Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.01 0 0 2246
Olajos pepecselés? :-)

Ha mondjuk egy svájci mechanikus óra karbantartását annak tekinted, akkor igen, olajos pepecselés. Valójában az eredeti keőanyagok és a bejutott szennyeződések, kopási anyagtörmelékek kitisztítása, és a megfelelő kenőanyagok bejuttatása a megfelelő helyekre. Ez természetesen nem feltétlenül olajat jelent, és a pepecselés nem pancsolást. Az órákban is sokféle kenőanyagot használnak, és a tisztítás sem egy triviális dolog. Minidisc fejmozgatást még nem javítottam, de CD mechanikák karbantartásában és újbóli életre lehelésében kezd egyre nagyobb gyakorlatom lenni. Jó érzés, mikor újra megszólal, és nem dadog, nem akadozik az egykor annyi örömet okozó, már korosodó szerkezet.

A zsírok kiszáradása, ragacsossá válása például okoz olyat, hogy a léptetőmotor finom lépéseit a csúszó szán nem tudja követni. Elakad, azokra a kis erőhatásokra már nem reagál finom mozgással. Ekkor a szervó tovább próbálkozik, egyre nagyobb erőt fejt ki, majd a megnövekedett csúszási súrlódást leküzdve a szán megugrik, és túlfut a megcélzott sávon. Ilyenkor vagy kihagyás, vagy dadogás-ismétlés következik be a CD-nél, akár az elakadt tű jelenségét is tapasztalhatjuk. Az ilyeneket már elég jól tudom javítani, de nagy munka, nagy kockázat, sok szerszám és spéci anyag kell hozzá. Ráadásul más-más anyagok a mechanikához és az optikához, és egyik nem érheti a másikat, szóval WD40 befújásával senki ne próbálkozzon :-).
Előzmény: Hepatithos (2245)
Hepatithos Creative Commons License 2009.12.01 0 0 2245
köszönöm a válaszokat. persze nem tudhatom felvétel közben, hol lesz a droput, de az utóbbira tippelek, időnként hallanai nagy nyekkenést felvétel és lejátszás közben is. közben Mit értünk finommechanikai karbantartáson? Olajos pepecselés?
Előzmény: Törölt nick (2244)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 0 0 2244
Lehet még a fejmozgató mechanika elfáradása, elakadása. Amikor tapasztalod a jelenséget, figyeld meg, hogy hallatszik-e valami, a szokásostól eltérő zörej. Optika, mágnes, forgó lemez, mozgó fej, elég sok a mechanika. Szerintem ha a fej nem tudja követni a mozgatási utasításokat (akad / ragad), akkor is kifuthat a memória a bepufferelt adatmennyiségből, illetve a kihagyás meghaladhatja a hibajavító algoritmus képességeit.

Ha ez a probléma, egy finommechanikai karbantartás segíthet.
Előzmény: Hepatithos (2241)
Macika Creative Commons License 2009.11.30 0 0 2243
A drop-out jelenség tudtommal kizárólag anyaghibából szokott bekövetkezni.

Régen, ~25 éve, a digitális kor hajnalán azért vették párhuzamosan két db U-matic videokazettára az anyagot, hogy kizárható legyen, egyszerre legyen drop-outos a felvétel.
Egyszer -emlékszem - egyik lemezfelvételünkön mégis besikeredett, hogy nagyjából egy időben következett be mindegyik egységnél szalaghiba és azért kellett újra játsszuk az adott részt...

Lemezes rögzítésnél (jó minőségű lemez esetén) nem hallottam még drop-outról.
DAT-nál, DCC-nél viszont annál inkább.

Ha jól tudom, a MD-nél van annyi tartalék a rendszerben, hogy lemezhiba esetén sem szakadhat meg a hangfolyam.

