Keresés

Részletes keresés

evee Creative Commons License 2009.06.25 0 0 656
Majd meg teszek fel nehany belso kepet is. :))
Azert senki se mondhatja hogy nem gyonyoru az epulet? :)
evee Creative Commons License 2009.06.25 0 0 655
evee Creative Commons License 2009.06.25 0 0 654
***RS*** Creative Commons License 2009.06.25 0 0 653

Igen már láttam hogy bejelentkeztél 644 HSZ alatt. Írhatnál kicsit részletesebben!

Előzmény: wireless02 (651)
evee Creative Commons License 2009.06.24 0 0 652
sziasztok!

elokerestem a konyvet (A Kaffka Margit Gimnazium Jubileumi Evkonyve 1920-1995), holnap amennyit idom engedi beszeknnelek. Sajna a fotok fekete-feherek :(
wireless02 Creative Commons License 2009.06.24 0 0 651
Például én, "B" osztály, kémia tagozat.
Előzmény: ***RS*** (643)
***RS*** Creative Commons License 2009.06.24 0 0 650

Éppen ma jártam arrafelé, és gondoltam akkor bekukkantok a régi alma-máterbe. Sajna ugye az épületbe nem lehetett bemenni, ezért a Hímfy utcán felsétálva és a  Ménesi utcáról valamennyire be lehetett látni az iskola udvarára.

Egyébként mikor én oda jártam az iskola sokkal sötétebb sárga, szinte okker sárga színű volt, aztán lett fehér, ami nem állt túl jól neki. Ezt követően nyerte el mai színét.

Az irodaház (a Buda-Cash cégé) tényleg csak a fél telket foglalja el, és  maradék részt szépen rendbetették. Érdekes egyáltalán nem emlékszem arra hogy a telek a Ménesi útig felért volna, és ott lett volna egy ilyen vízszintes placc, ahol ma a park van. Mivel már tanítási szünet van, természetesen teljesen kihalt volt minden. Egyébként lehet hogy a telekrész eladásából fedezték az iskola helyreállítását, mert gondolom erre nem kaptak pénzt központi forrásból.  Éppen most volt az érettségi találkozónk, és előkerültek a régi fényképek is. Hát elég érdekes érzelmeket váltottak ki.

A jubileumi könyvből származó képek némelyikét feltehetnéd ide.

Előzmény: evee (649)
evee Creative Commons License 2009.06.21 0 0 649
Amikor en jartam oda (93-97) pont akkor folyt a teljes felujitasa az iskolanak. Gyonyoruen megcsinaltak kivul, belul, a kapolnat is, disztermet is. Muemelek az epulet, nekunk az osztalyteremben nem engedtek semmit feltenni a falra. Azutan megegyszer atfestettek (2000 kornyeken talan) sargara, es felkerult a kereszt is a tetejere, illetve a St Margithea felirat a homlokzatra. Szoktam arra jarni, nagyon szep.
A hatso kertnek a bal felso felet adtak csak el, oda valami csunya kocka irodaepuletet huztak fel. Az uszodat mar felujitottak a 90-es evekben mikor odajartam, mar vizforgatos volt a medence, de csak az altalanos iskolasok jarhattak be delelott uszni, ez volt a keruleti tanuszoda. Nagyon sajnaltam hogy a 4 ev alatt egyszer se tudtuk kihasznalni.

Amiota az egyhaze lett, a hatso kertet szepen megcsinaltak az aszfaltos palya mogotti dzsindzsas reszt kigazoltak es szep kis diszkert van padokkal, a salakos palyak teniszpalyak es egy kosarpalya, az oltozoepulet is helyre lett allitva.
Kiadtak egy jubileumi evkonyvet mikor odajartam, vannak benne szep regi kepek az iskola fenykorabol, ha van ra erdeklodes, beszekennelem es felteszem ide!

A kupolaban egyszer voltunk fent osztalyfonoki oran, illetve a hatso reszen van egy hatalmas terasz is a legfelso pice reszrol nyilik.

udv
evee
***RS*** Creative Commons License 2009.06.21 0 0 648

Akkor a második rész!

