Homonna Határi 2007
Koncentrált, nagyon tömör szerkezetű bor, csiszoltsága gömbfelszínt képez, de nem a Királyudvar 07-es sec/demisec-hez hasonló bájos üveggömbre gondoljunk, inkább határozott, sziklaszilárd acélgömbre. Ezt a tömör gömböt zseniálisan burkolják be savai, ott, ahol sok nagy bor esetén a mélység után jönnek a lüktető savak,(amit egyébként nem bánok) itt az utolsó pillanatban nem teljesedik ki áradásuk, hanem mindig idomulnak a gömbhöz., legmagasabb szintű egyensúlyt megvalósítva, konzisztenciájuk pedig a lehető legmesteribb. Igazi szerkezeti harmónia. Érdekes, hogy díszítőízei nem mondhatnók kedvesnek, a bor egészét visszafogott gyümölcsösség és nagyon határozott ásványosság hatja át, de nem uralja a bort, nincs olyan érzetünk, mintha kő, vagy ásványextraktum lenne, beleolvad a szerkezetbe. A kedvesség hiánya ugyanakkor nem ad savhangsúlyt, vagy szikárságot a szerkezet hihetetlen gömbölyűsége miatt(és itt most nem maradékcukor segít a savak kerekítésében!). Érdekes, nem könnyen érthető(laikus társaság egyszerű vállvonogatással nyugtázta), nem a leginkább fogyasztásra ösztönző tétel, de hihetetlen izgalmas és briliáns bor. 8p
@bor-kedvelő/Csite - megvilágosodás élmény volt:) , emlékeim szerint tavaly ilyenkor a 06-os testvérének köze nem volt ehhez
Ezek után én csak annyit jegyzek meg, hogy szerintem is a 08-as HUET borok világklasszis tételek, gyakorlatilag nem hiszem, hogy lehetne ezeket űberelni. Főleg ilyen árban. Továbbá a Demeter Lapis nekem is nagyon tetszett, 1 árnyalattal jobban, mint a Szerelmi. Örülök, hogy ez a kóstoló mellett döntöttem. Ja és az AFTER sem volt gyenge :)
Demeter Kakas 2008
Koncentrált, izmos bor, erőteljes ásványos karakter, szikár. Részletgazdag, elgondolkodtató tétel, nem könnyen itatja magát, élveztéhez feszültebb figyelem szükségeltetik 6-7p
Demeter Lapis 2008
Illatában is sokkal barátságasabb, sok trópusi gyümölccsel, telt, tömör szerkezetű, gömbölyű, de dinamikus. Részletgazdag, nagy bor, amit nagyon jó fogyasztani, gyakorlatilag nem lehet fogást találni rajta. Erős 8p
Demeter Szerelmi 2008
Hasonlóan barátságos bor, komplex virágos-ásványos illat, hárslevelűhöz képest szokatlanul tömör szerkezetű, sima felszínű, nagyon arányos, elegáns és harmonikus bor, szintén nagyon fogyasztásra ösztőkélő.8p
Királyudvar Pezsgő Henye 2007
Huet Pétillant 2005
Hasonló világú tételek, sajnos túl kevés pezsgőt fogyasztottam eddig, hogy érdemben tudjak róluk írni. Tetszik kifinomult, komplex aromaviláguk a könnyed légies környezetben, számomra a relatíve alacsonyabb nyomású CO2 is jelentősen fokozza a fogyasztahtóságot.
Az Huet jobban tetszett, komplexebbnek, gördülékenyebbnek éreztem.
Királyudvar sec 2008
Koncentrált, lehengerlő stílusú bor, feszes, tömör szerkezet, izmos test, sok gyümölcsösséggel és ásványossággal, savai magasak, dinamikusak. Nagyon tartalmas bor, de még túl fiatal érzetű, harmóniáról még nem beszélhetünk. 6.5p
Királyudvar sec 2007
Érettebb, komplexebb illat, a bor koncentrált, nagyon csiszolt felszinű, igazi „üveggömb stílusú” tétel, gördülékeny , elegáns korty, dinamikája ügyesen egyensúlyoz az ideális és az ideálisnál egy fokkal laposabb határvonalán, ugyan zseniális módon nem billen át az utóbbi oldalra, de el tudok képzelni magasabb ívű gömbfelszínt is. Mindenesetre nagyon szép ,nagyon szerethető bor, profi munka. 7.5p
Huet Haut Lieu sec 2008
Huet Clos du Bourg sec 2008
Huet Le Mont demi sec 2008
Aszalt trópusi gyümölcsök, füge, édeskés fűszeresség, meszes ásványosság nagyon élénk kombinációja. Áradó, lehengerlő nagyon magas szerkezet, aromagazdag szédítő mélységek, savai sokan vannak, de kifogástalanul érettek, soha nem élesek, igazi dinamikus harmóniában tartják a kortyot. A Clos du Bourg szerkezete a legtömörebb, savai a legnagyobb rezgésszámon vibrálnak. A le Mont áttetszőbb, talán a legkultúráltabb tapintatú savakkal.
