4 édes bor 4 édesboráról híressé vált borvidékről(vakon)
nCauhapé Symph.de Novembre Jurancon Moelleux 2003
nJellegzetes kicsit szúrós konyakos-aszaltfügés-fűszeres világ, koncentrált , gazdag korty, savai kitöltik minden szegletét, lendületet és magasságot adnak neki, többszöri visszakóstolásnál, főleg viszonyítva az aszúhoz és a rieslinghez, egy kicsit kevésbé jól fogyaszthatóvá teszi a magas alkohol 7p
n
Degenfeld Aszú 5 putt. 2000
nNagyon komplex gombás-avaros-feketeteás-aszaltgyümölcsös illat, vastag olajos test, mégse túl édes, superior minőségű, állagú savak által megtámasztva, megáldva 8-9p
n
Ch.Suduiraut Sauternes 1998
nÉletem első Sauternes-bora, jellegében, ornamentikában, szerkezeti felépítésben rokoni jegyeket mutatott nálam az elsőnek kóstolt Jurancon-nal, attól még szúrósabb, erőteljesebb, szokatlan tercier aromák, számomra túl intenzív kesernyék, és itt is jól érezhető alkoholjelenlét 5-6p
n
Robert Weil Kiedr. Graffenberg Auslese 2004
nGyökeresen más stílusú bor, mint az eddigiek, imádnivaló üdeség, finomság,aromagazdagság, elegancia a jelentős maradékcukor mellett, bár az este némely másik bora bizonyítja, hogy összetettségben van feljebb, mégis ehhez tértem vissza legszívesebben(meg a tokajihoz) 7p
Megjegyzések
-Kicsit túl erős sor volt, ezek közül 3-at már kóstoltam és korábban képes volt teljes elragadtatással est bora lenni, így együtt mivel kevésbé tudtak egymás fölé nőni mind3 kicsit kisebb élménnyel járt, mint korábban, pedig érezhetően ugyanolyan formában voltak
-Robert Weil-nak eddig majdnem minden általam kóstolt borát 7 pont körülire tettem, kezdve a birtok-kabinettel, befejezve a dűlőszelektált auslese-vel
-A sor egyébként megosztó volt, volt akinek az aszú egyáltalán nem tetszett, 2-en is a Sauternes-t érezték a legjobbnak, valaki pedig a rieslinget
karácsonyi borsor (Napában borászkodó húgom is itthon volt karácsonyra, tehát átmentünk internesönal-ba) (Tokajt száműztük, mert megy Tokajba kóstolni később)
Kadarka, Badarka és ehhez hasonló "fűszeres" veresborok. Szerintem. De ne öntsétek össze :) Minden topiclakónak nagyon boldog ünnepeket, s további sikeres tudományhalmozást kívánok!
Az egesz szam a kiadok/szerkesztok leglaposabb fuzete, 0 informacioval, hirrel, ujdonsaggal. Talan nem veletlenul igerik a vegen, hogy 2010-ben tobbet foglalkoznak majd a Borigoval is. Remelem igy lesz, komolyan drukkolok.
Ehhez kepest a Decanter, amit csak ugy megvettem talalomra, feludules volt.
Hamar a Top 100-nal tartunk, aakor a Nepszabadsagnak is van egy fura top 100-as listaja, ok meg sorbaraktak a vmilyen versenyen dijnyertes borokat. Ezen abszolut negyedik es szaraz feherborban az elso a Royal Tokaji 07-es furmintja. Nosza meg is probaltam, haat nem rossz, de kedvencem nem lesz, olyan jo 5 pontos bor.
Bevallom én egy kicsit értetlenül állok a borigo válogatási rendszere alapján. Szerintük egy rossz, de legaláb drága bor lehet fogyasztóbarátabb egy jó de sajnos olcsó bornál pusztán azért mert sok van belőle. Nekem ez kínai.
Még csak a birtok trockent. Elképesztő volt, gazdagság, mégis frissesség, fantasztikus arányok, nagyon komoly. Ezek után kíváncsian várom a Graffenberget, valszeg Karácsony körül sor kerül rá.
Nem tudjátok, nem jelent még meg a téli Borbarát? Múlt héten egy újságosnál még az őszi volt csak.