Többen értekeztek róla, hogy valójában milyen szinten is állt a Kaffka a többi gimnáziumhoz képest. Ezt akkor azért nehezem lehetett megitélni, mert én például itt jártam végig a 4 évet, és így nem volt összehasonlítási alapom. Késöbb azonban már lehetőségem nyílt némi összehasonlításra. A Kaffka után a főiskolán én például elég könnyedén vettem a tantárgyakat, de az évfolyam társaim többsége nagyon szenvedett a matekkal-fizikával. Ez késöbb az egyetemen is így volt. Ebből azért arra következtetek, hogy eléggé magas szintű oktatás folyt a 70-es években az iskolában. Néhány évfolyamtársunk aki elhagyta a Kaffkát a sorozatos kettes érdemjegyek miatt, máshol könnyen hozta a négyest-ötöst. Talán csak néhány speciális gyakorló gimnázium lehetett jobb nála, (egy adott tárgyból) mint például a Fazekas, ami az ELTE gyakorló gimnáziuma volt.

A szellemisége sem volt olyan nagyon elmaradott. Nálunk még kötelező volt a kék köpeny, de senki nem piszkáltak valamilyen mániája (például rock zene stb) miatt. A fiúk hosszú hajára egy-két tanár azonban tényleg allergiás volt. Gyakran voltak bulik, központi szervezésüek (szalagavató stb) meg osztálybulik is. Aki már a Szent Margitba járt, nem tudja mit hagyott ki. Minden éveben ősszel, - az elsőt kivéve - volt egy több napos bérelt buszos osztálykirándulás Magyarországon, amit mi szerveztünk meg. Meg elég sok iskolán kívüli osztáylbuli volt, maire kisebb-nagyobb csoportok mentek el.

Természetesen néhány kisebb botrány azért mindig volt de nem komolyak, egyszer például egy orosz könnyel páran felgyújtottak egy iskola padot, de egy igazgatóival meguszták a "bűnösök". Nem vadásztak a tanárok a folyosón a lógókra, de nem is nagyon volt divat a lógás az órákról. Egyszerüen természetesnek vettük hogy ott kell lennünk az órákon, és maximum néha reggel páran elkéstek, de is inkább csak a közlekedés miatt volt. Azért azokon a napokon amikor az orosz volt az első óra, akkor soha senki nem késett el. Sőt! Már 3/4 8-kor bent volt mindenki, és ilyesfajta hangoktól volt hangos az osztály: " gyorsan ide egy orosz házi feladatot!"

Ahogy hallom az új oktatáspolitika jegyében már nem is szabad leckét feladni otthonra, meg osztályozni sem szabad, meg már lassan tantárgyak sem lesznek,... hát nem tudom hogy szeretnék-e manapság újra gimnazista lenni!

***RS*** Creative Commons License 2009.06.21 0 0 647

Na először magával a gimivel kapcsolatban írom le néhány emlékemet.

Először, szerintem is írtó nagy rivalizálás folyt  a szomszédos József Attilával. Mivel akkoriban nem volt felvételi a gimikben, kizárólag a jegyek, és az általános iskola híre alapján vették fel a diákokat. Két intézményt lehetett megjelölni, és a Kaffkába nem vettek fel olyat aki elsőnek a József Attillát jelölte meg! Egy barátom is így járt, de neki aztán elintézték a Kaffkát, és együtt végeztünk.

Én fizika tagozatra jelentkeztem, de az elöbbi mentalizmus miatt az osztály fele kb nem ide jelentkezett, és nem is nagyon bírta a tempót. (első évben hetente 8 matematika...) Aztán másodikban az iskola vezetése úgy döntött, hogy az osztály fele maradjon tagozat, a másik meg sima osztállyá alakult, így a matekot és a fizikát két csoportban tanultuk. (ami egyébként végül is előnyünkre vált)

Az iskola borzasztó nagy dög épület, sötét középfolyosókkal, és a két lépcsőházzal, ahol minden szinten kutak voltak, amiből sosem folyt víz. Eléggé lepusztult osztálytermek, de amiket azért ki lehetett csinosítani képekkel, virágokkal. Az uszodában sosem voltunk, csak egyszer belestünk, szerintem általános iskolások használták csak. gondolom nem lehett vízforgató sem benne, ezért koszolódott el örökké. a kupola is állandóna zárva volt, sosem tudtunk feljutni oda.

