Rajnaik vakon
Szentesi Bátyus 2008
Illatában ananász, trópusi gyümölcsök. Telt, vastag korty, amelynek első felére kissé rátelepszik a maradékcukor, aromáiban az érett gyümölcsök mellett felfedezhető egy kis krémes hordófűszeresség, a korty második felét nagyon szép, érett, kerek de íves savak emelik magasra, és teszik hosszúvá a lecsengést. Bár a múltkori eufórikus élményt most nem nyújtotta, egy általam továbbra is nagyon szeretett tétel, gyönyörű savvilággal, viszont hiányoltam a B cuvéeben és vörösdinkában megismert kifejezettebben érvényesülő köves minerális karaktert. Egészen más stílus , mint a német/osztrák fajtatársak. 7p alsó szegmens
F.X Pichler Risling smaragd Hollerin 2007
Exotikus gyümölcsökkel, citrusokkal telt előzőnél élénkebb illat. A korty közepesen telt, aromagazdag, kellemes, de rieslinghez képest talán szokatlan ízekkel, fűszeres, nem harsogó, inkább túlérett gyümölcsök, a régióból eddig megismert borok köves-ásványossága is meglehetősen háttérbe szorult. A co2 kellemes frissességet ad a kortynak, szükség is van erre, mert savvilága nem igazán mondhatni gerincesnek, a korty viszonylag hamar véget ér. Ősszességében a negatívnak tűnő leírás ellenére nekem nagyon finom volt, talán ez is fogyott el a leghamarabb, de sokkal több komplexitást, és nagyságot reméltem ettől a tételtől. 6p
Laposa rizling-2 2007
Félig (vagy tán még nagyobb százalékban) kakukktojás, tavaly nagyon tetszett, és úgy éreztem kellően erős rajnai karakterrel bír ahhoz, hogy bekerüljön egy ilyen sorba.
Most nehezen volt értelmezhető, illatában itt is trópusi gyümölcsösség, banán, és egy kis zavaró szúrósság, a korty vastag, édességdomináns, alkoholos, alapvetően erőtlennek és komótosnak hat. A savak sokkal inkább szétterülnek, mint gerincet alkotnának. Másnap visszakóstolva teljesen fáradt és értékelhetetlen. Ez bor tavlay egészen más arcát mutatta, vagy nagyon nem tett jót neki az 1 év, vagy ez egy hibás palack lehetett.(utóbbira tippelek)
Rainer Wess Riesling Pfaffenberg 2004
Élénk citrusos- petrolos illat. Itt éreztem először, hogy „igazi” riesling-stílusú borhoz van szerencsénk. A korty közepesen telt, minerális, aromagazdag, de karakterét nagy százalékban már tercier aromák alakítják, szóval érezhetően nem fiatal, de életteli és a kor ellenére mégis vonzó, a savak rajnaisan gerincesek Szép bor, most élvezhető, de már nem érdemes szerintem tovább érlelni. 7p alsó szegmens.
Bock Rajnai 2008
Ezt nem én hoztam, és a végső leleplezésig nem is árulta el gazdája mivel készült mára.
