napja 0 0 187474

Aromakosár az még ok, de a gyógynövények égetett szesszel való kombinálását 

én nem csinálnám sohasem.

(Tudom hogy lehet, meg hogy jól is lehet. De én nem.)

 

A "gyógynövények" adott fajra jellemző illata és íze sok szeszhibát elrejthet.

No meg legalább 4 embert ismerek, akik Unikum/avikum/várdakeserű

utána ahogy lejjebb, egyre silányabb keserűket ittak, és nem tudták abbahagyni.

Szerintem a kesernyés mellékíz van akinél szuper erős függőséget okoz.

Szóval  ilyennel biztosan soha nem fogok kisérletezni.

Megértem, ha más viszont ezt viszi tökélyre, de én nem.

Valamit még jó tudni: 

az alkohol más töménységben és másabb anyagokat is kioldhat a gyógynövényekből,

mint a víz tea főzésekor.

Ha nincs recept, könnyen kerülhet bele egy mérgező vagy ártalmas komponens.

 

Inkább addig és azzal  próbálkozzunk, amíg a tiszta tökéletes hibátlan gyümölcs íz létre nem jön,

vagy be nem érik akár egy ópálinka formájában.

 

Nekem a legjobb ha átlátszó és szintelen, de lehet sárgás, barnás,

(még az sem baj ha kozmaolajos, opálos, fehéres

amíg jó és átlátszó a stampos poháron.)

De fekete nem lehet. Az Unikumot meg igyák a monarchiára visszavágyók.

Az osztrák császár nem volt sohasem magyar király. 

Csak házassággal szerezte a trónt, sosem választották, nem is örökölte.

Eb ura fakó!

 

Előzmény: darki2 (187468)
endrepp Creative Commons License 1 napja -1 1 187473

Erre nincs jó válasz. :)

Műszakilag nem megfelelő ez az üst kialakítás, így nem fog működni, mint pálinkafőző.

Előzmény: 2001 happy (187472)
2001 happy Creative Commons License 1 napja 0 0 187472

De akkor hogy és miért? 

Leégés ellen?

Előzmény: endrepp (187471)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 187471

A nagy, külső edényen van a fedő..

Előzmény: obsitos3 (187470)
obsitos3 Creative Commons License 4 napja 0 0 187470

nem duplafalusítás?

Előzmény: endrepp (187469)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 187469

34l üst gyári rozsdamentes kupolával, benne távtartóval egy 20l és fazék.

 

ez mi célból?

Előzmény: darki2 (187468)
darki2 Creative Commons License 6 napja 0 0 187468

Kösz. Az idei rendszerem már felsejlik a homályból. 34l üst gyári rozsdamentes kupolával, benne távtartóval egy 20l és fazék. Az üstön 1"menet 2"tri clamp átalakító, bilincs +tömítés. 2"10 cm cső, benne, szűrőbetét, azon rézdörzsi vagy réz háló,esetleg ginkosárként használva csalán vagy más gyógynövények. A cső darab fölött bilincs+ tömítés és egy átalakítóval megy tovább a sima kisüsti hűtő. Így jövőre fejlesztettem, de már most is menő, jó ránézni a modern bilincses megoldásra :) 

öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 187467

Minél nagyobb az átmérő, annál nagyobb felületen történik a megoszlás, annál hatékonyabban működik. Persze, van egy határ, ami felett már nincs érdemi javulás, csak költség növekedés. (Persze, adott üsthöz.)
Nagyon pici üsthöz arányos a 1,5". 

Előzmény: darki2 (187466)
darki2 Creative Commons License 2025.09.12 0 0 187466

Kösz az infókat, komoly tudás van itt. Egy kérdés a 1,5 "-os rendszer hátrányai érdekelnének a 3-4" az ajánlott tudom. De ezek ez egysapkások csak lassúak, vagy szabályozhatatlan játékszerek is? https://olaszsped.com/leparlo-oszlop-alkatreszek/1-5-os-tri-clamp-nezouveg-6017

2001 happy Creative Commons License 2025.09.08 0 0 187465

Jó, logikus gondolatok.

Előzmény: Vapor53.898 (187460)
Poliziotto Creative Commons License 2025.09.07 0 0 187464
Jolida Creative Commons License 2025.09.07 0 0 187463

... vagy nem....

 

A 100-as DES mellé vettem egy 30l-es alambikot, amivel akár a konyhában is tudok tisztázni kevés alszeszt hideg téli napokon.

Aztán kedvem támadt egy 35l-es duplikált üstre, amire ráépítettem egy 4"-os -tisztázó- egylépcsőst.

Előzmény: obsitos3 (187462)
obsitos3 Creative Commons License 2025.09.07 0 1 187462

Egyáltalán a két főző megléte mögött az is állhat,hogy először próbaképpen vesz valaki egy kicsit,aztán -evés közben jön meg az étvágy- vesz egy nagyobbat.

Előzmény: öreg_néne_b (187461)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.06 0 0 187461

Tudom, hogy sokaknak van egy nagy, meg egy kicsi, én nem akarok még egyet kerülgetni egész évben.