Szerintem másban/máshol kell a hibát keresni...
Előzmény: Hepatithos (2241)
eref Creative Commons License 2009.11.29 0 0 2242
kompakt kazetta
Előzmény: Hepatithos (2241)
Hepatithos Creative Commons License 2009.11.29 0 0 2241
Van az a dropout néven ismert ügy, amikor kimarad egy másodperc a felvételből. eddig minden MD-m így halt meg, de mivel ez deklaráltan az utolsó, becsületben megőszült jószág, (MZN910) gondoltam, nem adom még fel a reményt. vettem új lemezt, új elemet, toltam hálózatról, elemről, és tisztíttam fejet, a jelenség jön, bár a gyakoriság mintha változna, ez némi reményt ad a gyógyulásra. Ez korábbi cuccoknál egyre romlott, és ahogy nőtt a gyakoriság, a cucc a kuka felé tendált. Most viszont határozott javulást érzek, néha órák is letelnek droput nélkül, de aztán stabilan jön a szünet, mintha elfáradna. Most a mikrofonra gyanakszom, de vonalból még nem sikerült teszteltem. Mit gondoltok, mi lehet még?

Egyébként lehet h hülye kérdés, de mi az a "CC" aminek a Minidisc mindenes az utódja?
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 2240
Segíts, hogy jobban megérthessük a problémádat.

1) Hogyan győződsz meg arról, hogy valóban készült felvétel, csak hang nincs?
2) Amikor nincs hang, akkor hogyen próbálod az MX1-ből kivenni (kihangosítani) a hangot?

Azt ugye tudod, hogy az optikai kábel egyirányú? Szóval az csak az MX1 felé viszi a hangot, a másik irányba nem. Lejátszáskor a réz kimeneten (MD out), RCA kábelen kell kivezetned a hangot az erősítő felé.
Előzmény: OJ. (2239)
OJ. Creative Commons License 2009.11.16 0 0 2239

Sziasztok:)

 

Segítségeteket szeretném kérni

Van nekem nem rég óta egy Sony MDS-MX1 lejátszó felvevőm

Az lenne a probléma, hogy digitális kimeneten keresztül felveszi a számokat, de lejátszásnál nincs hang

PC ről mennek át a számok az MD re

Mindkettőn van digitális csatlakozási lehetőség

Felsőkategoriás optikai kábelt vettem hozzá

Válaszotokat előre is köszönöm

Ide is irhattok amstaff@lajt.hu

hno30 Creative Commons License 2009.11.06 0 0 2238
teszt

teszt
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 2237
Szia! Kézi felvevőből nagyon sokféle van, az Audioland-ben külön topicja van.

Én egy ilyet használok néha:

http://www.youtube.com/watch?v=ZOXJmQi90Bw

Teljesen korrektnek tűnik, nekem még nem volt vele problémám, a hivatkozott videón láthatod, hogy a tömörítésen és a formátumon nem múlik a minősége, a CD szabványnál valamivel jobb tömörítetlen formátumot is tud, MP3-ban pedig 320 kbps-t is készít.

Vannak olyan készülékek (mint például ez az Edirol), amelyek a Minidisc felvevők sztereó mikrofonjaira vannak kigyúrva: 3,5-es jack bemenet, alacsony tápfeszültség a kondenzátormikrofonnak (az Edirolnál ez ki- és bekapcsolható), és vannak olyanok, amelyek inkább a színpadi eszközök világához illeszkednek, és akár a szokásos 48V-os fantomtápot is biztosítják. Persze line bemenete szinte mindegyiknek van.
Előzmény: compaq33 (2236)
compaq33 Creative Commons License 2009.10.22 0 0 2236
Jóestét Ebben a digitális világban létezik egyáltalán olyan hordozható, elemes eszköz, ami legalább az mp3 160kb/s szinten képes valós időben mikrofonról hangot rögzíteni?
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 2235
Nem mondasz hülyeséget, nem próbáltam még. Lehet, hogy megfelelő lenne.

Az adott célra LG minitornyot néztem ki. Kipróbáltam, tud a line bemenetről direct usb felvételt készíteni pendrive-ra. Ennek az az előnye, hogy a felvétel ott helyben le is játszható, illetve haza is vihető feldolgozás céljából. A merevlemezes DVD-ről tudomásom szerint csak lemezírással lehet elvinni az anyagot.

