Keresés

Részletes keresés

drbarta Creative Commons License 2010.03.31 0 0 47099
Tokaji kirándulás(2010.03.27-30)-feleségem szervezte 30. születésnapomra(ami épp ma van:)), meglepetés volt, sikerült telibetrafálnia, hogy milyen ajándék okozna a legnagyobb örömet:) 

Látogatott termelők(szintén a feleségem szervezett hozzájuk időpontokat, az én hátam mögött:): Bott, Szepsy, Nobilis, Homonna, Kikelet

Általában: hatalmas élmény volt, egytől egyig rendkívül barátságos fogadtatás, köszönet érte!

A száraz(ish) borok általában.

Jól elkülöníthetőek a különböző stílusok, mindegyik nagyszerű a maga stíluskategóriájában.

Bott: Tömör struktúrájú, komplex, ugyanakkor jól fogyasztható, bájos száraz borok.(a 08-as évjáratbeliek kissé szigorúbbak)

Szepsy: Letisztult, sima felszinű száraz borok, talán a legtisztábban, legkomplexebben, és leginkább elkülöníthetően mutatják be az egyes termőhelyeket jellemző ásványos karaktereket, de nem a szó legszorosabb értelmében vett, könnyen érthető finom borok, egyes esetekben túl szikárak.

Nobilis :Változatos szortiment, megtalálhatóak a kedves, könnyű, intenzíven gyümölcsös , nem kifejezetten elgondolkodtató, de nagyon jól fogyasztható tételek (sárgamusk,kövérszőlő-ez mondjuk édes), valamint a Bott-hoz hasonló jól fogyasztahtó, de bájosság mellett tömör, struktúrált és ásványos furmintok is.(Barakonyi)

Homonna:  Nagyon struktúrált, szerkezitleg (és nem ízvilágilag) kerek borok, nem kifejezetten kedves, sokkal inkább ásványos, de szárazságuk mellett mégse szikár, hanem  gördülékeny, telt és jól fogyasztható borok, szóval mesteriek.

Kikelet: Nem kifejezetten struktúrára és ásványosságra, inkább a fajtákat meghazudtolóan bájos és intenzív gyümölcsösségre épülő száraz borok.

Az édes borok  általában.

Sokkal közelebb álltak egymáshoz, nüansz különbségekkel, talán Szepsyt emelném ebben legmagasabbra, nem is feltétlen egy tétel miatt, hanem mert MINDEGYIKRE igaz: egytől egyig lendületes, briliáns egyensúlyú, kifogástalara csiszolt felszínű borok, nagyságuk mellett nagyon finomak, nagyon jó fogyasztani, nincs egy aroma, ami nem illene a képbe. A többi termelőnél is jónéhány tétel teljesen beleillene ebbe a sorba,( Homonna:édes hármas, Bott aszú 06, Nobilis aszú 07, Kikelet aszú 04 stb.) de a legegységesebb mezőny Szepsynél volt.

Bott

Budaházi hárs 09-feszes, férfias hárs

Teleki 09- tömörebb, olajosabb, végén kicsit lágy savak

Csontos 09-még tömörebb, még agyagosabb, komplexebb, hosszabb-bájos és tartalmas, elég kész érzetű

LH Budaházi-furmint, hárs 09-lágyan üde, sima selymes felszin

LH Csontos, Határi 09-erőteljesebb, ásványosabb, komolyabb, több botritisz

Aszú 07-finom felszinű, de erőteljesebb botritiszes karakter, az olajosság, édesség mértékéhez kissé lágy savak

Bott-bor 08-szikár, ásványos, valamelyest kerekedett, de még sarkos

Csontos 08-teltebb, arányosabb, tömörebb struktúra, szintén az ásványosságé a vezető szerep

Aszú 06-finom botritisz, selymes felszín, hatalmas test, magas maradékcukor, savak magas szintű harmóniában:csodálatos

Szepsy

Birtok 08-letisztult világ, szikár, ásványos

Király hárs 07-különösen férfias, ásványos, feszes-fajtajelleg háttérben

Birtok 07-hasonlt a 08-ashoz, attól sokkal kerekebb, de kicsit talán rövid

Urbán 07-telt, csiszolt, kerek, kedves tipusú komplex ásványossággal, hosszú és gördülékeny korty, nagyon szép

Szent Tamás 07-köves, hyperásványos, nagyon komplex, összetettebb, hosszabb az előzőnél, de nekem mégis az előző tetszett jobban.