így jön ki a 100/2 = 50 literes, mint következő lépcsőfok.

Ok, akkor hogyan jön ki az 50/34, mint következő? :D

ha gyártással foglalkoznál, és miért? 

 

 

Ami kevés hulladékkal kijön a tábla lemezből. :D
Valószínűleg ez a áll a szép kerek szám 34 és 17 mögött, nem az, hogy az milyen jó...

Előzmény: Vapor53.898 (187460)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.09.05 0 0 187460

Otthon főzőknél nem ritka, hogy van egy kisebb pálinkafőző az alszesz tisztázásához. Nem arról van szó, hogy rengeteg cefréd van és a nagyobbal is csak több körben tudod lefőzni, hanem arról, hogy rádesik egy üstnyi bodza cefre. Mivel a cefre kb 1/3-a az alszesz, a leggyakoribb egy nagyobb főző és egy kisebb, 1/3 térfogatú. Többeknek van 100-34 literes páros, meg a 50-17 literes páros, és szerintem ez a 4 típus pont lefedi az egész "otthon főzés spektrumot". A 100 literes jó, ha legalább félig van, egyébként kihasználatlan cefre főzésnél, tisztázó főzésnél meg furcsa dolgok lehetnek (nem működnek a "megszokott" hőmérsékletek, szeszfokok, túl sok a 100-ast felfűtő energia, túl nagy a deflegmáció stb.), így jön ki a 100/2 = 50 literes, mint következő lépcsőfok. Ez csak a saját véleményem. Ha gyártó lennék, igyekeznék a lehető legkevesebb számú/típusú pálinkafőzőt gyártani, én ezt igy a semmibe agyalva 4 főzővel tudnám megoldani. De ez csak játék, ezért érdekelne, hogy te személy szerint hányféle készüléket készítenél, ha gyártással foglalkoznál, és miért? 

Előzmény: öreg_néne_b (187458)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.09.05 0 0 187459

Értem

Előzmény: endrepp (187457)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.05 0 0 187458

Miért pont 50, 34 és 17? Semmi sem szól mellette.
Ha már így gondolod, akkor lehetne pl. 2/3 lépcső a méretek között.

De nálam teljesen jól működik, hogy ugyanabban az üstben három cefre főzésre jut egy finomítás.

Előzmény: Vapor53.898 (187456)
endrepp Creative Commons License 2025.09.05 0 2 187457

A fenékkaparóst akkor célszerű használni, ha nincs lehetőség motorizálásra, az a kézi erő alacsony fordulatszámával is működik, semmi más érv nem szól mellette.

Ha van motor, akkor el lehet távolodni a fenéktől és jól átforgatni az egész üstöt, 60-100/perc fordulaton, így gyorsabban fűt fel alacsonyabb fogyasztással és könnyebb lesz jól megoldani az elválasztást is.

 

https://youtube.com/shorts/JbQfkk-T22k?si=L8FYxBZ-asB4ryxq

Előzmény: Vapor53.898 (187455)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 187456

Pálinkafőző gyártók helyében én nem is készítenék többet, csak 4 típust: 100, 50, 34, és 17 literest.

Egy 100-assal cefrét főzve mehet az alszesz a 34 literesbe.

Az 50-essel cefrét főzve mehet az alszesz a 17 literesbe.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (187450)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.09.04 0 0 187455

Nincs tapasztalatom vele, lehet, hogy az egyik típus jelentősen jobb, mint a másik, mármint a fenékkeverős vagy az oldalt propelleres kavarós témában. Ha pálinkafőzés tanfolyam vizsgánál a kötelezően megtanulandókon kívül azzal szivatnának, hogy rákérdeznek, szerintem mikor jobb az egyik, és mikor jobb a másik kialakítás, rögtönözve azt válaszolnám, hogy Kinder kapszula alakú üst esetében jobb az oldalsó propelleres, a hagyományos 2:1 (vagy a Balkánon a 3:1?) körüli üst szélesség/magasság arányú üstöknél jobb a fenékkaparós.  

Utólag belegondolva, a szövegemben hivatkozott keverőnél egyébként az lehet a baj, hogy a keverő csöve - mint akadály - miatt nem lesz elég szabad felület a páráknak a sisak menetes csatlakozójánál. Jobb lenne külön, más helyen kialakított páracső csatlakozással a sisakon, mint itt, ennél a teáskannánál:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121010511&t=9007484

 

Előzmény: endrepp (187449)
endrepp Creative Commons License 2025.09.04 0 1 187454

Egyetemi körülmények között is készült kísérlet sorozat. Ugyanerre jutott.

 

Ha a Cserszegi jobban tetszett az Irsainál, akkor a Sárgamuskotállyal is érdemes egy próbát tenni, a kettő között van valahol, nagyon jó pálinka alapanyag.

