Keresés

Részletes keresés

spucc Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9544

Volt olyan is..
Előzmény: janijani (9543)
janijani Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9543

Tényleg jól mutat.

Favágás közben ott szoktál megpihenni a karosszékben?

Előzmény: spucc (9541)
janijani Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9542
Így igaz, én is vettem tavaly januárban 2000 Ft/mázsa áron fát és ugyanott májusban 1750 Ft/mázsa áron. A nyáron kiszáradt és most sokkal jobban ég mint tavaly a frissen vásárolt fa.
Előzmény: MadDekken (9537)
spucc Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9541
Jól mutat..farakás
Előzmény: janijani (9526)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9540

Ezért írtam, már nem egyszer, hogy maxon (üzemin) kell járatni a kazánokat, a felesleget meg pufferben felfogni.

Egyébként hetenete le lehet írni, másnap megint lehet kezdeni előről. :-)

Előzmény: pocmokpapa (9536)
pocmokpapa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9539

"akkor a névleges teljesítményének jó ha a felét tudjuk produkálni"

névleges hatásfokának

Előzmény: pocmokpapa (9536)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9538

Most már végképp nem értem a dolgokat.

Itt azt írod, hogy 60 fokos víztől meleg van. Az első hozzászólásodban azt, hogy megfagytok.

A lényeg egy része itt van.
Előzmény: zurmos (9521)
MadDekken Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9537
Házaló árusoktól soha semmilyen körülmények között!

Szomszédom akart így venni fát, leraktak neki egy kupacot ami szerintem még 20 mázsa sem volt, és azt mondták neki, hogy az 150 mázsa.....

Vettem már mázsára fát, de tüzépről, ott kisebb az átverési lehetőség (kérdés mennyit csal a mérleg..)

Szerintem mázsára március-áprilisban lehet érdemes venni, mert akkor le szokták valamennyire akciózni a tüzépek a fát.

Idén köbméterre vettem tölgyet, ezt sem bántam meg. Vegyes volt kisebb és nagyobb átmérőjű rönkökkel. Nagy előnye a dolognak, hogy ott helyben le lehet mérni.
pocmokpapa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9536

Szerintem mindent arra kellene használni, amire gyártják.

Öntötvas kazánban: feketeszén, kox

sima lemezkazán: fa, barnaszén

nagy tűzterű kazán: térfogatához képest rossz fűtőértékű cucc bála, rönkfa stb.

Minden fűtőanyagnak más a levegő igénye, a feketeszén meg a kox nem igényel annyi szekunder levegőt, az öv kazánokon többnyire nincs is rendes beömlő nyílás (az egyik multiba megnéztem egy ilyen kazit, és 2 cm átmérőjü luk volt rajta, ráadásul az összes méretű kazánukon ugyanolyan a luk)

Ha csak beffönet a füst rárakáskor, az azért van, mert lefolytják a kazánt, a fa vacakul ég, sok jó fűstgáz felhevülve kitölti a kazán belsejét, ajtónyitáskor meg megkapja a robbanáshoz szükséges oxigént.

Ha már valaki annyira ragaszkodik a kazánt és kéményt  rohasztó kátrányos  tüzelési módhoz. Az mielőtt kinyitja a töltőajtót, alőtte adjon neki több primer levegőt, és egy picit résnyire nyissa meg a töltőajtót, hogy az elpocsékolt füstgáz ki tudjon égni a kazán tűzteréből.

Könnyen okoskodom, mert én egy nagy tűzterű kazánban hasított fával fűtök, amihez elég sok "sufnitunig" kellett (szekunder beömlők, rostély lezárás). Én inkább 40 percenként lebattyogok a pincébe rárakni a kazánra- szerintem max 10-15 kg fát tudok csak így egyszerre égetni-, de tudom, hogy max hatásfokon megy a kazán (hozzáteszem az üzemidő 6 óra/nap, 2 m3 puffer 100C-on a végén)

A vegyeskazánok nagy része nem alkalmas arra, hogy ugyanazon hatásfokon nagy teljesítménymodulációban működjön, tehát ha egy 25KW-os vegyeskazánt 5 KW teljesítményen működtetünk, akkor a névleges teljesítményének jó ha a felét tudjuk produkálni. Ráadásúl, ha csökkentjük a teljesítmény fokozatosabban oda kell figyelni arra, hogy a kazán levegőellátása a primer és szekunder oldaláról arányaiban megfelelő maradjon. Ha az égés folyamán nem keletkezik kátrány, akkor nincs minek kicsapódni a hideg kazán, vagy kémény belsejében.

