Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

vf1 2009. aug. 3. Creative Commons License 17083
Igen, valószínű a felfűtéskor ég le.
De ez a főző nagyságától is függ: a kis térfogatú edényeknél kevesebb hőt kell közölni a lepárlás eléréséhez mint egy nagyobbnál.
Sőt, ha a Snapszmester direktíváit is figyelembe vesszük akkor az ilyen "balkézről" csináltatott, szerkesztett főzők rossz oldalarányai tovább rontják a helyzetet!
Előzmény: gérbics (17080)
golyós 2009. aug. 3. Creative Commons License 17082
és milyen anyagból lészen az a szúnyogháló? ugye nem horganyzott?
Előzmény: nabiti (17081)
nabiti 2009. aug. 3. Creative Commons License 17081

Freibá'

 

az én üstöm is kifelé púpos, éppen ezért belül középre lejt, ahová össze tud folyni a sűrűje.

Én is viszonylag sok vizet teszek hozzá (sűrű leves-híg főzelék), és lassan is fűtöm: 80 perc után kezd el csepegni az alszsesz 27-29 L cefre esetén. A páracsövem 22-es, a hűtőcsövem 18-as, kb. nálam is hasonló idő alatt jön le 1  L alaszesz. Nem használok pektinbontót, viszont alaposan összezúzom az  alapanyagot.

 

Nem adom fel, jövő héten kipróbálom újra fenéklemezt vízzel+szúnyoghálóval.

Előzmény: Feriba51 (17073)
gérbics 2009. aug. 3. Creative Commons License 17080
Ez így igaz, hogy keveredik, de a leégés szerintem leginkább a fölfűtés fázisában következik be. Ha a cefre már elég forró, akkor egy kicsit már "puhul", megindul a konvekció, meg akkor úgyis vissza kell venni a fűtőteljesítményt. A lemez alá öntött víz a felfűtésen segít. Szerintem.
Előzmény: vf1 (17078)
kibé 2009. aug. 3. Creative Commons License 17079
így van! A víz/olajfürdősnek nincs ellenfele
Előzmény: vf1 (17074)
vf1 2009. aug. 3. Creative Commons License 17078
Én is úgy gondolom, hogy hiába tennénk az aljára vizet az a hő miatt keveredik a cefrével. Azt nem lehet szabályozni egy üst belsejében, hogy a víz ne forrjon fel, de annyi hőt átadjon, hogy a cefre is forrásnak induljon.

Bocs, majd elfeledtem:
Pálinkás jó reggelt!
gérbics 2009. aug. 3. Creative Commons License 17077

Tegyél köveket a lukas rézlemezre, hogy a gőz ne tudja kibillenteni. A rézlemez szélét is "csipkézd ki", mert a fal mentén folyik le leginkább a hígja. Persze, vizet is kell tölteni alá. A cefre higítását így sem úszod meg.

 

Láttan egy a szlovénhoz hasonló megoldást. A különbség az, hogy a rézlemez enyhén kúpos, a közepéből áll ki a cső, ami ki van luggatva, a rézlemezre pedig a szélső harmadában fúrt az illető egy csomó lukat, hogy egészen szitaszerű. Tőle láttam azt, hogy köveket tesz rá. Azt mondta, hogy a cseresznyéje éppen csak odakapott, akármit csinált, a meggy és a potyószilva egyáltalán nem égett le (pedig elmondása szerint nyomta, mint állat), de az alma az igen, talán jobban meg kellett volna higítania.

 

Ja, és horzsakő, hogy tudjon min fölforrni a lemez alatt a víz. Vagy bármi, aminek nagy felülete van: tufa, andezittörmelék, rézforgács, stb.

 

Feribá, forrnia kell a háló alatt a víznek. Ugyanis az igazság már megint Snapszmesternél van, mint általában. Bárhogy fűtöd, közvetlenül, vagy közvetve, a probléma az edény aljára leült sűrűjében van. U.i. ez isteni hőszigetelő, és még az áramlást is megakadályozza. A közvetett fűtéssel elérheted, hogy ne égejn oda, de a vastag hőszigetelő réteg miatt mégis örökké fog tartani a fölfűtés. A megoldás valóban a széles seggű főző, ahol a nagy felület és a vékony sűreje miatt lényegesen jobb a hővezetés. A másik megoldás a cefre keverése, vagy külső keverővel (itt a tengely tömítése a probléma), vagy valami oylan kegyszerrel, a mi a bent keletkező gőzt használja keverésre, lásd a szlovén megoldást. Esetleg vízfürdőnél a vízfürdőből keletkező gőzt - ilyenkor vigyázni kell a vízfürdő tisztaságára is.

