Keresés

Részletes keresés

LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.07 0 0 1246
A cianotípiához 1:1-es negatív kell. Tehát ugyanakkora, mint amekkora pozitívot akarsz. Ez azért kell, mert csak UV fényre érzékeny és arra sem túlzottan. Így legcélszerűbb másolókeretben napfényen másolni (ha süt a nap, akkor kb. 20 perc).
Tehát vagy van egy nagyfilmes kamerád, vagy filmre (általában nyomdai filmre) lehet lenagyítani és fordítósan előhívni a kisebb negát, vagy (amit én is szoktam) kiprintelteted fóliára a beszkennelt negatívot. Ez utóbbihoz elég nagy felbontás kell, hogy szép legyen a végeredmény.

A cianotípia receptje:
A oldat: 4,5 g vörösvérlúgsó 50 ccm desztillált vízben oldva. B oldat: 12,5 g ferriamoniumcitrát 50 ccm desztillált vízben oldva. A két oldatot külön-külön leszűrjük, majd sötétebb helyen összeöntjük, ismét leszűrjük, s egy óráig állni hagyjuk. (Minél hosszabban, annál érzékenyebb lesz az anyag). Az így képződött fényérzékeny oldatot jól enyvezett papírra, vagy akvarellpapírra széles ecsettel egyenletesen felkenjük, majd a szélüket enyves papírral leragasztva, megszárítjuk. (Mindezen műveletek elsötétített helységben, egy 40 wattos normál égő fényénél végezhetőek). Az érzékenyített papír zöldessárga színű, s száraz, sötét helyen napokig tárolható. Másolókeretben, napfényen exponáljuk, célszerű túlmásolni, amit időnként ellenőrizhetünk. A megvilágított részek szürkéskékre változnak. Az elkészült papírt folyóvízben mossuk mindaddig, míg sárga levet enged (Ekkor a fény érte helyeken keletkezett turnbullkék vízoldhatatlan, míg a fény nem érte helyekről a nem reagált vörösvérlúgsó és ferriammóniumcitrát kioldódik). Az árnyalatok elmélyítésére 1:20 hígítású sósavban 1-2 mp-ig áztathathatjuk, kb. 10-15 percig folyóvízben mossuk, majd szárítjuk az ismert módszerrel, szélein enyvezett papírcsíkkal körberagasztva. (Ez a recept kipróbált, ha a leírásnak megfelelően járunk el, garantáltan működik.)

Barnítás-halványítás: A képet túlmásoljuk és/vagy hígított sósavban elmélyítjük, kimossuk, majd lúgos oldatban (kb. 2 liter vízhez 1 evőkanál hamuzsír) pár másodpercre megúsztatjuk. Utána az előbb leírtak szerint kimossuk és szárítjuk.

Másolókeret helyett megteszi egy a papírnál nagyobb rajztábla és üveglap valamivel jól összeszorítva. Ennek az a hátránya a másolókerettel ellentétben, hogy másolás közben nem tudjuk ellenőrizni, hogy milyen a kép.

A vegyszereket a körúti vegyszerboltban pár száz forintért be lehet szerezni.
Előzmény: LátóSzeg (1245)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.07 0 0 1245
Ez egy barnított példány. Lúgos közegben halványodik és barnul. Én hamuzsírral szoktam barnítani, de ehhez túl kell exponálni, hogy maradjon a képből a halványítás után.
ciano barna
Előzmény: LátóSzeg (1244)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.07 0 0 1244
Ciano
Előzmény: LátóSzeg (1243)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.07 0 0 1243
Kedves Gilmour,
Szívesen mutatok belőlük...
Itt van egy. Ez egy klasszikus kék cianotípia (ilyen az eredeti színe, ha nem csinálsz vele semmit).
Előzmény: Gilmour. (1242)
Gilmour. Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1242

Cianotípia? Ez jól hangzik. :-)

Láthatunk róluk képeket? Tapasztalatok, kisérletek. A fekete-fehér fórumba írhatnál erről.

