Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.02 0 0 6303
Valaki segitsen hogy kell meg édesiteni a bort Kb 50 liter fehérborhoz mit tehetek és mennyit?
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 6302

Köszi, ez nagyon jó ötlet. Nem okoz szerinted helyi túlmelegedést? Gondolom felülről kellene a kádat megvilágítani.

 

 

Előzmény: Zalancelot (6275)
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6300
Nehéz ügy !
Általános szabály, hogy csak akkort nyújthatsz be támogatási kérelmeket,egy adott területre, ha arról az elmúlt években szüreti jelentést és egyéb kötelező tájékoztatásokat adtak az illetékes hegybírónak.
Mivel új telepítésre nincs már mód, öreg ültetvények újratelepítése esetében pedig az előző a főszabály.
Előzmény: apilusz (6297)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6299
Van nálatok hegybíró, falugazdász. Őket kérdezd meg.
Előzmény: apilusz (6297)
zizengő Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6298
Nagyon nagy fába vágnád bele a fejszédet, remélem tudod, hogy ez mit jelent. Én is megvettem a szomszédomét hosszú alkudozás után, most persze művelhetem és sok öröm van benne, de én nem telepítek szőlőt bele. Megvárom milyen irányba fordul a világ. Amíg a kistermelőket folyamatosan bombázzák a megalapozatlan és fölösleges "szakmai szigorításokkal", addig kicsiben nem érdemes belevágni szerintem. Bocs! Amíg az egész ellenőrzési rendszer arról szól, hogy "aggyá lóvét", nem is lehet profitot termelni. A telített piacot meg ne is említsük.
Előzmény: apilusz (6297)
apilusz Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6297
2-3 éve elhagyatott szőlőre lehet-e felvenni valamilyen támogatást?
Újratelepítésre gondoltam,a mindkét szomszédom ott hagyta a területet és ha eladná akkor megvenném.
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6296
Érdekes, lehet megpróbálom. Köszi.
Előzmény: Törölt nick (6294)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6295
ja, hetente 2*1 patronnal tartályonként, a kénszint állandó ellenőrzése mellett. Bevált.
Előzmény: Törölt nick (6294)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 6294
300-385 literes tartályoknál csináltam szifonnal
Előzmény: szunyog25 (6291)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6293
Nézd, az a hordóból engedés dolog legfeljebb esküvőnél járható út, vagy állati nagy forgalmú kocsmában.
Előzmény: szunyog25 (6292)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6292
Vannak 20 és 5 literes ballonjaim, de ezek mégsem mutatnak olyan jól, mintha egy hordóból engednék a vendégeknek. :) Persze ha más nem lesz, ezekbe töltöm. :)
Kösz a tanácsot mindkettőtöknek!
Előzmény: RAMBO (6290)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6291
Az első ötletem nekem is ez volt, habszifonnal. Nem tudtam, mennyire hatásos módszer. Mondjuk egy fél hordónál is elég egy szifon?
Előzmény: Törölt nick (6289)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6290
Vegyél üvegballonokat az OBI-ban, van 30, 20, 10 literes, azokban ide-oda fejtve mindig tele lesz amit nem iszol éppen. Érdemes ezt csinálni, mert a félbehagyott bor ha meg nem is törik, de "kiüresedik", miáltal az élvezeti értéke nagyban csökken.
Előzmény: szunyog25 (6288)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6289
pl. széndioxiddal
Ezt régebben úgy csináltam, hogy a szódás szifon fejét függőlegesen a hordó nyílásába helyeztem és belecsavartam a patront. Érdemes 3-4 naponta ismételni.
Előzmény: szunyog25 (6288)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6288
Sziasztok!

Alap kérdéssel fordulok hozzátok. Mivel törekszem a káros oxidáció megakadályozására, így felmerült bennem egy kérdés. Addig oké, hogy értelem szerűen teletöltve tartunk minden hordót, de nekem pl nincs úszófedeles tartályom, így mi lesz azzal, amit fogyasztásra meghagyok? Nem kívánok minden liter bort lepalackozni, némelyiket lassan-lassan fogyasztjuk majd. Azt hogyan lehetne megvédeni? (mivel egyszerre nem iszunk meg 50 liter bort :) ((az a legkisebb hordóm)))
RAMBO Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6287
A pumpa piros jezéséig. Azt hiszem 1-esnél van. Afölé egy picivel.