Nagyon vastag, telt korty, ezeddig a legkoncentráltabb érzetű bor, rengeteg aszalt ananász, kandírozott gyümölcs, plussz pörkölt aromák. Savak bár jelen vannak, de túlságosan kerekek, nyugodtak és laposak a fajtához. Ez áll a legmesszebb az elfogadott rajnais fajtajelleghez, de egy érdekes bor. 5p
Robert Weil Risling Spatlese trocken 2004
Már többedjére kóstolom, és mindig tetszett, a tavalyi riesling-köreim legjobbja és most is állva hagyta a mezőnyt. Intenzív szőlőaromák, citrusok, co2, elmaradhatatlan köves ásványosság, primernek ható gyümölcsösség, tercier aromák egyáltalán nem érezhetőek, vagy legalábbis egyáltalán nem meghatározóak. A korty karcsúnak hat , de izmos, mintaszerűen rieslinges szárnyaló , vibráló savak, sziklaszilárd gerincet képeznek. Elegancia, erő, tisztaság, és megkérdőjelezhetetlen potenciál. 8p.(úgy éreztem, ha ez 6 évesen és valószínűleg évekig nem megfelelően tárolva ilyen friss, akkor ez a bor bármeddig eltartható)
Homonna Határi 2007
Koncentrált, nagyon tömör szerkezetű bor, csiszoltsága gömbfelszínt képez, de nem a Királyudvar 07-es sec/demisec-hez hasonló bájos üveggömbre gondoljunk, inkább határozott, sziklaszilárd acélgömbre. Ezt a tömör gömböt zseniálisan burkolják be savai, ott, ahol sok nagy bor esetén a mélység után jönnek a lüktető savak,(amit egyébként nem bánok) itt az utolsó pillanatban nem teljesedik ki áradásuk, hanem mindig idomulnak a gömbhöz., legmagasabb szintű egyensúlyt megvalósítva, konzisztenciájuk pedig a lehető legmesteribb. Igazi szerkezeti harmónia. Érdekes, hogy díszítőízei nem mondhatnók kedvesnek, a bor egészét visszafogott gyümölcsösség és nagyon határozott ásványosság hatja át, de nem uralja a bort, nincs olyan érzetünk, mintha kő, vagy ásványextraktum lenne, beleolvad a szerkezetbe. A kedvesség hiánya ugyanakkor nem ad savhangsúlyt, vagy szikárságot a szerkezet hihetetlen gömbölyűsége miatt(és itt most nem maradékcukor segít a savak kerekítésében!). Érdekes, nem könnyen érthető(laikus társaság egyszerű vállvonogatással nyugtázta), nem a leginkább fogyasztásra ösztönző tétel, de hihetetlen izgalmas és briliáns bor. 8p
@bor-kedvelő/Csite - megvilágosodás élmény volt:) , emlékeim szerint tavaly ilyenkor a 06-os testvérének köze nem volt ehhez
Ezek után én csak annyit jegyzek meg, hogy szerintem is a 08-as HUET borok világklasszis tételek, gyakorlatilag nem hiszem, hogy lehetne ezeket űberelni. Főleg ilyen árban. Továbbá a Demeter Lapis nekem is nagyon tetszett, 1 árnyalattal jobban, mint a Szerelmi. Örülök, hogy ez a kóstoló mellett döntöttem. Ja és az AFTER sem volt gyenge :)
Demeter Kakas 2008
Koncentrált, izmos bor, erőteljes ásványos karakter, szikár. Részletgazdag, elgondolkodtató tétel, nem könnyen itatja magát, élveztéhez feszültebb figyelem szükségeltetik 6-7p
Demeter Lapis 2008
Illatában is sokkal barátságasabb, sok trópusi gyümölccsel, telt, tömör szerkezetű, gömbölyű, de dinamikus. Részletgazdag, nagy bor, amit nagyon jó fogyasztani, gyakorlatilag nem lehet fogást találni rajta. Erős 8p
Demeter Szerelmi 2008
Hasonlóan barátságos bor, komplex virágos-ásványos illat, hárslevelűhöz képest szokatlanul tömör szerkezetű, sima felszínű, nagyon arányos, elegáns és harmonikus bor, szintén nagyon fogyasztásra ösztőkélő.8p
Királyudvar Pezsgő Henye 2007
Huet Pétillant 2005
Hasonló világú tételek, sajnos túl kevés pezsgőt fogyasztottam eddig, hogy érdemben tudjak róluk írni. Tetszik kifinomult, komplex aromaviláguk a könnyed légies környezetben, számomra a relatíve alacsonyabb nyomású CO2 is jelentősen fokozza a fogyasztahtóságot.
Az Huet jobban tetszett, komplexebbnek, gördülékenyebbnek éreztem.