Ezek a különbségek nagyon nehezen és csak együtt kóstolva fedezhetőek fel, de nagyon hasonló stílusú, egytől egyig hatalmas borok.
Haut Lieu 8.5p, másik kettő 9p
Huet Haut Lieu sec 2007
Huet Clos de Bourg sec 2007
Most sokkal gyengébbnek éreztem őket a 08-asoknál, mindenképp hasonló jegyekkel bíró, de jóval kevésbé áradó és megkapó borok, szikárabb, erőteljesebb kövességgel, a clos du bourg kicsit talán zárkózottabban indult, később visszakóstolva nem igazán tudtam jelentős eltéréseket észrevenni. Szépek, de nem érdemes együtt fogyasztani a 08-asokkal. 6p
Királyudvar demi sec 2007
Az évjáratmegfelelő sec-hez hasonló világú tétel. Kerek , kedves símára polírozott felszínű bor, nagyon élvezetes fogyasztani, de a korábban említett kényes határvonalat átlépi, és kicsit laposabb és rövidebb a korty, bár lehet csak az Huet-ek után. 6p
Királyudvar Lapis furmint 2008
Hihetetlen jó arányokkal rendelkező bor, koncentrált, de nem akar igazán lehengerelni, van benne egy kis könnyed légiesség is, csiszolt, kerek, de magassága, hosszúsága egy pillanatra nem kérdőjelezhető meg, ugyanakkor kiálló éles részletektől is egyértelműen mentes. Tiszta aromák, meleg, trópusi gyümölcsösséggel, finom ásványossággal. Mesteri harmónia, és nagyon jól fogyasztható. Ennél a bornál éreztem a Királyudvar részéről, hogy szintben a 08-as Huet borok és DZ Lapis mellé állítható 8p
Huet Clos du Bourg 1ere trie 2006
Sokat vártam ettől a bortól, novemberi TC eseményen engem teljesen levett a lábamról. Most kevésbé: koncentrált, lehengerlő stílus, de mégse akkora erő, mint amire emlékeztem, a vége mintha nem annyira bírná szuflával. Aszalt fügés, mazsolás aromái most nem okoztak felejthetetlen izgalmakat, vagy legalábbis az előző bor eleganciája, kifinomultsága után, most ez „közhelyesebbnek” tűnt. Gazdag és értékes bor, de most ebben a mezőnyben nem tudtam kiemelni olyan tulajdonságot benne, amiben igazán kiemelkedne. 6p
Királyudvar Családi birtok szelekció 2006
Ez most több rafinériával szolgál, mint az előző bor(pedig novemberben kevésbé fogott meg), aromavilága helyett inkább szerkezete megfogóbb, érettebb borokra jellemző porhanyósabb konzisztencia, megállapodottabb komplexitás, az ideálisnál kicsit alacsonyabb ívű dinamika, de nagyom finom textúrájú savak. 7p
Királyudvar Ilona 2003
Ez teljesen egy aszús világú bor. Erőteljes botritiszes, aszalt gyümölcsös karakter, kiváló struktúra, olajosan hömpölygő korty, mégse nehézkes, kiváló konzisztenciájú és ívű savai mellett. Igazán nagy bor, de aromavilága nekem most nem eléggé rafinált és kifinomult az igazán magas pontszám eléréséhez. 7.5p
Az viszont valóban semmiféleképpen ne sikkadjon el, hogy a furmintjai és főbora mellett a kevésbé köztudatban forgó hárslevelűje is etalon. Nagy kedvencem.