Előzmény: LátóSzeg (1239)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1241
Értelek én és bizonyos szempontból igazad is van, de ha abból indulok ki, hogy 100 éve nem volt digimérleg és karos patikamérlegen mértek (amik azért elég pontosak tudnak lenni, de nem mérnek ezredet sem) és szeretnék én olyan szépeket csinálni, mint mondjuk Karl Blossfeldt, akkor azért nem használhatatlan egy 0,05 pontosságú digimérleg.
De mindegy is, mert nem lesz pénzem profi labormérlegre, viszont vegyészkedni meg akarok :)

Persze ki mire megy rá. Én pl. a szkennerekkel vagyok így. Ha melléteszem az én dobszkenneremmel készült képet egy több milliós Fuji Lanovia síkszkenner képe mellé, akkor viccesnek találom az utóbbi gépezet végtermékét. Ugyan a dobszkennerrel 2-3 óra egy szkennelés a Fujival meg 20-30 perc, én azért elbíbelődök az enyémmel. És hát azért emberek százezrei találják kielégítőnek az 1-2százezres asztali szkennerek eredményét. És persze nem is rosszak, csak lehet jobb is :)

Apropó temperálás. Jön a nyár és a gatyarohasztó melegek. A hűtést hogy oldod meg? Jég, hidegvíz ... ?
Előzmény: arry_ (1240)
arry_ Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1240
mérleg a szűk keresztmetszet hidd el...

a többi ha úgy meglesz ahogy írod az elég...

amúgy egy jó hőmérő 5e

50 ért még nem kapsz jó mérleget...

persze néha ki lehet fogni ebay ről meg vateráról 10-20 ért félmilliós igazi rendes labor mérleget...

egyszer mértem egy 10 000-red gramossal. az már üvegbúra alatt volt :-)

légkondi folyadék méréskor lenne szükséges szerintem

poroknál nem nagyon változik a térfogat

a vizet meg amibe keversz úgyis temperálni kell mindig...
Előzmény: LátóSzeg (1239)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1239
Hát igen, ha teljesen egzaktul akarod csinálni, akkor igazad van, de akkor kell egy labor is, ami légkondicionált és csak munkaruhában vagy bent stb...

Szerintem azért jól meg lehet ezeket csinálni odafigyeléssel és ha mindig ugyanazokat a mérőeszközöket használod stb...

A mérleg azért nem csillagászati összeg, kb. 5000Ft-ból megvan egy 0,05g-os preciziós mérleg, egy jó hőmérő sem ver a földhöz, üvegcuccokat tudok az öcsém haverjától (laborcuccokat készítenek üvegből), PH-mérőnek talán elég a lakmuszpapír. Vegyszerkeverőm meg nem lesz :) valahogy csak megoldom.
Persze biztos lesz elbaszás is az elején. Amikor cianotípiát csináltam, akkor sem lett túl egzakt az első eredmény :)
Előzmény: arry_ (1236)
arry_ Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1238
Pár gondolat az emofinról.

ezt a hp5+-t exponáljuk iso 1000-re mert úgy lesz jó ezt nem értem...

egyébként összehasonlítás a rodinállal....

a végefelé csak az emofinról van szó
arry_ Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1237
hm

a rezsót ki is felejtettem

van hogy 50 C° -os vízhez kell keverni

meg azt használom télen temperálni
Előzmény: arry_ (1236)
arry_ Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1236
a kevergetés is körülményes azért...

előbb utóbb nem árt egy mágneses vegyszer keverő

egy ph mérő

mindenképpen kell egy jó mérleg.... ami csillagászati...

egy jó hőmérő....

soksok üvegedény... főzőpoharak mérőhengerek üveg tölcsér üvegpálca... esetleg egy büretta

szűrőpapír bár az olcsó...

ha ezek nincsennek meg, nem lesz stabil az eredmény...

azért egy xtol-t bekeverni a gyári porból nem összehasonlítható a vegyszerek pontos kiméregetésével és homogén elkeverésével...

másrészt viszont nagyon élvezetes saját hívóval hívni... nem csak az ára miatt...

pl a PMK amit keverek veri a dd-x-et

filmhívónál kicsit könyebb a papír hívót meg fixírt keverni én

http://www.jackspcs.com/f24.htm

ezt a fixírt szoktam

és ezt a papírhívót:
http://www.jackspcs.com/pde72.htm

de szeretnék kipróbálni valami glicineset hamarosan
Előzmény: LátóSzeg (1235)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1235
Naja, nem kicsit jön ki olcsóbban :)
Talán a Perceptol pontos receptjét is meg lehet szerezni.
Amint lesz időm, beszerzem az alapanyagokat és kipróbálom.