Királyudvar sec 2008
Koncentrált, lehengerlő stílusú bor, feszes, tömör szerkezet, izmos test, sok gyümölcsösséggel és ásványossággal, savai magasak, dinamikusak. Nagyon tartalmas bor, de még túl fiatal érzetű, harmóniáról még nem beszélhetünk. 6.5p
Királyudvar sec 2007
Érettebb, komplexebb illat, a bor koncentrált, nagyon csiszolt felszinű, igazi „üveggömb stílusú” tétel, gördülékeny , elegáns korty, dinamikája ügyesen egyensúlyoz az ideális és az ideálisnál egy fokkal laposabb határvonalán, ugyan zseniális módon nem billen át az utóbbi oldalra, de el tudok képzelni magasabb ívű gömbfelszínt is. Mindenesetre nagyon szép ,nagyon szerethető bor, profi munka. 7.5p
Huet Haut Lieu sec 2008
Huet Clos du Bourg sec 2008
Huet Le Mont demi sec 2008
Aszalt trópusi gyümölcsök, füge, édeskés fűszeresség, meszes ásványosság nagyon élénk kombinációja. Áradó, lehengerlő nagyon magas szerkezet, aromagazdag szédítő mélységek, savai sokan vannak, de kifogástalanul érettek, soha nem élesek, igazi dinamikus harmóniában tartják a kortyot. A Clos du Bourg szerkezete a legtömörebb, savai a legnagyobb rezgésszámon vibrálnak. A le Mont áttetszőbb, talán a legkultúráltabb tapintatú savakkal.
Ezek a különbségek nagyon nehezen és csak együtt kóstolva fedezhetőek fel, de nagyon hasonló stílusú, egytől egyig hatalmas borok.
Haut Lieu 8.5p, másik kettő 9p
Huet Haut Lieu sec 2007
Huet Clos de Bourg sec 2007
Most sokkal gyengébbnek éreztem őket a 08-asoknál, mindenképp hasonló jegyekkel bíró, de jóval kevésbé áradó és megkapó borok, szikárabb, erőteljesebb kövességgel, a clos du bourg kicsit talán zárkózottabban indult, később visszakóstolva nem igazán tudtam jelentős eltéréseket észrevenni. Szépek, de nem érdemes együtt fogyasztani a 08-asokkal. 6p
Királyudvar demi sec 2007
Az évjáratmegfelelő sec-hez hasonló világú tétel. Kerek , kedves símára polírozott felszínű bor, nagyon élvezetes fogyasztani, de a korábban említett kényes határvonalat átlépi, és kicsit laposabb és rövidebb a korty, bár lehet csak az Huet-ek után. 6p
Királyudvar Lapis furmint 2008
Hihetetlen jó arányokkal rendelkező bor, koncentrált, de nem akar igazán lehengerelni, van benne egy kis könnyed légiesség is, csiszolt, kerek, de magassága, hosszúsága egy pillanatra nem kérdőjelezhető meg, ugyanakkor kiálló éles részletektől is egyértelműen mentes. Tiszta aromák, meleg, trópusi gyümölcsösséggel, finom ásványossággal. Mesteri harmónia, és nagyon jól fogyasztható. Ennél a bornál éreztem a Királyudvar részéről, hogy szintben a 08-as Huet borok és DZ Lapis mellé állítható 8p
Huet Clos du Bourg 1ere trie 2006
Sokat vártam ettől a bortól, novemberi TC eseményen engem teljesen levett a lábamról. Most kevésbé: koncentrált, lehengerlő stílus, de mégse akkora erő, mint amire emlékeztem, a vége mintha nem annyira bírná szuflával. Aszalt fügés, mazsolás aromái most nem okoztak felejthetetlen izgalmakat, vagy legalábbis az előző bor eleganciája, kifinomultsága után, most ez „közhelyesebbnek” tűnt. Gazdag és értékes bor, de most ebben a mezőnyben nem tudtam kiemelni olyan tulajdonságot benne, amiben igazán kiemelkedne. 6p
Királyudvar Családi birtok szelekció 2006
Ez most több rafinériával szolgál, mint az előző bor(pedig novemberben kevésbé fogott meg), aromavilága helyett inkább szerkezete megfogóbb, érettebb borokra jellemző porhanyósabb konzisztencia, megállapodottabb komplexitás, az ideálisnál kicsit alacsonyabb ívű dinamika, de nagyom finom textúrájú savak. 7p
Királyudvar Ilona 2003
Ez teljesen egy aszús világú bor. Erőteljes botritiszes, aszalt gyümölcsös karakter, kiváló struktúra, olajosan hömpölygő korty, mégse nehézkes, kiváló konzisztenciájú és ívű savai mellett. Igazán nagy bor, de aromavilága nekem most nem eléggé rafinált és kifinomult az igazán magas pontszám eléréséhez. 7.5p
Az viszont valóban semmiféleképpen ne sikkadjon el, hogy a furmintjai és főbora mellett a kevésbé köztudatban forgó hárslevelűje is etalon. Nagy kedvencem.
