Keresés

Részletes keresés

trakisbandi Creative Commons License 11 órája 0 0 37801

Itteni levelesládádra nézz rá !

Előzmény: Sera26 (37800)
Sera26 Creative Commons License 12 órája 0 0 37800

Az én esetemben ez azért nehéz kérdés, mert eddig a vegyeskazán gravitációs üzemben ment, gázkazán egyáltalán nincs. Most tervezzük a teljes rendszer átépitését, alapvetőn gázra kondenzációs kazánnal, de meg szeretném hagyni a vegyest egy kisebb pufferrel,ami az adottságok miatt is max. 750 literes lehetne. A gázos részét ugye muszáj szakemberrel csináltatni, de amilyen összegeket mondtak a pufferre még, lehet azt összerakom magamnak. Így most sokat olvasgatok, gyűjtöm az infokat, hogy lehetne a legbiztonságosabban, leghatékonyabban megépíteni a rendszer ezen részét.

Előzmény: trakisbandi (37799)
trakisbandi Creative Commons License 12 órája 0 0 37799

joevagyok68

Kérdése volt

Akkor tudod, hogy a hidegebb napokon mennyi gáz ment el (naponta ).

Körülbelül annyi energiát kellene betárolnod a pufferbe, ahány napot szeretnél áthidalni ?

Én 130-140 Kwh-tudok letárolni 2 köbméteres pufferba, ami nekem 2 napra elég (átlagos napokon (nem mínusz 10-ben).

(1 m³ ≈ 10 kWh)

Ez év januárban átlag napi 6 köbméter gáz ment el nálam.

Előzmény: Sera26 (37798)
Sera26 Creative Commons License 12 órája 0 0 37798

A kérdésem valódi oka egyébként az.volt, hogy ahány fűtésszerelőt kérdeztem, mind azt mondta, ehhez a kazánhoz legalább 2000 literes puffer kell mert különben felrobban a kazán és meghalok én is, a szomszéd is, sőt az egész utca és inkább dobjam ki és vegyek hőszivattyút :)

Sera26 Creative Commons License 12 órája 0 0 37797

Nekem arra lenne szükségem, hogy a vegyestüzelésű kazánt, ha néha napján megrakom ne menjen 10 perc mulva 80 fokos viz a radiátorokba de ha úgy van, legyen meg a lehetőség, hogy mondjuk este 6tól ha kell 10ig rakom, aztán reggelig meg hozzá sem nyúlok. Arra nincs igényem, hogy egész délelőtt tüzelek hogy utána 2-3 napig ne kelljen hozzányulnom.

Előzmény: johnyy.n (37796)
johnyy.n Creative Commons License 13 órája 0 0 37796

attól fugg, mi a cél. a 750l is növeli a konfortot, reggelig kitart. és egy kicsi odafigyeléssel megakadájozza a kazán megfutását. nem lesz mindjárt 30 fok ha egy kicsivel többet raksz a tuzre. 

Előzmény: Sera26 (37793)
trakisbandi Creative Commons License 14 órája 0 0 37795
Előzmény: trakisbandi (37794)
trakisbandi Creative Commons License 14 órája 0 0 37794

Szia !

2016-os Hsz, de igaz

"

nagykunsági 2016.10.13

A puffert a lakás hőigényéhez kell méretezni, nem a meglévő kazánhoz. 

Ez az 50l/Kw ökölszabály már rég megdőlt, a cél a kazán 1 megrakással felfűtse a puffert. Egy 30Kw-os kazán nem fog 1 megrakással felfűteni egy 1500 literes puffert.

Amellett a gyakorlatban célszerű úgy összeállítani a rendszert, hogy úgy legyen képes felfűteni a puffert, hogy közben megy a lakásfűtés is. 

Nálam 1200 literes pufferen van 45Kw-os kazán,  soha semmilyen körülmények közt nem raknék be kisebbet."

Előzmény: Sera26 (37793)
Sera26 Creative Commons License 18 órája 0 0 37793

Sziasztok!

Ide jöttem, mert látom itt gyűltek össze inkább a hozzáértő puffertulajok.

