Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.19 0 0 429
ezek szerint a TBSZ-es prémium kötvény csak lerázós duma volt...
Előzmény: sa52 (427)
Laslow Creative Commons License 2010.01.19 0 0 428
Köszi az infót; így már nem olyan jó választás. Idénre még csak-csak, de jövőre...?
Előzmény: sa52 (427)
sa52 Creative Commons License 2010.01.19 0 0 427
"Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. ezúton tájékoztatja a befektetőket, hogy 2010. január 25-től a Prémium Magyar Államkötvény egy újabb sorozatának adagolt kibocsátását, azaz értékesítését kezdi meg a Magyar Államkincstár fiókjaiban. A kötvény futamideje 3 év, kamatozása ismételten a kamatmegállapítást megelőző év decembere és az azt megelőző év decembere közötti fogyasztói árindex alapján határozódik meg, amelyhez 3 % fix kamatprémium adódik hozzá. Az első év végén kifizetendő kamat ily módon 8,6 %. Az előző sorozat sikerére tekintettel a kibocsátás keretösszege 50 milliárd forintra emelkedik.

Budapest, 2010. január 18."
Előzmény: Laslow (426)
Laslow Creative Commons License 2010.01.19 0 0 426
Egyösszegű 2m Ft: Beraknám valami 1-2 hónapos 9% körüli lekötésre (láttam nemrég ilyet), és mire az letelik kiderül lesz-e utódja a Prémium Magyar Államkötvénynek, és ha igen, mik a részletek. A részvény nekem túl kockázatos, nem aludnék vele jól.

Havi 15e Ft: Nem tudom, talán megtakarítási számlára kerülne (pl. CIB Malacpersely), aztán évente megnézném, van-e valami jobb lehetőség.
Előzmény: lesliegold (425)
lesliegold Creative Commons License 2010.01.19 0 0 425
Ha most kötsz ilyen lakás előtakarékosságot, akkor igaz, de a régiek, mint pl az enyém 8 év után arra költhető, amire csak akarod, azaz SZABADON FELHASZNÁLHATÓ! De a lenti kérdésemre továbbra is várom szíves segítségetek, ötleteiket...(Mibe fektetnétek 2 m Ft egyösszegű tőkét és mibe havi 15e Ft-os megtakarítást, ha középtávon 5-8 évben is gondolkodhatnátok)
Előzmény: Ipari-antidepresszió (424)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2010.01.19 0 0 424
Egy ismerősöm azt mondta emeltessük meg a havi 10.000 Ft-os lakáselőtakarékossági OTP-s lakáskasszánkat a duplájára, mert arra havi 30% az állami támogatás, (azaz pénzügyi szempontból a kamat,) és még van hátra 6 évünk a lakáskasszából.

A lakás-takarékpénztárak (OTP és Fundamenta) működése leginkább az állami támogatásokra épül, ugyanis az éves megtakarítás után a magyar állam 30%-os állami támogatást biztosít, legfeljebb 8 évig, legfeljebb havi 20 000 forint-os megtakarításig.

Azaz nem a befizetett össztőkére számol 30%-ot, hanem csak mindig egy évi befizetésre, ezért ez nem a kamatos kamat, azaz nem a hozam mértéke. Az éves hozam 10%-ra jön ki a legrövidebb időtávra, ami 4 év. Persze ebbe benne van az évi 3% vagy mennyi betéti kamat is. Lejárta után csak lakáscélra költhető, nem szabadon felhasználható.
Előzmény: lesliegold (420)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.18 0 0 423
Harminc évente eltörölték az ÖSSZES adósságot...
-régen, az ókorban-
Ja és nem volt KAMAT!!!! TILTVA VOLT!!!! TÖRVÉNYILEG.
Harsonás kihirdette.. harminc évente. Ez volt régen... Ókorban... A pénzkorszak kezdetén.
Az ókorban... régen...
Cyberslider Creative Commons License 2010.01.18 0 0 422
Hát én kocsira nem költeném el, mert az aztán nagyon gyorsan a semmivé foszlik :) Sajnos ez nem elég sok, hogy pl. ingatlanba fektedd, pedig az lenne a jó megoldás. A prémium államkötvényről is lecsúsztál, most fogyott el, az még hozott volna idénre 11.6%-ot, jövőre meg olyan 9-et is kb.... A banki kamatok viszont 6-7%-nál nem adnak sajnos többet, tőzsdézni meg gondolom kockázatos, nem akarsz. Hacsak nem vmi tőkevédett alap, de az kérdéses mennyit fog hozni. Azért hosszabb távon nem olyan rossz sztem a részvény. TBSZ-el csak óvatosan, azt nem lehet ám csak úgy kivenni, ez a hátránya! Ezt érdemes meggondolni.
Előzmény: lesliegold (420)
Cyberslider Creative Commons License 2010.01.18 0 0 421
Na akkor most mondok nektek mégvmit!