Szentesi József Nadapi Rajnai rizling 2008 Királyudvar Lapis furmint 2008 Somlói Apátsági Pincészet Olaszrizling 2008 St. Andrea Magyalos Kadarka 2008 Robert Weil Spatlese Riesling 2005 (köszönöm az ajánlást, Dr Barta) Szecskő Tamás Zöldveltelini 2008 Moric kékfrankosok
Karácsonykor: Németh Attila Oldalrizling 2008, meg a család kérésére Gereg kékfrankos 08, meg újévig még egy betárazott Robert Weil Rielsing
Domaine de Villeneuve Chateauneuf du Pape les Vieilles Vignes 2005
Illata közepesen intenzív, nem tolakodik, de nagyon összetett, benne piros bogyós gyümölcsök, érettek, de nem aszalt jellegű, megtámogatva nagyon finom dohányos-erdeigombás beütéssel. Szájban nagyon koncentrált, betölti a szájat, mégse akar lehengerelni, a nagy test ellenére van egy könnyed hangulata neki, savai eszményiek, kitöltik és vezetik a kortyot, soha nem élesek, soha nem uralkodnak, mégis folyamatosan tapinthatóak, nehéz szavakba foglalni, egyszerűen mesteri. Ugyanez elmondhatni a tanninról is, alapvetően sok van belőle mégse tűnik fel, bársonyos, soha nem húz, jelen van , remekül megfér a savak és az extrakt mellett.
Ittam már még lehengerlőbb, még koncntráltabb borokat, de ilyen szintű harmóniát, eleganciát még soha nem észleltem "nagyágyúnak" szánt vörösborok között.
9p
ps.és szó nincs arról, hogy a második pohárnál már csömör lenne, nagyon jól fogyasztható, várja az ember a 3. és 4. poharat is!
St. Andrea - A kutya fáját '07 v2.0: Két dologra emlékszem a borral kapcsolatban: Tetszett és nagyon gyorsan elfogyott, valamint amikor ittam megjegyeztem magamnak, hogy a stabil 5 pont vagy picit fölötte értékelést kell majd mellé írnom:)
Montes - Reserva Chardonnay '07: Jó értelemben vett technobor, aki szereti az érett sándornés jegyeket jó savakkal megtámasztva és közepes fával kiegészítve annak be fog jönni. 5pont
Il Casato - Montepulciano D'Abruzzo '08: Savanykás gyenge lőre, iható lett volna nehezebb napokon, de inlább ment a lefolyóba 0p (valami multis beszerzésből maradt, nem ajánlom!)
Nekem is kicsit csalódás volt 1-2 beharangzott borász(és borainak:) tavolléte pl.Szepsy
Azért így is szenzációs volt
Bott-pince-nagyon szeretem a letisztult, sallangmentesen gyümölcsös stílusukat, vitális, lendületes, vibráló savvilágukat. A 08-as borok még nagyon fejlődésük elején vannak, lehet hiányzik belőlük az eddig megszokott maradékcukor kerekítő hatása. A Csontos mindenesetre így is a kedvencem volt száraz témakörben.
Kikelet-pince-nem sok tapasztalatom volt eddig velük, jópofa , jóhumorú páros, újszerűen élénk, üde gyümölcsösséggel megáldott borok, játékosak, elegánsak, nagyon finomak. A pult alóli aszú pedig rendelkezik azzal a bizonyos mesteri sav szerkezettel, amit csak néhány másik borban sikerült eddig észlelni.Fenséges.
Mindenképp felkeltették az érdeklődést.
Dorogi pince
Barta pince-mindkét pincénél volt szerencsém kissé szokatlan, rusztikusabb, porosabb-ásványosabb borokhoz, kicsit furcsa de nem rossz
Demeter Zoltán-A két birtokbor is rendben van, de azok azért annyira mélybenyomást nem tettek.Viszont a főbor 07-szenzációs formában volt, még sokkal jobban tetszett, mint nyáron, koncentrált, mégis könnyed, lehengerlő, mégis elegáns, és az a bizonyos lendületes, de soha nem éles, hosszú, hibátlanra csiszolt savak(a Kikelet-aszúban is ilyen volt)-mindenképp az est bora
Klasszikusabb stílusú aszúk közül a kedvencek
-Patricius 5 putt 2000-ez volt a kedvencem, komplexitásával és harmóniájával fog meg
-Disznókő 5 putt 2002-ez pedig a dinamikával, kicsit talán túl lendületes is
Mindenképp szenzációs kóstoló volt, jónéhány 8p(1-2 akár az feletti) körüli tétellel.
Ma volt Szegeden a TOKAJ GRAND TOUR borkóstoló.( http://tokajgrandtour.eu/ ) Aki ottvolt annak nem kell bemutatni. Színvonalas volt a borászok kitettek magukért. 11 pince volt jelen, 2 vagy 3 borral fejenként. Nekem az est csúcs-bora ismét a DEMETER-FŐBOR volt, nem lep meg a dolog. De nagyon tetszettek még ASZÚ kategóriában: Disznókő,Kikelet,Royal Tokaji. Szárazban a Bott pince Teleki és Csontos vitte a prímet! Nekem tetszett, gratula a Szervezőknek, csak így tovább...