Keresés

Részletes keresés

csaby74 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 105
Nekem volt,hát a m.f.n vagy akár melyik más sertés fajtával nem említhető egy napon.Nem egy hús hozamú malacka de azért ki lehet belőle egy kis húst is nyerni.Igénytelen fajta nekem mindig szabadon volt,szerintem nem fogsz benne csalódni.De nagy hús hozamra ne számíts:))Hamar lehet belőle családi kedvenc:)))
Előzmény: karibaba (98)
csaby74 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 104
Szia.Mire gondolsz csüngőhasú ügyben?
Előzmény: karibaba (94)
opel h Creative Commons License 2010.01.21 0 0 103
Üdvözletem.Az etetést ugyszoktuk csinálni,(ahogy emlitettem a kismalacnál)először megnyomatjuk minden joval.Premix,szoja,régebben hallisz,stb. Vágás előtt legalább kettőhanappal ezeket elkell hagyni.Ugyanis ti vágás előtt raktatok bele mindent.Ezért mondtam hogy forditva csináltátok.A sertésnek feltétlen kell a kéthónap, mert lassu az anyagcseréje,mert naponta általában csak egyszer ürit,ellentétben a tyukkal,amely napi négyszer- ötször.Egyenlőre ennyittudok mondani.(most jöttem melóból)ÜDV...
Anika76 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 102
Ezt most nem igazán értem.....mit kellett volna fordítva????
Előzmény: opel h (101)
opel h Creative Commons License 2010.01.21 0 0 101
ANIKA78, Az előzőekhez annyit,emlitetted a hizó etetést,épp forditva kellett volna.
Texas Chris Creative Commons License 2010.01.18 0 0 100
Ha lehet akkor szabadon mozoghassanak és az életüket, ne egy 1,5 négyzetméteren éljék le zabálva, mert akkor biztos zsírosak lesznek.
Előzmény: karibaba (98)
Anika76 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 99
Jahhhhh már vágom!
Arra tökéletes,hogy ne vesszen kárba a konyhai maradék,kerti komposztnak való....stb.Próbáld meg,végülis mit vesztesz vele???HAJRÁ!!
Mi is ilyen kétkedve vágtunk bele....mostmeg már megint 2 új koca vásárlását tervezzük,de akkor takarmányt is kell vennem,sőt!Ólat is kell építeni....áááá....sosem lesz ennek vége!
Előzmény: karibaba (98)
karibaba Creative Commons License 2010.01.17 0 0 98

Navvvééégre! :o)) Köszi a válaszokat! Mint említettem nekem nem az lenne a lényeg, hogy mázsás zsírdisznók legyenek, hanem az, hogy fél év alatt zöldön, gyümölcsön, zöldségen, konyhamaradékon, kevés darán, semmi tápon füstre, kolbászba legyen egy kis cucc, meg némi zsír. Vagyis szinte nullforintból 40-50 kilósra felnevelni 2 kis csüngőártányt. :o)) Én konkreattan arra lennék kiváncsi, hogy ez ebben a formában működne-e...? Illetve, hogy a csüngőkeverék -néha lehet olvasni ilyen hírdetést- jobb, több húst ad-e, mint a fajtatiszta..?

De ezek szerint nincs sok tapasztalata itt senkinek.....hát, ha belevágok, akkor majd leírom, mire jutottam!!! ;o))

Előzmény: Anika76 (97)
Anika76 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 97
Szia!
Én is csak azt tudom mondani,hogy rengeteg zsírt adnak,max.90-100 kg-os,tovább állítólag nem nagyon lehet tartani..Ha egy kis húst is szeretnél,akkor inkább ne csüngőt,törpét tarts.
De azért kérdezz meg mást is,én is csak hallottam róla,nekem még nem volt,bár a gyerekeim meg vannak hü...ve érte,de csak mint házikedvenc./ha rajtam múlik,akkor még sokáig csak álmodoznak /
Előzmény: karibaba (94)
opel h Creative Commons License 2010.01.17 0 0 96
Üdvözletem. Karibabának,nekem volt vietnámi es mangalicakeverék,kevéske hús es nagyon sok zsir.Lehet hogy a takarmány megfelelő adagolásával lehetett volna javitani rajta, de nemvolt türelmem hozzá.ÜDV..
kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 95
Sajnos a Csüngőhasuakhoz nem értek:((
karibaba Creative Commons License 2010.01.15 0 0 94
Gyerekek, csüngő ügyben senki-semmit...?!
Előzmény: kisgazda17 (93)
kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.15 0 0 93
Sziasztok