 

Egy ötlet: ultrahangos keverés..? Miklós, te szeretsz barkácsolni: sima piezohangszóró egy lemezre erősítve, és a cefrébe téve...? A drótok pedig teflon (szilikon) szigeteléssel tömbszelencén mennek be az üstbe..?

Előzmény: nabiti (17071)
vf1 2009. aug. 3. Creative Commons License 17076

Szerintem az az ideális, amikor a dupla fal addig ér ameddig a főzőt fel töltöd cefrével. Tehát a felhabzásra számítva nem teljesen tele.
Az én főzőmön a fal nem ér a kívánt szintig, mert utólag lett ráaplikálva, lehetne kicsit magasabban.

A fotón szerintem jól látszik a dulafal mérete, magassága és szélessége is.

A főző kb. 50 literes, az olajtérbe 4,5-5 liter olaj fér, kb 8 éve benne, van, tavaly leengeddtem, hogy lecserélem, de sürgős használat miatt ugyanazt töltöttem vissza.

 

Alul nem látszanak a lábai, de az most nem is lényeges.

Előzmény: sulef (17075)
sulef 2009. aug. 3. Creative Commons License 17075

Jóreggelt!

 

Ha dupla a főzőedény, és olaj a hőközvetítő, meddig érjen az olaj szintje az üst aljához viszonyítva?

(Az üst egy rozsdamentes, 70 l-es, hajdanvolt honvédségi mozgókonyhás. Az alja nem sík lemez, hanem...  ) 

vf1 2009. aug. 2. Creative Commons License 17074
A 17052-e s hozzászólásomnál lévő kép pont az ürítési helyzetet ábrázolja.
De teszek föl egy "életszagúbbat" is.

A képen látható, hogy a kiöntőnyílás el van tolva a henger széle felé, hogy az anyag tejesen, akadálytalanul kiömöljön. Sőt a szerkentyű 3 lába is úgy van pozicionálva, hogy a főző billentése is pont a kifolyó felé legyen könnyebb.
Azt mondanom sem kell, hogy az olajbetöltő nyílás ürítési pozícióban a test legmagasabb pontján helyezkedik el.
Csak a tapasztalatok átadása miatt írom, mert kicsit "duplaseggű" ellenesnek érzem az utóbbi hozzászólásokat.
Előzmény: nabiti (17060)
Feriba51 2009. aug. 2. Creative Commons License 17073
Helló Nabiti!

Nem értem!!!! Nekem működött viz nélkül is. Alig várom, hogy megvirradjon és megint odateszek egy töltést, de most vizzel.
Mi lehet a gond???? Nekem réz üstöm van, picit kifele púposodik az alja - neked rozsdaálló és befele púposodik. Nekem almacefre klasszikus erjesztés - neked bizonyosan pektinbontós. Ilyet még nem láttam, de valami homogén folyós pasztára gondolok a leirtak után. Én az almához darálás után teszek 20 %-nyi vizet, egy kis cukrot, a főzésnél még 10 %-nyi vizet. Tehát körülbelül 30% vizet teszek az almához higitásként. Ez a leégés és a könnyebb párolgás miatt szoktuk az almánál használni.
Szóval keresd az eltéréseket, mert nem tudom elképzelni, hogyan működik egyik helyen és miért nem másutt?????????
A hűtőcsöved átmérője mennyi???? Nem a fűtéssel lehet a baj???? Nálam kb. 25 percenként folyik le egy liter, nálad?????
Azt mondod van kilyuggatott lemezed. Feltöltötted vizzel a cefre betöltése előtt???? Nagyon fontos!

Az üstépités praktikus ötleteit nem lehet összegyüjteni, hisz, amint látod egyik ötlet jó itt, nem jó ott. Egyikünk esküszik az egyik tippre mások a másikra.
Ne add fel, jó nedűt!!!!
Előzmény: nabiti (17071)
nabiti 2009. aug. 2. Creative Commons License 17072

Tudnál erről képet feltenni ??

Érdekelne az is, hogy az üsthöz hogyan csatlakozik a "púp", illetve, hogy milyen kialakítású a "púpod"??

