A BKV meg fogja tudni oldani, de lesz plusz üzemeltetési költsége. Nézzétek már meg, milyen kiadási arányokkal dolgozik a BKV busz, villamos ágazata évek óta. Szerintem 80% alá semmi nem ment soha tarzósan, a MAV-nál a KISS-sem tudják ezen a szinten tartani, a halberstadi állomány kb fele is alkatrészre vár, stb.
A villamos ágazat járműves része elég magas szinvonalat hoz. Az felvet azérz kérdéseket, hogy forrás szempontjából a busz/villamos arány OK-e.
Azzal is kell számolni, hogy annyira már nem lehet a Szávába adni a kocsikat mert a 19-esen se közlekedhetnek az újonnan beszerzett CAF-ok és oda mindenképpen kellenek a régebben beszerzett CAF-ok.
Annyi lesz majd ugye Szeptembertől a változás, hogy több CAF lesz a 17-esen és az 56/61-esen.
Itt ugye majd felmerül a kérdés, hogy az összes Szépilonás kocsi haza kerül-e majd a Barossból a vágányzár után mert kevesebb lesz majd a Szépilonás kiadás.
Mondjuk az is elgondolkodtató, hogy miért kell még mindig erőltetni azt, hogy 3 Kocsiszin adja a 41-est, mikor Szépilona el tudná látni.
Sajnos vannak és lehetnek kétségeink. Az újonnan érkező járművek karbantartására a BKV-nak nincs kapacitása, se telepi infrastruktúra, se személyzet tekintetében. Ez nem a BKV hibája, hanem a Fővárosé és a Kormányé, hogy a háttérinfrastruktúra bővítésére semmilyen forrást nem bocsátottak rendelkezésre. A Száva és a Budafok telephely kapacitása pedig erősen véges. És ez sajnos nem csak saját kútfős meglátás, hanem hivatalos BKV fejléces papírra vetve is láttam már, hogy ebből bizony súlyos problémák lesznek. A dolog egyenes következménye lesz a régebbi CAF kocsik egy részének leállítása. Hogy ez szükségszerűen maga után vonja-e a kannibalizmust, azt nem tudom, talán nem, de hogy benne van a pakliban, az azért nem zárható ki.
Egészen biztos vagyok benne, és ahogy leírtad, azok alapján a véleményedet írtad tényként.
A 2201 nagyobb javításra vár, ha meglesz a javítási technológia, akkor azt várhatóan a BKV javítani fogja a gyártóval együttműködésben. A CAF-ok üzemezetten kerülnek át teljes BKV tulajdonba, az alacsony pályaszámúak (fejből nem tudom, meddig), már teljesen a BKV gondozásában vannak. Olyan fődarabkannibalizmus, amit a 15-ös Traxx esetében a MÁV művelt, nincs.
Én annyit tudok, hogy abban a balesetben elég komolyan megsérült, és tartósan leállították. Az ilyen gépekből meg tízből kilenc és félszer donorok lesznek (lásd a 2201, 2241, az évek múltával nagy nehezen talpra állított 2230, vagy éppen az itt OFF MÁV 480 015, amely főtranszformátor-hibával állt meg, mostanra meg sikerült nagyjából vázig kopasztani).
Én úgy tudom, hogy a 2207-hez is "hozzá fognak nyúlni". A 2201 meg úgy néz ki, hogy ha meglátod, leülsz.
Demszky idején, a Keleti-blaha közt volt a középső két sáv végig lezárva és több helyen megbontva, és mindenhol látni lehetett a tapfákat. Néhányat ki is vettek.
Augusztus 20 óta 2236 és 2238 is Szávás már. Illetve most hétvégén egy komolyabbat csattant a 2220-as a Gyógyszergyári utcánál, alighanem le lesz egy darabig az is támasztva a 2201,2207 mellé. Budafokon is áll már baleset miatt egy jó ideje a 2264 és 2273 is, de azok nem annyira komolyak.
