Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Jóestét! Bocs, hogy csak így belevaúúú... Találtam egy, a téma címéhez illeszkedő kis videót, ahol két srác (egyikük se Bas Rutten) pörgős ütemben 20 gyakori hibát mutat be, ami utcai szituációban végzetes lehet. Némelyikük triviális, de egy kettőre a húszból én nem is gondoltam volna... (Lehet, hogy sose csináltam az adott hibát, vagy csak szerencsém volt. :) ) Szóval, érdemes megnézni! (Elnézést, ha korábban már volt...)
Ha tenyleg rendorok, testorok, stb.-k az "alapitok" akkor gondolom termeszetes igenykent merult fel bennuk az evtizedeken at tanult anyag letisztitasa, rendszerezese, stb., hogy a "kovetkezo generacio :)"-nak mar ne evtizedekbe keruljon a tanulas. Az eredmenyt a videon latjuk :) Elso snitt (invverz szinekben): felso ("jegcsakanyos") kesszuras ellen karkulcs (korabbi elofordulas: Rex Applegete, Kill or get killed, 90. oldal), csak ott van meg egy tokonrugas, itt nincs. (Mas kerdes, hogy ekkora tavolsagbol ingabb lerugni kene a tamadot.) Masodik snitt (ez is forditott szinekkel) botutes ellen: tul koran kijon a bot ala, ezert a bal karja kenytelen csusztatott vedesbol atmenni blokkolasba, mindez azt eredmenyezi, hogy tulsagosan a feje kozeleben leng a bot (es szetutik a konyoket, ha kicsit mas a tavolsag). 0:51, pisztolyos fenyegetes: a vedo egesz testtel indul, ezt konnyebben eszreveszi a tamado; a levitel csak csuklofeszites, nincs elokszitve. Utana az intezkedes ala vont szemelyt a hatan fekve bilincselni halalfejes hiba az osszes letezo rendvedelmi rendszerben. 1:17 mount: a tamado nem mountban van, csak terdelotamaszban, ezert a vedekezo ki tudja magat hernyozni addig, ahonnan mar at tudja forditani a tamadot. A leszoritasnal a vegen a tamado a hatan van, teljesen szabad a csipoje: ha nem sikerult rarakni a csuklofeszitest (amihez ket kez kell), akkor baj van. ("Don't try this in a bjj gym :)") 1:48-nal a karbolcsos bilincselesnel az aldozat pont a kezvaltasnal eltavolodik a faltol, azaz nem volt nekitamasztva (tul kozel voltak a labai a falhoz), ezenkivul elso karbolcsobe lett berakva az ember (az aldozat jobb kezet az intezkedo a bal kezevel fogja es a kez az aldozat mellett van), ezert a bilincseles elso feleben egyaltalan nem latszik az aldozat bal keze. Hatso karbolcsonel (az aldozat jobb kezet az intezkedo a jobb kezevel tartja az aldozat hata mogott) ilyen problema nincs. A brutalitas nelkul feliratot nehez ertelmezni a gerinc- es csuklofeszitesek tomkelege kozott. Egy szetcincalt csulko/gerinc soha nem jon rendbe. A csuklo/ujjfesziteseknel nagyon nehez eltalalni a megfelelo kontrollt - tipikusan vagy kirantja a kezet az ellen, vagy szetmegy a csukloja.
Huhh.. Az a fejrúgás nálam is kicsapta a biztosítékot. Pontosabban a védése.. Meg ha megnézitek pl. a földharc-elemeket, azok is kicsit mesterkéltek. A kényszerítő intézkedések (bilincselések) egyenesen nevetségesek. Akkor esetleg kivitelezhetőek, a bilincselő társa fegyvert fog az agresszorra, akinek eszébe sem jutna ellenállni.. Sztem megnéztek pár Krav videót a youtube-on és ennyi..
A TTC videón a köríves rúgás hárítása igen bizonytalannak tűnt, én nem szívesen kapok be egy ilyet nyaktájékon, hogy utána hasonlóképpen folytassam a védést - az meg, hogy minden bilincseléssel, lefogással stb. történik, rendőröknek haznos lehet, de civileknek? ...
Ott a krav, elég összetett rendszer az, alkalmasabbnak látom. Bunyótudást pedig mma, thai, zbk rendszerekkel lehet jól fejleszteni.
Én inkább úgy mondanám, lehet (nem kell) egy full kontakt bunyó a krav mellé - mellesleg haladó szinten kravon is van full kontakt. Inkább senki se kössön belém, nem akarok börtönbe menni. :D Komolyra fordítva, akármilyen jó földharcos lehetsz, ha több támadó van és földre kerülve míg gyepálod az egyiket, a másik szétrúgja a fejed. De értem a gondolataid, egyet is értek velük részben. Én is tanultam bjj-t, és a legtöbb haladó(bb) kravos szintén.
