Keresés

Részletes keresés

drbarta Creative Commons License 2009.11.15 0 0 46589

Na és a Királyudvar Huet....

A kóstoló mondanivalója jobban felépített volt. Először Hwang elmondta a birtokokról a tudnivalókat, fajták, területek, filozófia stb...a kóstolás megkezdése előtt!

A kóstolás megkezdése után kizárólag a borokra figyeltünk, és kizárólag azok érzékszerveink által pillanatnyilag tapasztaltakat tárgyaltuk meg.

A hárs kóstolón párhuzamosan beszéltek a borászok a birtokról, a fajtákról, általános érdekességekről és a kóstolt borról, nehéz volt egyszerre figyelni minderre és a borokra is koncentrálni.

A kóstolt tételek....

Huet Haut Lieu Sec

-2008-Kirobbanóan friss gyümölcsösség, erőtől duzzadó savgerinc, meszes karakter, nagyon letisztult, mindent betölt és lehengerel, magával ragadó bor, szenzációs kezdés 8p

-2007-Hasonlóan élénk és magával ragadó, kicsit szárazabb és ásványosabb érzet, de ez is robban 7.5-8p

-2006-A harsogó gyümölcsösséget mézesebb karakter váltaja fel, előtérbe kezdenek kerülni a kövek, a savak bár szép ívűek, de mégse annyira dinamikusan  röpítik a kortyot, mint az eddigiek 6.5p

-2005-még mézesebb, még ásványosabb, még komplexebb, és az első 2 tételre jellemző lehengerlő, robbanó savgerinc 8p

Krályudvar Sec

-2008-Az Huet-től inkább kedvesebb és melegebb karakterű körtés gyümölcsösség, szép feszes szerkezet , szép ásványosság, elegáns bor, de kevésbé ragad magával, mint "ellenfele" 6.5-7p

-2007-Nagyon hasonló, csak érettebb karakterű bor, kerekebb érzet, szép savérzet, sokkal szebb, mint néhány hónapja kóstolva, de az Huet jobban elvarázsolt 6.5-7p

-2006-még érettebb, mézes illatvilág, a korty nagyon harmonikus, kerek, és csiszolt, finom és nagyon itatja magát, Hwang úr erőteljesebb ásványosságot szívesebben látna benne , talán igaza is van 6.5p

-2005-Még mézesebb, enyhén oxidát illat(Hwang úr mondta, és valóban így érezhető), szépen megállapodott bor, van benne komplexitás, és stabilak a savai, mintanyugdíjas 5.5p

Édes borok

-Huet Clos du Bourg Moellex 1ere trie 2006-Csábító, nagyon finom, citrusos gyümölcsösség, finoman ,de nem geil egyáltalán, meszes, porhanyós szerkezet, robbanó ízek, lüktatő savak , hát ez igen 8.5p

-Királyudvar Kései Lapis furmint 2006-finom, nem túl édes, de kedves is, ásványos is, hasonlóan finom struktúra, szép egyensúly, de a hanyattesés elmarad-mindenesetre  szép bor 6.5p

-Huet Haut Lieu moelleux 1ere trie 2003-ez nagyon hasonló felépítésű bor , mint az előző Királyudvar, ízvilága inkább földes-ásványosabb-enyhén animális, de ez is szép 6.5p

-Királyudvar Ilona cuvée 2003-erőtelejesebben édesebb és botrytisebb világ, kedves , csábító, buja, rendkívül gazdag, nagyon szép savakkal-ez bizony szintén elvarázsolt, nagyon szép és méltó befejezése az eseménynek(részemről)

Szintén köszönet mindenkinek aki létrehozta ezeket a borokat és lehetővé tette az eseményt. Anthony Hwang nagyon profin vezette le a kóstolót, neki is külön köszönet.

Ez sor számomra még nagyobb borokat hozott, mint a Hárslevelűk, pedig azok is elég magasra tették a lécet.

