Keresés

Részletes keresés

breien Creative Commons License 2010.03.19 0 0 41363
cc.

Ügyfeleim között számtalan orvos volt, akikkel rendszeresen tartottam a kapcsolatot.

Tudod, ha egy "teljes élet programot " állít össze az ember, ott sok minden előkerül a beszélgetések és a hosszú évek "állománykezelése" során.

A magánéletben is számtalan orvos ismerősöm van, ahol nem köt bennünket az "üzleti etikett", szabadon beszélhetünk a problémákról. ( velük készítettük el 1997 és 2005-ben is a "reform modellünket". - hidd el, ez egy másik, kötetlenebb szakmai munka kapcsolat, ahol sok minden felszínre kerül, ami más körülmények között "rejtve maradhatna. - az egymásra utaltság egy ilyen munkakapcsolatban csak a feltétlen bizalomra épülhet.- ) Magyarországon ezt, a "feltétlen bizalmi kapcsolatot " hiányolom a legjobban. Ennek hiányában nem lehet "érték teremtő munkát" létre hozni. Ez látszik meg legjobban az ország mai siralmas helyzetén.
Előzmény: cc (41361)
rosie Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41362

"minimalber (73.500) utan havonta megy allambacsinak 36.816 ft, atlagber (200.000) utan meg megy 119.080 ft." - írod. Ez a tb-járulék ÉS az adó együttesen, vagy csak a tb? (És ez a kérdés a levezetésed további részére is vonatkozik.)

Nem mindegy ui., hogy az általad kalibrált, összességében 1500-2000 milliárd forintos - ahogy írod - "adó- és járulékkiesésnek" mekkora része a járulékhiány. Az Egészségbiztosítási Alap - és azon belül - az egészségügy (mert ne felejtsük ki a pénzbeli ellátásokat: táppénz stb.) csak ezekre számíthatna, ha vmi csoda folytán beszedődnének.

Azt azért talán nem fölösleges (ezredszer) hangsúlyozni, hogy a minimálbéres nem mindig maga választja ezt a minőségét. De nem is mindig látja be, hogy hosszú távon (lásd: nyugdíj) ő jön ki rosszabbul a zsebbe kapott - minimálbéren felüli - fizetéssel.

De még ez se biztos. Ha így folytatódik, az öregkori állami/tébé juttatások nivellálódnak, és miként a párhuzamosok, eccercsak összeérnek: állam nem hagyhatja éhenhalni a az utóbbi húsz év minimálbéreseit, ezért fog nekik adni éhenhalás elleni szoc. ellátást, amit változatlan gazdasági helyzetben csakis a tényleges jövedelmük után járulékoltak nyugdíjának csökkentésével tud kivitelezni.

Miért ne ismételhetné a történelem (ebben is) önmagát? Ha ma egy megfelelően idős háztartásbeli, aki a "nyugdíjévek" megszerzése miatt ment csak el dolgozni 10 évet, ugyanannyi nyugdíjat kap, mint az a megfelelően idős volt kórházi főrvos, aki 40 évet húzott le az egészségügyben, miért volna valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy tökmindegy, mennyit fizetünk ma járulék címén, ha ugyanannyi jut öregkorunkra nyugdíj gyanánt, mint annak, aki talán soha, egy kumma fillért nem járulékolt. (Ráadásul, ha az utóbbinak megvan a magához való esze, a zsebbe kapott pénzekből képezhet magának privát "nyugdíjalapot" egy okos befektetés révén.)

Bocccs, hogy ez a fixa ideám, de az ún. egészségügyi reformot nem tudom elválasztani az őt körüllengő finanszírozási vonatkozásoktól... ;o)

Előzmény: aamen (41360)
cc Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41361
breien, miből vontad le azt, hogy 2008 előtt más volt a helyzet?
nem tudom, miért csinál mindenki úgy, mintha az egészségügyet csak az utóbbi 8 évben verték volna szét. az orvosi társadalom az ország utolsó feudális viszonyok közt tevékenykedő része. kiváltságokkal és nagy pénzekkel. bármi változás szöges ellentétben van a vezetők érdekeivel. és nagyon könnyű bebizonyítani, hogy aki adminisztratív irányból változtatást kíván, az csak rombol.
oldaltól függetlenül.

