Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Azért, mert valamit nem ismerünk, nem azt jelenti, hogy nem létezik... Az egyesület tavaly alakult, az alapítók mind az Őrség-Vendvidék területén élnek vagy teljesen vagy félig-meddig. Az elnők kercaszomori, innen a bejegyzés. Több rendezvényünk van, melyek egyre népszerűbbek, ez volt a legutóbbi: vaol.hu/helyi-kozelet/2025/10/gombagyujtes-az-orsegben-a-fajok-sokasaganak-elmenye
Ahogy írtam, én sem feltételezem, hogy lenne ilyen hátsó szándék.
(A valós példát muszáj volt elhomályosítanom, bár konkrétan megnevezett szervezettel is eléggé homályos a dolog, pont az a cél. Zavarosban halászni. (Nem, semmi köze a halakhoz.) :) )
Legyen úgy! Őszintén, szarkazmus nélkül kívánom. Egyébként nem is feltételezek mást.
Viszont vékony a jég. Nem akarok elmenni nagyon offba, de adott egy (több...) bizonyos teljesen más jellegű tevékenység - nem fogom konkrétan megnevezni -, amit szervezett formában műveltek jó páran az országban, ami némi adminisztrációból fakadó, nem túl nagy anyagi teherrel is járt. Aztán amikor bizonyos körök - amelyek tagjai igencsak ismert és elismert személyek (voltak...) - megszimatolták, hogy a tevékenységet űzők egy része számolatlanul önti a pénzt a dologba, szépen, lassan "bekerítették" az egészet, megkerülhetetlenné válva ezzel, és mindenféle fondorlatos módszerrel igencsak megdrágították az adminisztratív jellegű kiadásokat. Sokan emiatt fel is hagytak a tevékenységükkel, akik maradtak, effektíve ugyanazt csinálják, mint előtte, azzal a különbséggel, hogy rájuk települt egy legalizált pénzbehajtó maffiaszervezet, amelynek tagjai a média különféle bugyraiból évtizedek óta mosolyogtak már mindenkire (s egyébként vissza is!). A gerinctelen húzásuk óta viszont ez mind elillant.
Ja és a közeli jobban megközelíthető helyek le vannak termelve és csak a nehezen megközelíthető zergézős oldalakat és a távolabbi helyeket érdemes látogatni, ott van még esély de ha nem lesz eső akkor sokat kell menni kevésért.
Mátrába nagyon kellett volna még eső, ugyan volt pár friss ízletes de a nagyját már kissé repedezett kalappal, igaz kukacmentes állaptban sikerült begyűjteni nagyjából olyan 2kg lett a vége, pár darab friss őzláb, fenyű tinorú és rizike lucosból, az idei évre ennyi volt...bizakodjunk egy csapadékosabb folytatásban.
Háát, ha az eddig nem jelent meg, én már kevésbé látom esélyét, de amíg jó állapotúnak ítélem az erdőt addig nem szoktam feladni. Ezek gombák, bármikor úgy dönthetnek h itt az idő :). A hőmérséklet sztem továbbra is optimális lesz a trombitának, ahol van víz, ott nem áll le.
Marha jó kérdés. Nekem is elsőre a magasság jutott eszembe, de abban a pillanatban le is szavaztam magam. Így hirtelen három hely jut eszembe 450 alatt ahol komoly vbv tevékenység zajlik, kettő az adott savanyú folt méretéhez viszonyitva, a harmadik viszont simán elfér a 700+os helyek mellett. Megfigyelésem szerint kedveli az idősebb fákbol álló, teljesen letisztult oldalakat, ilyen helyeken jelentős mennyiségben terem a magasságtol függetlenül. Persze kivételek is vannak, fiatalabb bükkösök ahol szintén szépen jön.
Vh t nézve, pl ahol 23 novemberében sikerrel jártam, az szerintem több mint tökéletes k7esek alkotta szektor a vbv számára és mégsem láttam egyet sem. Ugye azóta te is bejártad, ráadásul főszezonban tavaly okt, amikor aztán a rengeteg esőre az is előjött ami nem is akart.. és nem láttál te sem. Máshol meg igen. Szal nekem egyelőre nem igazán érthető
Én 220 ill. 400 m körüli helyeken ismerek jó trombitás részeket. Vajon érdemes lehet kb. 10-12 nap múlva a 220-as helyen próbálkoznom? Az erdő jó állapotú, de egy sem jött (még?) elő. Róka csak mutatóba. Ahogy nézem, addig már csak ilyesmi idő lesz. Valószínűbb, hogy lp. akad majd horogra. Esetleg ív., galambica. Mondjuk a róka annyiban árulkodó, hogy amikor az tartja az őszi hullámát, akkor szokott lenni a trombita is ill. a szürke róka (még ritkábban).
Köszönjük! A fotó lenn készült, a kollegina egyensulyozta egy ilyen erős kézitáska jellegű...na olyan valamiben aminek nem tudom a rendes nevét :). Tűrhető meredekségen dolgoztunk ugyh nem is volt ezzel gond
Sajnos a trombituszok többsége már leszáradt, az esős nyár kiválóan megalapozta a hullámot, az indító őszi eső is megérkezett, az utánpótlás viszont elmaradt, úgy tűnik ez kb ennyi volt. Védettebb részeken vannak még épkézláb csokrok
az már elég nagy "baj", ha ismersz vbv-t a vh-ban... :D
tudtommal a börzsönyben is lakik <500 m-en jópár helyszínen is, és rendesen lakik. tehát a vh-ban is lenne tere neki népesen lakni, de nem leltem rá, és bár elkerülhetett, de egyre kevésbé tartom valószínűnek. mondjuk ez nem az az ősz, amikor kijönnek, az is biztos.
Még érdekesebb, hogy ha megnézed a földtani térképet, a Magas-Börzsönyben elsősorban andezit van (zömében "Dobogókői Andezit formáció", bár van foltokban "Magasbörzsönyi Andezit formáció" is), a dácit inkább az alacsonyabban fekvő peremterületeken jellemző. Csak spekulálok, de szerintem a nagyobb átlagos magasságnak szerepe lehet ebben, a VH legmagasabb pontja 699 m, a Börzsöny kb. ettől a magasságtól felfelé izgalmas ilyenkor ősszel. Ez mondjuk csak egy része a képletnek, a Börzsönyben is találtam már vörösbarnát 450 m-en, illetve az általam ismert egyetlen lelőhelye a VH-ban szintén max 500 m, de ezeken az alacsonyabb helyeken sose találtam tömegesen, csak 1-2 példányt az ízletesek és nyárik között.