Az iskola mögött volt egy nagy salakos sport pálya, illetve felette egy kisebb aszfalt pálya és egy nyúlfarknyi röplabda pálya, meg egy romos öltöző épület. (úgy tudom hogy ez a felső rész már nincs a Kaffka tulajdonában, "elcsatolták tőle". Hát mindenesetre marrrrrrha nagyokat játszottunk azon a salakos pályán.

Az épületbe a bejárás még középen volt, az utcai kapun keresztül. De volt egy oldalsó gépkocsi bejárat is, ami állandóan nyitva volt. Párszor ezen keresztül jöttünk be az épületbe, aminek aztán nagy orditozás lett a következménye, ha valamelyik tanár észrevette. Azért elmondanám, hogy már akkor kezdett kifelé dőlni a főbejárat két kőoszlopa, aztán a 90-es években már olyan volt mint a pisai ferde torony. Aztán egyszer láttam hogy nekiálltak megjavíttattatni a szent leánykák, úgy gondolom ekkor már ők sem bízták a kérdést a Mindenhatóra!  :-))

Büfé: A bal oldali lépcsőházzal szemben a földszinten volt a büfé. Egy idősebb nő volt a bűvés, mint hallom még sokáig vitte gebinben az üzletet. Az biztos hogy nem volt egy sztahanovista, mert iszonyatos sor halmozódott fel a szünetekben. Főleg a körözöttes zsömle volt a sláger, és nagyon akkurátusan kimért 10 dkg körözöttet a mérlegen, aztán elharmadolta, és így pakolta a zsömlékbe, nem csoda hogy hosszú volt a sor. Óra alatt senkit nem volt hajlandó kiszolgálni, mert megtiltották neki.

Gondnok: Talán még sokan a régiek közül emlékeznek Rezső bácsira, a gondnokra. Halk szavú kis emberke volt, vastag fekete keretes szemüveggel, egyik lábára picit sántított. Ha jól sejtem az alagsori gondnoki lakásban lakott. Mikor esténkét az éjszakába nyúlóan osztálybulit tartottunk, és már nagyon üvöltött a zene, akkor feljött hozzánk, és szólt, hogy kicsit halkabbra a zenével. Vajon mikor hagyhatta el a Kaffkát? Vagy talán a szelleme még most is ott kisért a falak között? 

Mr Síroller Creative Commons License 2009.06.10 0 0 646

Hali !

 

Nekem az öcsém járt a Kafkába, Oszlácsról én is hallottam ! :O)

Voltam Generálon ...

Első úszás élményem is itt volt (majdnem megfulladtam :O)

majd a csepelben megtanultam úszni, lőni, vívni...

 

Jó suli volt 

 

Üdv .

***RS*** Creative Commons License 2009.05.28 0 0 645

Hello! Igen jól emlékszem rátok, mert közös volt a torna óránk Osztáts-sal, ha jól emlékszem.  :-)

Arra is élénken emlékszem, hogy Jánosi mekkora patáliát vert ki nálunk, mert közületek nyerte valaki a fizika közép iskolai tanulmányi versenyt. (azt hiszem harmadikban)

Végigolvasva a topikot, úgy látom rajtad kívül nincs senki, aki 75-79 között járt volna oda, csak alattunk vagy felettünk.

Előzmény: wireless02 (644)
wireless02 Creative Commons License 2009.05.28 0 0 644
Igen, én, "B" osztály, kémia tagozat.
Előzmény: ***RS*** (643)
***RS*** Creative Commons License 2009.05.24 0 0 643

Sziasztok! Csak most találtam rá a topicra, sokat visszaolvastam. Én 1975-1979-ig jártam oda, C osztály, fizika tagozat. Osztályfőnők Jánosi Ilona. (fizika-matematika) Már nem minden tanárra emlékszem, de azért a legtöbbet felsorolnám:

 

Angol: Ambrus Z. Miklós ("Z" úr ahogy mi hívtuk, lásd Man in Black)

Temesszentandrási Katalin: orosz 4 éven keresztül

Kővári Lajos: földrajz csak elsőben, utána nyugdíjba ment, késöbb egy idős nő tanította a nevére nem emlékszem, nem szerettük

az az egzaltált nő akit többen is írtak: rajz , képzőművészeti alakotások elemzése (Kis Katalin Ágnes)

Galambos: biológia, pszihológia

Dr Szabó József: történelem 4 éven keresztűl

Oszláts István: torna 4 éven keresztűl

KÉmia: Mattyasovszkí Jenőné ha jól emlékszem, meg késöbb egy frissen végzett tanárnő, a nevére nem emlékszem

 

Majd ha valami jobb sztori eszembe jut, leírom.