Holnap levágjuk az egyetlen disznónkat, Már nagyon várom. De talán a következőket még jobban. Ma már nem kapott enni.
opel h Creative Commons License 2010.01.15 0 0 92
Üdvözlet. A szemcseméret olyan legyen (ha magunknak darálunk)mint a griz.Ezt ugycsináltam,a darálóban addig csökkentettem a rostaméretet,és növeltem a fordulatot mig griz (buzadara)nagyságura nem darálta.Gondoljunk bele,mi megtudjuk emészteni a szőlő szemet,vagy a dinnye magot?,NEM,a sertés sem.A szemcsézett ségére gondolok.Még egy dolog.Sohase forázzuk le a takarmányt,téli időszakban jó erősen langyosviet használjunk,de semmi több.Tudományos irást ne várjanak,én is csak tapasztalatból tudom.ÜDV.
Anika76 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 91
Üdv!
Végre valaki,aki nem a tápot isteniti!!!!
De ez a szemcseméret dolog érdekelne!Hogy lehet igy rövidíteni a hizlalási időt???
Elöre is köszi a választ!
Előzmény: opel h (90)
opel h Creative Commons License 2010.01.14 0 0 90

Üdvözlök mindenkit.Én is sertestartassal foglalkozom,mar időtlen idők ota.Vannak dolgok amelyeket nemszabad mellőzni.Például a kismalacoknál.Harom hetes korban feltetlen elkell kezdeni az etetést,méghozzá Starterrel(20-24-ezer egy mázsa).Harminc-negyven kismalac szokott lenni,de mar hirdetni sem szoktam,mert a vevők jobban tudják mikor lessz kismalac mint én.A hizlalással kapcsolatban.Tápot többet nemkapnak,mert a minőseg rovasara megy.A szalonnat elvinnék amennyi csak van,mert azt mondjak,olyan mint nagyapank idejében.Ennek csak az a titka,hogy gazdasagi abrakkal lehet csak etetni.A hizás idő le rövidithető,mégpedig az abrak szemcse nagyságával.Kérdezzenek,ha tudok válaszolok.Üdv
Anika76 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 89
Sziasztok!
Nagyon régen jártam erre,de látom azért mozgolodik a topic!
Mi most,decemberben vágtunk 2 hízót,egész évben kukoricadarát,tritikálét,konyhai maradékot,nyáron pedig szinte mindent adtunk nekik,ezért is hízhattak 1 évig.Az utolsó 1-2 hónapban nyomtuk meg őket premixes táppal,na fel is szedtek magukra több mint 50-60 kg-ot,a 2 mázsa fölött voltak,és hiszitek vagy nem,22 l zsírom lett,több mint 100 pár kolbi,és vennem kellett 1 fagyasztót,mert nem tudtam hová rakni a húst.
Az én tapasztalataim szerint,ha végig táppal etettük volna,sokkal nagyobb arányban lett volna zsír,a lábuk sem bírta volna,arról nem is beszélve,hogy a tenyérnyi karaj,tenyérnyi is marad,nem ugrik össze.Én nem vagyok híve a tápnak,de az is igaz,hogy valamennyire szükség van hizlalásnál,annélkül azért nem megy.
A tökről én annyit tudok,hogy bendőt növel,persze nem kicsi korban adjuk,kapnak nyáron rendesen,sőt.....imádják!
1 hete választottunk le malacokat,ha kicsit jobb idő lesz,fényképet is csinálok,ők már a hizlaldában vannak,anyukájuk pedig ha minden igaz,akkor ismét hasas,remélem!!!!
karibaba Creative Commons License 2010.01.07 0 0 88

Sziasztok!