Előzmény: breien (41357)
aamen Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41360
"1 millió 86 ezer ember vallott be minimálbérnyi jövedelmet"

akkor szamoljunk:
minimalber (73.500) utan havonta megy allambacsinak 36.816 ft, atlagber (200.000) utan meg megy 119.080 ft.
tehat egy minimalberes atlagban 82.264 ft-ot csal el per ho, 987.168 ft-ot per ev.
1.000.086 minimalberes evente 987.252.896.448.- Ft-ot csal el.
az osszeget valamelyest csokkenti a nehany "valodi" minimalberes, es erosen noveli a minimalbernel azert tobbre de a valos fizetesenel kevesebbre bejelentett delikvens.
sacc per kb a svarc fizetesek osszessegeben okozhatnak ca. 1500-2000 mrd ft ado- es jarulekkiesest, ami a tenyleges befizetesek (ca 6.000 mrd) negyede-harmada.
bonyolitja a kepet az hogy a szobanforgo kieso bevetelek egy bizonytalan de nagy resze nem valos kieses mert ha ki kellett volna kohognie azokat a vallalkozonak akkor siman becsodol igy nem csak a svarc hanem a minimalber terhe is kiesne...

"csupán a befolyó járulékokból képzeli el az egészségügy finanszírozását "

jaja volt kivalo nepsavazas a cocializmusrol...
Előzmény: rosie (41358)
HAL9000 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41359
Figyelmen kívül hagyod azt, hogy a kormány / állam is piaci körülmények között mozog.
Előzmény: Tecs (41351)
rosie Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41358

Nem kellene a "rendőrség körözési listájára kerülniük" azoknak, akik nem fizetnek maguk után semmit (mivel - többnyire - megvannak). Gondolom, ezt te se szó szerint értetted, hiszen ugyanakkor javaslod a "tértivevényes levélben való felszólításukat", majd az előzetes letartóztatást adó- és járulékcsalás miatt... Elvileg ez ma is megtörténhetne, ha komolyan vennék (ahol kell) a "járulékbűntényeket". Ám vagy nem veszik, vagy a végrehajtó (adóhivatali, rendőrségi) apparátus csökevényes egy ekkora horderejű feladat végrehajtásához.

De szvsz nagyon szerencsétlennek vagy nagyon lúzernek kell ma lenni ahhoz Magyarországon, hogy ne tudjon vmilyen jogalapon eü. szolgáltatásra való jogosultságot szerezni valaki. Vagy ingyér, ha el tudja hitetni az önkormányzattal, hogy ő szociálisan rászorult (lehet, hogy tényleg az, persze), vagy a saját maga által fizetett négyezervalahányszáz forintos eü. szolg. járulékkal. Szóval, szerintem nagyon kevés olyan "potyautas" van, akit le kéne sittelni, mert nem fizet.

Nagyobb gáz, hogy akik fizetnek, mennyit fizetnek. Most lett vége a Baló-féle Kasszának az m1-en, abban mondta Vámosi Nagy Szabolcs, hogy az utsó bevalláskor 1 millió 86 ezer ember vallott be minimálbérnyi jövedelmet... (Sajnos elmulasztottam: "a mennyiből"-t. De elfogadom vki pár hónappal ezelőtti, friss KSH-adatokra hivatkozottját: ha jól emlékszem, kb. 3,5 (3,8?) millióan fizetnek egyáltalán tb-járulékot.)

Amig ebben nem lesz változás - és a következő kormány is csupán a befolyó járulékokból képzeli el az egészségügy finanszírozását -, én az álmodozások kategóriájába sorolok minden többletigényt. (Orvosok fizetésének emelését stb.)

Mert lehet, hogy a befolyó (inkább: becsordogáló) pézeket lehetne okosabban elkölteni/szétosztani. De a járulékügyek változatlan "kezelése" mellett egy fillérrel sem lesz több a szétosztható pénz.