Működtethető-e biztonságosan egy 38 KW-os Totya kazán egy max. 750 literes puffertartállyal? Az elméleti számítás szerint ugye 50X38= 1900 literes kellene, de ehhez mindent is bontani kellene hogy beférjen, és utána az elhelyezése is kérdéses. Csak másodlagos fűtés lenne, alapvetően gázzal szeretnénk megoldani a meleget, ez csak a kertből évente összegyűlt és innen onnan lett száraz fa eltüzelésére szolgálna a nagy hidegekben.

Szudan88 Creative Commons License 4 napja 0 2 37792

ha két különböző fém érintkezik egymással (és vezető folyadék is jelen van, pl. fűtővíz), akkor galvánelem keletkezik;

a két fém közül a kevésbé nemesebb (acél/vas) fog oldódni → ez az, ami hosszú távon kilyukaszthatja a tartályt.

Az anód a tartály teljes belső felületét védi az általános korróziótól (rozsda, vízkövesedés körüli korrózió), de a galvanikus korrózió a réz–vas érintkezési pontján jön létre.

Ilyenkor nem a tartály belseje, hanem inkább a csonkoknál, menetnél, átmeneteknél indul meg a korrózió → ezt az anód nem tudja megszüntetni.

Ha van elektromos fűtès tegyèl a tartályba anódot (ezt èn is támogatom), de ez nem vèd a galvanikus korróziótól.

Amit tehetsz galvanikus korrózióellen: Rézcsövet soha nem közvetlenül a vas/acél tartálycsonkra!

Közé kell iktatni egy dielektromos csatlakozót (szigetelő idom, hollandi, átmenet) → ez megszakítja a galvanikus kört.

Használj lágyított vizet vagy keverj a fűtővízbe inhibitor adalèkot. 

Előzmény: umnyo (37791)
umnyo Creative Commons License 5 napja 0 1 37791

Igen, valóban egy puffer tartály esetén nincs friss víz és oxigén után pótlás. Viszont ahogy olvasgattam, nem csak ebből származhatnak korróziós jelenségek, hanem elég sokmindenből, pl a réz-vas kapcsolatból is (nálam réz van). A minap még egy doktori disszertációt is elolvastam a témában, ami részletesen taglalja a korróziók fajtáit és kialakulásának okát zárt vizes fűtési rendszerben. Ártani biztos nem ártanék vele, kérdés mennyire érdemleges a hatása hossztávon. Azaz mondjuk kap-e még +10 évet a tartály ebből kifolyólag.

Előzmény: Szudan88 (37790)
Szudan88 Creative Commons License 5 napja 0 0 37790

Fűtèsi pufferbe ha zárt a rendszer ès van benne elektromos fűtès mèg akkor sem kötelező az anód mert oxigènhiányos víz lèvèn korlátozottan alakul ki elektrokorrózió. Ha nyitott akkor kötelező. Hibát nem követsz el ha teszel be anódot mert lokális elektrokorrózió kialakulhat. Nem ismerem ezt az aktív anódot hirtelen ráolvastam, a magnèzium rúd nemesebb fèm a tartály falánál így "beáldozza" magát, ez a titánrúd pedig gyenge egyenáramot vezet a tartály falára ès a titánrúdra  így mestersègesen teszi a tartály falát katóddá ès a vezèrlőfeszültsèg nyeli el a reakciót. Mivel nem ismerem így se ajánlani se lebeszèlni nem foglak, de ha zárt a rendszered akkor nagy kockázatot nem vállalsz ha ezt választod, de a legkisebb magnèziumrúd is elmenne rohadt sokáig, mint írtam az oxigènszegèny víz miatt.

Előzmény: umnyo (37789)
umnyo Creative Commons License 2025.09.09 0 0 37789

Sziasztok!

Jól lehalt a topic :-(

Hátha valaki ebben a témában járatosabb: anód kérdés.

Bojlerekben víztározókban szokott lenni, valamilyen védő anód a fémtartály védelme érdekében. Jellemzően ez valamilyen  - fogyó - magnézium anód, ami X év alatt szépen elfogy.
Na már most van már nem fogyó anód is, titanium akármi csoda, pl:

https://www.dzd.cz/en/prislusenstvi/titanova-anoda

Szerintetek fűtési puffer tartály esetében van létjogosultsága egy ilyen "aktív" anódnak? Ugyebár az jellemzően nyers belül.