Többen javasoltak számítógépet, de abban a környezetben, amit többen is használnak felváltva, olyanok is, akik éppenhogy becsöppentek, sok veszélyt jelent a számítógépes rögzítés. Elég egy automatikus frissítés, vagy valami váratlan jelenség, esetleg egy jószándékú kolléga módosítása a gépen, hogy ne pont úgy viselkedjen, mint legutóbb, ez egy éles színpadi szituációban végzetes lehet. A CD lejátszó pont az a bonyolultság, ami még elviselhető, az asztali MD felvevő szerintem maga lenne a tökély (funkcióit tekintve). Az USB-re line bemenetről felvevő minitorony olcsó és elviselhető kompromisszum egyedi hifi komponens felvevő helyett.
Előzmény: eref (2234)
eref Creative Commons License 2009.10.20 0 0 2234
"Jó lene egy asztali hifi MD felvevőhöz hasonló kialakítású SD / USB felvevő-lejátszó."

Na most lehet, hogy hülyeséget mondok, de merevlemezes DVD-felvevőket nem lehet ilyesmire használni?
Előzmény: Törölt nick (2232)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.19 0 0 2233
Elkezdtem régebbi lejátszókat javítani, karbantartani. Úgy gondolom, fejtisztítás nem feltétlenül elegendő, több olyan mozgó alkatrész van, aminek a pályáján kenőanyagok vannak, amelyek beszáradhatnak, megporosodnak, összekötnek. Egy szakszerű karbantartás visszahozhat haldokló készülékeket, de van, hogy csak alkatrészcsere, vagy az sem segít.
Előzmény: Simigeri (2214)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.19 0 0 2232
Visszatérve a beállítások elfelejtésére: analógiát találok a fényképezéssel. A profi(bb) fényképezőgépek egészen extra beállításokat is megjegyeznek, és sok mindent be lehet állítani rajtuk. Hogy csak egyetlen példát említsek: a spot fénymérés. Egyszer végigfotóztam egy tekercs filmet úgy, hogy nem vettem észre: spotban felejtettem a fénymérőt előző alkalommal. Természetesen nem lettek jók a képek, hiszen nem úgy mértem fényt.

A kevésbé avatott, kevésbé elkötelezett, rítusok (checklistek) betartására kevésbé rászorítható felhasználóknak szánt gépeken ezért egyrészt kevesebb paramétert hagynak beállíthatónak, másrészt kikapcsoláskor resetelik a beállításokat, hogy legközelebb egy ismert, átlagos állapotból induljanak.

Az egyik felvevőm például megjegyzi a time mark, az agc típus és a mic sense értékeket, de elfelejti a kézi felvételi szintet, és átáll agc-re kikapcsolás után. Ez az a gép, amin kézi szintbeállításra csak rec pause állapotban lehet átállni. Viszont ha ezt megtettem (checklist), utána felvétel közben a felvételi szintet és a monitor hangerőt is tudom állítani. Szemben egy régebbi felvevővel, amin felvétel közben már nem lehet a manuális szintet állítani.

Ezektől a problémáktól az asztali felvevők mentesek.

Jó lene egy asztali hifi MD felvevőhöz hasonló kialakítású SD / USB felvevő-lejátszó.
Előzmény: Hepatithos (2228)
Macika Creative Commons License 2009.10.17 0 0 2231
Bizony, ha tavasszal megyek Japánba, nem lehetetlen, hogy hazajön velem egy EDIROL.
2007-ben egy jóbarátomnak vettem Tokyoban egy ilyet, már akkor megszerettem, csak akkor én (idióta) iPod-ot hoztam haza magamnak. Arra IS már nem volt pénzem.
Előzmény: Törölt nick (2230)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.17 0 0 2230
Az Edirol egyébként nagyon jó felvevő, biztonságosabb és érthetőbb a kezelése, mint a hordozható MD-knek, és ráadásul konverziós problémák sincsenek. Lejátszónak viszont nem használható, nem arra tervezték, és értelmes árú asztali vagy rack-es változatot nem láttam belőle. Pedig milyen szép is lenne egy asztali vagy rack-es, nagy gombos, felvételi szint beállítós SD kártya / pendrive felvevő-lejátszó...
Előzmény: Hepatithos (2228)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.17 0 0 2229
A használhatóságot kifejezetten az asztali MD felvevőkkel kapcsolatban mondtam, és nem értettem bele az átjátszhatóságot.

Valóban, a hordozható MD-k menürendszere sok türelmet és felkészültséget igényel, sok felvétel meghiúsult már azért, mert a legelemibb feladat, egy felvétel elindítása is nehézséget okozhat annak, aki nem gyakorolta eleget. Sőt, néha annak is, aki gyakorolta. Valóban, az elfelejtős beállítások bosszantóak, bár abban fellelhető némi logika: mindig alapállapotból indul a felvevő, nem lehet szétállítgatva hagyni.