Pont azért mondtam, hogy lilák, mert nem tudom konkrétan megfogalmazni, Zoltán némely 10 perces eszmefuttatása _nekem_ megfoghatatan volt, kerestem, hogy miről is akar szólni, pl. amikor újra és újra arra tért vissza, hogy kérdéseket tesz fel, miközben a válasz maga is kérdés, stb., szeretek én is filozofálgatni egy pohár bor mellett, de ez kicsit sok volt. Nem mondom, hogy ledobtam a láncot, csak egy idő után nem tudtam figyelni. Ilyen még nem történt velem. Persze simán lehet, hogy rossz napom volt, és bennem a hiba. Hagyjuk.
Shiraznak nagyon kösz a tegnapi eseményt, Demeter Zoltán 2008-as borai valóban szépek. A száraz furmintok tetszettek, de nekem különösen izgalmas a száraz sárgamuskotály volt, meg a szintén tisztán sárgamuskotályból készült Anett főbor. A kedvencem a Szerelmi hárs, az nagyon ütött, az egyik legszebb hazai hárs, nekem tegnap 9 pont volt. Az aszú hordómintát sajnos illatban leuralta egy furcsa technokolos jelleg, emiatt nehezebb volt értékelni, de nagyon masszív, Szepsy-aszúkat megközelítő anyag. (A Veresből sajnos nem jutott, mert két palack is dugós volt. Emiatt is egyre inkább üveggel illetve műanyaggal zárja a tételeit Zoltán. Majd a jegyzeteimből még közlök részleteket, ha van érdeklődés.)
Viszont ha szabad, tennék egy kritikus megjegyzést is. Én általában nagyon bírom, ha a minőség mellett elkötelezett kézműves borász őszintén beszámol a termőterülettel, annak elemeivel fennálló bensőséges kapcsolatáról, szeretem hallgatni az ilyen eszmefuttatásokat, hitelesebb tőle az este. Tegnap este azonban ez még kicsit nekem is sok volt, illetve elég lila dolgok hangzottak el. Értem, hogy a legnagyobb feladatnak szőlőfajta és a dűlő ideális párosítását, valamint a gyümölcs tökéletes érettségi időpontjának meghatározását tartja Zoltán, de ez valahogy túl hosszan és túlontúl misztifikálva (egynes leszek: egy idő után unalmasan) volt előadva. Tényleg nem bántani akarok senkit, csak gondoltam leírom.
Ezek alapvetően nem bonyolult borok, meg én sem vagyok hiperérzékeny borlabor, szóval ne várj tőlem szóvirágokat: kerek, harmonikus, abszolút gyümölcshangsúlyos tételek, a Merlot még talán testesnek is mondanám, és nem lóg ki sem fa, sem alkohol. Mivel te kérdezed, azt is hozzáteszem: nincs nyoma az ízképben sem zöld, sem nem zöld paprikásságnak :-).
Nem tudom, ki kóstolta már, de ár/érték arányban nagyon tarolnak nálam a Szeleshát eddig megismert tételei (K2-es kékfrankos és a Merlot), 1600, illetve 2000 huf környékéről, abszolút besztbáj 6-7 pont körüli borok.
a 9eseket nem kóstoltam, illetve egymás mellett még sosem néztem őket ilyen részletesen...
Juditék borait nagyon szeretem, a 2005-2007 évjárat borait többször is kóstoltam, nagy élmények voltak, évről évre nagyobbak! :-) a 08-asokat csak tavaly szeptemberben, a tokajiősz után, nagyon kimerülten....
a 06os aszú szerintem is parádés! :-)
régen voltam náluk, de nagyon rendben mennek a dolgok szerintem!