 

Én még nem tartottam soha disznót (kutya, macska, kecske, nyúl, baromfi az van) de erôsen gondolkodom azon, hogy "szezonálisan" be kellene szereznem 2 konyhamalacnak valót. A szezonálisan azt jelenti, hogy mondjuk március-áprilisban venném, novemberben-decemberben vágnám. Nem akarnám nagyon táppal, meg hasonlókkal tuningolni ôket, fôleg zöldségen, gyümölcsön, konyhai maradékon, krumplin, darán tartanám. A másik, hogy nem ólban gondoltam elszállásolni ôket, hanem lekerítenék egy 5X5 m-res részt nekik valami beállóval, kuckóval, hogy be tudjanak húzódni ha melegük van, vagy ha fáznak. Ilyen körülmények mellett gondolom a legmegfelelôbb fajta a csüngôhasú lenne vagy valami csüngô-keverék.

A véleményetekre, esetleges tapasztalataitokra (csüngôkkel) lennék kiváncsi.

Mittudomén:

- ha veszek választós malacot áprilisban, akkor ilyen tartás mellett milyen méretüre nôhet meg november-decemberre?

- milyen-mennyi húst várhatok?

- a keverék csüngôktôl jobb (több) húst lehet várni? (olvastam ilyen hírdetéseket: csüngôXdurok, csüngôXnagyfehér, csüngôXvaddisznó)

"Normális" hízóban azért nem gondolkodom, mert ilyen 2 mázsásakat mindig tart apu, nekem csak arra kellene, hogy a kiskert "túltermelése" ne menjen veszendôbe, meg kicsit színezze a húsfelhozatalt - mindezt minél gazdaságosabban! (csüngôket láttam 3-6 ezer Ft-ért, míg egy "rendes" hízómalac 15 ezer, ráadásul ez utóbbinak azért bôven kell takarmány is.)

Várom észrevételeiteket!

Üdv.: Karesz

kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 87
Szia

A dara azért jobb mert attól jobban hízik a disznó. Mi sosem oltatjuk már évek óta, mert egyszer beoltotta őket az orvos és utánna megdöglött vagy 4.
Trikitáléval,gabonafélével,szójával,olajos dolgokkal vigyázni kell de ez más állatok esetében is igaz. A tökkel kell vigyázni mert attól megcsömölhet és azt inkább csak nagyobb korban lehet neki adni. Most ennyi jut eszembe de majd írok ha eszembe jut valami.
Előzmény: stangli2 (86)
stangli2 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 86
Nagyon köszönöm eddigi segitségeteket! Még az a kérdés jutott eszembe, hogy a takarmányt (pl. búza, kukorica) feltétlenül darálva kell adni, vagy lehet szemesen is? Ill. van-e olyan amit kifelyezetten tilos adni a sertésnek mert beteg lesz tőle, esetleg felfúvódik stb. Van-e kötelező egészségügyi dolog, vagy amit nagyon érdemes pl. oltás, féraghajtás stb. Előre is köszönöm!
kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 85
Szia

Ahogy én tudom az olajpogácsa akkor keletkezik amikor az olajat kisajtolják a napraforgóból. Tehát ne pogácsa alakú valamit képzelj el. Ez egy darabos,daraszerű, szürke színű valami:)

Az olajsár pedig akkor keletkezik amikor az olajat finomítják.

Szerintem is kérdezd meg az előző tulajdonost, aztán fokozatosan állítsd át arra amivel te szeretnéd etetni.
Előzmény: stangli2 (81)
stangli2 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 84
Oké! Köszönöm az eddigi segítségeteket, egyenlőre várjuk hogy egy picit jobb idő legyen, hogy lehessen ólat csinálni. Sajnos atombiztosat kell, mert a kutyáim leölnek mindent amihez hozzáférnek.
Előzmény: törpecser (83)
törpecser Creative Commons License 2010.01.03 0 0 83

 

Sziasztok!