Az asztali hifi MD felvevők viszont kezelhetőség szempontjából nagyon jók. Hogy utána mit csinálsz a felvétellel, az egy másik kérdés, bár önmagában a kazettákkal is nagyon jól el lehet boldogulni.

Az általad emlegetett csúcskészülék, az MZ-RH1, nos az sem a kezelhetőség bajnoka, de arra jó, hogy a más készülékekkel analóg forrásból készített felvételeidet átmenekítheted segítségével számítógépre.
Előzmény: Hepatithos (2228)
Hepatithos Creative Commons License 2009.09.25 0 0 2228
"Nem igazán találtam olyan eszközt, ami méltó vetélytársa lenne a minidisc decknek (vagy akár a hordozhatónak) használhatóságban és árban. Valójában nagyon sajnálom, hogy az élet kiszorította az MD-t a piacról."

Csak ezt a használhatóságot ne mondtad volna. A minidisc egyetlen előnye, a kiváló hangminőség/ár arány, a használhatósága csapnivaló. kezdve azzal, hogy csak a legutolsóü fejlesztésű csúcskészülék tudja azt, ami egy hangfelvevőtől minimálisan elvárható, hogy a felvett anyaggal azt kezdj amit akarsz egy standard formátumban. És ez ma sem olcsó, ilyet nem valószínű, hogy kapsz ajándékba.

A régebbi (sony) készülékeknek pedig, túl azon, hogy egy buta üzletpolitika következtében szándékoltan felhasználó ellenesek e tekintetben, az interfésze is igen dadogós, lehet hogy van olyan ügyeskezű bábosgyerek, aki ezen túl teszi magát, de én ma már 4-5 évi minidisc használattal a hátam mögött se úszok megy káromkodás nélkül egyetlen bekapcsolást sem. Mutass mégegy audio eszközt, ami kikapcsolás után az összes felvételi beállitást elfelejti, amelyeknek egy része stop, egy másik része csak pause állapotban elérhető....

és akkor nem emlitettem a hihetetlenül sérülékeny mechanikát - 3 készüléket tönkretettem már, pedig nagyon vigyáztam rájuk. Mostmár azt mondom, ha ez tönkremegy, ez lesz az utolsó, de most kértem valakit, hogy hozzon japánból egy ilyen edirol kütyüt, ha összejön, már előtte felajánlom számotokra. én is egy MD-t.
Előzmény: Törölt nick (2222)
Tqmas Creative Commons License 2009.09.07 0 0 2227
A félelem jogos!
Másik Pc-n tuti nem fog működni.
Egy korai SonicStage program még azt csinálta, hogy újra átszerettem volna vinni az egyszer már átvitt adatokat.
Jelezte is, hogy már egyszer áttöltöttem. (u.a. gépre)
Látszólag dolgozott az átvitelen, de közben a lemezről is törölte az anyagot.
Volt anyázás.
Nekem 4.3 verzió van. Ez korrekten működik.
Ha azzal a verzióval lehet wav-ba menteni, tedd azt. Ha nem, akkor töltsed le a 4.3 verziót az tudja. A wav-ot utána gond nélkül átviheted.
Előzmény: Törölt nick (2219)
Tqmas Creative Commons License 2009.09.07 0 0 2226
Az optikaival egyben veszi fel. Ha felvétel vagy lejátszás közben a szünetekben megnyomod a " TMARK" gombot, akkor megjelöli és úgy menti el.
(Később is lehet módosítani a jelölések helyét)
Esetleg számonként küldöd át.
Mindenképpen macerás.
Előzmény: hun005 (2224)
Simigeri Creative Commons License 2009.09.01 0 0 2225
Rack-be épithető minidisk lejátszó!
hun005 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 2224
Az a gondom hogy optikaival veszek fel PC ről minidisc-re de nem szedi szét a számokat azaz a lejátszóban mennek sorba látszólag(hallhatólag) van szünet köztük
de a diszk nem érzékeli.Kevés lenne a számok közötti szünet?
Simigeri Creative Commons License 2009.06.25 0 0 2223

Sztem nézegesd az ebay.co.uk-t!