Előzmény: aamen (41286)
breien Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41357
Kedves Tecs.

Látod, itt követtétek el az elmúlt húsz évben a legnagyobb hibát, hogy mindig csak csak egy szűk szeletét vizsgáljátok a dolgoknak.

Igen, a műtőasztalnál is helye van az innovációnak, azonban ha az eü. ellátó rendszer reformjáról beszélünk, akkor nem csupán az ellátó, gyógyító rendszert, hanem teljes egészében kell néznünk a "pincétől a padlásig". Ebbe bele értendő a járulékfizető ugyanúgy, mint az ellátást végző, a kiszolgáló személyzet és ami a legfontosabb, az ellátást kapó, mennyire van megelégedve azzal, amit a "pénzéért kapott". (itt van szerepe annak, hogy a havi 4500 Ft-vel megváltott "jogosultság" ne érhessen annyit, mint aki évente 1 milliót, vagy attól is többet fizetett az eü. járulékokra, holott, többet is tudna fizetni attól, aki azt az egymilliót fizette. ( 2006-ban 1 millió minimálbérre bejelentett volt Magyarországon, 2007-ben ez ugrott meg 1,9 millióra! Keress vissza kérlek 2008-ra ebben a topicban, még én is belinkeltem a KSH és az OÉP által közzé tett adatokat, amit akkor nyilvánosságra hoztak. ( tudod, az elmúlt hatvan évben, számtalanszor azt is hozzám vágták ebben az országban " csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam")

Tegyél le arról, hogy ettől a bagázstól én valaha is bocsánatot kérek. Amit 2008-ban közvetve velem csináltak, ha kell, a "hágai bíróságra " is elmegyek tanúskodni, hogy mit is okoztak a gyakorlatban a magyar eü. ellátó rendszerrel.- leletek tucatjait fogom bizonyítékul magammal vinni- ( 40 évi járulékfizetés után először lett volna szükségem szakszerű ellátásra, azt kaptam helyette!- az, nem az orvosok hibája volt elsősorban, sokkal inkább, hogy hozzá nem értő kóklerok ragadták magukhoz a hatalmat az eü. ellátó rendszer irányításában is)

Tudod, én 40 évet éltem a "diktatúrában" és soha többet senkitől nem fogadom el ha ennyire figyelmen kívül hagyják az elvárásomat azért, amiért évtizedekig fizettem, nem is keveset! Azok, akik nem tudják biztosítani azt az ellátás szintet, amiért fizettem, azok álljanak fel és adják át a helyüket olyanoknak, akik képesek erre. ( természetesen, nem feledtem azt az "eü politikust"? aki a Ferihegyi patika tulajdonos váltáskor, a-"szeme felakadva"- kamerába mondta " a tudást kell megfizetni"???! az ő tudásukat remélem a "hágai bíróság" jogerős ítéletében fogják hamarosan megfizetni, legalább húsz évi börtönnel.)

Az ismeretségi körömből azok az orvosok, akik az elmúlt öt évben hagyták itt ezt az országot, egyik sem elsősorban a pénz miatt, hanem a káosz miatt mentek el, amit ez az esztelen bagázs tett a magyar eü. ellát rendszerrel. Szakmailag már nem tudták felvállalni azt, amire kényszerítették őket itthon. (sajnos, ez mára nem csak az eü. ellátó rendszerre igaz, én is inkább a "nyugdíjat választottam, mintsem tovább csináljam azt amit az elmúlt 17 évben, ahová lezüllesztették azt a szakmát is.
Nem véletlenül volt 70% az általános elégedetlenségi mutató a Kopp Mária által végzett felmérésben! (inkább 60 évesen is vállaltam , hogy szakmát váltok, mintsem hogy azt úgy tovább csináljam.- abban, hogy azt a szakmát is padlóra vitték, ennek a bagázsnak nagyon nagy szerepe volt. ezek akarták "üzleti alapra vinni az egészségbiztosítást? Látod, az lett volna az igazi népirtás ebben az országban. A Hitler és a Sztalin hozzájuk képes csak" kezdő kisinas lehetne".