Előzmény: csabapeca (17062)
nabiti 2009. aug. 2. Creative Commons License 17071

Freibá',

 

A "rollingstones project" nagyon nem működött !! Úgy odakapott a körte cefrém, hogy alig győztem kisúrolni az üstöt utána.  Az alszeszben nem érződik, de többet nem próbálkozom a kövekkel !!

A szilikonlap talán működni fog, holna délelőtt még egy próbát teszek.

 

Ilyen belső lemezem (sűrűn kilyuggalva) nekem is van, de mert két részből kellett csináljam, ezért aláfolyt a cefre és oda égett. Most viszont eszembe jutott, hogy teszek rá  pl. szunyoghálót és kipróbálom mégegyszer azt is. Valaminek "működni kell" !!

 

Feribá': bevállalánd-e, hogy összegyűjtöd az üstépítés praktikus ötleteit, amelyek itt a fórumon hangzottak el: Snapszi: 2:1 aránya, Csabapeca lábakaon álló szűrője, stb-stb. Legyen ez az "üst-prodzsekt" !!

 

 

Előzmény: Feriba51 (17070)
Feriba51 2009. aug. 2. Creative Commons License 17070
Ejnye-bejnye Tan-csi!!!!!!!!

Ilyen tapasztalatok birtokában, Te osztogatod a tanácsokat az olajfürdős duplafalú variációra????:-)))))

Ha nem működne Nabitinek a kavicsos, vizes megoldás (amit nehezen hiszek), akkor már csak az üst fedelét kell átalakitsa, hogy beleférjen a kör alakú háló. De el tudok képzelni egy középen összehajtható kör alakú hálót is (középen is lábakkal), ami befér a kisebb átmérőjű fedélen is.
Na szóval van itt tanács, csak legyen, aki megcsinálja:-))))
Jó nedűt!
Előzmény: Tan-csi (17065)
Feriba51 2009. aug. 2. Creative Commons License 17069
Helló Tico64!

Azt hiszem nekem világos. A rézpálcából (vastagabb rézdrót) van alakitva egy kör, amire ki van feszitve egy rézháló, tehát körbe ráforrasztva. Na, ennek a kör alakú hálónak van négy lábacskája, ami távol tartja az üst fenekétől.
Szerintem a sűrűn kilyukasztott rézlemez is működik (ezt már többen próbáltuk kevés sikerrel), de a nagyon fontos a vizréteg, ami egy kissé magasabb is lehet, mint a háló vagy lemez.
Jó nedűt!
Előzmény: Tico64 (17068)
Tico64 2009. aug. 2. Creative Commons License 17068

csabapeca!

 

Hogy néz ki az a rézháló? Készen lehet olyat venni, szerezni, vagy rézdrótból készíteni. Esetleg lehet-e azt helyettesíteni egy kör alakú rézlemezzel amit sűrűn kis átmérőjű fúróval kifúrunk? Nekem nem "tiszta" a rézpálca ráforrasztás. Ha van nekije lábacskája akkor a rázpálca felfele van forrasztva, és egyben hővezető is? Világosíts fel légyszives!

Előzmény: csabapeca (17062)
Feriba51 2009. aug. 2. Creative Commons License 17067
Helló Uldin!

Erdélyben a székelyek körében elég gyakori a pityóka (burgonya) pálinka. Nem tudom hogyan csinálják, de valami gyümölccsel inditanak, talán.

Jó nedűt!
Előzmény: Uldin (17050)
ZOZICSKAHURBINYEK 2009. aug. 2. Creative Commons License 17066
Jujj. Én a helyedben nem próbálkoznék... Ez majdnem olyan, mint burgonyából szeszt főzni (semmiképp sem használnám a pálinka kifejezést). Kóstold meg a csicsókát nyersen. Szerinted jó íze van? Harapj bele egy érett, egészséges kajsziba, vagy egy szilvába. Max. tiszta szeszt érdemes belőle készíteni, de azt kisüsti eljárással nem tudod megvalósítani.
De persze, Te tudod. A következményeket is vállald! :))))
Előzmény: Uldin (17050)
Tan-csi 2009. aug. 2. Creative Commons License 17065

Szia Feribá!

 

Tényleg működik, el is felejtettem, hogy régebben  én is alkalmaztam ilyet. Csak ennek az a feltétele, hogy az üst egyenes "csőszerű" legyen, teljes átmérőben nyitható tetővel. Ha olyan, akkor valóban a legegyszerűbb és kiváló hatékonyságú módszer.

Előzmény: Feriba51 (17063)
Tico64 2009. aug. 2. Creative Commons License 17064

Üdvözletem!

 

Snapszmester!