Oks, ahogy érzed. Akkor tökéletesen elég a KM az utcára, minden szitut meg lehet oldani vele. Tök jó.. Amúgy a "vita" (nevezzük inkább eszmecserének) nem arról szólt, mi a jobb, hanem hogy a Krav mellé kell full-contact küzdősport is (jobbára MMA). Ha Te azt mondod, nem, az a Te véleményed. Remélem utcán soha nem köt beléd mondjuk egy muay-thai-os vagy BJJ-s "agresszor". Amúgy kösz, de földön elég jól mozgok, elsajátítottam már máshol ;-)
A kravnak része a földharc. Mondom én, hogy nem jó helyen jártál: bjj és mma elemeket használunk, de megvannak a saját ötleteink is. Ami földharcra az utcán szükséged lehet, itt is elsajátíthatod - annál többet viszont felesleges.
Ez egy örök vita tárgya. Nem gyengusnak tartom(tartjuk) a Krav-ot, csak kevésnek. Mert az is. Ugyanúgy, mintha valaki csak "BJJ-zne". Képzeljük el a szitut, amikor rátámad valaki késsel és ő meg csak áll, töri a fejét, mert addigi életében minden küzdelmet levitt a földre :-D Morbid, sarkított, de szemléltető. Szerintem..
Aki irreálisnak, nem elég keménynek, vagy kóklerságnak tartja a kravot, jöjjön le az egyetlen itt oktató izraeli óráinak valamelyikére. Már visszament jópár év után Izraelbe, de néha ellátogat Magyarhonba. Szívesen elkísérem a jelentkezőket, szerintem nagyot fog fordulni a véleményük. Egyébként van bunyó edzésen. Néha elég sok...
Értelek, de nem is ez volt amiről beszéltem, hanem - mivel kifogásoltad a földharcot utcán- , hogy a földharc ez esetben nem választás, hanem kényszer.
Most tökéletesen egyetértek Veled. Annyit tennék hozzá, hogy azért a földön fekvő ember (aki azért teljesen cselekvőképes, csak lekerült oda a küzdelemben), nagyon veszélyes ellenfél tud lenni, mivel 4 végtaggal tud támadni. Taposva nagy sérüléseket lehet okozni, potenciálisan a lábakon vagy a fejen. Nem egy MMA küzdelem fordult meg így. Utcairól ne is beszéljek.. Amúgy még az előző témához egy észrevétel: azonkívül, hogy KELL egyfajta "földbiztonság" (BJJ ismerete), sok fogás és fogásoldás hasonló a Jitsu-s mozdulatokhoz, így állóharcban nagyon jól használható a földharctechnikák egy része.
Ha öten így körbeállnak, akkor mind1 h földön vagy-e, esetleg állsz. Ezt talán Fedor oldaná meg, de tudjuk, ő nem ember.. Ilyen dolgokról hülyeség beszélni. Volt olyan tanítványom, aki állandóan ilyen nagyon "ráb@sztál" szitukat kérdezett meg. Tudod mi a válasz erre a kérdésre? NE hagyd hogy öten így körbeálljanak. Ennyi. Ha eljutsz ide, Te rontottad el, és Neked 8 napon túl gyógyuló. Kemény, de így van.
Nagyon szívesen, bár utánajárhatok a konkrét könyveknek, amit tudnék ajánlani. Akérdés csak az, hogy beszerezhetőek-e neten vagy hazai könyvtárakban (a Testnevelésinek igen jó könyvtára van, rendkívül érdekes, jó, profi és hasznos könyvekkel, tanulmányokkal és munkákkal).:/
Angolul a terminológiával igen sokat foglalkozott Michael B. Poliakoff. Bármely munkáját tudom ajánlani. Talán még Ken Tucker, illetve a Krav -Magás szakkönyveket. Esetleg még a francia és angol box (klasszikus) körüli tanulmányok. (Egy főiskolai gépteremben ülök, így most fejből nem tudok megadni konkrét könyveket, stb., mivel otthon vannak, a könyvespolcomon).:( Sorry.
Gondolom a téma angol nyelvű szakirodalmában is otthon vagy. Meg tudnál adni pár munkát, ahol ezeket a különböző típusokat - szakkifejezéseikkel - tárgyalják?
Ha földön harcolsz, már lényegtelen, hogy rajtad van-e az ellen, vagy alttad. Ha kötött kontaktusban vagy vele - AZ A FÖLDHARC, vagy szakmailag PARTER. Ha a földön fekszel, és onnan rúgsz, vagy próbálsz hárítani, az már nem földharc, hanem harc földről (a szakkifejezése megtalálható alább). Úgy látszik Magyarországon ennek is hiányos a lekszikonja.:/ Mint ahogyan azt sem bírják egyesek megérteni, hogy a közelharc és a kézitusa nem egy és ugyan az, hanem az egyik a másiknak az alfaja...:( Jól van. Várok még vagy 25 évet, hátha addigra helyrekerülnek a szakkifejezések is....
Ha öten körbeállnak miközben a földön vagy és acélbetétes bakancsban vesénrugdosnak, az teljesen más, mintha egy srác földre visz és ott is marad veled, hogy jól le tudd birkózni/jitsuzni/akármizni.