Remélem megérted, hogy ilyen alakoktól én soha nem fogok bocsánatot kérni.

Előzmény: Tecs (41356)
Tecs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41356

"Én nem keverném bele az innováció fogalmát abba, hogy egy rendszert működőképes állapotba hozzanak"

Miért nem kedves Tecs?"

Az innovációnak helye van a műtőasztalnál, amikor a sebész új műtéti technikát alkalmaz sorozatban. A kórházak vagy a biztosítók szabályrendszerének kialakításához leginkább józan ész kell és kevésbé nagy felfedezések és találmányok.

"az elmúlt öt évben éppen ez az állítás bukott meg csúfosan! " a békákat sem kérdezik meg a mocsár lecsapolásáról"!"

Kókának igaza van, a békák sohasem fognak a mocsárlecsapolásra szavazni, akárhány milliárdot költ egy Országimázsközpont vagy egy Ezüsthajó Kft. a meggyőzésükre.

Majd figyelj, hányszor fogja az új Fidesz-kormány kikérni a békák véleményét :o)

Az elmúlt évek reformjait egyébként nem a Fidesz, hanem az MSzP fúrta meg, sunyin hátbatámadva Gyurcsányt. AZ MSzP-frakció lobbizta szarrá, maszatolta masszává a reformot. Ezzel kellő időt adtak az átmenetileg békapártivá vált Fidesznek a népszavaztatásra.

"szétvertek minden ész nélkül, amit több évtizedek alatt azon a területen dolgozók felépítettek, akkor miért csodálkoznak azon, hogy 2007-ben 200 milliárddal kevesebb járulék folyt be az eü. kasszába, mint 2006-ban az alacsonyabb járulék szinttel? Ez, törvényszerű volt"

Nekem mindig gyanúsak a bűvészmutatványszerűen bedobott milliárdos számok, amelyekkel jól el lehet kábítani egy nagygyűlés birkaszinten kritikus hallgatóságát. Megnéztem a számaidat és kiderült, hogy hamisak.

Veled ellentétben forrást is adok, mégpedig az OEP honlapján elérhető nyilvános beszámolókat.

Állításoddal szemben 2007-ben nem kevesebb, hanem több járulék folyt be az eü. kasszába, mint 2006-ban. Most bocsánatot fogsz kérni a Gyurcsány-kormánytól?

A növekedés a munkáltatói és biztosítotti járulékbevételeknél 91 milliárd Ft!

És hogy ne legyen fölösleges vita, idézek is:

"A LXXII. EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ALAP fejezet 2006. évi költségvetésének végrehajtása
Az Egészségbiztosítási Alap bevételeinek alakulása
„Járulékbevételek és hozzájárulások
A bevételek alakulását meghatározó járulékbevételekből, hozzájárulásokból és késedelmi pótlékból 2006. évben 1 158 236,6 millió forint befizetés származott“
[...]
„A bevételek közül a legnagyobb arányt, 64,8 százalékot képviselő munkáltatói és biztosítotti járulékbevételek együttes tényadata 1 015 110,7 millió forint“

Az Egészségbiztosítási Alap 2007. évi költségvetésének végrehajtása
„Járulékbevételek és hozzájárulások
A bevételek alakulását döntő mértékben meghatározó járulékbevételekből, hozzájárulásokból és késedelmi pótlékból 2007. évben 1 249 462,7 millió forint befizetés származott“
[...]
„A bevételek közül a legnagyobb arányt, 65,7 százalékot képviselő munkáltatói
és biztosítotti járulékbevételek együttes tényadata 1 101 360,3 millió forint“"

Forrás: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35856,34_19365817,34_1668804&_dad=portal&_schema=PORTAL

Előzmény: breien (41355)
breien Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41355
"Én nem keverném bele az innováció fogalmát abba, hogy egy rendszert működőképes állapotba hozzanak"

Miért nem kedves Tecs?