 

Járt ezidőben oda valaki?

evee Creative Commons License 2009.05.06 0 0 642
en is figyelek, de nem sok az aktivitas :(

most az erettsegi reven eszembejutottak az emlekek, a tesom most erettsegizik, de mas intezmenyben..
meg mindig bant a "kedves" magyartanarom viselkedese :((
wattacukor Creative Commons License 2009.05.05 0 0 641
Konkrétan én folyamatosan figyelem, de nem jönnek új hozzászólások. Egyelőre csak egy ismerőst találtam, de ő nagyon ritkán látogat ide. :(
Sarkany Creative Commons License 2009.04.24 0 0 640

Köszönöm szépen, jól vagyok. :)

Elszomorít engem is, hogy így leült ez a topic... :( 

Előzmény: Chamomilla (639)
Chamomilla Creative Commons License 2009.04.24 0 0 639

Szervusztok!  Pont akkor akad el a társalgás, amikor én újra megtalálom ezt a fórumot!?  Kb. 2 éve a Latinai Magyarok címre jött be nekem, azután elvesztettem.  Az én évfolyamomból csak a VIZINIKK szerepel, de ő is eltűnt 2005. elején.  Ki tud róla?  Sárkány, hogy vagy?  Nagy öröm számomra is ez a Kaffka-fórum.  Üdv mindenkinek.  Később.

 

 

bafa Creative Commons License 2009.03.19 0 0 638
sorry, akkor itt vannak a tanárok nevei:
igazgato: Szombathy Gyula
Osztályfönök; Halápi Lászlóné (sajnos)
Történelem: Czeglédi Lászlóné
Német: Skripec Erika és Egressy Istvánné
Matek: Vajda Imréné
Sport: Ludwig Józsefné und Padányi Máriuszné
Gyakorlat: Sziklenka Lászlóné
Földrajz: Kövári Lajos

Előzmény: vépé01 (635)
vépé01 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 637
úgy néz ki, hogy ezt most nem tudom leírni...
Előzmény: vépé01 (636)
vépé01 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 636

bocsánat, az internet szelleme közbelépett és kitörölte 2 mondatomat:

A neveket se tudom elolvasni. A jobb oldalegyszer azt vágta a fejéhez, hogy aki a XXII.ker-ben lakik az ne dumáljon.

Előzmény: vépé01 (635)
vépé01 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 635

bafa: látom, hogy ott raktad fel a tablóképed, de nem tudom kinagyítani, és így az arcok felismerhetetlenül kicsik. A neveket se tudom elolvasni. A jobb oldalegyszer azt vágta a fejéhez, hogy aki a XXII.ker-ben lakik az ne dumáljon. (Ő ugyanis velem ellentétben, nem egy kelenföldi lakótelepi panellakásban élte életét,hanem egy szép tágas nagytétényi családi házban, de úgy néz ki hogy abban az iskolában ez is kevés...)

Az eset egyébként kisértetiesen hasonlít egy korábbi hsz-ben leírt Kaffkás-élményemre...

Előzmény: bafa (633)
wattacukor Creative Commons License 2009.03.18 0 0 634

Dyno!

 

Atyagatya! Nálatok ez családi hagyomány :)

 

Nem tudok semmit az ofőnkről, eléggé megszakadt a kapcsolat az osztállyal, de azt tudom, hogy hívták amikor találkozót szerveztek. Mostanában nem is beszéltem senkivel az osztályból, csak a Németh Vikivel, de ő már nem Pesten lakik és amúgy sem nagyon volt oda az osztályért.

 

Egyébként láttalak Benneteket jópár éve, diplomaosztón voltatok Zsámbékon, én is ott ácsorogtam mögöttetek, de sajna csak fél évvel később kaptam meg a papírost, mert halasztottam.