Szamorodni 06-finom botritisz, selymes felszin, struktúra, könnyedség, eszményi egyensúly

Botond 06-nagyon hasonló, de aromagazdagabbnak, vastagabbnak tűnik, de mégse jobb

Aszú 05-csodálatos bor, hihetetlen beltartalom, komplexitás, kifinomult botritisz, könnyed, lebegő miliő-szenzációs

Aszú 03-talán mégnagyobb test és komplexitás is, de alacsonyabb ívű savak, az előző különös könnyedsége megkapóbb volt

Nyúlászó 09-co2, zárkózottság

Úrágya 09-kövesebb, szikárabb karakter

Urbán 09-egyértelműen felismerhető az urbán-íz(komplex,kerek, kedves, sós, agyagos)

Nobilis

Birtok 09 kellemes fogyasztású, könnyed bor

Barakonyi 09-1-több mélység, ásványosság, jó arányok-az általam leginkább kedvelt furmint stílus

Barakonyi 09-2-ez mégjobban olyan

Barakonyi hárs 09 félédes-élesztős illat, nagy test, ezeddig nehezen érzékelhető fajtajelleg

Sárgamuskotály 09-félszáraz-nagyon kellemes arányok, könnyed, nem lapos, üdítő, mindig kedves, aromagazdag

Kövérszőlő 09-édes, tutti-fruttis illat-finom, kedves,de kissé lapos

Aszú 07-kiváló aszú, gazdagság nagyon jó arányokkal

Kövérszőlő aszúeszencia-, egzotikus ízek, kicsit kevés, de kiválóan struktúrált savak, mégse ragacsos-van benne elegancia

Homonna

Birtok Furmint/hárs 08-különösen gyümölcsös, már-már kedves

Jakab-Padihegy furmint 08-köves, szikár ásványossság

Vissy-Peres furmint 08-olajosabb, kerekebb, kedvesebb tipusú ásványosság

Birtok furmint-kishordós válogatás 08-telt, krémes, pörkölt magvas ízjegyek-érdekes

Határi 08 agyonverhetetlen struktura

Ordinárium 08-tuljdonképpen száraz szamorodni-különösen koncentrált, krémes, túlérett karakter érdesség és édesség nélkül

Édes hármas 08-könnyed hatású, nagyon elegáns, finom, hosszú, visszafogott édesség

Aszú 08-élesztős illat, ez is könnyed érzetű, nagyon komoly savérzettel

Kikelet

Furmint 08 Kissé egyenes vonalú, közepesen koncentrált, sok citrus-nem elég izgalmas

Hárslevelű 08 hasonló, de selymesebb a korty-mindenképp kicsit szebb

Váti furmint 09 Melegebb karakterű, lédús gyümölcsösség, az egyik legkedvesebb furmint

Lónyai Hárslevelű 09 Érett grapfruit, hasonlóan intenzív gyümölcsösség

Kései 07 Nyíltabb arcát mutatta mint múlt hónapban-könnyed hatású, arányos, harmonikus-nagyon szép

Szamorodni 07 kicsit zárkózott, vastag , kicsit lágy

Szamorodni 05 Izmosabb érzet, dinamikusabb, több ásványossággal-fiatal, lesz még komplexebb

Zéta válogatás 08 Nagy mélység, kissé lágy savérzet, de mégis nagyon aromagazdag, és nagyon jó fogyasztani

