Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Ritkán írok ide, előzetesnek annyi, hogy 2008. májusában berendeltünk egy S80 D5 Executive-ot, azóta közeledünk az 50ezerhez, és a múlt héten történt egy szeánsz, amit mindenképpen szeretnék elmesélni nektek. Gondolatokat felvetve az új autók minőségével kapcsolatban, leginkább, minden fikázási és egyéb hátsó szándék nélkül, tapasztalat megosztás céljából.
Múlt hét szerdán elmentem édesapámért a repülőtérre, aminek során kiírta az S80, hogy töltsek bele hűtőfolyadékot, mert kevés. Hazaértünk után töltöttem is, nem ért váratlanul a történet, mert harmincötezernél már egyszer megevett annyi hűtővizet, hogy rá kelljen tölteni (ez is beszédes egyébként, az autó nincs hajtva, ritkán kap nagygázt, de izé, épp' egyévesen azért nemá, ha hajtva van, akkor se).
Másnap reggel indultunk Nürnbergbe, úgyhogy bepakolás, autópálya matrica, tankolás, uccuneki. A benzinkút felé megint kiírta, hogy állítsam le, meg töltsek bele hűtőfolyadékot, meg kevés, meg világított a nagy piros háromszög felkiáltójellel. Anyád. Tankolás után kapott is vagy egy litert, akkor már nem volt őszinte a mosolyom. Elindultunk, fél szemem a tükrön, nem húzok-e csíkot. Zsámbéknál megint villan a fedkomp, szokásos üzenetsor. Anyád. Benzinkútnál félreáll, szint megnéz, tartály alján alig némi víz. Na, ez nem eszi, hanem hugyozza. A kocsi egyébként pár napja volt kötelező azelőtt (olaj, szűrő, ilyenek) szervizen, nemegész' ötvenezer km-nél. Felhívtuk az Ivanicsékat, hogy ez normális-e, hallottak-e ilyent. Csodálkozott a kapcsolattartónk, de persze velünk egyetértve ő is azt mondta, hogy ne induljunk neki Németországnak... Még jó, hogy nem Linznél derült ez ki.
Úgyhogy még töltöttem bele hűtőfolyadékot, aztán visszafordultunk. Már kifelé bandzsa voltam, úgy figyeltem a tükröt és az utat egyszerre, de nem látszott semmi a kocsi mögött, kis tempónál sem (gondolom a kocsi alja be van burkolva rendesen, aztán az megfogja a cuccost). De mivel az leesett, hogy nem kilométerre, hanem időre fogy a víz, forszírozott tempóban hazadzsalltunk. Szintet néztem rögtön, megint alig volt benne, nagyjából egy litert elvesztett tizenöt perc alatt. Nyilvánvaló volt, hogy valami valahol a rendszerben kaputt lett. Az autó aznap ment a szervizbe, ahol ki is derült, hogy az egyik nyomócső anyaghibás volt és szétment. Kétéves autó, alig ötvenezer km, új ára cca. 15 millió forint. Köszönjük, Emese.
Remélem, hogy ez egy elbaszott példány, vagy legalábbis egy elbaszott széria, és nem az összes Volvo ilyen. Egy dolog minden esetre biztos, soha többé a közelébe se megyünk a típusnak, amint lejár a tartós bérlet (még két év, mi jöhet még...), jön a helyére valami német. Az autó produkált egyébként érdekes dolgokat (a 35ezernél elfogyó vízen kívül): félévesen pl. elromlott a részecskeszűrő telítettség szenzora, ami miatt nem gyorsult a gép és trailerre kellett rakni. A minőség egyébként is hagy kívánni valót maga után, a beltér perceg, a műanyagok nagyon hamar fényesre kopnak, a multikormány piktogramjai körül lemállik a festék a gombról, és a + jel helyett egy paca világít, meg ilyenek. A bőr iszonyú hamar ráncosodik, repedezik, a vezetőülés már jóval rondább, mint a 124-esemben, pedig az '93 szeptemberi és már van benne 242ezer km.
A történet margójára, az új autó vs. régi autó gondolatmenetre példának megjegyezném, hogy amikor hazaértünk a vizet pisilő S80-nal, átpakoltunk a Mercibe, megtankoltuk, matrica, aztán gyí. A kocsi minden előzetes átnézés nélkül, lassan tizenhét évesen zokszó nélkül teljesítette az ezerötszáz kilométeres kiruccanást, ahogy azt kell. Gémberedés, helyezkedés, elfáradás nélkül abszolválta a távot (a 300 lóerős V8 és az autobahn kombinációjának élvezetfaktoráról nem is beszélve, de az már nagyon off :P).