Bár a Királyudvar-sor is ha visszanézzük igen erős volt, átlagosan 6-7 pontos borokkal,+ egy nagyon erős bejezéssel,  a "párbajt" egyértelműen az Huet nyerte nálam, szenzációs, szerintem méltán világklasszis borokkal.

drbarta Creative Commons License 2009.11.15 0 0 46588

Nekem is hatalmas élmény volt, a borokról:

Hárslevelű

Általánosságban elmondható, hogy a Nobilis és Demeter borok között sok a hasonlóság, egymáshoz képest finom , árnyalt összehasonlításra alkalmasak, a Hollóvár tételek egy egészen más világot képviselnek, a terroir és a pincészetre jellemző jellegzetes stílus szerintem inkább felülírja a fajtajelleget, árnyaltabban összehasonlítani inkább a saját, különböző évjáratú tételeivel érdemes.

A legerősebb sor szerintem a 2006-os volt. A számomra legkiemelkedőbb tételeket vastagon szedtem. Egyetlen boról se mondanám, hogy "szétesőben" lenne, vagy elindult volna a lejtőn.

2008

-Nobilis-szép egyensúlyú, kerek , kedves virágosan fajtajelleges tétel, kicsit kilógó fa eredetű édességgel. Nem túl bonyolult, de szerethető, finom bor 5.5 p

-Demeter-illatban, ízvilágban egyaránt  öszetettebb bor, kiváló, tömör szerkezet, egyszerre fajtajellegesen kedves de egyben határozott is. Nagyon elegáns bor, a 08-as kör egyértelmű legjobbja erős 7p

-Hollóvár-az eddigiektől sokkal szikárabb és zárkózottabb bor, kétségkívül tartalmas, de hiányoltam egy kis kerekséget, számomra túlontúl férfias bemutatása a fajtának 5.5 p

2007

-Nobilis- a 08-ashoz képest mélyebb, összetettebb illat, szájban vastagabb, édesebb érzetű, finom szintén fajtajelleges díszítésekkel. Nem mondanaám ezt se túl bonyolultnak, de nagyon jó fogyasztani 6p

-Demeter-nagyon szép, komplex, rafinált illatvilág, szájban a vártnál szikárabb és férfiasabb, a 08-as jobban tetszett 6p

-Hollóvár-sötét szín,intenzív , jellegzetes gombás-avaros-ásványos "hollóváras" illat, olajos, lehengerlő test, a korty szerkezete nem igazán magas, inkább szélesen hömpölyög 6p

2006

-Nobilis- az eddigi két kedves, nőiesebb tétel után sokkal szárazabb és sokkal összetettebb, nehezebben szétszálazható illat fogad, szájabn határozott , tömör test, eleven savgerinc, érezhető ásványos karakter, de mégsem mondanám szikárnak- fölépítésében erre mondhatni leginkább a pincészet itt megjelent tételei közül, hogy "nagy" bor. 7 p

-Demeter- illat és ízvilág egymással harmóniában, tömör szép struktúra, feszes, de nem szikár, szerintem a 08-as világa, attól mézesebb, érettebb karakterű, elegáns, "nagy bor 7 p

-Hollóvár- a 07-eshez hasonló világú , jellegzetes illat, attól kevésbé fülledt, kevésbé intenzív, de elegánsabb kiadásban, szájban kevésbé lengerlő, de komplexebbnek tűnik 6.5p

2005

-Nobilis-érett-mézes jelleg, a fajtajellegtől az ásványok és tercier aromák átveszik a dominanciát, kellemesen iható, jó szerkezetű bor, az előző évjárat képviselője számomra kifinomultabb komplexitást nyújtott, a 07-es pedig jobban ösztökélt fogyasztásra 5.5p

-Demeter- ide is hasonlókat tudnék írni 5.5p

-Hollóvár - régi nagy kedvencem, a 05-ös sor meszziről legjobbja számomra, minden benne van ami egy jó Hollóvár bortól elvárható-a jól ismert egyediség,lehengerlő koncentráció, lendületes, magas és hosszú  savvilág 7p

Szép és tanulságos sor volt, köszönet a borászoknak és a szervezőknek!