Mi is vittünk pénzt az Erste-be, és nem akarták lekötni akciósan. Tudjátok-e miért?

Hát mert van egy számlánk a postán is. (Lekötés.) Értitek, a Postán. Mondom jó, és? Válasz: hát az is beleszámít. Hogyhogy? Úgy, hogy a postával az Erste van leszerződve, és az erste intézi a posta lekötéseket. Hát de mondom nekem itt nem is volt számlám, most nyitottam. Mi közük ahhoz? Hát van! :-))))

Nade mindegy is gondoltam, hiszen az ott le van kötve.. Erre az ügyintéző: na jó jó... De mivan ha azt a pénzt hoztam be lekötni?? Hát könyörgöm: hogy vinném be azt a pénzt, ami a postán LE VAN KÖTVE? Ja, hát azt ő nem tudja ellenőrizni!!!!!!!!!!!!
Tehát! (Most is csak nevetek) Azt tudják, hogy a 1, postán van számlám, 2. le van kötve 3 mennyi van lekötve. De azt nem tudják hogy lejárt-e, vagy hogy azt kivettem-e már, és esetleg vagyok-e olyan kis rafinált hogy átszaladtam vele az Erte-be lekötni akcijósan! :)))

Most nemtudom sirjak, vagy nevessek? Végülis nem irtam be a homárnak, de érdemes lenne.
lesliegold Creative Commons License 2010.01.18 0 0 420

Kedves Hozzáértők!

Lehet, hogy kérdésem csak részben vág ide, de leht, hogy a válasz miatt teljesen. Ha kicsit eltérek a tárgytól, akkor elnézést kérek. A következőkre kérnék

egy kis segítséget...

Lejár a napokban 2m Ft (12 évnyi takarékosságunk gyümölcse) lekötésem, ami eddig 1 éves banki lekötéssel volt az OTP-nél. Hozzávetőlegesen 15e Ft-to tud a család megtakarítani. Van életbiztosításunk, és lakáselőtakarékosság, amit fizetünk a 15e Ft ezen felül marad meg kettőnk fizetéséből. Hogy tudnám a legjobban megfialtatni a pénzünket, mivel a lejáró lekötést 5-7%-ért én már nem tenném vissza a bankba...

KB 5-8 éves ciklusban gondolkodom, és a cél a lehető legtöbbet kihozni a pénzből.

Gondolkodom, hogy nyitni kéne egy értékpapír számlát, venni valami betonbiztos részvényt, és 5-8 évig bennhagyni, de most minden részvény túlvett, most érzésem

szerint nem jó még beszállni. Ugyanezt olajra is felvetettem magamnak... Egy ismerősöm azt mondta emeltessük meg a havi 10.000 Ft-os lakáselőtakarékossági OTP-s lakáskasszánkat a duplájára, mert arra havi 30% az állami támogatás, (azaz pénzügyi szempontból a kamat,) és még van hátra 6 évünk a lakáskasszából.

Gondolkodom egy TBSZ-en is, de erről nincs még elég információ, félek hogy behúznának a csőbe.

Szal, szeretném kérni szíves véleményetek, segítségetek, hogy milyen irányba mozduljak? Mibe fektessem az összegyüjtögetett családi tartalékot, és milyen

irányba nyissak a havi 15e Ft-os megtakarításunkkal? (Mondjuk, ha végre nem busszal járnánk, akár lehetne kocsink nekünk is, és máris nem lenne kérdésem...)

Segítségetek előre is köszönöm....