Meg persze mindegyik szőlőt is érdemes kipróbálni! :)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (187453)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.09.04 0 1 187453

Hát igen, kb úgy terveztem a dilemmát megoldani, hogy bekeverem amikor be kell, de nem várom ki a teljes időt, főzöm, amikor kell és ahogy eddig is csináltam...

 

Köszi a választ!

Előzmény: endrepp (187452)
endrepp Creative Commons License 2025.09.04 0 1 187452

Nem érdemes foglalkozni vele.

 

"Az enzimkészítmény nagy aktivitása miatt a kötött terpénol-komponensek felszabadításának reakcióideje 12 oC-on, a hőmérséklettől függően, 2-4 hétig tart. "

 

Bornál ez ok, de pálinka esetén a minőség egyértelműen romlik, ha a cefrét nem főzöd ki azonnal és tartogatod ilyen sokáig.

Tartsd 16-18C körül és főzd ki azonnal, ha kiforrt, ez az, ami jelentősen befolyásolja a minőséget (persze sok egyéb mellett..).

Előzmény: The Dark Side of the Moon (187451)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.09.04 0 0 187451

Hétfőn voltam Gyöngyösön cserszegi szőlőért. Nekem jobban bejön, mint az irsai. Utóbbiból két éve főzte, de az előtte főzött cserszegi sokkal jobban ízlett.

162 kg-ot hoztam el, az eladó szerint a cukorfoka 20 volt, én ezzel szemben otthon 22-t mértem, de úgy döntöttem, nem reklamálok... :-) Még aznap becefréztem, már vígan kotyognak a hordók.

Azt mondta, hogy a szüretet most fejezték be, én a legvégét kaptam.

 

Kb 20 liter pálinkát tervezek ebből a mennyiségből, ez évekre elég kisebb részt lesz saját fogyasztásra és nagyobb részt ajándéknak. Közben betértem egy borászati szakboltba. Rábeszéltek a LALLZYME BÉTA nevezetű enzim használatára. Állításuk szerint -ami megegyezik a neten utána olvasottakkal- az aromák feltárásában jeleskedik.

Átlépve a marketing dumákon, használ vagy használt már valaki ilyet? Milyen eredménnyel?

 

Azért kérdezem, mert a zajos erjedés után szándékozom bekeverni a cefrébe, de a leírása szerint utána még 4-5 hetet várni kellene a lefőzéssel. Na ez az, ami kissé aggaszt. Én a főzést rögtön a cefre kiforrása után szeretem megejteni, nem kockáztatok. Tapasztalatom szerint a zajos erjedés után legkésőbb 8-10 napra átfordul és beáll a cefre. 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.09.04 0 0 187450

Én két főzőt tartok. Egy 50 literest a cefre lefőzéséhez és egy 17 literest a tisztázáshoz. A hűtőt egyedileg készíttettem, de mindkettővel kompatibilis egy adapter segítségével.

Mindkét főzőnek megvannak az előnyei, tapasztalatom szerint ez egy jó párosítás, ha nem ipari mennyiségekben gondolkozik az ember.

Előzmény: öreg_néne_b (187440)
endrepp Creative Commons License 2025.09.04 0 2 187449

Esetleg érdemes megjegyezni, hogy egy kis főzőhöz tökéletes egy kis átfolyós csőhűtő (meg az összes többihez is, egy megfelelő méretű), szemben a spirállal ez takarítható, ami igen fontos, a párlat opálosodás gyakori oka, hogy a spirált nem lehet mechanikailag takarítani.

Ha keverő beépítésére vetemedsz egyszer :), akkor egy magasabb fordulatszámú, motorizáltat gondolj meg, hajócsavar szerű lapáttal, ferdén bevezetve. Ez ugyanis az üst egész tartalmát mozgásba hozza, amitől a folyamat megtáltosodik, ami jóval túlmutat azon, hogy nem fog leégni. Dupla falu főzőbe is ajánlott keverőt építeni, akkor is, ha ott nem tud nélküle sem leégni.

Előzmény: Vapor53.898 (187448)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.09.03 0 0 187448

A 34 literes pálinkafőző test önmagában ugye nem teljes készülék, sok mindennel ki kell még egészíteni. Elkezdtem írni ezzel kapcsolatban, aztán lett belőle egy teljes szöveg, remélem lesz benne pár hasznos tanács:

 

https://drive.google.com/file/d/1eQvnSQbAgnVjtwD0VA__H3dm67bSxXu3/view?usp=drive_link

 

 

Előzmény: darki2 (187444)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.01 0 0 187447

De, azt be kell az önkormányzatnál.

Előzmény: zsorsz (187446)
zsorsz Creative Commons License 2025.09.01 0 0 187446

A főzőt se kell bejelenteni?

Előzmény: öreg_néne_b (187445)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.31 0 0 187445

A számla senkit sem érdekel.
Régóta nincs párlatjegy, amikor még volt, akkor legalább ötöt kellett venni.
A J49 nyomtatványon kell bejelenteni a főzni tervezett mennyiséget. (Legfeljebb 86 liter.)

Előzmény: darki2 (187444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!