Nyugtassatok meg, hogy ez, ami velünk történik (történt) ezzel az autóval nem általános, mert kezdem kifejezetten nem szeretni a svéd vasakat (8 év szábozás után már eleve mínuszból indultak, ami a megbízhatóságot és a mechanikai minőséget illeti). :(
Kérdésedre válaszolva igen, de nem jött össze. Rükvercbe kapcsoláskor a tolatólámpát egy metrikus menettel rögzített golyós kapcsoló működteti. Nekem ez a hómi kicsit megkopott ezért kivettünk a menet fölött 3 mm-t és egy alátéttel rögzítettük vissza. Szereléskor előremenetbe kapcsoláskor még elaludt, de mosmá nem. Úgy látszik egy vastagabb alátétre van szükség és vagy szarazegész' és inkább Etyiéknél kell egy ilyen gombát vennem 8-9 eFt körüli áron. :)
Szép estét! Ma megmentett kettő életet a kis S40es! Eddig is szerettem az autót, de ezek után. A szembejövő megpördült, átjött az én sávomba, farral repült felém. Én fék és kormányrántás. Szerencsére az oldalát kapta el.
Mivel Volvo-s téma, úgy gondoltam, hogy itt is közhírré tétetik, hogy 2010. május 15-16-án megrendezésre kerül a II. Országos Volvo 4xx Találkozó :-)
A szervezők mi vagyunk a Párommal, és várunk szeretettel minden olyan kedves Volvo-tulajt is, akinek nem 4xx-ese van, de szeretne egy jót autózni, és egy vidám, jókedvű társasággal eltölteni egy kellemes hétvégét :-)
Elhelyezés: Teljesen felszerelt apartmanokban (konyhai eszközök, TV...) , kb. 35-40 fő részére ---> http://www.zakator.atw.hu/
Étkezés: Érkezéskor, szombaton isteni babgulyással várunk mindenkit, este süthetünk szalonnát, vasárnap reggeli: egy alap-reggeli benne van az 5.000 Ft-os szállásdíjban, ebéd pedig útközben, valamilyen hangulatos kis csárdában, étteremben ehetünk :-)
Programok: Szombaton kötetlen beszélgetés, esetleg a környék bemutatása, de van lehetőség lovaglásra is, vasárnap pedig autós kirándulás :-) Mehetünk Sárospatakra, vagy Sátoraljaújhelyre, ahol Kalandpark, és Termálfürdő is van :-) Linkek itt: Bármilyen kérdés felmerül, írjatok nyugodtan :-)
Ezekhez az autókhoz kevés az hogy valaki "autóbuzi". Alaposan fel kell mérni az állapotát. 1.6-os motorral kapcsolatban a fórumon sokan fognak észrevételt tenni.
Ezt néztem ki elsőre magamnak, mit tudtok rá mondani? Mire figyeljek a vásárláskor? Jön velem két autóbuzi haverom, de egyiknek sincs Volvója. Az eladó kereskedésről mit tudtok?
Gyapjas tintagomba. Nagyon finom ehető gomba fiatal korában. Hófehér a kalapja, barnás-rózsaszínes a spóra lemezei. Ha a kalap alja feketedni kezd, már nem ehető. Ha igaz, a toboz mirigy működését szabályozza, ami a hasnyálmirigyre hat. Ezért nem szabad piálni ilyen gomba evése után, mert heveny alkoholmérgezést kap az ember tőle. Egyébként cukorbetegeknek ajánlják a rendszeres fogyasztását.
Sziasztok! Ma vettem észre (mert nem csinálom sürün), hogy 3000-nél padlógáznál torpan 3-4et egymás után. Tisztára olyan érzés, mintha kipörögne a kerék, de nem villog a DSTC, és hármasban már nem is valószinü, hogy kipörgetné. Szóval elkezd húzni ugye 2000 körül, felhúz 3000-ig, szép egyenletesen, ott meg-megtorpan gyors egymásutánban, és aztán húz megint tovább mint a hüje 6000-ig is akár (nem próbáltam tovább). Mi lehet ez? (2.4T s60)
És ráadásul ott megtalálod a szerelők, használt alkatrészekkel foglalkozók elérhetőségeit, sőt - mivel a fórumon maguk is jelen vannak - közvetlenül tőluk kérhetsz tanácsokat. Ezen kívül sok más, hasznos infót, és egy jó társaságot is.