Szögezzük le. A mai magyar társadalom működésképtelen! ( a 70%-os általános bizalmatlansági mutató is ezt igazolja vissza. - 50% fölött, már alapvető rendszerhibák mutatkoznak )

"Az átalakítás akkor sikeres, ha a kulcsembereket tudják megnyerni" ?(bocs, csak a lényeget idéztem)

Ha eddig nem vetted volna észre, az elmúlt öt évben éppen ez az állítás bukott meg csúfosan! " a békákat sem kérdezik meg a mocsár lecsapolásáról"!
Ebben az országban az ilyen "demokratákból" már nagyon elegünk van. Nem kérünk soha többet belőlük.
Ráadásul, ha még azt a hibát is elkövették, hogy az átlagon felül hozzájárulókat a közterhekhez "szívatják meg a legjobban", ahogyan azt 2007-ben tették! - drasztikusan megemelték ugye a járulékokat, ugyanakkor a "szolgáltatás színvonalát a béka hátsója alá sűllyeztették" amit 2008-ban a saját bőrömön kellett megtapasztalni, ugyanakkor szétvertek minden ész nélkül, amit több évtizedek alatt azon a területen dolgozók felépítettek, akkor miért csodálkoznak azon, hogy 2007-ben 200 milliárddal kevesebb járulék folyt be az eü. kasszába, mint 2006-ban az alacsonyabb járulék szinttel? Ez, törvényszerű volt, amire a héten mondta a Járai, "BUNKÓSÁG", hozzá nem értés jellemezte az elmúlt évek politikai, pénzügyi döntést hozóit" a KE. a Kopuics Gyötgy, de még aKornai is ezt fogalmazta meg.

A bizalomépítés az nem munka, az "művészet". Sajnos, a mi politikai elitünk híján van ennek az adottságnak. Az elmúlt húsz év is ezt igazolta vissza. Egymás hibáit használták ki és a legkevésbé sem törődtek azzal, hogy elnyerjék a szavazók bizalmát (max. a szavazataik leadásáig foglalkoztak a választópolgárokkal ) Az ország jelenlegi helyzete is ezt igazolja vissza.

Tudod, azt a "magas labdát", amit a Kókáék feladtak az ellenzéknek, nem lecsapni ( a népszavazással ) az már nagyfokú bénaságra vallott volna. Ahogy ezek nekiestek a reformoknak, akkora károkat még egy elefánt sem tudott volna okozni a porcelánboltban. No látod, az "BUNKÓSÁG" volt! A Rákosi óta ennyi kárt politikus nem okozott ennek az országnak, mint a mostani gárda!

Ha ezt akarják folytatni, akkor ne csodálkozzanak azon, ha az szdsz és az mdf sorsára jutnak.

Itt lenne az ideje megtanulni húsz év után, "szolgálni a választókat", az ő érdekeiben dolgozni elsősorban. "jobb későn, mint soha"
Előzmény: Tecs (41354)
Tecs Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41354

"felmérések igazolják, hogy a változásokat ( ami ugye az innováció sajátja ) az érintettek 20%-a fogadja pozitívan."

Én nem keverném bele az innováció fogalmát abba, hogy egy rendszert működőképes állapotba hozzanak.

Az pedig tévedés, hogy az érintetteket mindenképp meg kell  győzni egy változás pozitív voltáról. Minden ésszerűsítő szervezeti és működési változtatásra jellemző, hogy a közvetlenül érintettekre inkább negatív hatású; a pozitív hatás azoknál jelentkezik, akik az előállt eredmény felhasználói, nem pedig a létrehozói.  

Az átalakítás/átszervezés/reform (ahogy tetszik) akkor valósítható meg sikeresen, ha a megvalósítók a folyamatokra érdemben befolyással bíró kulcsembereket tudják megnyerni, illetve közülük a megrögzött ellenzőket semlegesíteni. Ezek a befolyással bírók az érintetteknek csak egy-két százalékát teszik ki. Az átalakítás akkor sikeres, ha a szervezet csúcsvezetői pártolják azt, és segítenek az alsóbb szintű befolyásos kerékkötők meggyőzésében vagy semlegesítésében.