Aszú 07(6 putt) Vastag olajos test, kicsit lágy savérzet

Aszú 04(5putt)  Sokkal izmosabb érzet, kiváló felépítésű, ívű, konzisztenciájú savak hátán szárnyal-igazán pazar

Elég jól sikerült néhány nap volt:)

Kabócás Creative Commons License 2010.03.29 0 0 47098
Szegeden is nagyszerű volt a Grandtour, kár lett volna kihagyni
Előzmény: tomlaker (47097)
tomlaker Creative Commons License 2010.03.29 0 0 47097

szombaton tokaj grand tour volt pécsett.

elöszőr is köszönjük a résztvevő borászoknak pincéknek, hogy megtiszteltek minket.

hihetetlenül jó délutánt töltöttünk a Dóm múzeum ódon diszletei közt.

igazából nem tudnám megmondani, hogy a borok, vagy a gazdáikkal való beszélgetés okozott e nagyobb élményt.

nagyon jó volt Demeter Zolival elmélkedni a Barakonyi furmintról, vagy épp Bárdos Sacival a furmintok maradékcukrának fontosságáról. szívet melengető ahogy Berecz Stephanie áradozik Tokajról, pedig sokan oda vágynak ahonnan ő jött.

a "kicsik" pedig kivétel nélkül hibátlan borokkal bizonyították, van jövője és utánpótlása Tokajnak.

kedvenc a Barakonyi furmint

(+szerelmi hárslevelú)

lalá Creative Commons License 2010.03.29 0 0 47096
-Persze, hogy nem. Mint ahogy azt elzee olvtársunk idézte. Csak van aki sok időt szakít az értetlenkedésre.
Előzmény: Törölt nick (47088)
elzee Creative Commons License 2010.03.29 0 0 47095
Bor:

A szőlőből származó must vagy a cefre szeszes erjedése, vagy ennek továbbfeldolgozása útján nyert e törvény szerint meghatározott ital.

(A Magyar Köztársaság Kormánya 4670/1997 számú törvénye a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról: 15. § (6))
Előzmény: VBL (47089)
BZoltan Creative Commons License 2010.03.29 0 0 47094
Nem biztos, hogy kértek engedélyt arra, hogy "bor"-ként hozzák a forgalomba. Az biztos, hogy ez az ital nem bor, semmilyen mérce és meghatározás szerint.

Viszont érdekes tudni, hogy Ázsiában bornak hívnak mindent ami nem sör és nem tömény.
Előzmény: VBL (47092)
Tybald_ Creative Commons License 2010.03.28 0 0 47093

Gondolom mert fantázianév, és alatta az van a cimkén, hogy gyógyhatású készítmény, nem az, hogy "minőségi száraz...";)

Előzmény: VBL (47092)
VBL Creative Commons License 2010.03.27 0 0 47092

Biztos vagyok, de akkor a magyar illetékes hatóság miért engedi "bor" néven forgalmazni ? Vagy ők annyit sem tudnak mint mi ?

Mindamellett lehet kellemes ital ....

Előzmény: RAMBO (47091)
RAMBO Creative Commons License 2010.03.27 0 0 47091
Figyelj, a dobozán az van, hogy ez valami gyógyhatású készítmény. Olyasmi lehet, mint a svédkeserű, vagy ürmös, vagy keserűlikőr ... a tényleg bornak nevezett italban nincs kinin (kínafa-kivonat) meg keserű narancstinktúra - de ennyi vas sem.

Ez nem az általános értelemben vett bor, ebben biztos lehetsz.
VBL Creative Commons License 2010.03.27 0 0 47090

... meghatározza ... ilyen ...

Bocs.

VBL Creative Commons License 2010.03.27 0 0 47089

Gondolom a magyar élelmiszer törvény meghatárizza, mi a bor. Ha ez nem az, miért forgalmazható legálisan ilyan név alatt szerintem nem csak Magyarországon ?

Vagy az a bajotok vele, hogy Made in China. Én is utálok sok mindent mert kínai, de ...