Pont azért mondtam, hogy lilák, mert nem tudom konkrétan megfogalmazni, Zoltán némely 10 perces eszmefuttatása _nekem_ megfoghatatan volt, kerestem, hogy miről is akar szólni, pl. amikor újra és újra arra tért vissza, hogy kérdéseket tesz fel, miközben a válasz maga is kérdés, stb., szeretek én is filozofálgatni egy pohár bor mellett, de ez kicsit sok volt. Nem mondom, hogy ledobtam a láncot, csak egy idő után nem tudtam figyelni. Ilyen még nem történt velem. Persze simán lehet, hogy rossz napom volt, és bennem a hiba. Hagyjuk.
Shiraznak nagyon kösz a tegnapi eseményt, Demeter Zoltán 2008-as borai valóban szépek. A száraz furmintok tetszettek, de nekem különösen izgalmas a száraz sárgamuskotály volt, meg a szintén tisztán sárgamuskotályból készült Anett főbor. A kedvencem a Szerelmi hárs, az nagyon ütött, az egyik legszebb hazai hárs, nekem tegnap 9 pont volt. Az aszú hordómintát sajnos illatban leuralta egy furcsa technokolos jelleg, emiatt nehezebb volt értékelni, de nagyon masszív, Szepsy-aszúkat megközelítő anyag. (A Veresből sajnos nem jutott, mert két palack is dugós volt. Emiatt is egyre inkább üveggel illetve műanyaggal zárja a tételeit Zoltán. Majd a jegyzeteimből még közlök részleteket, ha van érdeklődés.)
Viszont ha szabad, tennék egy kritikus megjegyzést is. Én általában nagyon bírom, ha a minőség mellett elkötelezett kézműves borász őszintén beszámol a termőterülettel, annak elemeivel fennálló bensőséges kapcsolatáról, szeretem hallgatni az ilyen eszmefuttatásokat, hitelesebb tőle az este. Tegnap este azonban ez még kicsit nekem is sok volt, illetve elég lila dolgok hangzottak el. Értem, hogy a legnagyobb feladatnak szőlőfajta és a dűlő ideális párosítását, valamint a gyümölcs tökéletes érettségi időpontjának meghatározását tartja Zoltán, de ez valahogy túl hosszan és túlontúl misztifikálva (egynes leszek: egy idő után unalmasan) volt előadva. Tényleg nem bántani akarok senkit, csak gondoltam leírom.
Ezek alapvetően nem bonyolult borok, meg én sem vagyok hiperérzékeny borlabor, szóval ne várj tőlem szóvirágokat: kerek, harmonikus, abszolút gyümölcshangsúlyos tételek, a Merlot még talán testesnek is mondanám, és nem lóg ki sem fa, sem alkohol. Mivel te kérdezed, azt is hozzáteszem: nincs nyoma az ízképben sem zöld, sem nem zöld paprikásságnak :-).
Nem tudom, ki kóstolta már, de ár/érték arányban nagyon tarolnak nálam a Szeleshát eddig megismert tételei (K2-es kékfrankos és a Merlot), 1600, illetve 2000 huf környékéről, abszolút besztbáj 6-7 pont körüli borok.
a 9eseket nem kóstoltam, illetve egymás mellett még sosem néztem őket ilyen részletesen...
Juditék borait nagyon szeretem, a 2005-2007 évjárat borait többször is kóstoltam, nagy élmények voltak, évről évre nagyobbak! :-) a 08-asokat csak tavaly szeptemberben, a tokajiősz után, nagyon kimerülten....
a 06os aszú szerintem is parádés! :-)
régen voltam náluk, de nagyon rendben mennek a dolgok szerintem!
Szerintem nagyon erős sor volt, köszönöm, hogy jelen lehettem. Nekem bebizonyították, hogy miért tartom boraikat számon személyes kedvenceimként.