Köszi!
Előzmény: Törölt nick (1232)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1234
igen Nátrium-szulfit köszi
Előzmény: philidor (1233)
philidor Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1233
Vigyázz! Nem szulfid! Szulfit! Ismerve Téged ez tuti csak elírás, csak nehogy valaki komolyan vegye. :)
Előzmény: Törölt nick (1232)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1232
A D-23 hoz alig kell valami

7,5g Metol

100g Na-szulfid (vízmentes)

1000ml víz

Meg kell próbálni klf. mennyiségű NaCl hozzá adni…

100g Metol 1200HUF ha jól emlékszem (Syrex), a szulfid 1000g 1000HUF körül NaCl 1000g 2000HUF (kőrúti vegyszerbolt) Ha kiszámolod érdemesebb elöntősen használni.

Ha ki szeretnéd próbálni mennyire hasonló a perceptolhoz amit keversz, kell csinálni ugyan arról a témáról mindkét hívóval egy egy képet és látod mennyiben tér el a szemcse. Az alapfátyol már a teszteknél is látszik ill. mérhető
Előzmény: LátóSzeg (1231)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1231
A D-23 annyival olcsóbb mint a Perceptol, hogy érdemes kémikuskodni?

Az 5 literről meg a Microphenről jutott eszembe, hogy nekem van egy 5L-re való Microphenem és nem fogom elhasználni, úgyhogy ha esetleg kell valakinek, akkor listaár alatt odaadom.
Előzmény: Törölt nick (1229)
ihagee Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1230
 Igen , azzal vigyázni kell!! Ha jód is van benne, akkor az 10-szer hatékonyabb fátyolgátló mint a bromid, így aztán csak tiszta konyhasó használható. Valahol olvastam hogy a kóser só tiszta, szennyezetlen. Én a kémikusoktól szereztem -nem kósert hanem vegytisztát-  vagy 300 g-ot, de egy ideje nem használom. Ihagee
Előzmény: Törölt nick (1226)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1229
Ha annyira jó, ki kéne próbálni a D-23 egy kis NaCl-al, hátha ugyanazt hozza (vagy valami nagyon hasonlót) ha bejön, keverni belőle sok litert (ha keverek 5000ml szoktam) csak egyszer használatosra használni, nem egy drága hívó…

(Ugye ez már speciális cél alacsony alapfátylat szeretne a fiatalember ;-)
Előzmény: LátóSzeg (1221)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1228
„érdekes hogy a fuji az acros hoz pont a microfent ajánlja...”

- Le kell tesztelni, és ha annyival jobb mint az Xtol (Xtol olcsóbb) azt célszerű használni.

1000ml Xtol 760HUF 1000ml μfen 1434HUF
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1227
Igazából, ki mit vár egy hívótól?

Az Xtol általános célra szerintem megfelelő (topikleírás), nekem sok feladat céljára megfelelő. Specko dologra a PMK ill. keresek egy olyan hívót amivel el tudnék érni 800-1600 tényleges ISO-t. Ami fontosabb össze kell lőni fénymérőt, filmet, hívót, nagyítógépet, papírt stb. Tehát szerintem fölösleges „általános” célú hívókat kergetni, kell választani egyet azt le kell tesztelni azokra a feladatokra amire használni szeretnénk. Ha többféle hívó / filmet (mondjuk 3 - 3) kiválasztunk (9 variáció), letesztelünk (megvan a tényleges ISO, gamma görbe, és ezekben nagy abszurditás nincs ) ugyan azt a témát lefényképezzük mindegyik variációra (tényleges ISO figyelembevételével), talán szemre a végső képen tónusok tekintetében nem is lehet megkülönböztetni a variációkat. Természetesen a szemcsézettség, szemcsekép, élesség nagyban eltérhet. És ha lényeges, a tényleges ISO-t is figyelembe kell venni amikor kiválasztunk egy film / hívó párost.

