Tokaji kirándulás(2010.03.27-30)-feleségem szervezte 30. születésnapomra(ami épp ma van:)), meglepetés volt, sikerült telibetrafálnia, hogy milyen ajándék okozna a legnagyobb örömet:)
Látogatott termelők(szintén a feleségem szervezett hozzájuk időpontokat, az én hátam mögött:): Bott, Szepsy, Nobilis, Homonna, Kikelet
Általában: hatalmas élmény volt, egytől egyig rendkívül barátságos fogadtatás, köszönet érte!
A száraz(ish) borok általában.
Jól elkülöníthetőek a különböző stílusok, mindegyik nagyszerű a maga stíluskategóriájában.
Bott: Tömör struktúrájú, komplex, ugyanakkor jól fogyasztható, bájos száraz borok.(a 08-as évjáratbeliek kissé szigorúbbak)
Szepsy: Letisztult, sima felszinű száraz borok, talán a legtisztábban, legkomplexebben, és leginkább elkülöníthetően mutatják be az egyes termőhelyeket jellemző ásványos karaktereket, de nem a szó legszorosabb értelmében vett, könnyen érthető finom borok, egyes esetekben túl szikárak.
Nobilis :Változatos szortiment, megtalálhatóak a kedves, könnyű, intenzíven gyümölcsös , nem kifejezetten elgondolkodtató, de nagyon jól fogyasztható tételek (sárgamusk,kövérszőlő-ez mondjuk édes), valamint a Bott-hoz hasonló jól fogyasztahtó, de bájosság mellett tömör, struktúrált és ásványos furmintok is.(Barakonyi)
Homonna: Nagyon struktúrált, szerkezitleg (és nem ízvilágilag) kerek borok, nem kifejezetten kedves, sokkal inkább ásványos, de szárazságuk mellett mégse szikár, hanem gördülékeny, telt és jól fogyasztható borok, szóval mesteriek.
Kikelet: Nem kifejezetten struktúrára és ásványosságra, inkább a fajtákat meghazudtolóan bájos és intenzív gyümölcsösségre épülő száraz borok.
Az édes borok általában.
Sokkal közelebb álltak egymáshoz, nüansz különbségekkel, talán Szepsyt emelném ebben legmagasabbra, nem is feltétlen egy tétel miatt, hanem mert MINDEGYIKRE igaz: egytől egyig lendületes, briliáns egyensúlyú, kifogástalara csiszolt felszínű borok, nagyságuk mellett nagyon finomak, nagyon jó fogyasztani, nincs egy aroma, ami nem illene a képbe. A többi termelőnél is jónéhány tétel teljesen beleillene ebbe a sorba,( Homonna:édes hármas, Bott aszú 06, Nobilis aszú 07, Kikelet aszú 04 stb.) de a legegységesebb mezőny Szepsynél volt.
Bott
Budaházi hárs 09-feszes, férfias hárs
Teleki 09- tömörebb, olajosabb, végén kicsit lágy savak
Csontos 09-még tömörebb, még agyagosabb, komplexebb, hosszabb-bájos és tartalmas, elég kész érzetű
LH Budaházi-furmint, hárs 09-lágyan üde, sima selymes felszin
LH Csontos, Határi 09-erőteljesebb, ásványosabb, komolyabb, több botritisz
Aszú 07-finom felszinű, de erőteljesebb botritiszes karakter, az olajosság, édesség mértékéhez kissé lágy savak
Bott-bor 08-szikár, ásványos, valamelyest kerekedett, de még sarkos
Csontos 08-teltebb, arányosabb, tömörebb struktúra, szintén az ásványosságé a vezető szerep
Aszú 06-finom botritisz, selymes felszín, hatalmas test, magas maradékcukor, savak magas szintű harmóniában:csodálatos
Szepsy
Birtok 08-letisztult világ, szikár, ásványos
Király hárs 07-különösen férfias, ásványos, feszes-fajtajelleg háttérben
Birtok 07-hasonlt a 08-ashoz, attól sokkal kerekebb, de kicsit talán rövid
Urbán 07-telt, csiszolt, kerek, kedves tipusú komplex ásványossággal, hosszú és gördülékeny korty, nagyon szép
Szent Tamás 07-köves, hyperásványos, nagyon komplex, összetettebb, hosszabb az előzőnél, de nekem mégis az előző tetszett jobban.