 

Igéretemhez híven: a mirabolán szílvából nekem 100 l cefrére átszámítva 8 l finom nedűm lett.

 

A netet böngészgetve sok érdekességet találok. Többek között ezt a szépséget is ott találtam. http://www.palinka-bolt.hu/latvanyfozde.html Az a kérdésem, hogy miképpen épül fel illetve hogy néz ki belülről egy ilyen aromaerősítő tartály. A rendszerbe beépítve az egylépcsős lesz?

 

Másik kérdésem, ami számomra kicsit fontosabb.

 

A sárgabarackcefrém szinte kész ( a bunda már szinte elmerült a lében ), de sajnos nem tudok nekikezdeni a főzésnek, mert jövő hét eleján hasi műtét miatt kórházba kell mennem és utánna sem emelhetek egy ideig. Ha a cefrét az itt töbször ismertetett módon fóliával letakarom, a hordót légmentesen lezárom és hűvös helyre teszem mennyi ideig lehet azt minőségromlás nélkül tárolni?  

Feriba51 2009. aug. 2. Creative Commons License 17063
Helló Csabapeca!

Kitűnő megoldás!!!!!!!!
Most, hogy mélyebben foglalkozom ezekkel a lehetőségekkel, úgy látom ez a lehető legolcsóbb, legbiztosabb megoldás. És micsoda kis finomságok vannak benne!!!!!
Mondom ezt, mert a spórolós emberfia itt is a rézháló alá szűrt cefrét tenne, fölé pedig a sűrűbbjét. Úgy már nem működne. Azért nem, mert az igy keletkezett buborékok, gőz részecskék egyszerüen felnyomnák a hálót és összekutyulódna a cefre. A titok, szerintem, a viz a magassabb forrásponttal. Nem forrik fel, hőt közvetit, nem borogatja a fölé tett hálót. Fantasztikus!!!!!!!! Mindennemű cefrénél használható!!!!:-))))))))))
Legalább is elméletileg nekem ez tetszik a legjobban. Nem kell duplafal, a hőveszteség pedig a lehető legkissebb.
Elnézést kérek a lelkendezés miatt, de ez nem semmi. Bizonyosan volt már ehhez hasonló megoldás, de lehet nem vettem észre eddig és én nagyon tudok örülni, ha egy egyszerű megoldásnak. Amint már mondtam az egyszerű megoldásokban van a legtöbb zsenialitás!!!

Holnap felteszek egy töltést a bevált köveimmel, annyi módositással, hogy a betöltés után egy gumicsővel még belocsolom a köveket egy kis vizzel.

Közben, ha valakinek van technikai ellenvéleménye, szivesen elolvasnám. Lehet csak első látásra ennyire jó ez az olcsó megoldás?????

Gratulálok mégegyszer jó nedűt
Előzmény: csabapeca (17062)
csabapeca 2009. aug. 2. Creative Commons License 17062
Szerintem túl van lihegve ez a duplafalú bizergélés.Nekem a régi főzőm úgy volt megoldva (mivel egy rozsdamentes sima csőből készült) hogy réz heggesztő pálcára rá volt forrasztva réz szövet ami akkora körön volt mint az üst belseje.Passzentosan lehetett csak lenyomni A főző aljáig.Ennek volt 4 darab kb. 7-8 centis lábacskája.Tehát amikor letolta az ember az üst aljára maradt 7-8 centi rész.Ezt a részt a cefre berakása elött feltöltöttük vízzel,majd ráment a cefre,és már lehetett is főzni.Nem tudom hogy mennyi volt az energia veszteség,de semmi sem égett le.Lefőzés után ez a rosta aránylag könnyen kijött és mehetett a folyamat elölről.
Előzmény: Feriba51 (17049)
ZOZICSKAHURBINYEK 2009. aug. 2. Creative Commons License 17061
Hello Főzőmesterek és leendő Mesterek!
Sajnos letelt az egy hét vakáció a Balatonnál, így ismét itthon. :((( Remélem, nem merült fel olyan kérdés eközben, amire nem tudtátok a választ. :)))) Áj hop, hogy mindenkinél erjed a cefre, gőzölög az üst, csurog a finom nedű!