Csontos 2005
Illata intenzív, sok mézzel, aszalt gyümölccsel, egyedi ásványosággal. A korty vastag, tömör, a maradékcukor érezhető, de nem dominál, életteli, érett és kerek savai kitöltik a testet. Szépen érő bor, minden bizonnyal további érési képességgel. 7p környéke
Csontos 2006
Visszafogottabb, de talán összetettebb illat, finom gombássággal, kevesebb gyümölccsel, talán komplexebb ásványos/tercier karakterrel. A korty hasonlóan telt és vastag, finoman szétterül, savai lágyabbak, laposabbak, nem töltik meg élettel a szerkezet minden szegletét, a maradékcukor jobban érezhető. Valószínűleg kevesebb ideje van hátra, mint az elöző tételnek, de most nagyon jól fogyasztható, komplex és élvezetes, megmutatja a termőhely érettebb, megállapodotabb képét. 6p környéke
Csontos 2007
Az eddig megszokott édesen fűszeres-ásványos illatból frissebb gyümölcsösség is sejlik, a korty tömör, az eddigiektől lényegesen filigránabbnak, izmosabbnak tűnik teste, savai kellő játékossággal és dinamikával dolgoznak , egyensúlya magasabb ívek mentén valósul meg. A maradékcukor tényleg csak kerekítő tényező. Sajátos, többszinten megvalósuló harmoniát mutat(számomra) sav-alkohol-extrakt között, gyümölcsös és ásványos karakterek között valamint erő és érett komplexitás között. 8p környéke
Csontos 2007-Öreg tőkék
Nagyon intenzív köves illat. Az eddigiektől egy nagyságrenddel koncentráltabb, (pedig a többi is meglehetősen telt bor). Rendkívül gazdagon ásványos mélységeket magas és széles savak követnek, igazi nagybor, bár felszíne cseresebb és érdesebb, mint a többi boré, minden bizonnyal a legintenzívebb képet adja, hogy mit jelent a Csontos-dűlő. Ez volt a szárazak közül a legtartalmasabb, de nem a leginkább fogyasztásra ösztökélő. 8p környéke
Csontos 2008
Intenzív gyümölcsös illat, agyagosabb-meszesebbnek ható ásványosság, a korty tömör szerkezetű, vastag, összetett gyümölcsös-ásványos aromákkal. Szikárabb, kevésbé kedves, mint a korábbi évjáratok, savai határozott, erős gerincet képeznek. Jó arányokkal rendelkezik, de összetevői nem annyira illesztésmentesen illeszkednek még (vagy csak hiányzik a kerekítő maradékcukor). Gazdagsága, potenciálja szerintem megkérdőjelezhetetlen, de pályája kezdetén tart, lassabban érő bornak ígérkezik . 7p alsó szegmens környéke
Csontos 2009
Nagyon játékos, nagyon gyümölcsös, egyedi ásványosság felismerhető, de még háttérben. A korty könnyed, a pezsgés fokozza ezt a légies érzést. A korty csikó kora ellenére sajátos harmóniát mutat és nagyon élvezetes fogyasztani.
Csontos 2006 Rudi Néni
A 06-os Csontosnál megismert komplex-gombás-ásványos-édesen fűszeres-gyümölcsös illatvilág intenzívebb kiadásához lehet szerencsénk. Szájban a maradékcukor határozottan érezhető, de mégsem tűnik igazán „desszertbornak”, inkább teltebbé és vastagabbá teszi a kortyot. A bor az illatnak megfelelően aromagazdag, savai dinamikusak, szép és magas ívet adnak a szerkezetnek. Nagyon jó fogyasztani, még fiatal hatású bor. 8p környéke
Bott-Rytis 2007
Intenzív és nagyon kedves illat sok aszalt gyümölccsel , kifinomult botritisszel, telt és selymes, cserességtől mentes felszínű korty, kiváló konzisztenciájú, a nyelven pici bizsergéseket okozó savak szép egyensúlyban tartják a bort, de belépőjük nem túl magas ívű, nem elég áradó ahhoz, hogy magasabb szintű harmoniát érezhessünk. Nagyon jó fogyasztani, az előbb említett „hiányosság” választja el pl. a Szepsy Szamorodni szintjétől. 7p
Aszú 2006
Hasonló világú, de lehengerlőbb, aszalt gyümölcsös, erőteljesebb, de szintén nagyon finom botritiszes karakterrel rendelkező illat, Sűrű, olajos test, illat alapján várható rendkívüli zamatosság, selymes, símogató felszín, hibátlan konzisztencijú, soha nem éles, bizsergető savak, gyönyörű ívvel és lüktetéssel, hihetetelen élet és dinamika, mégis illesztésmentesen, gömbölyűen illeszkedő részletek. Ritkán tapasztalható elegancia ekkora méretekkel rendelkező bornál, fiatalsága ellenére nagyon harmonikus. Nem igazán tudom elképzelni hogyan lehetne feljebb. Vastag 9p környéke