Ilyet szeretnék ajándékba venni anyámnak, de nem tudom tényleg olyan jó-e, mint amilyennek reklámozzák. Valaki vett már ilyet? Tapasztalatok?
http://roomba.hu/
Ma Robi egy kissé összezavarodott. A harmadik területről már 40 percnyi tisztogatás után sem akart visszaindulni a bázisállomás felé. Megnyomtam rajta a DOCK gombot. Ezután sem akaródzott neki észrevenni a tornyot. Áttaszigáltam az első világítótorony-nyalábon, de a középső területről sem mert áthatolni a kiindulási területére. Azon a határon is átsegítettem. A dokkolóját már megtalálta.
Fordult már elő valakivel ilyen? Mi lehetett a probléma?
SZUPER! De jó, hogy még nem fúrtam-faragtam szét a foteleket! :) Ez tényleg jó ötlet és ráadásul még nem is annyira feltűnő. Csak arra kell ügyelni, hogy ne szedje szét a parkettát. Majd ragasztok rá filcet. Jövő héten megyek beszerző körútra!
<i>- a bázisállomás és a tornyok helyét az adott takarítási cikluson belül ne változtassuk meg</i> Történt egyszer, hogy Robi, miután átjutott a második területre, nem volt hajlandó egészen a falig menni. Ez azért történt, mert az átjáróban lévő világítótotornyból (gondolom) az infranyaláb még a fal mentén is folytatódott (annak ellenére, hogy minimálisra volt véve a nyaláb hossza). Ezért megfordítottam a tornyot, hogy a másik irányba "világítson". Robika takarít, takarít. Aztán feltűnik, hogy dolga végeztével neki-nekilódul az utolsó átjárónak, de mindig megfordul. És akkor leesett, hogy a torony oldalai megváltoztak. Visszaraktam a helyére a tornyot, azonnal a helyére ment ez az okos kis jószág. Utána már át lehetett tenni a másik oldalra, azóta is rendesen működik, mert (megint csak gondolom) induláskor eltárolja, melyik torony melyik oldalát közelíti meg először.
<i>- a Roombát kézzel az adott takarítási cikluson belül semmiképpen "ne vigyük odébb"</i>
Kérdés: ha valahol fennakad, elkerülhetetlen az odébbrakás. Ilyen esetben mit ajánlotok? Csak lökdössük le az akadályról vagy vigyük picit távolabb? Én az elsőt alkalmazom, így talán nem felejti el nagyon a szoba körülbelüli méreteit.
Még egy kérdés: ha fennakad valahol és mondjuk csak fél óra elteltével szabadítjuk ki, abban a helységben újrakezdi a takarítási ciklust vagy számolja az "állással" töltött időt is?
találtam itthon egy 5mm vastag lecet, kettévágtam és betettem a két talpa alá, ez megemelte az egész fotelt, igy már roomba kompatibilis lett a pöang. Oda is fogom ragasztani a talpakhoz, igy már nem probál meg átgázolni rajta, igy nem is tud fennakadni
Ja és még annyi, hogy a tornyok is két féle jelet sugároznak:
- az egyik körsugárzott, folyamatos, kb 30 centi sugarú és a torony pozícióját védi -a másik cca. 60 fokos 3 méter körüli hatósugarú vezetőnyaláb. amit a Roomba területről másikra illetve hazavezetésekor alkalmaz.
A bázisállomás két féle infrajel sugárzására képes. Az egyik a Roomba normál/takarító üzemmódja alatt egy körben sugárzott jel, ami a bázisállomás pozícióját védi kb 30 centis sugarú körben. A másik akkor "indul", amikor a Roomba elkezdi lassan villogtatni a "dock" ledet, ilyenkor a Roomba infrásan leadott jele bekapcsol a bázisállomáson egy szemből kb. 30 fokos 2 méter hatótávolságú navigációs nyalábot, ami segíti a Roomba dokkolását. Amikor a Roomba "rátalál" erre a jelre, a "dock" led villogása 2.szer gyakoribbá, láthatóan szaporábbá válik. Jól megfigyelhető, ahogy a bázisállomáshoz közeledve a Rommba orra mozgatásával keresi a sáv határait és folyamatosan "háromszögelve" azonosítja a bázisállomás pontos helyzetét. Előfordul néha, hogy elsőre nem jön össze a dokkolás, ilyen esetben a folyamat újra indul.
A világítótornyokat a Roomba minden induláskor individuálisan először rádiós úton "megszólítja". A tornyok egyfajta MAC címmel "bejelentkeznek" / egy időben max. 6 db tornyot kezel / Ezt követően infrás úton megkeresi a hozzá legközelebbit / 1-es sorszám lesz / ha megtalálta, felméri az általa határolt terület méretét, "megbeszéli" a toronnyal ennek időigényét majd ennek letelte után a torony "átvezeti" a következő területre és mögötte "átvált" fal üzemmódra, nem engedi vissza csak akkor, ha a robot dokkolni kíván. A második, harmadik, stb. /2-es, 3-as, stb. sorszám / területen mindez megismétlődik, egészen a takarítás végeztéig vagy az akku lemerüléséig. Ha valamelyik bekövetkezik, a Roomba dokkolójelére a tornyok "kézenfogva" visszavezetik a bázisállomásra. Fontos, hogy: - a bázisállomás és a tornyok ne legyenek egymáshoz 2 méternél közelebb - a bázisállomás és a tornyok ne "lássák" szemből egymást - a Roomba egy időben mindig csak egy következő tornyot lásson infrásan - a bázisállomás és a tornyok helyét az adott takarítási cikluson belül ne változtassuk meg - a Roombát kézzel az adott takarítási cikluson belül semmiképpen "ne vigyük odébb"
A töltőállomás infrája az egy irányú sugár vagy sugároz körkörösen? Mert oldalról elment mellette többször is úgy, hogy világított a docking led rajta. Mekkora szabad távolság kell a dock előtt, hogy haza találjon.
A világító tornyok körbe világítanak? Van valami prioritás vagy kód közöttük?
A leírás az egy kalap ....sem ér. Mindenki magának kísérletezi ki hogyan is működik???
OK, ha kész és jól működik, nyomom a képeket. A karácsonyi zűrzavarban ez hátrébb sorolódott picit. A probléma változatlanul fennáll, a lakás többi része/berendezése viszont kompatibilisnek bizonyult a Robival (kivéve az új, vastag szőnyeget). Egyelőre a fotelt a takarítás idejére áttranszportálom a szőnyegre. :)
Mindenkinek boldog, gazdag karácsonyt! Ha valakinek esetleg gondja lenne, mi a két ünnep között is vagyunk, a hotline is - +36209339939 - élő és a fórumot is figyeljük.
Köszönöm hogy egész évben figyeltétek hozzászólásaimat.Örülök hogy ez az év is eltelt és többen Roomba vagy Scooba tulajdonosok lehettek! Boldog Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! Üdv:Robotdoki!
Vettem egy hosszú, 10cm-es koromfekete padlószőnyegcsíkot és kipróbáltam "virtuális" "falként" a roombával, mint ahogy ezt a KeepOut Strip-et is hirdetik. Tökéletesen funkcionált, a roomba épp csak ráment és fordult is vissza.
Ha valaki ilyet akarna venni, jobban megérheti megvenni szőnyegpadlóként és beszegetni, hiszen egy 4 méteres darab beszegve még mindig 3eFt alatt van, szegetlenül pedig még ezer forint sincs.
Persze a virtuális falat nem helyettesítheti, hiszen láthatatlannak aligha nevezhetjük. :-)