Hobbit_G Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 37788

Üdv mindenkinek. 

Érdekelne itt valakit egy 1400l puffer? Alig volt használva. 

110 széles, 2m belmagasság mellett felállítható. 

Csak pelletet használunk, azt is kisegítő fűtésnek 2 szélső szobára, egyébként légkondi fűt h tarifával, nincs szükség pufferre, csak helyet fogja. 

Ugyanitt b-steel 34kw kazánt esélyesen cserélném kisebbre fenti okok miatt, mivel lassan fűti át a pellet (350kg, 150l víz) begyújtáskor... Bár ezen még megy gondolkodás, mert hatásfok ugyanakkor nagyon jó pellet esetén. 

Kiegészítők nincsenek hozzá, azok nem eladók. 

Szállításban nem tudok segíteni, alagsorból kell kivinni 15 fokos emelkedőn közvetlen utcára.

Puffer cc 200kg

Anyagiakat privátban, hely XX ker.

Szudan88 Creative Commons License 2025.03.27 0 0 37787

Úgy kell lenni

Előzmény: aszokfa (37786)
aszokfa Creative Commons License 2025.03.27 0 0 37786

Bocsánat, csak így érthetőbb: A "visszatérő" mármint a lakáskör visszatérője...

aszokfa Creative Commons License 2025.03.27 0 0 37785

Üdv mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni. 36kW-os, két táskás tűzterű kazánom van égőautomatikával. Kapcsolódik hozzá egy 700literes puffer ami természetesen kicsi. Van, vagy lesz egy 1000literes is, itt jönne az első kérdés.
A kettő összekötése hogyan történjen, mert a meglévő magassága nagyobb.
A visszatérő most a tartály(ok) aljába megy, jó ez így?
A puffertöltő szivattyú egy áttekercselt, javított masina. Lehet, nem akkora fordulattal jár mint kellene. 6/4 es csatlakozásra tudtok a feladatra ajánlani egy jó márkát tipust?
A lakáskörre tettem két kisszivattyút, biztos ami majdnembiztos alapon, de a pufferkörre kellene egy jó megbízható kütyü mert ott kényszercirkuláció nincs...
Köszönettel....

ocsotdi Creative Commons License 2025.03.04 0 0 37784

Így érthető :) 

Előzmény: Szudan88 (37783)
Szudan88 Creative Commons License 2025.03.04 0 0 37783

Èn aprítèk ègőfejjel tüzelek totya23b kazánba, fűrèszporral, ocsuval, faaprítèkkal, látom a hátrányait (ezzel a kazánnal vettem a házat) nèzegetem ezeket a felültöltős kazánokat, de itthon nem nagyon találok. A kazán lent van a pincèbe, egyik oldalt a fal másik oldalt a lèpcső, be van szerelve a hamuzóajtóba az ègőfej hogy több hőt le tudjon adni. A kazán előtt az ejtőcső mert a tároló tartály egy szinttel fentebb van. Az ejtőcső pont a táskás ajtó ès a kazánajtó előtt van emiatt nehèzkes a takarítás. Ha a kazán alján bukna át a láng mint az opop 420 Eco kazánba fentebb tennèm a pellet ègőfej helyère az ègőfejet emiatt könnyebb lenne hamuzni, ès a takarítás is könnyebb, komfortosabb egy ilyen kialakítású kazánnal. Nekem nem kell faelgáz kazán mert idèn non-stop ègőfej ment, ingyen tüzelővel, ès automata, naponta megtöltöm 4 naponta takarítok kihamuzok, tüzifát vagy 100kg ègettem el idèn. Igazából a Totyával sincs bajom, csak volt foltozva, mert kilyukadt mert mielőtt megvettem a házat 4 èvig állt a kazán a bennehagyott hamuval lent a pincèbe, a vizes hamu megtette a dolgát... Már hajlottam a thermomax 29 kazán felè, nagyobb hőcserèlő de az ègőfej továbbra is a hamuzónál lenne a legjobb helyen ès az ejtőcső mèg mindig az ajtók előtt lenne.

Előzmény: ocsotdi (37782)
ocsotdi Creative Commons License 2025.03.03 0 0 37782

Venni kell valami 3 táskás lemez kazánt  kicsit okosítani ahol lehet .. ésszel tüzelni benne és kész . Csodákat úgysem lehet tenni velük. Vagy spórolni 1 faelgáz kazánra.