Előzmény: jacsoj (9502)
janijani Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9535

Így igaz, legjobb lenne 10 erdei métert a helyszinen megtekintve megvenni. Azt a farakást kell választani amelyikben a legvastagabb fák vannak, mert ez tartalmazza a legtöbb fát.

Otthon az udvarban is jól mutatna egy ekkora farakás, olyan biztonságot sugároz hogy tudja az ember megvan a télre a tüzelő.

Előzmény: civic68 (9531)
Vezo228 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9534

Az elsőtől az utolsóig egyetértek!

:)

Előzmény: spucc (9528)
janijani Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9533

Sőt egészen biztos hogy vizes fát kapok, mert nem fogják évekig szárogatni mielőtt eladják. Egyelőre ott tartok, hogy jegyzem mennyi fát használok és ha elfogyott a fa kiszámolom mennyibe került a fűtés.

Ahogy számítottam 20-25%-kal olcsóbb fával fűteni mint gázzal, de ha ennyivel becsapnak a vásárláskor akkor megkérdőjeleződik hogy érdemes-e küzdeni a fatüzeléssel.

Előzmény: Vezo228 (9527)
nixon70 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9532
1 nap 1 fuvart le kell mázsáltatniuk,mert akkor mire hivatkoznának egész nap?:DDD
civic68 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9531

Sziasztok!

Én csak egyszer vettem fát mázsára. Frissen vágott csert azóta soha. Van egy favágó barátom sajnos tőlem száz kilométerre sümegen lakik, ezért ritkán találkozunk. No, mire beraktam a friss fát a tárolóba két napra rá bejelentkezett, hogy meglátogatna minket. Jöttek, én meg büszkén mutattam az elzár gázcsapot meg a farakást, amit megtapogatva megkérdezte: ugye nem mázsára vetted?

Kb 40% vizet vásároltam a cserfával együtt.

Aztóta tavasszal megyek az erdészhez, veszek 10 erdei métert.

Nincs átverés, ha kell számlás, visszaellenőrizhető. Addig nem rakják le a kocsiról míg ki nem köbölöm. 10 erdei méter otthon hasítva, darabolva, összerakva az pontosan 10 köbméter. Több meló van vele, de megéri, meg a sör sem rossz.

Üdv!

spucc Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9530

Ha kisebb mint 10 cm, akkor ha jól emlékszem ágfának hívják, olyan 2-3 ezer az ára, de neked kell összegyűjteni és elszállítani.
Nem szociális program, bárki megteheti, persze az erdészete válogatja.
Előzmény: spucc (9529)
spucc Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9529

Az erdei tüzifának vannak szabvány fokozatai: 10 cm alatti átmérő nem lehet benne.
spucc Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9528

Egy talpraesett fiúgyerek rengeteget tud tenni.

1. Azt mondja : "édesanyám, ha valaki becsönget hogy van eladó fája, szóba ne álljon vele semmiképp."
2. Majd én megoldom édesanyám, bízza csak ide!
3. Utána előkészít egy 4 méter hosszú helyet, és, leás 2 oszlopot. Ebbe 2.1 méter magasan pont 5 erdei m3 fa fér bele.
4. Megrendel 5 erdei m3 fát.
Itt Budán, tavasszal bruttó 17500/erdeim3, volt az erdőben kiközelített helyen, de egy vállalkozó 20 ezerért hozta házhoz fel és lerakodással, Szerintem korrekt ár, és ha nem tudja valaki a kísérést megoldani, jobb is szállítva venni.
(Most a szárításra nem térek ki)
5. megjelöli az oszlopon az édesanyjának a 2,1 méteres magasságot, hogy tudja, csak akkor fizesse ki, ha az eléri.
6. Vesz egy láncfűrészt, és az édesanya legnagyobb örömére, mert hisz szereti mind többet látni a fiát, időnként tüzelésre előkészíti a tüzifát. Van testmozgás, kávé, mosoly.