És itt megemlíthetjük a csodálatosan gyors közbeszerzési eljárásokat is, mert, ugye, a biztosító kifizetné a javítások költségét, mert mindegyik idegen hibás volt, csak éppen tendereztetni kell mindent, meg megvárni, míg behozzák...
A Caf is rekord sebességekkel hozza az alkatrészt a kocsikhoz...
Szerintem most a BKK sincs túltolva pénzzel... nem véletlenül állt fel a vezérigazgató.
Ez van amikor a villamosok tulajdonosa az a BKK nem akar költeni rájuk és alkatrészek venni stb. De azért tudja BKV-sokat baszogatni ha nem Cafot ad ki az ember reggel mert az éjszaka folyamán meg adja magát a CAF. És vannak olyan telep tartalék sincs Cafból.
Budán szerintem van már 39 darab CAF is, a pesti oldalon az én számításaim szerint is 32. Mi van a 2207-tel? Az csattant a Kolosy téren 17-esként, de valami komolyabb sérülése lehet (?), mert a win-en úgy látom, hogy a 2201 és 2241-hez hasonlóan ez is kikerült a rendszerből...
pár éve volt már ilyen, hogy a 19-esen 11 CAF volt.
Az akkor volt, amikor az 56-oson se volt még CAF. Aztán amikor ott megjelentek, akkor lett ennyi Tátra a 19-esen - igaz, csak tanítási időszakban, hétköznap csúcsban.
A Lejtő utca alá az 1980-as években elkövetett generál-felújítás során került be a tápkábel. Előtte a Jagelló út mentén volt légkábel (jól látszik azon a színes képen is, amelyiken Tigris tankok állnak a Jagelló úton). Ezt a BAH csomópont építésekor vitték a föld alá. A Lejtő útról a Nagysalló utca alatt ér le a villamoshoz. Érdekes apróság: ahogy megindult a villamosforgalom az új tápkábellel, a Nagysalló utca sarkán a földszinten élőknek a színes tévéjén összefutottak a színek minden alkalommal, amikor a villamos elindult hegynek fölfelé.
Most létezik, hogy még mindig nem lett lefrissítve a jövő heti tanítási menetrend? Vagy továbbra is ennyire szellős lesz a CAF kiadás Budán, míg Délpesten meg 1 db tartalék?
Buda: 37/32
56(A)/61: 13
17: 12
19: 7
DP: 32/31
3: 13
51A: 1
69: 1
50: 14
42: 2
Igazából én azt hittem, hogy a 19-esen a 6 tátra helyére is CAF jön, tudom, hogy meg kell emelni az elején az alagútnál, de pár éve volt már ilyen, hogy a 19-esen 11 CAF volt.
A – talán legutóbbi – Blaha környéki útfelújításkor (de ennek is lehet vagy 15 éve) a középső járdaszigeten stószolták fel a talpfákat, tehát maradhatott.
Indok? Arra emlékszem, hogy a forgalom és az infra közt hatalmas csatározás folyt a gőzfürdő váltó megtartása mellett és ellen. Forgalmilag nem használjuk, forgalomszervezésileg néha jól jön. Pl én a kétirányú nosztalgiákkal próbajáratban ha mind a két végét próbálni kell akkor használom. De Vadaspark felé kiállók is szokják használni.
Én nem tudom mi a probléma, így nem tudom, hogy mennyi idő lenne az elhárítása.
A hálózat elég sok tápszakasza helyettesíthető másik kábelről, másik áramátalakítóból (ahogy egyébként van több olyan szakasz is jelenleg, amely nem az alap módon van táplálva kábelhiba miatt). Az 59-es sajnálatosan nem ilyen. Ügyesek amúgy az áramellátós fiúk, nem gondolnám, hogy bénáznak.
Kérdés, hogy ha tényleg földkábellel van gond, akkor egyszerű-e megkeresni a pontos hiba helyét, mert gondolom kiásni nem fogja senki a teljes nyomvonalat.