Ez a terület is olyan mint a hagyma (vagy akár az Ogre, Shrek óta), többrétegű.
Mikro műanyagok: Hihetetlen de az 5 mm alatti anyagokat sorolják ide
Celuloz-acetát: nagyon érdekes anyag, mert a "szűrő" készítésekor "rángatják" a fonalszerű anyagot és vagy 100x-os méretre dagad. Nehezen lebomló, de újrahasznosítható...
Teljesen magam alatt vagyok mikor látom a hírekben, hogy hatalmas szigetek képződtek az óceánokon az eldobált PET palackokból és szintén nem egy leányálom látni a vízimadarak nyakára szorult dobozos sör összefogókat...
De ezért kinevezni a műanyagot első számú közellenségnek (nem rólad van szó) azért az költői túlzás. Az a fránya műanyag nem engedi, hogy visszakerüljön az újrahasznosítás körforgásába és ezzel óriási nyomást helyez a fogyasztójára ;-)
Arról senki sem beszél, mi történik a ruhánkkal mosáskor... na abból jön ki igazi mikro műanyag amit persze a szennyvíztisztító 97%-os hatékonysággal megtisztít és ha nem égetik el a szűrőn maradt dzsuvát mert jó az még a mezőgazdaságnak ahol majd bekerül a taplálékláncba... és még ott a pár % amit nem tudtak kiválasztani...
Melyik ujjam harapjam meg? 1 db 1,5 literes PET palack kupakkal (mert a jólét egyik mérőfoka az hogy palackozva vesszük a néha csak tisztított vizet lásd Nedtlé Waters)együtt nem több mint 33 gr. Hány PET palack helyettesít egy ugyanolyan térfogatú üvegpalackot és ez milyen hatással van a szállításra, üzemanyag, áram (ha elektromos) felhasználásra egy 20 Tonna teherbírású mondjuk 120 m3-es kamionnál, sőt az üres üvegpalackokat még vissza is kell szállítani, elmosni, fertőtleníteni stb.
De kezdhetnénk a gyártásukkal melyik gyártásának nagyobb az energia igénye és hogyan is néz ki az összehasonlítás egy egész életciklus vonatkozásában...
Szinte minden műanyag újra hasznosítható csak rajtunk múlik mit kezdünk velük.
A jogalkotónak is tele van töke a mostani helyzettel, ezért törvényeket hoz az újrahasznosított anyagok minél nagyobb mennyiségben való használatáról (élelmiszer ipari megfelelőség szerint 2030-ig 30% rPET majd 2050-ig 50%) a brandek (nem mondjuk ki a nevüket) grandiózus célokat tűznek ki és a már tevékenykedő újrahasznosító cégek sorra zárnak be Európában mert hiány van az rPET-ből ami felnyomja az árat és a szűz PET olyan olcsó hogy a különbségükből a töltő cégek kifizetik a büntetést..
Ez a kis szösszenet szervesen csatlakozik a szőlőhöz (nehogy off legyen), hogy a belőle készített "nedüt" PET palackba vagy több rétegű bag in boxba vagy "zacskóba" is csomagolják ;-)
Mindjárt jön a Mikulás! Remélem jók voltatok! HoHoHoHóóóóóóóóóó;-)
Az a rengeteg eldobott csikk, lebomlik? A hentes műanyagos csomagolója, a sima zsírpapírral mi volt a gond? ….és még hány helyen nyomják a műagt feleslegesen?
Ezen kívül I-es szer, azaz csak növényorvos által felírva, és veke szerződve, zöldkönyvvel rendelkező egyén juttathatja ki.
De azért van még két vagy három kontakt szer, amik szintén használhatóak bióban, de tény, hogy pl. Badacsonyban és a Szent-György-hegyen orrba-szájba nyomatták most a nyáron olyan termelők, akik eddig azzal dicsekedtek, hogy ők aztán nem használnak rovarölő szert, meg milyen környezetrombolók azok, akik viszont használnak.
Ha valakit érdekel, tegnap volt egy interjú egy szakértővel a Kossuth rádióban arról, hogy miként tudnak a bio (organikus) szőlőművelést folytatók az amerikai szőlőkabóca ellen védekezni. Röviden: nehéz ügy, mert csak egy szer van, ami viszonylag hatékony és aminek a használata mellett nem vonják meg a bio minősítést, de ez jelenleg nagyon drága.