Előzmény: Törölt nick (47088)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.27 0 0 47088
Szerintem ez nem bor
Előzmény: VBL (47086)
shiraz Creative Commons License 2010.03.27 0 0 47087
a hülyeség nem ismer határokat...
és azt nem írják milyen bor is van benne. az lenne a fontosabb.
Előzmény: VBL (47086)
VBL Creative Commons License 2010.03.26 0 0 47086
Kabócás Creative Commons License 2010.03.26 0 0 47085
...hát én azért biztosan nem választanék egy bizonyos bort mert sok benne a vas...erre megvannak a spec. étrendkiegészítők :)
BZoltan Creative Commons License 2010.03.26 0 0 47084
Én a vastartalmat eddig jellemzően negatív kontextusban hallottam emlegetni. Törvényileg ha jól tudom 10mg/l-ben van maximalizálva a borok vastartalma. Jellemzően a szőlőfeldolgozás és a borászati munkán használt vaseszközökből kerülhet túl sok vas a borba.

Nem vagyok belgyógyász sem képzett kertészmérnök, de én inkább az alacsony vastartalmat tartom szerencsésnek. Vashiányra kiválóak a vörös húsok, halak, babfélék, és a leveles zöldségek.
Előzmény: VBL (47080)
VBL Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47083
A magas vastartalom kapcsán inkább valamiért (miért ?) a vöröseket szokták emlegetni :-)  ... Ne asszociáljunk semmire, amire nem kell ... Ionos vasról van szó, az elemi vas ezüstszínű ... :-))
Előzmény: VBL (47082)
VBL Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47082

Ez érdekes, onnan inkább fehérborok kerülnek ki - vagy inkább kerülnek forgalomba.

Tihanyi-félszigeten termesztenek - főként cabernet franc-nal és sauvignon-nal, kékfrankossal, merlot-val és zweigelttel találkozni.

Tihanyi vörösborral én még a környékbeli üzletekben nem találkoztam, a létezésüket persze nem vonom kétségbe.

Előzmény: RAMBO (47081)
RAMBO Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47081
Ezt találtam: "Balatonalmádi-Vörösberény-Csopak-Balatonfüred vonulatban a geológiai ókorból származó permi vörös homokkő a felszínre bukkan, melynek köszönhetően a föld szokatlanul vörös. Ez a fajta homokkő egyébként magas vastartalmú, amely jótékony hatást gyakorol a szőlő növekedésére, ellenálló-képességére. " - itt.
Előzmény: VBL (47080)
VBL Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47080

Üdvözletem !

Mint ismert a vörösboroknak az emésztés folyamán hasznosítható vastartalma jelentős, bár különböző. Gondolom ez hely- azaz talajfüggő geológiai adottság. Van valamiféle ismeretünk arról (netán mérték analitikailag) mely magyar borvidékeink adják a vasban leginkább dús borokat ?

lazaridi Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47079
Nem akartam ajánlatot tenni, csak becsültem.
Előzmény: K1do (47075)
Kabócás Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47078
Ezeknek a "régi" boroknak szerintem inkább eszmei értéke van, amit valószínűleg senki sem fog megfizetni. Tehát nincsen sok értelme azon gondolkozni, hogy mennyiért lehetne eladni, esetleg tedd fel valami online aukciós oldalra :)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47077
így van, annyit senki nem ad érte...
BZoltan Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47076
A neten keresve itt találtam Pauleczki aszút. Őt 7100 forintért mérik.

Amúgy két hegyaljai Pauleczki is van:
Pauleczki András csaláid pincészete
és a
Pauleczki-vin szőlőbirtok

Egy 2000-es Pauleczki Birtok - Muscat Lunel Aszú 6 Puttonyos bort láttam 8 ezer pénzért árulni.

Az, hogy milyen versenyen milyen stemplit kap az nagyon nem befolyásolja a bor értékét. Egy 16 éves bor esetében sokkal jelentősebb az például, hogy hogyan volt tárolva a bor.