A fenti általános menedzsmenttechnikát egyébként maga a Fidesz alkalmazza a legsikeresebben, amikor éppen kormányon van. Ellenzékban persze annak a híve, hogy a többséget kell meggyőzni, még népszavazást is szervez rá :o)

Előzmény: breien (41352)
szedlacsek2 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41353
Vita a rezidensrendeletről a miniszter és az érintettek között
Ma délelőtt ütközteti álláspontját az új szakorvosképzési rendeletről Székely Tamás egészségügyi miniszter és a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor. A nyilvános vitát a rezidensszövetség kezdeményezte, a "kihívást" a miniszter elfogadta.

Ma, 07:25

A sajtó képviselői és a meghívott rezidensek előtt tartandó vita előzménye, hogy az új rendelet jelen formájában nem elfogadható a rezidensek számára, mert szerintük nem végrehajtható, súlyos orvoshiány alakulhat ki az egészségügyi ellátásban, továbbá 1500 fiatal orvos jövőjét veszélyezteti. A szövetség többször is a jogszabály visszavonását kérte a tárcavezetőtől.

A szakorvosjelöltek legutóbb olyan jognyilatkozatokat írtak alá, amelyben kijelentik, lemondanak a részvételről a hazai szakorvosjelölti képzésben, ha a kormány nem változtatja meg a jogszabályt. A rendelet véleményük szerint a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz "láncolja".

Székely Tamás tárcavezető korábban már kifejtette, a rendeletet nem vonja vissza, azt a fiatal orvosok több ponton félreértelmezik. Mint hangoztatta, a szakorvosjelölteknek nem egyetlen kórházban kellene az előírt időt eltölteniük, hanem magyarországi egészségügyi intézményekben.

MTI
breien Creative Commons License 2010.03.18 0 0 41352
"Oldja meg a kormány a problémát, azért van!"

Kedves Tecs.

"Az EB. idén is közzé tette az innovációs teljesítmények rangsorát, ahol Magyarország a 22. lett, a 2008-as 18 . helyhez képest"

Ehhez a hírhez csak annyit, hogy on is legyek.

- felmérések igazolják, hogy a változásokat ( ami ugye az innováció sajátja ) az érintettek 20%-a fogadja pozitívan. ( a többit, hogy többséget szerezzünk és támogatást , ugye valahogyan meg kellene győzni, hogy az ő érdeküket szolgálja a változtatás ) az elmúlt öt évben ugye nem ez történt a "rendelet alkotók" részéről?

- a "kapcsolati tőke", ami mint mára már tudjuk, a "NOKIA-s dobozokban" testesült meg, valahogyan sem az innovációnak, sem a szükséges reformnak nem felelt meg.

Nos, az utóbbit hogyan kívánod majd megváltoztatni? ( ne gyere nekem most azzal, hogy a NOKIA-t majd felváltják a SAMSUNG dobozok, mert ettől azért valamivel több kell!- ez a megoldás, a "bizalomépítést" sem szolgálja, attól tartok, hogy a 20%-on nem fog változtatni.
Előzmény: Tecs (41351)
Tecs Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41351

"ki kell várni amíg leszabályoz a piac."

Piac? Fuj!

Nem azért gürizünk, hogy a keservesen megkeresett és szolidárisan befizetett járulékunkon karvalytőkések hízzanak.

Oldja meg a kormány a problémát, azért van! Jó rendeleteket kell hozni és azokat szigorúan betartatni! Remélem, hogy a jövő elkezdődésekor nemcsak kormányprogramban, de párthatározatban is rögzítik a tennivalókat, mint pl. emelni kell a gyógyítás színvonalát és a szakdolgozók bérét.