Minjárt leíroma Királyudvar-Huet tapasztalatait is.

Kabócás Creative Commons License 2009.11.14 0 0 46587
Hazaértünk a kóstolókról, fantasztikus volt mindkettő (hárs és Királyudvar vs. Huet).
Nem akarom kijelenteni, hogy melyik volt a jobb, kár lett volna kihagyni akármelyiket is az biztos. A borászok is kitettek magukért és nem utolsó sorban a borok is hatalmasak voltak. A hárs kóstolón nekem legjobban Tokaj Nobilis borok tetszettek.
A másikon pedig magával ragadott Anthony Hwang egyénisége, ahogy tálalta a borokat, nagy élmény volt.

Óriási köszönet a TERROIR CLUB Csapatának ezért a napért!!
Tybald_ Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46586

Az ilyen rendezvényekről hol lehet értesülni?

Szepsy - Furmint '06: Nekem erről a borról maga Szepsy jut eszembe; a szikár, mosolygós tekintetű, egyenestartású ember, akinek nincsenek "sztárallűr"-jei mégis felkelti az ember figyelmét a mondataival, a személyiségével.

Ja, hogy írjak a borról is:))

Nagyon más mint pl. a korábban kóstolt aszúi, és nem csak azért, mert ez egy száraz bor. Illatban apró vadvirágok és mész(?), ízben barack, friss szőlő héja, pici mandula, mindez egy stabil savgerincen. közel 7p

BZoltan Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46585
A 2008-as Furmint 14vv%, 8.9g/l sav, 6g/l cukor és 33g/l extrakt. December elején döntjük el, hogy mikor palackozzuk le azt az 500 palackot ami várható. Utána obiztatás és majd csak eljut valahogy a fogyasztókhoz. Októberben még nagyon csikónak éreztem, ezért döntöttem úgy, hogy nem az eredeti tervek szerint a juhfarkkal együtt kerül palackba.
Előzmény: drbarta (46583)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46584

egyetértek, Józsi rajnaija lenyűgöző!

és szombaton én is ott leszek! :-)

Előzmény: pinotnoir777 (46568)
drbarta Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46583
A furmintnak is megvan már a laborja?
Előzmény: BZoltan (46581)
shiraz Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46582
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=565170

ez tényleg a vicc szélső határa.... A Zipp.hu-s cikkból szórol szóra kopipésztelt mondatok vannak Lengyel Zoltán úr nyilatkozatában.
sírok a röhögéstől

BZoltan Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46581
Megvannak a laboreredmények és készen van a bor. Palackozás és a forgalomba hozatali engedély folyamatban van. December 11-én lesz a Zwack Open ahol először bemutatom a bort.
Előzmény: drbarta (46580)
drbarta Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46580
A linkre kattintva nem tudtam nem észrevenni, hogy megjelentek a 08-as borok között a juhfark adatai és leírása is. Ez azt jelenti, hogy palackba került?
Előzmény: BZoltan (46578)
lazaridi Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46579

Honnan hallottunk volna?

Egyebkent aznap reggel elutazok sajnos.

Előzmény: BZoltan (46577)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46578
Előzmény: BZoltan (46577)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46577
Gondolom legtöbbetek már hallott róla, de azért szólok, hogy a jövő héten szerdán lesz a festetics palotában a somlói portfólió kostoló. További részletek többek között itt is találhatók.
drbarta Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46576
Úgy néz ki akkor ígéretes dolgok fognak még ott készülni...várjuk sok szeretettel:)
Előzmény: pinotnoir777 (46572)
drbarta Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46575

Ha már rajnai...akkor jutott erre a hétre is

Georg Breuer Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken 2003

A többi általam kóstolt Rheingau-i riesling stílusa abszolút, rengeteg citrus, virágpor, kövesség, kis szénsavasság, a korty könnyed, üde ,de igen tartalmas, korához képest  nagyon-nagyon friss, savai lendületesek, de nem túl élesek. Nagyon szerethető, elegáns, iskolapélda rajnai. Nálam 7 pont.