Előzmény: Szudan88 (37781)
Szudan88 Creative Commons License 2025.02.19 0 0 37781

Így elgondolkodtam hogy lehet csináltatni kène kazànt. Nem tudom mennyièr csinálna meg hasonlót valaki.

Előzmény: bnorci71 (37779)
Vezo228 Creative Commons License 2025.02.19 0 0 37780

Ahogy írták előttem, semmit nem nyersz a kisebb pufferrel, sőt, hiba lenne. Örülj, hogy van többlet kapacitás.

Mennyi időt tudsz fűtésre fordítani?

Hány fok az előremenő hőmérséklet?

Előzmény: davide7 (37772)
bnorci71 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37779

hinnye....... az szép ár

Előzmény: Szudan88 (37775)
östermelő Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37778

Az,hogy veszel egy kisebb puffert az nem megoldás. Ha jól van beállítva a puffer töltése akkor nem kötelező az alját is melegvízzel feltölteni. Egy normális 40kw körüli fára készült kazánt vegyél inkább.

Előzmény: davide7 (37776)
sankó36 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37777

Nem az anyag fajtájától függ a hatásfok hanem a konstrukció jóságától. A kz3-ra azért mondtam

hogy elavult mert van vagy 40 éves konstrukció meg teljesen sima a felülete a tűztérnek is

meg a felső hőcserélőnek is. Nincsenek benne hőcserélő lamellák.Könnyen átszalad rajta 

a meleg.

Előzmény: davide7 (37776)
davide7 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37776

Ok,köszi szépen a tippet!Már gondoltam rá,annyi,hogy 1500 l a puffer,a másik tartályban csak a hőcserélő spirál van bevezetve,de gondolom így is kevés. Lehet a legjobb lenne egy faelgázosító,csak az meg horror.... A lemezkazánnak annyival jobb a hatásfoka,mint az öntöttvasnak?

Előzmény: sankó36 (37773)
Szudan88 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37775

Meg is találtam 800 e HUF bulgária ès cseh árat találtam. Elèg húzós.

Előzmény: Szudan88 (37774)
Szudan88 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37774

Opop h420 Eco bele is szerelmesedtem, köszi a tippet, simán illeszhető hozzá az aprítèk ègőfej is. Mennyi ennek az ára? szerintem fával is nagyon jó hatásfokú lehet. Az biztos hogy jó huzat kell hozzá, üzem közben simán hamuzhatnám tisztíthatnám ègőfejjel, szerintem fatüzelèsnèl tuti hogy füstmèrgezèst kapsz míg berakod a fát, de ègőfejhet nagyon tuti szerkezet.

Előzmény: bnorci71 (37771)
sankó36 Creative Commons License 2025.02.18 0 0 37773

Nem a pufferrel meg a hőcserélővel van a baj hanem a kazánnal!!! 30 kw kevés az 1800l vízhez,

ráadásul a kz3 elavult gazdaságtalan kazán.Vegyél 1 normális lemez kazánt!

Nekem hasonló mennyiségű vízhez Unitherm 45-ös kazánom van és kell is ekkora.

Néhány hsz.-el korábban volt szó használható  kazánokról. 

Előzmény: davide7 (37772)
davide7 Creative Commons License 2025.02.17 0 0 37772

Sziasztok!

Szerintetek mi lehet a baj? A házban csak a középső szintet,(ami kb.75 m2, 3m belmagasság, 7 kisebb,nagyobb radiátorral, 5 cm szigetelt 30-as téglafallal) fűtjük egy kz3 30 kw-os öntöttvas kazánnal,ami egy 1500 l puffert tölt,ill egy 270 l-es 2 hőcserélős tartàlyt a használati mrlegvízhez. Az 1500-as puffert viszont lehetetlenség 80-90 fokra felfűteni,a ház fűtése mellett! Nem is kell akkora területet kifűteni.

Arra gondoltam,hogy egy kb. 40 kw-os külső hőcserélőt beépítek a puffer bemenő csonkja elé,vagy a legjobb lenne lecserélni a puffert egy 1000 l-re,hogy könnyebben lehessen felfűteni?? 

Várom a tanacsotokat,köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!