Akkor ez a történet is itt ér véget. Elérkezett a záróra, a VMT megszolgálta amit kellett, s hogy magamat csak egyszer ismételjem: ez a forum nem az a terep, ahova az ember a gyöngyeit beviszi, hogy a disznók széttapossák.
Igy mind topic alapitói jogomból kifolyólag, mind az szmsz felelösi poziciómból a döntésem itt is végleges és igy
A Monetáris Tanács ülése topicot ezennel bezárom
A topic élt 2001-2008-ig
Nyilván egyes tagok reakciója az ellenállás lesz majd, ehhez csak annyit tudok mondani, hogy maga az aktivitás és minöség tekintetében már régóta voltak kétségeim, hogy érdemes-e ezt még csinálni. Ha valaki megnézi az elnökváltásokkor a hiányzási listát, abban elképesztö méretü számokat talál a távolmaradásokról vagy hivjuk magyarul: az érdektelenségröl.
De nem csak itt történt jelentös minöség romlás, hanem az argumentációk, helyzetelemzések is az idök folyamán egyre jobban fogytak. Mindezen deficiteket sikerült azzal is tetézni, hogy aztán jól bejáratott szokások lettek semmibe véve, ignorálva. Hogy a számomra a legelfogadhatalant emlitsem, ebben a ciklusban többszöri kérés ellenére se született elnöki köszöntö és útmutatás a tagok fele.
Mindezek után nem marad más hátra, minthogy mindenkinek megköszönjem az eddigi ténykedését, hozzájárulását a történelmi topichoz.
A nickek az utókornak be vannak vésve az 5. éves évforduló Évértékelöjének a dicsöség táblájára, s ezzel a történelmi hagyatékkal mindenki békésségben távozhat.
Ennyi a rossz hir.
A jó hir pedig az, hogy a topic nekrológját fogalmazván egyre-másra merülnek fel bennem a rmegélt rendkivüli és izgalmas események.
Az egyik ilyen, amikor még ezen topic alapitása elött - az egyik Járais topicban - vitakoztunk egymással, a késöbb itt tagokká vált nickek. Aztán egy nap néhányunk kapott egy emailt az MNB-töl, melyben arra hivták fel a figyelmet, hogy nehogy elkerülje a figyelmünket, hogy éppen álláshirdetés van az mnb-nél a témába vágó munkakörökbe.
S aztán késöbb a VMT - illetve az arra alapult forum - effektive kitermelt az mnb-be úgymond káder anyagot, nem subprime területre.
S persze felejthetelen emlékünk, amikor a Karzatra bejelentkezett az egyik IRL Monetáris tanács tag, hogy kommunikáljon nekünk valamit. Azonban amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment, igy aztán soha nem tudtuk meg, amit abban a rendkivüli szituációban meg akartunk tudni.
S ha már IRL MT tag, az a poén se egykönnyen felejthetö, amikor egy nap emailt kaptunk, amelyben az illetö közölte, hogy félreértjük a helyzetet, ö nem akar poziciót az MT-ben. Alig telt el pár hónap, hát nem bejött a félreértésünk? Igaz nem úgy ahogy, de valami mégis!
A média okosabb része mindig olvasta a topicokat, amelyeket nem idöpazarlásra találtak ki. Igy ezt is. Egyik kedvenc esetem volt, amikor 2004 elején az elnökünk ülést hirdetett, ami meg is kezdödött. Másnap az egyik jobb minöségü gazdasági lap rövid értékelöt adott arról, hogy az esedékes MT ülésen nem várható kamatcsökkentés.
Eddig minden rendben. A dolog csak ott hibázott, hogy akkor semmiféle MT ülés nem volt esedékes. De a gazdasági lap - vajon milyen forrásra alapozva???- úgy hitte, hogy lesz. Erre mondtam, hogy remek dolog, amikor az újságirók hozzánk igazitják az életüket.
S ha már újságirók, meg média. Az egyik kedvenc esetem még, amikor elnöki periódusom egyik ülésén egy olyan kamatdöntést hoztam, amivel nem számoltak az elemzök. Az mnb viszont meglépte. Ekkor kaptam egy hirügynökségnek dolgozó illetötöl egy érdeklödö mailt, amelyben a döntési szempontjaimról érdeklödött, mert cikket akart irni mind a döntésröl, mind a VMT-röl. Kérését az inkognitók betartása mellett kiszolgáltam, bár akkor már túl voltam azon a tapasztalaton, miszerint újságok nem szoktak név nélküli nickektöl semmiféle cikket átvenni, virtuális forumokat nem szoktak szakmailag reklámozni.
Nos most se történt meg, de az ember legalább láthatta, hogy milyen széles körben mozog a médiatérben a feltünés mentes érdeklödés.
Azon meg csak elfilozofálgathat az ember, hogy az itt elhangzottak után észrevett IRL történések azok reakciók vagy csak véletlen egybeesések voltak? Emlékszem pl, hogy egyszer megjegyeztem, hogy az MT-nek nem kellene a kommunikációjában a kockázat szót használni akkor, amikor pozitiv kockázatokra gondol, mert megtévesztö lehet. Aztán ez a terminológus el is maradt.
Vagy amikor a 2004-es évre kitekintve megjegyeztem, hogy nem kellene a végsökig várni a kamatlépéssel, és a késedelemböl kifolyólag már csak drasztikusat lépni, hanem simitani kellene a kamatpályát. Az átállás erre az új pályára 2004-ben meg is történt, s a kérdés megint, hogy véleltlen egybeesések vagy interaktiv elgondolkodások voltak-e ezek a történések.
Csak néhány esetet idéztem, s látható, hogy a topic nem volt hiábavaló. Azonban itt és most csak annyit lehet mondani, hogy ennek a storynak is egyszer vége kell, hogy legyen. Már ma se az ami egykor volt és most már sose lesz az, ami eddig volt. Nem a csúcson hagyjuk abba, de még nem a teljes kipukkadás elött.
Mindenkinek maradjon meg úgy a topic az emlékében, ahogy annak még értelme volt.