Amúgy pusztán a kor nem értéknövelő. Fontos tudni, hogy a többi bora ugyanennek a termelőnek hogyan állja az időt és úgy alapjában véve az is lényeges, hogy milyen alapborokat készít ez a pincészet.

A legegyszerűbb módja megtudni, hogy mit ér a borod az az, hogy kibontod és megiszod :) Majd meséld el mindenképpen.
K1do Creative Commons License 2010.03.25 0 0 47075
hát te egy kicsit, elvagy varázsolva
Előzmény: lazaridi (47074)
lazaridi Creative Commons License 2010.03.23 0 0 47074
KB. 4000 Ft
Előzmény: K1do (47073)
K1do Creative Commons License 2010.03.23 0 0 47073
Hi aLL!

Lenne egy kérdésem a mélyen tisztelt fórumtársakhoz, hátha tud nekem valaki segíteni...

Kaptam egy üveg 1994-es Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos bort (Pauleczki pincészetből van).

Próbáltam interneten egykis infóhoz jutnia a borral kapcsolatban, és találtam egy oldalt: www.toodoc.com , ahol találtam egy excel táblázatott:
eredmény_internetre 2008 névvel.

Na most, az eredmény_internetre 2008-ban találtam meg az én boromat, viszont itt 2000-es évjárattal van a táblázatban a bor, ami ezüst érmes,

az enyémre pedig 1994 van írva,

Valamint van rajta egy kis kerek matrica, amin francia írás van: VINALIES INTERNATIONALES 2002, közepén a párizsi eiffel toronnyal.

Akitől kaptam ajándékba a bort azt mondta, ez a bor francia országban nyert egy versenyt, ahol aranyérmes bornak választották.

Tudna -e, esetleg valaki információval szolgálni, milyen értéket képviselhet ez a bor...?

A válaszokat előre is köszönöm!!
kifli Creative Commons License 2010.03.22 0 0 47072
melegfelvonulás?:)
Előzmény: bandika (47071)
bandika Creative Commons License 2010.03.22 0 0 47071
(Ja, mielőtt felmerülne: nem a paralimpián indultam...)
bandika Creative Commons License 2010.03.22 0 0 47070

Vancouverbe sodort néhány napra az élet, eddig arról sem tudtam, hogy Brit-Kolumbiában (BC) is van bortermelés: nos van, amiket kóstoltam, azok klasszikus újvilági "oaky" chardonnay-k voltak, illetve egy elég semmilyen pinot. Egy étteremben a kanadai kollégám BC jégbort itatott velem, én meg vele a borlapon szereplő egyetlen tokajit, egy 2006-os Chateau Megyer NLH Hárslevelűt. Az utóbbi biztosan jobb volt az egyszerű édes mustra emlékeztető jégbornál, a kolléga szabadkozott is, hogy az Ontario-vidéki jégborok sokkal jobbak. Kérdeztem, mit érez a hársban, körtét emlegette, amikor bedobtam a barackot tippnek, azonnal bólogatott, erre vigyorogva ismertettem vele a sezlonyrugó-effektust.

Ami miatt az egészet leírom: amikor szóba került az aszú, a pincér hibátlanul ismertette a tokaji aszúkészítés lépéseit ("goncs barreltől" a "pattoni"-ban mért édességig.)

(Offtopik: BC tele van microbrewery-kel, azaz kis mennyiségben termelő "kézműves" sörfőzdével, egy helyi pubban 24-féle BC microbrew-t mértek frissen csapolva, több kategóriában: IPA*-től a stouton át a porterig, beteg neveken: Red Truck, Dead Frog, Black Death, James' Insane, Pothole Filler, God's Backhand...amiket kóstoltam, állati jók voltak, a Pothole Filler az ízben inkább már jegeskávé volt, mint sör)

___

*http://en.wikipedia.org/wiki/India_Pale_Ale

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!