Előzmény: Vezo228 (9525)
Vezo228 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9527

Ekkor vehetsz akár egy jó csomó vizet is, jó drágán!

Nyilván mindig van valami, amibe bele lehet kötni, meg ami miatt az ember átvágva érezheti magát...

janijani Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9526

Köbméterre sem jó fát venni, mert nagyon nem mindegy hogy vastagabb vagy vékonyabb fák vannak benne. Még mindíg legjobb súlyra venni olyan helyen ahol van mázsa és ott állsz és nézed a lemérésnél.

Az ilyen teherautós árusok szerintem nem mérik le, csak saccra rámondják hogy hány mázsa.

Előzmény: Vezo228 (9525)
Vezo228 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9525

Azért, nehogy már egy idős asszonyka és mindenki, kezdve Ádám-Évától felelős legyen a nyilvánvaló csaló moslék helyett!

Tény, hogy nem "szabad" súlyra venni a fát egyrészt a víztartalom, másrészt az ellenőrizhetetlenség miatt, de akinek nincs lehetősége legalább tüzépre menni fáért, szénért és ott mérlegelni, az mit tud tenni?

Előzmény: spucc (9523)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9524
Na jó, de akkor mi a megoldás? Te hogy veszel tüzelőt? Mázsánként hordod haza személyautóval?
Előzmény: spucc (9523)
spucc Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9523

Ugye azért nem veszed bántásnak, hogy ilyenkor a VÁSÁRLÓ is felelős! Meg a környezete is, ha mint írod, édesanyádról van szó.

Ez itt nálunk közismert, megjegyzem nagyon régóta, még a tüzépes korszak óta, hogy a kiszállítók: átvernek. Nem is lehet másképp.

Engem évek óta mindig "kapacitálnak" hogy vegyek ilyen fát, komolyan még a gondolat se fordult meg a fejemben, hogy vegyek, de senki másról se tudok aki itt hallgatott volna.

Egyébként lehet "becsületesen" is venni 1 űrméretes (1x1x1), kalodázott fát: 35 ezerért.
Előzmény: tibi61 (9522)
tibi61 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9522
Köszi az információt!

1x1x1 -es Űrméterben lett 2.2 köb
Így annyiba került mint felétek.
A szomszéd lemérte a neki hozott 40q ami 20.5 q lett.
Megkeressük a csávót!
Előzmény: ja69 (9498)
zurmos Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9521

ma egy kicsit megint itt tudtam lenni, olvasgatni. képet csináltam, de még ki kell nyernem a gépből...addig is kérdeznék, ha nem baj.

Nekem is be szokott ragadni az ajtó, leginkább, mikor megy a kazán, hidegen nem jellemző. Fényes fekete, gondolom eu a kátrány. ez mivel szedhető le (adtak a kazánhoz kefét, de azzal nem jön le), ill. mit kell csinálni, hogy ne képződjön?

Ha jól értelmeztem hsz-okat, akkor a kazánt 70 fok felett kell folyamatosan üzemeltetni, hogy ne kátrányosodjon? Az nem eszik túl sok fát? Meleg van 60 fokostól is... amikor azt írjátok, hogy tesztek a tűzre, az mit jelent; teljesen megpakoljátok a tűzteret fával, vagy tesztek rá egy hasábot? hogy lehet azt csinálni, hogy lefekvéskor, 9-10 fele telerakjátok a kazánt, és reggel 7-kor még van a fának parazsa? Nekem sosem ég tovább 5 óránál, pedig 2 éves száraz fával tüzelek (csk biztos rosszul...)