Egy kis gasztronómiai érdekesség a Balaton partjáról: vacsizgattunk pár helyen Füreden és sajnos az a tapasztalat, hogy még mindig nem fordítanak elég figyelmet a pálinkának a vendéglátóhelyek. Általában ez van az itallapon a rövidek között: vodka, whisky, unimukk, jéger, aztán cvakk fütyülős szutyok. Volt egy igen színvonalas étterem, ahol 2x is kajáltunk. Mivel első alkalommal nem kérdeztem rá a pincérnél a pálinkára, azt hittem, nincs is, mivel az itallapon ezek voltak csak. De utolsó nap az asztalunkon volt egy külön pálinkalap! Na, gondoltam, végre, ez az! Nézem, Szicsek mester cuccai leledzettek ottan. Maga a lap igen színvonalas volt, pár mondat bevezető a pálinkáról, ez magyarul, németül és angolul. Jó pont. Volt kb. 20 féle pálesz, mindegyikről pár sor, kicsit viccesen. Ez is rendben. Árak: 4cl 1400 Ft. Hú, ez mán csücskös, de inkább fizettem többet, mint hogy trágyalevet igyak. Meg is kóstoltam a Bíbor kajszit, ami mondhatom igen finom volt! Szicsek úr tényleg az egyik legjobb az országban a kereskedelmi főzdék között. A cucc illata nagyon intenzív, egyértelműen kajszi illat volt. Az íze szuper és ami miatt plusz pontot adok rá, az az utóíz. Volt abban egy kis "csavar", egy "finesz", ami talán marcipános aromára hajazott. Nekem nagyon bejött. :)))
Aztán itt az ellenpélda, hogy tegyük tönkre a pálinka hírnevét. Nos, ez egy olyan dolog volt, amit büntetnék. Ugyanis az volt, hogy fizetésnél a fizetőpincér "a cég ajándéka" címmel egy-egy "barackpálinkát" kínált. Nem véletlenül írom idézőjelbe. Gondolhatjátok, mi is volt ez. A Barnacímkés Borzalom!!!!!!! Ezt egyszerűen nem értettem. Vagy nem osztok inkább semmit, vagy azt mondom, barack szeszesital. De pálinkának nevezni!!!! Mit gondolhat Hans-Jürgen erre? Mondaná: erre verik magukat a magyarok? Pálinka? Hahh, otthon 100x jobbat csinálunk....
nabiti 2009. aug. 2. Creative Commons License 17060
Hogyan szeded ki a "moslékot"? Az egész cuccot felfordítod ??
Előzmény: vf1 (17052)
nabiti 2009. aug. 2. Creative Commons License 17059

Szalmát biztos, hogy nem teszek bel. A köveket már előkészítettem, +  a szilikon lapra leszek kíváncsi.

 

A lyuggatott lapon sem tökéletes, megint nagyon lassan forrt fel a cefre, igaz benne van a szilikon lap is !

 

A végeredményről kb. 2 óra múlva írok !

Előzmény: Tan-csi (17057)
nabiti 2009. aug. 2. Creative Commons License 17058

Korábban már írtam: nabiti@freemail.hu !

 

Kitaláltam a megoldást:postán nagy borítékban elküldhető, ugyanis az alábbi méretekre lenne szükségem:

 

2 db 12 cm-es db

2 db 20 cm-es db !! (hogy legyen tartalék, ha az elsőt elszúrnánk !!

 

A címet privátban megbeszéljük !

 

 

Előzmény: MISKA243 (17054)
Tan-csi 2009. aug. 2. Creative Commons License 17057

Nem baj, biztosan van más jó megoldás is.

Nekem például annak idején a szalma tökéletesen bevált. :)

Itt olvastam a fórumon.

Tényleg! Nem tudja valaki ki volt az aki belinkelt valami portugál cikket képekkel?

Ott volt szó a szalmás főzésről. Le is mentettem a képeket csak letörlődött, azóta meg nem találom a hozzászólást.

Előzmény: nabiti (17039)
csocsanszkaja 2009. aug. 2. Creative Commons License 17056
a "dupseggű" elnevezést szerzői jogvédelem alá fogom vonni :)
vf1 2009. aug. 2. Creative Commons License 17055
"Amiket itt látok 1 egység szélesség - 4 egység magasság. Hol fog itt a cefre mozogni?"
Hát hozott anyagból nem igazán válogat az ember. Sajnos -vagy örüljek neki-, ez volt "raktáron".

"Ezekben le fog égni. Előbb vagy utóbb."
Egyenlőre még az utóbbinál tartok......:))))))
Előzmény: snapszmester (17053)
MISKA243 2009. aug. 2. Creative Commons License 17054
írnék a privátra de nem tudom a címed
Előzmény: nabiti (17045)