Javaslom, hogy vegyél vékony bilincset az OBI-ban, és azzal rögzítsd a pumpához és a szepephez a tömlőt, ha nem tart eléggé az a sasszeg-szerű izé.
Előzmény: etilalkohol (6285)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6286

Attól függ mennyire rakom tele...:-)

 

Ami a szőlőt illeti, azt a nagyapámnál elvágták hatalmi kézzel, így a családban csak a vágy, a szeretet és a dac maradt. :-)))

Előzmény: szaki_pali (6283)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6285
Megvan az úszófedeles tartály (200 literes, olasz nóném', 60k akciósan).
KÉR(D)ÉS: Mekkora nyomásig kell pumpálni a tömlőjét (használati utasítás nem volt hozzá)?
zizengő Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6284
Ez igaz! De képzelj el egy présházat olyan helyen, ahol nincsen villanyáram. Mert azért valljuk be őszintén, a mai magyarországi szőlőhegyek nagy részén még nincs. Nekem sincs borvidéken a szőlőm, és egészen két évvel ezelőttig nem is volt hálózat a hegyen. De ha minden hókuszpókuszt bevetünk, hol marad az, amit a nagyapáink a saját tapasztalatukból ránk hagytak? Az Ő idejükben még az infralámpa alatt naposcsibék szaladgáltak. Meg azt hiszem, hogy az egész borkészítés egy kicsit vajúdik a sok mesterséges kütty-mütty miatt. Az amatőrök meg rögtön profinak képzelik magukat. A hozzászólásból meg a sokadik után arra gondoltam, hogy üzletkötővel van nemkívánt párbeszédünk. A borhoz meg nem sok köze van. Na Cső!
Előzmény: RAMBO (6281)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6283
azt hittem kicsit nagyobb tételről, meg szőlőből készült cefréről lesz szó!


ilyet igen régen csináltunk mi is, de mintha (úgy rémlene) az nem fut ki :(
Előzmény: kiwancsi (6282)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6282

Hát...befőttesüvegben(5l), mert a füge gyümölcsét is bele kell tenni vhogy.:-(

 

És hát...papírral zártam le(itatós).

 

Az a furcsa hogy a "mű"cinzano rizsből-mazsolából...sosem megy tönkre, mindíg tökéletesen megerjed, nem lesz semmi baja.

Előzmény: szaki_pali (6277)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6281
Szerintem segíteni akartak neked. :((
Előzmény: zizengő (6276)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6280
mondjuk megkóstolod :)

vagy labor
Előzmény: pótmáj (6279)
pótmáj Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6279
Sziasztok!

Lenne egy laikus kérdésem: miként lehet megállapítani, hogy az almasavbontás megtörtént-e egy bornál?
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6278
 ---mivaaan?----
Előzmény: zizengő (6276)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6277
ha üvegben erjesztessz akkor szokás úgy 2/3 részig teleönteni. a többit hagyd meg a kifutásra. Ha viszont hűvösebb helyen erjesztesz akkor rakhatsz bele többet is mert nem fog olyan nagy intenzitással forrni nem megy ki.

a levegőtlen körülményekre meg ott a "kotyogó". használj olyat és nem kell félned az ecetedéstől.

még azt is meghallod hogy mikor kell beavatkoznod!
Előzmény: kiwancsi (6273)
zizengő Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6276
Miért kell rögtön tipust és lehetőséget ajánlani, neked soha semmi nem tetszik, soha semmi nem elég jó. A BORÁSZOK egyszerű halandók! Bár a technika nem mindig barátjuk, megoldják amit kell. Köszi szépen! A mai hiánygazdálkodásos világban szenvednek annyit, amennyit kell. " útunk szavadra lett kimérve, börtön és halál mezsgyéjére, erősítsd karjaink!" Na Cső!
Előzmény: Zalancelot (6275)
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6275

Eddig nem említetted, hogy kádas erjesztéshez kell az infralámpa.
Ahhoz a legolcsóbb típusok is használhatók, a reflektorosok.

http://bolthely.hu/tungsram/lista/497216737cb42_Infra_izzok

 

Csak ezeket a teljesítményük okán porcelán foglalatba illik rakni.

Előzmény: pinotnoir777 (6274)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6274

Csak a vörösnél kell hűtésfűtéshókuszpókusz. Ezeket kádon csak a présházban tudom erjeszteni (ott van hely), az meg jól lehűlt az utóbbi hetekben. Ezért a cefre hőmérsékleteteljes erjedésben eleinte csak 13 fokig ment fel egy darabig. aztán szerencsére jött ez a felmelegedés és most 18 fokos, ami már elmegy az almasavbomláshoz. 20-21 fok lenn az igazi neki.

Igazából tényleg nagyon jó lenne egy vörösboros és egy fehérboros pince, mert más hőmérsékleteket igényelnek.

 

Levente,

 

izgalmas felvetés, de azért a világban is az északibb borvidékeken teljesen általános, sőt, már-már kizárólagos módszer a vörösborok biológiai almasavbontása (Bordeaux, Burgundia pl). Ha bármilyen kevés almasav marad egy vörösben, az rontja az ízhatást szvsz.

 

 

Előzmény: zizengő (6272)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6273
Ez így nagyon jó, köszönöm. Szeretem ha értem a dolgot. Most csak azon töröm a fejem hogyan oldhatom ezt meg anélkül hogy kiforrna az üvegből...mert ha nem hagyok fölötte elég helyet, ez történhet...
Előzmény: szaki_pali (6270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!