Tyűha Creative Commons License 2010.01.11 0 0 419

rádkényszerítik magukat 15-20 évre

Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy unit- linked ( koncepciója szerint dominánsan megtakarítás, másodsorban és életbiztosítás egybeöntve, azért, hogya biztosítási jogviszonyból származó előnyöket megtakarítás esetén is lehessenélvezni)  ügyletbe csak az menjen bele, aki eltökélt abban, hogy 10-20 évig rendszeresen meg akar takarítani azért, hogy idős korára, vagy saját gyerekeire későbbi lakásvásárlásához legyen egy szilárd alap. Mondom 10-20 év múlva !

Aki ezen eltökéltség hiányában ugrik bele egy ilyen "biztosításba" az magára vessen.

magát brókernek hívó (átképzett orosztanár, kirugott kereskedelmi képviselő, magyar-ólatin szakos tanító) alak részére

Nagyon lényeges info. Ezt tessék mélyen elültetni a gondolataitokban.

Amikor egy Brokernetes, vagy más hasonló ügynök ismerőseiden keresztül behatol a privátszférádba, és azt mondja, hogy ő egy pénzügyi tanácsadó, akkor tessék a hasat fogva perceken át hahotázni. Ez egyrészt jót tesz az egészségnek, másrészt pompás jelzés egy ilyen hazudósnak, hogy a nénikéjét etesse azzal, hogy ő pénzügyi szakember.

Ezek valóban 90 %-ban, ahogy Syler kartács is mondja, pár nap alatt átvedlett Multi-Level-Marketing értékesítők, akárcsak egy parfüm, Aloe Vera, vagy mosószerértékesítő lánc tagja.

Ezek nem pénzügyi tanácsadók, hanem képzettség nélküli bolti eladók, akiket kizavartak a mezőre, hogy a vadásszanak le vásárlókat a cég számára és ne csak a bolton (biztosító irodája) belül rontsák a levegőt.

A képzésük nem szakmai, hanem az MLM értékesítéstanát tartalmazza. 

Ha viszont valaki tisztában van fentiekkel, és képesnek érzi magát arra, hogy kövesse a pénzügyi,- gazdasági folyamatokat, amik hatással vannak a megtakarítására, akkor nincs rá semmi ok, hogy egy ilyen értékesítő ügynökön keresztül kössön szerződést egy biztosítótársaságal.

A PSZÁF-nak szerintem igenis dolga lenne, hogy megtiltsa számukra azt a megtévesztő megjelölést, hogy pénzügyi tanácsadó.        

Előzmény: Syler (395)
yina Creative Commons License 2010.01.10 0 0 418
Sőt, pl. a "kedves" ERSTE bank, még azt is levonja a bennlévő összegből, ami gyakorlatilag ott van náluk, de az adott idöpont (most épp szept 30.) óta már akármilyen akciós lekötésben részt vett!!! Ezt mondjuk a feltételeknél én így nem találtam meg , de az ügyfélszolgálat mondta. :(
Előzmény: pgyafi (405)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.08 0 0 417
Most is van különbség pl. a német és a görög kamatszint között. Endre tök logikus (és helyes) válasz adott.
Előzmény: blogger (415)
WebMester Creative Commons License 2010.01.08 0 0 416
Ezért nem szabad bankbetétben megkötni a TBSZ-t !!!
http://vg.hu/penzugy/befektetes/tartos-befektetesi-szerzodes-mit-kell-merlegelni-megkotese-elott

Ha már betéttel indult el, akkor nem lehet rá semmilyen értékpapírt venni!