Előzmény: Dyno75 (631)
bafa Creative Commons License 2009.03.18 0 0 633
a 605-ös hozzászólás alatt van a tablóképünk, ott rajta vannak a tanárok, igy nem tudok senkit kifelejteni. Sajnálom, he ennyire megváltozott a helyzet a Kaffkában, nekem egy-két tanáron kívül nincs rossz amlékem a suliról.
Előzmény: vépé01 (632)
vépé01 Creative Commons License 2009.03.16 0 0 632

bafa: szerintem Neked igazad van, abban amit mondasz, mert Te a 70-es években érettségiztél. Én is beszéltem olyannal, aki a 70-es években érettségizett, és ők is azt mondták, hogy jó emlékeik vannak a Kaffkáról. Én viszont már jóval később jártam oda, és szerintem az már egy másik iskola volt... Szerintem a törés valamikor 90 körül volt. Bafa, kik voltak a tanáraid?

Volt egy évfolyamtársam az egyetemen, akiről menetközben derült ki, hogy a Jóskában végzett. Egyszer elkezdtem vele egy kicsit beszélgetni erről (feltételezem, hogy mindenki előtt ismert a Jóska-Kaffka rivalizálás), aztán ő mondta, hogy Jóskás létére neki is van Kaffkás emléke: egyszer egy matek vagy fizikaórán a diákok náluk lázadoztak, hogy túl sokat kérnek tőlük, túl sokat kell tanulniuk, erre a tanáruk azzal vágott vissza, hogy akinek ez nem tetszik, az átmehet a Kaffkába... 

Előzmény: bafa (630)
Dyno75 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 631

Hahó!

 

Ő nem, de a nagymamám igen. Az sem most volt.

 

A mi időnkben volt egy iskola-újság az volt a címe, hogy Hangyaboly. Tök jó újság volt. Valamilyen András volt a "főszerkesztő". Magyar tanár volt, fent volt a 3.-on a szobája.

 

Wattacukor!

 

Nektek él még az ofőtök? Mintha azt hallottam volna, hogy meghalt. Igaz?

bafa Creative Commons License 2009.03.05 0 0 630
Tökéletesen igazat adok neked, én 69-73-ig voltam kaffkás, nem volt ugyan minden cukor, de annyira rossz sem volt, mint néhányan itt leírják
Előzmény: evee (629)
evee Creative Commons License 2009.03.04 0 0 629
Gaz :(((

Nekem egyik osztalytarsamnak az erettsegi elott nem sokkal halt meg az anyukaja, aki egyedul nevelte ot es ket hugat. Minden tanar nagyon normalisan allt hozza a dologhoz, nem azt mondom, hogy kiveteleztek vele, de maximalisan segitettek amennyire en ezt akkor atlattam. Az egesz osztaly elkiserte ot az anyukaja temetesre.

Az hogy ki lakotelepi, na ilyen elo se jott...pedig voltak nehany akik elegge jo kornyeken laktak (Rozsadomb, Peterhegy, Gellerthegy) es paran voltak akik lakotelepen, illetve videken.
Előzmény: vépé01 (628)
vépé01 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 628

nekem volt az osztálytársaim között egy fiú, akinek elég korán meghalt az apja.az anyja ezután egy fizetésből próbálta eltartani őt és a nővérét. még most is pontosan emlékszem az egyik "tanár" vele kapcsolatos megjegyzésére, a következőket mondta:"olyan szegény ez az x.y." Közben én ott álltam mellette és láttam ahogy fintorogva nézi a fiút. szegényke fel se fogta, hogy ha valaki félárván nő fel, akkor nem duskál az anyagi javakban és nem jár a legutolsó divat szerint az iskolába...

egyébként az ilyen anyagi megközelítés és épületes megjegyzés mástól se volt idegen ott. az egyik "osztálytársam" a velem kapcsolatos vitáját a következőképpen zárta le:"aki lakótelepen lakik, az ne dumáljon..."

nekem a Kaffkáról csak ilyen dolgok jutnak az eszembe, csak ilyen emlékeim vannak...

Előzmény: evee (616)
vépé01 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 627

Szia!

 

A kérdés a Színek és évek-re vonatkozott.

Mindenesetre köszönöm a kimerítő választ.

 

Előzmény: Sarkany (624)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!