A Vino Castillo-ban vettem még a nyáron egyszer élünk alapon, akkor le volt akciózva 7e forintról 5e forintra. Na már most a napokban vettem észre, hogy kiárusítják a készlet jelentős részét, így most 1990 Ft-ba kerül. Annyi pénzért elképesztő vétel! 

pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46574
A fele karós lenne, úgyhogy szárazbor esetén kb 300-400 literrel számolok majd. Persze ez nálunk tényleg szép mennyiség.

Ja még ahétfői kóstolóra visszatérve elfelejtettem hogy megleően szép volt a Laposa-felhozatal, gyümölcsösebb, frissebb mint régebben, az meg külön öröm hogy van a "Friss" olaszuk, ami ezerért is nagyon jó.

Előzmény: BZoltan (46573)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46573
1300 az már szép szám :) Abból már komoly mennyiséget szűrhetsz.
Előzmény: pinotnoir777 (46572)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46572
A németeknél van egy olyan mondás, hogy háromféle bor van: vörös, fehér és a rizling. Én imádom a magas de érett savakat és ez leginkább így együtt a rajnaiban van. Pár hónapja meg is rendeltem 1300 oltványt egy wachau-i oltányosból, a lagjobb területeinkbe (Geregben egy nagyon köves rész meg a házunk fölötti meredek, déli, meszes talajú domoldal) ez megy meg majd kadarka.
Előzmény: BZoltan (46570)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46571
igazad van, köszönöm a pontosítást. A lényeg az az, hogy bár jó időt ígérnek a jövő hétre, még egy esőt már nem bírna a szőlő. Itt a vége fuss el véle :) Azért úgy 10-20%-os nemesrothadás van és fantasztikusan érett a szőlő, de nem magas a cukorfok. Izgalmas évjárat lesz az idei.
Előzmény: Cirfandlia (46558)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46570
Szerintem nem kell megijedni a 9 ponttól. Szerintem is nagyon ott van a szeren a Szentesi 08-as rajnaija. Egyértelműen a 7-9 kaliberben mozog és ezen a szinten már az egyéni ízlés és hangulat az ami meghatározza a pontot.

A rajnai az én fantáziámat is izgatja. Ezért is ültettem néhány éve párszáz tőkét és erősen fontolgattam, hogy a furmintosunkban levő 300 tőkényi helyet rajnaival ültessük be, de aztán nyert a furmint :)
Előzmény: pinotnoir777 (46568)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46569
Persze a Királyudvar-Huet is biztos óriási lesz, kár hogy egyszerre vannak ezek pont. Akkor ott összefutunk.
Előzmény: drbarta (46566)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46568
Persze én is bizonytalan vagyok ennyire kimagasló borok pontozásánál, ilyeneket nagyon ritkán kóstolok, most azért írtam kilencet, mert határozottan jobb, több, perfektebb számomra mint bármelyik magyar fehérbor amit eddig kóstoltam, van egy pontnyi különbség számomra. De lehetne ez 8 és akkor az eddigiek 7-ek max.

De kíváncsi leszek a szombatra nagyon, mit mutat a német, elzászi rajnaik mellett. Úgy tudom korábbi Szentesi rajnaiknak már volt komoly németekkel "meccse", és egyáltalán nem maradt alul, sőt...de erről a gazdát kérdezd.
Előzmény: drbarta (46566)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46567
Összevakarom az adatokat... előbb-utóbb a weboldalunkra is ki akarom rakni az ilyen adatokat.

A leveld olvastam :) nekem amúgy nem kell csekkolni emailt :) jön zsebbe... N900 rulez
Előzmény: drbarta (46565)
drbarta Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46566

A 08-as Szentesi rajnai valóban ott van a szeren, én a fesztiválon kóstoltam pult alóli tételként. Mondjuk 9 pontot még jelenleg kicsit túlzásnak érzek, nálam inkább vastag 7-nek tűnt előzetesen, ami szerintem 1-2 év alatt simán lehet legalább 8. Mindenképp potenciális 5*-osnak szánt anyag.