Tehát sokkal jobb, ha értékpapíros TBSZ-t nyitsz, és max. ha alacsony kockázatot kedveled, akkor veszel rá pénzpiaci alapokat és állampapírokat. Sőt ezekkel szerintem magasabb hozam is elérhető, mint ez a fix 7%.
Előzmény: Törölt nick (413)
blogger Creative Commons License 2010.01.07 0 0 415
Ez a forintkamat fixálása szerintem, és nyilván ha megtörténik az euróra váltás, akkor korrigálják pl. az MNB és az ECB alapkamatának aktuális hányadosával.
Előzmény: endre66 (414)
endre66 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 414
ha 5 évre fixálják a kamatot 7.25%-on, akkor euróra is azt kell majd fizetniük.
Előzmény: sa52 (412)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.02 0 0 413
a tbsz-nek pont az a lényege, hogy nem kell lekötni a pénzt
nyitsz pld az erste-nél egy tbsz, az összes forintos erste bef. alap kapható lesz tbsz-re is
ugyanúgy tudsz adni-venni, mintha normál értékpapírszámla lenne, a lényeg, hogy a tbsz-n maradjon az összeg
a különbség az, hogyha ki akarsz venni valamennyit, akkor a teljes számla megszűnik és kamatadó terheli a teljes megtakarítást
Előzmény: WebMester (411)
sa52 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 412
Adott banknál év végén nyitok egy tbsz-t, és lekötök 5 évre 7,25%-ra egy összeget. Az időszak alatt nem nyúlhatok hozzá a pénzhez, mert akkor nincs kamatfizetés, ez egyértelmű.

Mi van abban az esetben (nem tartom kizártnak), ha közben bevezetik M.o.-n az Eurót. Erre nyilván 7,25 %-ot nem fizet a bank, annyit fog fizetni, amennyit akar?
Előzmény: WebMester (411)
WebMester Creative Commons License 2010.01.02 0 0 411
7,25% éves kamat 6 évre - VICC!
A bank nem arra való, hogy évekig ott tartsa valaki a pénzét.

Nehogy lekössétek bankban a pénzeteket 6 évre! (A TBSZ-nél ez év végétől kezdődik az 5 év, tehát valójában 6 évre kell lekötni). Az államkötvények is nagyobb államilag garantált hozamot adnak, mint a bankok, hogy csak egy lehetőséget említsek.

De 6 évre már nagyrészt részvénybe kell fektetni. Az ilyen ajánlatok jók arra, hogy 1) a bank nagyon jól járon 2) a tájékozatlan ügyfél pedig rosszul.
Előzmény: ferrariman (409)
Cyberslider Creative Commons License 2010.01.02 0 0 410
Igen.
De csak az 5 évesnél nem kell kamatadót fizetni. A 3 évesnél kell, 10%-ot.
Előzmény: ferrariman (409)
ferrariman Creative Commons License 2010.01.01 0 0 409
www.lekotes.hu oldalon olvastam, hogy már elérhetők a 3 és 5 éves betétek pl. az Unicreditnél. Kérdésem az lenne, hogy ezek a betétek már a tbsz (tartós befektetési szerződés) hatálya alá esnek? Ez azt jelentené, hogy nem kell kamatadót fizetni utánuk?
babelking Creative Commons License 2009.12.26 0 0 408
Köszi az ötletet. Én valami ilyesmire gondoltam. Természetesen nem gazdagodni szeretnék, hanem legalább a pénz elértéktelenedését megakadályozni. Az is valami, ha már nem romlik. Csak ilyen válság ne legyen még egy-kettő. Ami korántsem biztos , hogy nem lesz.
Előzmény: Laslow (407)
Laslow Creative Commons License 2009.12.26 0 0 407
Én azt mondom, hogy ha van hozzá kedved és időd (pár weboldal átnézése + bankfiókba bemenni számlát nyitni), kösd le, ha viszont elfoglalt ember vagy, tartsd a párna alatt vagy a 0% körüli kamatot adó folyószámlán.
Ha lekötöd sem leszel sosem milliomos pár tíz vagy százezer forint tőkéből, de legalább nem inflálódik el a pénz.

Vannak bankok, amelyeknél a lekötéshez kapcsolódó tranzakciók teljesen díjmentesek (számlavezetés, lekötés végén a pénzhez jutás, stb). Keress két ilyet, és felváltva helyezd el náluk a pénzed. Amikor az egyiknél lejár a lekötésed, pont viheted is a másikhoz mint "új pénzt", és kaphatsz rá akciós lekötést. (Ahogy láttam az utolsó 1-3 havi egyenleghez szokták viszonyítani, hogy új pénz-e, amit le akarsz kötni, vagy sem. Ennyi ideig egy átlagos lekötés is eltart a másik bankban.)