Szamorodni 06-finom botritisz, selymes felszin, struktúra, könnyedség, eszményi egyensúly
Botond 06-nagyon hasonló, de aromagazdagabbnak, vastagabbnak tűnik, de mégse jobb
Aszú 05-csodálatos bor, hihetetlen beltartalom, komplexitás, kifinomult botritisz, könnyed, lebegő miliő-szenzációs
Aszú 03-talán mégnagyobb test és komplexitás is, de alacsonyabb ívű savak, az előző különös könnyedsége megkapóbb volt
Nyúlászó 09-co2, zárkózottság
Úrágya 09-kövesebb, szikárabb karakter
Urbán 09-egyértelműen felismerhető az urbán-íz(komplex,kerek, kedves, sós, agyagos)
Nobilis
Birtok 09 kellemes fogyasztású, könnyed bor
Barakonyi 09-1-több mélység, ásványosság, jó arányok-az általam leginkább kedvelt furmint stílus
Barakonyi 09-2-ez mégjobban olyan
Barakonyi hárs 09 félédes-élesztős illat, nagy test, ezeddig nehezen érzékelhető fajtajelleg
Sárgamuskotály 09-félszáraz-nagyon kellemes arányok, könnyed, nem lapos, üdítő, mindig kedves, aromagazdag
Kövérszőlő 09-édes, tutti-fruttis illat-finom, kedves,de kissé lapos
Aszú 07-kiváló aszú, gazdagság nagyon jó arányokkal
Kövérszőlő aszúeszencia-, egzotikus ízek, kicsit kevés, de kiválóan struktúrált savak, mégse ragacsos-van benne elegancia
Homonna
Birtok Furmint/hárs 08-különösen gyümölcsös, már-már kedves
Jakab-Padihegy furmint 08-köves, szikár ásványossság
Vissy-Peres furmint 08-olajosabb, kerekebb, kedvesebb tipusú ásványosság
Birtok furmint-kishordós válogatás 08-telt, krémes, pörkölt magvas ízjegyek-érdekes
Határi 08 agyonverhetetlen struktura
Ordinárium 08-tuljdonképpen száraz szamorodni-különösen koncentrált, krémes, túlérett karakter érdesség és édesség nélkül
Édes hármas 08-könnyed hatású, nagyon elegáns, finom, hosszú, visszafogott édesség
Aszú 08-élesztős illat, ez is könnyed érzetű, nagyon komoly savérzettel
Kikelet
Furmint 08 Kissé egyenes vonalú, közepesen koncentrált, sok citrus-nem elég izgalmas
Hárslevelű 08 hasonló, de selymesebb a korty-mindenképp kicsit szebb
Váti furmint 09 Melegebb karakterű, lédús gyümölcsösség, az egyik legkedvesebb furmint
Lónyai Hárslevelű 09 Érett grapfruit, hasonlóan intenzív gyümölcsösség
Kései 07 Nyíltabb arcát mutatta mint múlt hónapban-könnyed hatású, arányos, harmonikus-nagyon szép
Szamorodni 07 kicsit zárkózott, vastag , kicsit lágy
Szamorodni 05 Izmosabb érzet, dinamikusabb, több ásványossággal-fiatal, lesz még komplexebb
Zéta válogatás 08 Nagy mélység, kissé lágy savérzet, de mégis nagyon aromagazdag, és nagyon jó fogyasztani
Aszú 07(6 putt) Vastag olajos test, kicsit lágy savérzet
Aszú 04(5putt) Sokkal izmosabb érzet, kiváló felépítésű, ívű, konzisztenciájú savak hátán szárnyal-igazán pazar
Elég jól sikerült néhány nap volt:)
elöszőr is köszönjük a résztvevő borászoknak pincéknek, hogy megtiszteltek minket.
hihetetlenül jó délutánt töltöttünk a Dóm múzeum ódon diszletei közt.
igazából nem tudnám megmondani, hogy a borok, vagy a gazdáikkal való beszélgetés okozott e nagyobb élményt.
nagyon jó volt Demeter Zolival elmélkedni a Barakonyi furmintról, vagy épp Bárdos Sacival a furmintok maradékcukrának fontosságáról. szívet melengető ahogy Berecz Stephanie áradozik Tokajról, pedig sokan oda vágynak ahonnan ő jött.
a "kicsik" pedig kivétel nélkül hibátlan borokkal bizonyították, van jövője és utánpótlása Tokajnak.
Nem biztos, hogy kértek engedélyt arra, hogy "bor"-ként hozzák a forgalomba. Az biztos, hogy ez az ital nem bor, semmilyen mérce és meghatározás szerint.
Viszont érdekes tudni, hogy Ázsiában bornak hívnak mindent ami nem sör és nem tömény.
Figyelj, a dobozán az van, hogy ez valami gyógyhatású készítmény. Olyasmi lehet, mint a svédkeserű, vagy ürmös, vagy keserűlikőr ... a tényleg bornak nevezett italban nincs kinin (kínafa-kivonat) meg keserű narancstinktúra - de ennyi vas sem.
Ez nem az általános értelemben vett bor, ebben biztos lehetsz.
Gondolom a magyar élelmiszer törvény meghatárizza, mi a bor. Ha ez nem az, miért forgalmazható legálisan ilyan név alatt szerintem nem csak Magyarországon ?
Vagy az a bajotok vele, hogy Made in China. Én is utálok sok mindent mert kínai, de ...
Én a vastartalmat eddig jellemzően negatív kontextusban hallottam emlegetni. Törvényileg ha jól tudom 10mg/l-ben van maximalizálva a borok vastartalma. Jellemzően a szőlőfeldolgozás és a borászati munkán használt vaseszközökből kerülhet túl sok vas a borba.