Angoloknál van/volt kultusza a MD-nek, sok használt cuccuk van. Mondjuk a hálózati csatlakozújuk különbözik, de átalakitóval ez is megoldható.

Most volt pár hete egy licit, ahol vmi stúdió MD felvevőt kináltak, sok sok potival stb, elég profi cucc volt.

 

Előzmény: Törölt nick (2222)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.25 0 0 2222
Nem igazán találtam olyan eszközt, ami méltó vetélytársa lenne a minidisc decknek (vagy akár a hordozhatónak) használhatóságban és árban. Valójában nagyon sajnálom, hogy az élet kiszorította az MD-t a piacról. Könnyű használni (legalábbis könnyen megtanulható), nagyjából mindent tud (sőt többet is), mint ami egy amatőr műsorkészítéshez kell. A felvett, megszerkesztett anyag egy igen biztonságos, masszív kazettába kerül, ami jól tárolható, feliratozható, hordozható, szerintem a gyerekek bábjátékos csoportjának pont ez kellene. Jól tudnának saját felvételeket készíteni kísérőzenéről, saját hangjukról némi playback segítséghez, illetve különböző hangeffekteket. A készülék mérete, kezelhetősége is lehetővé teszi, hogy gyerekek kezeljék színpadi körülmények között, élő műsor alatt.

Nincs véletlenül valaki, aki kiszállna az MD-ből és megfontolna egy adományozást vagy kölcsonadományozást egy lelkes, de szegény iskolai báb-színjátszó csapatnak?
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.18 0 0 2221
Köszönöm, megnéztem. Egészen jó készülékek vannak, de a kazettás deck és az asztali MD deck funkciójához hasonló, könnyen kezelhető memóriás felvevő-lejátszót nem igazán találtam. Gyerekeknek kellene, iskolai környezetbe, színpadi előadásokhoz. Túl pici, túl bonyolult és túl drága eszközök nem játszanak.
Előzmény: Törölt nick (2220)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.13 0 0 2220
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9180729 <<Érdeklődj ebben a topikban.
Előzmény: Törölt nick (2218)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.13 0 0 2219
Tapasztalattal rendelkezők segítségét keresem!

SonicStage 3.4-et használok, a gépem lassan megérett egy cserére. A My Library-ben van egy csomó saját felvételem, ezek egy része nem 1:1 másolat a lemezekről, hanem a SonicStage-dzsel már szerkesztettem, vágtam.

Az a kérdés, hogy azt a felvételállományt, ami a My Library-ben van, át tudom-e vinni más számítógépre. Még nem próbáltam, de tartok a Sony másolásvédelmétől, félek attól, hogy miután megsemmisítettem a jelenlegi számítógépemet, egy másikon már nem tudom majd használni az anyagaimat, mert a Sony megvédi a jogaimat tőlem.

Csinálta már valaki? Hogy álljak neki? Ha átmásolom a file könyvtárat egy másik gépen futó másik Sonic Stage alá, használatba lehet venni az állományaimat? Esetleg máshogy kell nekikezdeni?
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.13 0 0 2218
A CC utóda a MiniDisc, de vajon mi a MiniDisc utóda?

Mi van olyan fevevő-lejátszó, ami zenei minőséget tud, amivel könnyen lehet felvételt készíteni, ami lejétszónak is használható, ami biztosítja a felvételek archiválását?

Tudtok-e például olyan memóriás felvevő-lejátszót, amivel egy próbán vagy előadáson felvételt lehet készíteni, könnyen érthető, jól kezelhető kezelőszervei vannak, felvételi szintet lehet állítani, jól látható kivezérlésjelzője van, és az elkészült felvételek jól kezelhetők?

Van-e például az asztali MD felvevő-lejátszók méretéhez hasonló, és hasonló funkcionalitású felvevő, ami pen drive-ra és / vagy SD kártyára dolgozik, és lejátszónak is jól használható? Valami, ami egy kazettás / kétkazettás deck helyére betehető egy hifi toronyban?
cirrocumulus Creative Commons License 2009.06.10 0 0 2217

Mármint, melyiket ne próbálja ki?

A belefújást vagy a tisztítólemezes törlést? :o)

Előzmény: Hepatithos (2216)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!