:o)

Előzmény: HAL9000 (41348)
szedlacsek2 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41350
Valahol muszáj elkezdeni....
Előzmény: megélhetési dolgozó (41349)
megélhetési dolgozó Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41349
valahol el kell kezdeni...
Előzmény: Tecs (41347)
HAL9000 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41348
Hiába, vannak olyan szakmák, ahol ki kell várni amíg leszabályoz a piac.
Előzmény: Tecs (41347)
Tecs Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41347

"Szükségesnek tartjuk [...] a szakorvosok, szakorvosjelöltek egzisztenciális helyzetének azonnali javítását, a képzési körülmények felülvizsgálatát.

A szabad munkavállalást korlátozó intézkedések visszavonását követően elengedhetetlen új megoldások kidolgozása és alkalmazása az orvosi és egészségügyi szakdolgozói életpálya
európai uniós színvonalon történő biztosítására."

Annyira egyetértek, hogy népszavazáson is támogatnám!

Akarja-e Ön a szakorvosok, szakorvosjelöltek (továbbá kőfaragók, balett-táncosok, stb.)  egzisztenciális helyzetének azonnali javítását?

IGEN!!!

Akarja-e Ön az orvosi és egészségügyi szakdolgozói (továbbá a kőfaragói, balett-táncosi, stb.) életpálya európai uniós színvonalon történő biztosítását?

IGEN!!!

Előzmény: szedlacsek2 (41346)
szedlacsek2 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41346
A FAKOOSZ Elnökségének állásfoglalása

A FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségét aggodalommal tölti el, hogy napjainkra gyakorlatilag megszűnt Magyarországon az orvos-utánpótlás.

A jelenlegi jogszabályok lehetetlenné teszik ezen probléma megoldását.

Ezért támogatjuk a Rezidensszövetség lépéseit, melyeket az orvos-elvándorlás, a pályaelhagyás megakadályozása, a képzési feltételek javítása érdekében tesz.

Szükségesnek tartjuk az állampolgárok egészségügyi ellátását – különösen a kistelepüléseken és a hátrányos helyzetű térségekben - alapjaiban veszélyeztető helyzet kialakulása megelőzése érdekében a szakorvosok, szakorvosjelöltek egzisztenciális helyzetének azonnali javítását, a képzési körülmények felülvizsgálatát.

A szabad munkavállalást korlátozó intézkedések visszavonását követően elengedhetetlen új megoldások kidolgozása és alkalmazása az orvosi és egészségügyi szakdolgozói életpálya európai uniós színvonalon történő biztosítására.

A FAKOOSZ Elnöksége nevében:
Pálháza-Kőkapu, 2010. március 15.
dr. Selmeczi Kamill
ügyvezető elnök
cc Creative Commons License 2010.03.17 0 0 41345
de nem szakképzésre keresnek embert. és az általános orvosokat nem fizetik meg úgy.
a biológusoknak elég jó elhelyezkedési lehetőségeik vannak szerte a világban. rengeteg nyitott phd hely van, de ezek egyike sem a nagy keresetről szól. a munka meg sajnos nem összehasonlítható a hazai viszonyokkal, de a mennyiséggel sem.
postdocként már családosan is meg lehet élni.

szóval, az érthető, hogy ha egy szakorvos bedobja a törülközőt. nem örömteli, de érthető. rezidensként kicsit eltúlzottnak érzem.
tudomásul kell venni, egy egyetemet végzett orvostanhallgató még nincs kész. másrészről felesleges eltúlozni, az orvosegyetem elvégzése nem annyira heroikus küzdelem, mint ahogy lefestik. ennél brutálisabb szakok is léteznek és van ahová agy is kell.
Előzmény: szedlacsek2 (41319)
kheiron Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41344
Milyen útlevelet? :-)
Előzmény: Törölt nick (41338)
kheiron Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41343
alaptétel, hogy az állam annyiban finanszírozza az eü (és az összes többi) alrendszerét, amennyire telik!

Az egész keretét meghatározza az ország össztermelése, a költségvetésen belüli mozgás viszont politikai kérdés.