Eredetileg arra tervezték, hogy a teljesen a talajban legyen, zért nem is törekedtek arra, hogy UV-álló legyen, mert minek. Ebböl következik, hogy butaság nem a föld felett használni, ráadásul nem olyan dologra, mint amire tervezték.
Szeretnék vásárolni étkezési célra 2-3 mázsa Otelló, Izabella szőlőt szegedi átvétellel. Kék borszőlő is jöhet. Illetve 20-40 kg csemegeszőlő. Fontos, hogy érettek legyenek.
Ha valaki a közelben lakik, esetleg elhozhatná, ha messze, akkor esetleg meg lehet szervezni valamilyen olcsó telekocsis szállítást.
A mogyorón bizonyítottan ott tud lenn, a másik növényedről nem tudom, hogy micsoda.
A különböző kabócafajoknak más-más növények ízlenek, de addig nem tudják, hogy az a bizonyos növény finom-e, amíg meg nem kostolják. Az amerikai szőlőkabóca azért is veszélyes, mert az alap etően a szőlőn él és táplálkozik, ezért is tudja az FD-t olyan gyorsan terjeszteni. Az külön pech, hogy egy alapvetően nem szőlőbetegség vektora, ami viszont a szőlőbe kerülve hamar elpusztíthatja a szőlőt.
Istenbizony a szőlő mellett lévő josta levele is háromszögbe pöndörödik, csak nem merem leírni, mert hülyének néz mindenki. Meg biztos a hőség miatt... Mogyorót is láttam pöndörödni-színesedni.
A franciák találták ki az eredetvédelmet. Ott, ha elhanyagolod a területedet, egyrészt szarrá bírságolnak, másrészt a környezö gazdák agyonütnek, kb. szó szerint, jó nagy husángokkal. Ill. ott olyan ára van egy jó fekvésü területnek, hogy ha nem tudod gondozni, gond nélkül el tudod adni olyannak, aki tudja. Meg ott az emberek kiállnak az erdekeik védelme érdekében. Elég, ha arra gondolsz, honnét ered a szabotázs szó.
Magyarországon vannak néhány 100 m2-es szölösök, bagy még kisebbek, és elsösorban ök jelentik a gondot, nem a néhány ezer m2-esek.
Az olaszoknál föleg északon sok ültetvenyt tett végleg tönkre.
Ha volt is, a "kényszerítő" intézkedések (borvidéki, törvényi előírások stb.) megtették a hatásukat illetve akik nem sz@rral gurigáztak már eltüntették ezeket valahogy (kidózerolták, le legeltették stb.) és így minimálisra csökkentették a nagy fertőzéseket.
A mellettem lévő "bozótosnak" 13 tulajdonosa/örököse van. Nem tudom, ki és hogyan tudná rávenni Őket, hogy gondozzák, jó gazdaként a telküket... és 1 km-es körzetben van még ilyen vagy 80-100...
Én csak hobbizok, puff neki, keresek valami más elfoglaltságot időm és pénzem költésére de mi van/lesz azokkal a családokkal akik ebből illetve a "kísérőiből" élnek?
Mikor bármelyik borvidék pincesorán végig ment/ivott a "vándor", sokféle emberrel és itallal találkozott - és ezek sohasem a nagy tőkések és árucikkük volt - na ennek van esélye megszűnni, vagy elapadni.
És az is lehet, ez a természetes szelekció folyamata.
Szőlő és bor volt, van és lesz de erre nem lehet egy ágazatot alapozni főleg ha olyan "amatőrökön" is múlik egész sikeresség mint a szomszédaim illetve én (ha belesz@rok az egészbe) ;-)
Kb 10-12 éve találtak Badacsonyban az iszalagban fitoplazmát, volt is kezdeti felbuzdulás (ha megnézed a második képedet, a bal alsó sarokban ott vannak a tünetek, hiába mondják egyes "szakértök", hogy iszalagon nem okoz látható tünetet, nem a fenét nem). Akkor még lehetett használni az actarát, jó is volt, csak elkövette a Singenta azt a hibát, hogy engedélyeztette krumplibogár ellen+kiskertbe. A következménye az lett, hogy ki lett vonva a forgalomból pár éve. Ugyanezt az utat járta/járja be most a mospilan. Boldog-boldogtalan ezt fújta mindenre, ha kellett, ha nem. Pedig hatékonyan csak felszívódó szerrel lehet védekezni ellene, az életmódja miatt.
Az idei kabóca-garázdálkodásnak majd jövöre lesz meg az eredménye. sokan fognak sírni, az biztos.