Nem vagyok belgyógyász sem képzett kertészmérnök, de én inkább az alacsony vastartalmat tartom szerencsésnek. Vashiányra kiválóak a vörös húsok, halak, babfélék, és a leveles zöldségek.
A magas vastartalom kapcsán inkább valamiért (miért ?) a vöröseket szokták emlegetni :-) ... Ne asszociáljunk semmire, amire nem kell ... Ionos vasról van szó, az elemi vas ezüstszínű ... :-))
Ezt találtam: "Balatonalmádi-Vörösberény-Csopak-Balatonfüred vonulatban a geológiai ókorból származó permi vörös homokkő a felszínre bukkan, melynek köszönhetően a föld szokatlanul vörös. Ez a fajta homokkő egyébként magas vastartalmú, amely jótékony hatást gyakorol a szőlő növekedésére, ellenálló-képességére. " - itt.
Mint ismert a vörösboroknak az emésztés folyamán hasznosítható vastartalma jelentős, bár különböző. Gondolom ez hely- azaz talajfüggő geológiai adottság. Van valamiféle ismeretünk arról (netán mérték analitikailag) mely magyar borvidékeink adják a vasban leginkább dús borokat ?
Ezeknek a "régi" boroknak szerintem inkább eszmei értéke van, amit valószínűleg senki sem fog megfizetni. Tehát nincsen sok értelme azon gondolkozni, hogy mennyiért lehetne eladni, esetleg tedd fel valami online aukciós oldalra :)
Egy 2000-es Pauleczki Birtok - Muscat Lunel Aszú 6 Puttonyos bort láttam 8 ezer pénzért árulni.
Az, hogy milyen versenyen milyen stemplit kap az nagyon nem befolyásolja a bor értékét. Egy 16 éves bor esetében sokkal jelentősebb az például, hogy hogyan volt tárolva a bor.
Amúgy pusztán a kor nem értéknövelő. Fontos tudni, hogy a többi bora ugyanennek a termelőnek hogyan állja az időt és úgy alapjában véve az is lényeges, hogy milyen alapborokat készít ez a pincészet.
A legegyszerűbb módja megtudni, hogy mit ér a borod az az, hogy kibontod és megiszod :) Majd meséld el mindenképpen.
Lenne egy kérdésem a mélyen tisztelt fórumtársakhoz, hátha tud nekem valaki segíteni...
Kaptam egy üveg 1994-es Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos bort (Pauleczki pincészetből van).
Próbáltam interneten egykis infóhoz jutnia a borral kapcsolatban, és találtam egy oldalt: www.toodoc.com , ahol találtam egy excel táblázatott: eredmény_internetre 2008 névvel.
Na most, az eredmény_internetre 2008-ban találtam meg az én boromat, viszont itt 2000-es évjárattal van a táblázatban a bor, ami ezüst érmes,
az enyémre pedig 1994 van írva,
Valamint van rajta egy kis kerek matrica, amin francia írás van: VINALIES INTERNATIONALES 2002, közepén a párizsi eiffel toronnyal.
Akitől kaptam ajándékba a bort azt mondta, ez a bor francia országban nyert egy versenyt, ahol aranyérmes bornak választották.
Tudna -e, esetleg valaki információval szolgálni, milyen értéket képviselhet ez a bor...?
Vancouverbe sodort néhány napra az élet, eddig arról sem tudtam, hogy Brit-Kolumbiában (BC) is van bortermelés: nos van, amiket kóstoltam, azok klasszikus újvilági "oaky" chardonnay-k voltak, illetve egy elég semmilyen pinot. Egy étteremben a kanadai kollégám BC jégbort itatott velem, én meg vele a borlapon szereplő egyetlen tokajit, egy 2006-os Chateau Megyer NLH Hárslevelűt. Az utóbbi biztosan jobb volt az egyszerű édes mustra emlékeztető jégbornál, a kolléga szabadkozott is, hogy az Ontario-vidéki jégborok sokkal jobbak. Kérdeztem, mit érez a hársban, körtét emlegette, amikor bedobtam a barackot tippnek, azonnal bólogatott, erre vigyorogva ismertettem vele a sezlonyrugó-effektust.
Ami miatt az egészet leírom: amikor szóba került az aszú, a pincér hibátlanul ismertette a tokaji aszúkészítés lépéseit ("goncs barreltől" a "pattoni"-ban mért édességig.)
(Offtopik: BC tele van microbrewery-kel, azaz kis mennyiségben termelő "kézműves" sörfőzdével, egy helyi pubban 24-féle BC microbrew-t mértek frissen csapolva, több kategóriában: IPA*-től a stouton át a porterig, beteg neveken: Red Truck, Dead Frog, Black Death, James' Insane, Pothole Filler, God's Backhand...amiket kóstoltam, állati jók voltak, a Pothole Filler az ízben inkább már jegeskávé volt, mint sör)