Értelemszerűen csak szuboptimális megoldás létezik, hisz nemcsak egészségügyre, hanem oktatásra meg közbiztonságra is simán el lehet költeni a GDP 100 %-át. De a szemmel láthatóan improduktív kiadások (ennek jó példája a 2-3 évente új bútor a közhivatalokba) megnyesése plusz forrást teremt.
Előzmény: Törölt nick (41335)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41342
Akkor gáz van! Ezek télakolnak !!! :-))))))))
Előzmény: Indián (41339)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41341
No így mán egyet beszélünk.
Előzmény: aamen (41340)
aamen Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41340
"nincs az egész GDP annyi, mint amennyit el lehetne költeni hatékonyan az eü rendszerben"

tudjuk hogy nincs az a penz amit nem lehetne ertelmesen elkolteni az egeszsegugyben, persze. kozismert hogy a gdp korlatos, annyi amennyi, ebbol amennyit a kocsegvetes lenyulhat az is korlatos mert nemzetkozi adoverseny van, es a kocsegvetesen belul is verseny van a kulonbozo teruletek kozott. perszepersze.
en csak annyit allitok hogy momentan a helyzet az hogy vagy emeljuk (mas teruletek rovasara) a doki fizeteset vagy a dokik megszoknek mi meg megdoglunk a vakbelbe...
:-(
Előzmény: Törölt nick (41335)
Indián Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41339
Schengen óta nix passport...
Előzmény: Törölt nick (41338)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41338
Az únijó kussolni fog, mert közösségi megoldás nem létezik, mely kiküszöbölné a nemzetállamok gazdasági különbségeit.
Egyébként meg igen ,még pár módon elkúrjuk, próbálunk erőből megoldani olyan dolgokat, amiket nem lehet.
Esetleg eljutunk addig, hogy az orvostan hallgatónak bevonják az útlevelét (mert máshogyan nem fogják tudni betartatni e remek jogszabályt).

:-(
Előzmény: Indián (41337)
Indián Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41337
Mindenesetre úgy fest a dolog, mielőtt normalizálódik a helyzet, a zösszes létező módon el fogjuk kúrni, csak mostmá' juniós szinten is...
Előzmény: szedlacsek2 (41328)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41336
Az enyémre bármelyiket, de a tiedre egyiket sem! :-))))
Érted? Vagyis az egyén és az állam nem azonos motivációval indul a történetben, ami helyes)!
Előzmény: aamen (41332)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41335
Uraim! (kherion, aamen)

Az államnak kell költeni irodabútorra is, meg vakbélre is.
Pontosan annyira fontos az állam szemszögéből az irodabútor, mint a vakbélműtét.
Tudniillik az államnak nem olyan típusú fogyasztási döntései vannak, mint Mari néninek! Míg Mari néni esetében megjelenik a plazma TV- vs krumpli, mint fogyasztói döntés, addig az állam esetében ez nem merülhet fel!!!
Tudniillik amennyiben az egyén döntéseit vetítjük ki az államra, úgy ebben az országban nem lehetne sem rendőrséget, sem oktatást, sem semmit fenntartani. Ti tudjátok a legjobban, hogy nincs az egész GDP annyi, mint amennyit el lehetne költeni hatékonyan az eü rendszerben! Ebben az esetben Kherion példájánál maradva szemét gyilkos az az állam, amely 1 méter autópályát épít, amikor meghal egy olyan ember, akinek a diagnosztizálásánál, terápiájánál létezik a világon megvásárolható technológia, személyzet, mely megmenthette volna! Így rendőrség, oktatás sem lehetne!
Tessék végig gondolni.
alaptétel, hogy az állam annyiban finanszírozza az eü (és az összes többi) alrendszerét, amennyire telik!
Erre írtam, hogy a GDP arányos jövedelem (és a vakbél is) annyira lesz finanszírozva, amennyire a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi (mert amennyiben nem tartom be az arányokat, abból társadalmi katasztrófa lesz (közbiztonság oktatás, stb elkezd nem működni, rémlik?), de a vakbél "csak" az egyén tragédiája nem a társadalomé.
kheiron Creative Commons License 2010.03.16 0 0 41334
:-)))))
Előzmény: aamen (41332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!