Teljesen ingyenes bank ebből a szempontból a HBW Express Bank: berakod a pénzt X hónapra Y százalék kamatra, majd amikor lejárt, bemész érte és odaadják kamatostól, egy fillér levonás nélkül. Még folyószámlát sem kell hozzá nyitni, csak egy tök ingyenes betéti számlát meg hozzá Kamatkirály lekötést (jelenleg 6,5-8.25% EBKM kamat). Ők egyébként nem teszik attól függővé a kamatozást, hogy új pénzről van-e szó, vagy sem.

A Raiffeisennek is van ingyenes betéti számlája, amiről leköthetsz, de ott a lekötés végén mindenképp megsarcolnak amikor a pénzedhez hozzájutsz. A legolcsóbb, ha lejáratkor telefonon keresztül utaltatod el a pénzed a másik számlára (ingyenes a telebank szolgáltatásuk).

Én ezeket ismerem, de gondolom a többi banknak is van hasonló, akár teljesen ingyenes konstrukciója, érdemes nézegetni.

Aztán ott vannak a nem nulla körüli kamatot adó folyószámlák, tipikus példája ennek az AXA Bank: jelenleg 5,9% EBKM kamat lekötés nélkül, naponta számolva, havonként jóváírva. Infláció ellen tökéletes. Hozzájuk amúgy csak hosszabb távra érdemes menni, mert tudtommal még felszámolnak számlanyitási díjat.
Előzmény: babelking (406)
babelking Creative Commons License 2009.12.26 0 0 406
Akkor mégis hogyan lehet ezt a dolgot "kijátszani", hogy ne legyen értelmetlen a   megtakarítást a bankban tartani, mert nem kamatozik.
pgyafi Creative Commons License 2009.12.22 0 0 405

Az új lekötés nem azt jelenti, hogy bemész a bankba pénzzel és azt lekötöd.

Pl. Erste:  Új forrás az a megtakarított összeg, amely Erste Bank Hungary Nyrt-n és Erste Befektetési Zrt-n kívüli forrásból származik, azaz az újonnan elhelyezendő megtakarítás a megtakarítást elhelyező betétesnek 2009. 09. 30. napján az
Erste Bank Hungary Nyrt-nél lévő látra szóló bankszámláján, lekötött betéti számláján és/vagy az Erste Befektetési Zrtnél
értékpapír számláján lévő összesített megtakarított összeg záró állományához képest forrásnövekmény.

Érthetőbben:   adott dátumhoz képest mennyivel van több a számlán - azt a töbletet lehet lekötni újként.

Pl.  volt 1m huf az adott dátumkor, elköltöttél belőle 500e-t. Majd bemész a bankba, beteszel másik 500e-t, akkor ez a betett 500e nem számít új forrásnak.

Előzmény: babelking (400)
sa52 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 404
A CIB mától csökkentette a kamatait.
3 hó 6,50%, 6 hó 6,50%, 12 hó 6,00% 18 hó 6,00%

A lekotes.blog.hu nem a friss adatokat tartalmazza, kérném a javítását.
babelking Creative Commons License 2009.12.13 0 0 401
Más! A cib szimbája (bankkártya) évi 6 százalék fölötti kamatot ígér. Akkor a családi megtakarítást is érdemes ott tartani, nem csak a gyerek spórolt pénzét?
babelking Creative Commons License 2009.12.13 0 0 400
A bankokban a legkedvezőbb lekötés az új lekötésekre van. Hogyan lehet a pénzünket úgy lekötni, hogy mindig a magasabb lekötési kamatot hozza. Mindig más számlára vagy más bankhoz átteni? Vagy ilyenkor akkora díjat számolnak föl, hogy ez nem éri meg? Vagy ha lejár a lekötés, ismét lekötni a jobb feltétellel? Mi a módja, ami megéri?
ferrariman Creative Commons License 2009.12.11 0 0 399
Nézd meg a lekötés blogot, ott ki vannak gyűjtve az akciós devizakamatok linkekkel.
Vannak bankok ahol 4% most az EUR kamat 3-6 hónapra. http://lekotes.blog.hu/
Előzmény: t-bolyka (397)
Cyberslider Creative Commons License 2009.12.11 0 0 398
Talán Erste, de amúgy szvsz sehol.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!