A TC -bulin akkor valószínüleg futolag látjuk egymást:), én hosszas agyalás után végül a másik 15.30-as kóstolóra Királyudvar-Huet-re megyek, de nagyon vonzott a rajnai is.

Előzmény: pinotnoir777 (46564)
drbarta Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46565

Ha egyszer a közeledben vannak az adatok, és van időd-energiád, szívesen elolvasnám.

Addig is check mail!

Előzmény: BZoltan (46563)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 46564
Hétfőn volt Szentesi Open (Kézművesborokháza), és felülíródott bennem a legjobb magyar fehérbor kategória: most nekem ez Szentesi József 08-as rajnaija (nem az Öcsi, bár az is nagyon komoly). Elegáns, de kirobbanó, hihetetlen energiák és letisztultság (pedig 1-2 napos palackozás). 9p

Bár hozzáteszem, hogy egyre inkább elfogult vagyok a fajta irányában. Megyek is szombaton a Terroir Clubos rajnai tanórára. Ja és úgy hallottam hogy ez a bor (Szentesi 08) is lesz pluszban a listán.

Amúgy még csúcs volt a Ráspi zweigelt válogatás 07 meg nagyon tetszettek Légli Géza vörösborai, a merlot nagyon bájos, a cf meg sztem komoly ígéret, áradó, hatalmas, de egyáltalán nem bántó.

Mellesleg nálunk is lement a szüret (10 napja jött be az Úrráteszi kf, a magyar frankos és az Úrráteszi olasz is). Érdekes volt hogy ezek a szüret előtti hetek hűvös csapadékos időjárása ellenére szépen értek, na nem mustfokra, hanem sav és ízérzetre.
Újdonságként lesz mézesfehér és egy kései szürke tétel (töppedt), most 11,8 alkoholnál és 142g cukornál tart, hamarosan le is állítom. Meg lesz egy extrém vörösbor: kf, bíborkadarka, zweigelt, néró, hamburgi muskotály. Meg lesz egy alap olasz is. Ja meg lett végre 30l pinot noir (777:) szűztermés is.

A geregi kf már kierjedt, sztem az eddigi legjobb borunk lesz, már most harmonikus nem úgy mint a tavalyiak pl.

A rossz virágzás miatt a várt 70-80 deka helyett több szőlőnél 40-50 deka lett tőkénként az eredmény, kíváncsi vagyok hogy legalább minőségben ez hoz-e valami újat.

BZoltan Creative Commons License 2009.11.10 0 0 46563
Megvannak valahol a konkrét adatok. Tömören, az ami 2008-ban 22-24 mustfok volt az idén 21-23 lett. Tavaly és tavalyelőtt minden fajtát több lépcsőben szüreteltük (tanulván a 2006-ban elkövetett hibából amikoris a juhfark például nagyon elszaladt egy hét alatt) a különböző területekről és az első fejtés után néztük meg, hogy akkor melyik is volt az ideális.
Előzmény: drbarta (46560)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.10 0 0 46562
Ezt csak alátámasztani tudom.
Előzmény: loading (46561)
loading Creative Commons License 2009.11.10 0 0 46561

Barátaim Somlón szőlőt termelő szülője egy kicsit meglepetten mondta, hogy idén a juhfark nagyon jól cukrosodott, nála főként az olaszhoz képest.

Előzmény: BZoltan (46553)
drbarta Creative Commons License 2009.11.10 0 0 46560

Ez olvasmányos volt!

Ha még esetleg emlékszel, vagy feljegyezted valahova szívesen elolvasnám, hogy a 07-es és a 08-as borok alapanyagai milyen mustfokkal lettek szüretelve.

Előzmény: BZoltan (46553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!