Célszerű a gazdától megkérdezni, hogy mit ad a malacoknak, hiszen már 2 hetes kor után már meg lehet kínálni őket pl. pirított árpával ( mi tápot is adunk nekik induláskor..) Azért is jó megkérdezni, mert szegény malackákat megtöri a helyváltozás, a kocától való elválasztás, s még a takarmányváltozás is..

Vigyázni kell az etetéssel is, nem szabad egyszerre sokat adni, inkább kérjék a kaját, mert az is megárthat ((túleszik magukat))

 

Sok sikert!! És kérdezzél, ha  elakadsz!

Előzmény: stangli2 (79)
zso2385 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 82

 Hali

 6 hetes korukban lehet elhozni a malacokat.

 

stangli2 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 81

Köszönöm szépen! Bocsi a buta kérdésért, de mi az aaz olajsár és pogácsa?

Kettőt hoznánk, ha az emberem összetákolja addig az ólat.. (a napokban születtek meg)

Előzmény: kisgazda17 (80)
kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 80
Szia

A disznóval nem nehéz bánni.
Az ólat lehet fából, deszkából építeni vagy téglából,betonból is. Nekünk ilyen van 1 méter magasságig beton felette tégla.
Ha nem akarsz neki tápot adni akkor is nagy a választék.
Nagyon szereti és jó is neki : sok zöld, tengeri kóró csövestől, tök, krumplihaj,főttkrumpli, kukoricadara,tritikálé,tojás, kecsketej, olajpogácsa,olajsár.
A mi disznónk kapott olajsarat és pogácsát is de ezekből nem kell sokat csak egy keveset az ennivalója közé keverni. Az olajsarat csak moslékba lehet rakni.
Valamint eszik tengeri kórót, csövestengerit, kukoricadarát, néha 1-1 tojást és sütőtököt. Kb 2,30-50 mázsás már.
Bár ő kapott szóját is.
A malacot én nem tudom milyen idősen lehet elhozni, nem emlékszem mennyi idős volt a mienk.
És egy jó tanács: A disznó magában nem eszik úgy, ezért jobb párban tartani. Valamint figyelni kell a kanok időben való kivágására.
Előzmény: stangli2 (79)
stangli2 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 79
Sziasztok! Felmerült bennem a sertéstartás lehetősége, saját célra, de mielött belevágnék (semmilyen tapasztalatom nincs a témában) szeretnék tályékozódni, de sajnos a neten nem sok információt találtam. Remélem fordulhatok hozzátok segítségért? A helye még nincs meg, ezért szeretném tudni, milyen ólat kell csinálni egy disznónak? A malacot mennyi idős korában lehet elhozni? Mivel kell etetni, ha nem táppal akarom, mert erre nem találtam infót, csak a nedves, száraz etetéssel kapcsolatban. Segítségeteket előre is köszönöm!
kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 78
Szia

Majd eszedbe juttatjuk:)
Előzmény: törpecser (77)
törpecser Creative Commons License 2010.01.01 0 0 77

 

BÚÉK!! Mindenkinek!!

Szia!

Hát sajnos nem egyszerű a malacokhoz férni, mert a mama nagyon félti és védi őket.

De estére szalmát kell alájuk rakni újat, mert megint hideget mondanak..

Igyekszem meghúzni a farkukat, s legalább látom mennyien maradtak, de szerintem 10-en megmaradtak...

Fényképezni nem valószínű hogy tudok, mert nagyon zárt helyen vannak, csak egy infra melegít, annak kevés a fénye a telefonos felvételhez.

De nem felejtem el, ha már kijárnak, na majd akkor....

Üdv.

Előzmény: kisgazda17 (76)
kisgazda17 Creative Commons License 2010.01.01 0 0 76
Mindenkinek Boldog Új évet:)))))

Már mi is tervezzük hogy levágjuk a kondást:)) Már olyan nagy hogy fantasztikus.:)

Törpecser.
Várjuk a képeket és elnefelejtsd minden kismalacnak külön-külön meghúzogatni a farkát:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!