A film / hívó kiválasztásánál nem elhanyagolható sajnos az ár sem…
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1226
Lehet arra gondolt a konyhasóban nem csak NaCl van…

Előzmény: ihagee (1223)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1225
Megkövetlek :) Igazad van. Kicsit fáradt vagyok és nem figyeltem :D Nem konyhasó volt odaírva :D :D Ciki, kémia egyes.
ihagee Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1224
 Ami kimaradt: a konyhasóból vagy 20-30 gramm van literenként . Valahol egy cseh fórumon találtam "receptet" - ezeket én mindig fenntartással fogadom - , és nagyon hasonlított az '50-es évekbeli Tildy-féle sós hívóhoz (mert testvérek :-))  )
ihagee Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1223
 Na ne izélj már!!Hát - amivel nem kezdünk mondatot- a nátrium-klorid az micsoda??? Ihagee
Előzmény: LátóSzeg (1221)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1222
Tudja valaki, hogy mi történik, ha egy por alakú hívót a gyárilag előírt 1 liter helyett 1,2 literre csinálok meg?
A probléma ugyanis az, hogy a Jobo tankom, amiben a síkfilmet hívom 1,2 litert használ, ha fejleállításos módszerrel mozgatom a vegyszert. (vagy 270ml-t ha hívógépbe teszem, de hívógépre nincs pénzem - meg nem is nagyon akarnék géppel hívni)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1221
A Perceptol összetevői (angolul találtam meg):

PERCEPTOL DEVELOPER, Part A contains
Methyl p-amino-phenol Sulfite (Metol)

PERCEPTOL DEVELOPER, Part B contains:
Sodium Sulfite - Nátrium-szulfit
Sodium Chloride - Nátrium-klorid
Sodium Tripolyphosphate - Nátrium-tripolifoszfát, ipari (Penta-nátrium-trifoszfát)

Thus, it is like D-23 plus Sodium Chloride and Sodium Tripolyphosphate.

Tehát azt írja, hogy olyasmi, mint a D-23, csak van benne még Nátrium-klorid és Nátrium-tripolifoszfát. Meg olvastam még olyasmit is, hogy van még benne egy-két dolog, ami 1% alatt van jelen, így a gyárnak nem kell feltüntetni és ezért titkolják is. Konyhasóról nem ír senki, persze ettől még lehet benne 1% alatt.
Előzmény: Törölt nick (1219)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1220
„Az érzékenységkihasználással nem volt semmi bajom.”

- Le kéne tesztelni az lenne az igazi…
Előzmény: LátóSzeg (1209)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1219
„Van benne konyhasó is, ettől finomabb a szemcse - ez oldja az ezüstöt - , no és ettől csökken az érzékenység kihasználása.”

- És ez biztos? …

Előzmény: ihagee (1213)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1218
Örülök, hogy tetszik. :)
Előzmény: Gilmour. (1216)
LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1217
Szia,
Köszi a tanácsot, lehet, hogy megfogadom. Én arra gondoltam, hogy egy gumigyűrűvel oldom meg a dolgot (csaknem tudom, hogy mennyire bántják melyik gumit a vegyszerek). Mondjuk az orsókat is le kellene cserélnem, mert már el vannak vetemedve egy kicsit és kisfilmen jól tartanak, de mivel kisfilmet már nemigen használok, így mindegy. Rollnál meg van egy akkora lógásuk, hogy néha megakasztják a filmet és az elég bosszantó sötétben... Próbáltam azt is, hogy tengelyen lévő orsóra csévélem a filmet (az egy kicsit merevíti), de úgy sem mindig tökéletes.
Előzmény: ihagee (1215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!