Nekem a begyújtással az a legfőbb problémám (bár már hatásotokra javulok) még mindig, hogy jól ég a tűz, hallom hogy húz, és meg sem mozdul a hőmérő sokáig, csak kb. 15-20 perc után. Utána viszont elfogadható tempóban emelkedik, bár jobbat is el tudnék képzelni. eddigi legjobb időm: 27 perc alatt lett meleg a radiátor. (Ha a szobatermosztátot 20 fokra állítom, ami a falon van, akkor a közelébe, de nem a falra szerelt hőmérő 23 fokot mutat, amiben viszont már meg lehet dögleni.) ez az idő még mindig nagyon rossz a tiétekhez képest. a csőtermosztát most 60 fokra van állítva (szerelő 50re tette), a pufferé kb 44re

igyekszem javulni...segítsetek, kérlek..minden érdekel....pl. mit érdemesebb: egész nap tüzelni, vagy ha fölmelegedett a puffer, akkor abból élni, míg lehűl, meg míg lehűl a lakás, és megint begyújtani?

holicse Creative Commons License 2010.02.04 0 0 9520

Na most én is muszály szárnyaljak kicsit, másképpen mondva, ha már egykoron nagy munkával vetettem, most mért ne arassak? (most bizton vannak itt olyan régiek, akik széles mosolyra huzzák szájukat...)

Ime egy puffer számítás Mekkora fűtési puffert válasszak címmel, és mert a vetésbe is csúszott kicsi hiba, hát a korrekció is rá:

http://www.gepeszcsoport.hu/index.php?page=magazin&id=302

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=87531020&t=9173884

topikolos Creative Commons License 2010.02.04 0 0 9519
Köszi, lehet, hogy élek majd vele, de olyan távoli még, hogy addig inkább olvasgatok, mag annyi mindentől függ még, és annyi minden változhat addig...
Először úgyis a szellőztetést akarom megcsinálni.
Előzmény: Mihály Épületgépészet (9504)
topikolos Creative Commons License 2010.02.04 0 0 9518
Ráadásul a nagyobb puffer azt jelenti, hogy ugyanazt a hőmennyiséget nagyobb mennyiségű vízben tárolod le, vagyis kisebb lesz a víz hőmérséklete, tehát kisebb delta T-vel hűti, ami kisebb veszteséget jelenthet. Persze nagyobb lesz a felület, de az csak négyzetesen nő, míg a térfogat ugye köbösen, vagyis többet nyerhetünk, mint vesztünk. De ezt csak úgy gondolom... :)
Előzmény: Blue_Sky_007 (9515)
kicsizs Creative Commons License 2010.02.04 0 0 9517
Szerintem menj vissza a Metroba, mert a kazánt náluk vetted és a garanciát-cserét is OTT kell, hogy intézzék. Ha nem akarják, akkor jegyzőkönyv, oszt NFH... Szerintem elintézik...
Előzmény: lazzloid (9493)
krisztikeee Creative Commons License 2010.02.04 0 0 9516
Sziasztok!

Mivel tudom tömíteni a Vidra kazán vízcsatlakozását a leghatékonyabban?
2 collos lapon tömítő...
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.04 0 0 9515

Azt még értem, hogy egy 10kW-os kazánhoz nem teszek 5m3-s puffert ha a ház hőigénye 9 kW/h.

De egy mondjuk 35kW-os kazánhoz (ha a ház hőigénye mondjuk 16kW) miért komfortosabb egy 1,5 mint egy 2,5m3-s puffer? Vagy 3?

Szerintem a komfortba az is beletartozik, hányszor kell "összekoszolnom" magam a melegért. Vagyis minél kevesebbet kell begyújtanom.

Ha a kazán tudja, márpedig minden sarkon azt szajkózzák, hogy Mo-an 99%-ban túlméretezett kazánok üzemelnek, akkor miért ne tegyek be minél nagyobb (ésszerűen) puffert?

Előzmény: Mihály Épületgépészet (9514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!