Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Apropose erdőbe vágott utak és hasonlók. A diplomaosztód környékén említettem, hogy Szentendre északi végén, közvetlenül a Pilisi Parkerdő lábánál (helyismerettel rendelkezők számára: a Boldogtanyai rét felső része), úgy tünik, parcellázni készülnek, ami még a rétből megmaradt. (Természetes rét a domb tetején, teli védett növényekkel, már tíz éve nagy cirkusz volt, amikor a szentendrei önkormányzat egyik tagja hogyhogy hogyhogynem megvette és felparcellázta az alsó részt. Én eddig abban a hitben voltam, hogy azóta született egy olyan törvény, ami elvileg megakadályozza, hogy a védett növényekkel teli területeket csak úgy elpusztítsák.) Amikor szedrezni voltam, láttam, hogy azóta egy hatalmas területen már "felszántották" a rétet, még a Pilis széli fákat is kivágták. A legmegdöbbentőbb az, hogy a felszántott terület alatt van közvetlenül (pár méterre) a Sziklás Patak forrása, márpedig állítólag a természetes forrásokra is mindenféle védelem van életben. Ez a környék egyetlen forrása, ha elkerítik a felette lévő rétet, víz nélkül maradnak a környék állatai (a nyomokon lehet látni, hogy idejárnak inni.) Hozzá kell tennem, a terület messze van minden lakott résztől (vagyis nem a település természetes terjeszkedéséről van szó), viszont sajnos nagyon szép a kilátása.
Már írtam a környezetvédelmi minisztériumnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, meg valami szentendrei környezetvédelmi társaságnak, de válasz nulla (naná.)
Látom a beírásokból, hogy már indul a gyűrűs tuskógomba szezon. Én is ismerem évtizedek óta, de nem nagyon szeretem, ha van más inkább azt szedem.
Én mint majdnem minden gombából ebből is pörköltet szoktam készíteni, de akármit is csinálok vele, a kész étel eléggé gusztustalan, sűrű nyálkás, nyúlós szaftja lesz, és igazából nincs jó aromája sem.
Tudtok valami speciális előkészítési vagy elkészítési módot, amivel élvezhetőbb lesz?
Vannak gombafajok, amelyeket csak egy adott módon elkészítve célszerű elkészíteni. Pl. a nagy őzlábgombát imádom rántva, de semmi más módon nem ízlik. A piruló őzláb viszont közel sem olyan finom rántva sem, mint a nagy őzláb.
Kedves Gombászok! Megmondaná valaki miféle ez? Pár napja volt kb. 5mm. eső, ez persze a gombának kevés, nem is találtunk semmit, ill. ezt a valamit. Lelőlehy: Alföld, vegyes lomberdő, korhadt fa, Válaszokat előre is köszönöm. További szép estét mindenkinek.
Ha valakinek megvan a tavalyi fajlista, vagy ha kint van a hálón akkor az url címet, vagy a listát az emailemre elküldhetné: algieba(kukac)freemail.hu Köszönöm!
A gallér a részleges burok maradványa. Ha a kalap szélét és a tönköt összekötő hártya elszakad (érett spórák esetén), akkor lesz belőle gallér. Ha hártya sincs, akkor csoportos tuskógomba az illető.
Dr. Krébecz Jenő Gombaatlaszában szerepel eme mondat: "Ámbár egyike a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombáknak, mégis több esetben okozott gyomor-béltünetes mérgezést akkor, ha nem vették figyelembe, hogy termolabilis méreganyaga csak alapos és tartós hőhatással hatástalanítható." Gyűrűs tuskógomba. Alatta van a másik faj, a rokona, a csoportos tuskógomba.
Mind a gyűrűs, mind a csoportos tuskógombának kell a 20 perces hőkezelés. A régi rendeletben trehányság okán a csoportosról lemaradt a figyelmeztetés. Az új, készülő rendeletben már benne van és remélhetőleg a lassan már két éves töketlenkedésnek lesz írásos emléke is. A gombafasírthoz mint Beetee írta mindent úgy kell csinálni, mintha hús lenne. A gombát én nem aprítani szoktam, hanem darálom, és a szikkadt, zsemlét/kenyeret a lepirított gombával együtt darálom, nem áztatom és facsart zsemlét használok!! A gombában elég nedvesség marad még a pirítás után is, ezzel a módszerrel nem esett még szét soha a fasírtom sütés közben.
A gyűrűs tuskógombának tényleg kell, a gyűrűtlennek nem, de ajánlatos. Errefelé nem használják a csoportos tuskógombát olyan étel készítéséhez, amit nem kell tartósabban főzni.
Á, azt az egy-két hónapot már fél lábon állva is kibírjuk (az ügyesebbek meg fél kézen állva a trapézon, talpukon egyensúlyozva egy tálcán fél tucat, nitroglicerinnel színültig töltött pezsgőspoharat), a még ügyesebbek pedig kerékpáron bejárva addig az egyéb gombalelőhelyeket.
Tényleg elég hűvös lett, de a héten még vissza fog melegedni 20-25 fokig. Ez a pár napos hűvös idő viszont már előcsalhatja az ízletes vargányát a Mátra és Börzsöny bükköseiben.
Bejött. Szégyenszemre megbántam, hogy rövid nadrágban és rövid ujjú pólóban mentem föl a dombra. Este kénytelen voltam felvenni tréningalsót.
Gomba erre még nincs, az előbb említett csuprosgombát, amit errefelé "tőkegombának" neveznek, itt mindenki szereti, és fagyasztva tárolja a fölösleget.
Úgy egy picit összébb esik és helytakarékos lesz. (Meg elméletileg kellene a Fagyasztás Nagy Istene szerint...)
Gombafasírt/gombaropogós: sok az apróságokban eltérő változat. A legegyszerűbben így: Mintha rendes/húsos fasírtot készítenél, csak a hús helyett lepirított aprított gombát keversz bele.
Úgy egy picit összébb esik és helytakarékos lesz. (Meg elméletileg kellene a Fagyasztás Nagy Istene szerint...)
Gombafasírt/gombaropogós: sok az epróságokban eltérő változat. A legegyszerűbben így: Mintha rendes/húsos fasírtot készítenél, csak a hús helyett lepirított aprított gombát keversz bele.
A habolondneszeddle oldalt mindíg érdemes megnézni,viszont tudom ajánlani még Dr.Lévai Judit Terítéken a gomba könyvét,ahol a csupros tuskógomba legalább húsz receptben szerepel.Én spec.a gombafasírtot választottam,amit holnap fogok elkészíteni.
Igenigen,ez lesz az,ezt olvastam,szárítani is lehet-ésa fagyasztást hogy bírja,mert nagyon sok van most,na meg hogy fincsi.Fent lehet a Habolondneszeddleponthun?...megnézem