A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, tényleg nagyon parktikus. A Mokarico-nak csak az eszpresszós csészéje ilyen, a cappuccinos - a kiképzése szempontjából - átlagos, de azon is szép a Ponte Vecchio. Nekem az eszpresszós csészék jönnek be (cappuccinot nem igazán iszom), mint mindent, a kávét is töményen szeretem:-))
Igen, nekem is nagyon tetszik a Mokarico eszpresszós csészéje, hónapok óta csak ezt használom. Elegáns is, nem túl vastag, de nem is vékony, gyorsan átmelegszik és jól tartja a hőt, jó a fogása is, kellemes kézbevenni. A gyönyörű firenzei Ponte Vecchio (Öreg híd) rajza van rajta. Két gyártó is előállítja a csészét, mind a kettő neves olasz porcelángyár: a Tognana és az IPA, talán az utóbbi által gyártott csészék kidolgozása finomabb, de tkp. jó mindkét gyár terméke.
Ami a lényeg és egyben különleges ebben a csészében: nagyon praktikus, mégpedig kávékészítés közben. Nem tudom, a fotón mennyire látszik, de van a csésze belsejében egy gyűrűszerű kitüremkedés, egy "cremafogó". A csésze belseje (az alsó része) öblösítve van, és ezt az öblösített részt "zárja" kicsit szűkítve ez a belső perem, amely egyrészt a cremát "tartja" hosszú ideig, másrészt potosan a 30 ml-t jelöli, így kávékészítés közben ml-re pontosan lehet látni a kávé mennyiségét...
Aki kedvet kapott hozzá, keresse nyugodtan a Toscana Gusto bolt vezetőjét (Mokarico importőr), dr. Orbán Zsuzsannát (tel.. +36 huszas háromharmincöt58ötvenkettő) és kérjen tőle, meghozatja vagy meghozza. Nagyjából 5-6 ezer Ft körül kapható egy teljes szett (6 db.), de lehet vásárolni/kérni akár 1 db-ot is a csészékből. Ha telefonáltok, türelem, a hölgy sokat van olaszországban, félig itt, félig Toszkánában él:-)) Ne mailozzatok, mert azon nem igazán működik a kommunikáció velük, jobb a telefon, személyes kapcsolat (mind az olszok esetében szinte mindig és mindenütt).
Igen, komoly! A különbség természetesen csak minimális, a krómozott kivitel darálmányából készített ital összetettebb, árnyaltabb ízvilágot mutat, de ez olyan kis mértékű, hogy csak kevesen érzik meg. Lehet pl. hogy Te nem is éreznéd....
Még a gyárban kaptam, ezen a kapcsolón nem volt piktogram, nem tudom, hogy miért (pedig vadiúj a kapcsoló). Az eredeti kapcsolót (amivel a gépet vásároltam) kiszereltem, és betettem ezt a helyére, szerintem jobb így piktogram nélkül. De a Miramaxnál is csak a piktogramosból van kapcsoló pótalkatészként...
Ne, ez tényleg komoly? Mitől/miért? Én nem vettem észre különbséget, pedig családon belül 4 IberItal dolgozik, ebből 3 db. "szürke", 1 db. a krómozott.... Az valóban egy kollegámnál előfordult, hogy nagyon nyöszörgött és sivított az Iberital darálója, de szétszedte, és a tengelyre való zsír a gép oldalán volt, mintha odakészítették volna, de nem kenték a megfelelő helyre. Aztán átkente a tengelyt, összeszerelte, és állítólag most minden rendeben...
szerintem (es sokak szerint) a Classic-on a regi , hagyomanyos ketallasu kapcsolo csucs szuper. bevallom nekem nagyon tetszik az rajta es marha jo hasznalni is. en az Evo kapcsoloit nem szerettem pld. ez profibb - nekem nem csunya :)
Jó, hát nem kimondott esztétikai környezetszennyezés, mint ha én odatenném a sárgaréz darálót a DeLonghi mellé :) de azért ha valaki választhat a kétféle Ibiből, szerintem Classichoz érdemesebb a krómozottat vinnie.
Csak semmi cöcöcö ! :) Direkt beleírtam: egy 43 vagy 49 mm-es tárcsás daráló ÁLTALÁBAN nem ad jobb őrleményt. Hatalmas előnye a keres darálóknak a masszívság, ami a beépített anyagoktól függ általában A Compak K6-nál a felső tárcsát tartó rész (nem ugrik be az egzakt megnevezése) több mint 90 dekás bronzdarab, és ha nem használom a rögzítőt, akkor sem tekeredik el darálás közben. A fokozatos állíthatóság pedig érdekes módon SiD jó öreg darálóján nem zavaró !
Ha szereléssel kapcsolatos konkrét kérdésed lesz, akkor szívesen segítek! Egyébként, ha szivárog a Gaggia, akkor célszerű az azonnali szétszedéssel kezdeni. Először is csavarozd majd le a gép tetejét, kapcsold be és figyeld meg a szivárgás helyét! Utána pedig javasolom a bojler és a fej komplett kiszerelését és szétválasztását az esetleges oxidáció vagy lerakódások eltávolítása végett. A szivárgás vélhetően valamelyik lelazult csatlakozó könyökidomnál vagy a bojler és a fej illesztésénél lesz.
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat. Átnézem a linkelt anyagokat, olvasom visszafelé a fórumot, és igyekszem felkészülni, mire ideér a gép. Közben láttam, hogy elvileg szinte egyszerre eladó sorba kerül két Iberital daráló is. Az egyik esetleg érdekelne, az érkezési sorrendet betartva persze.
Ha valaki szeretne elmerülni az olasz kávék sokféleségében, annak ajánlom ezt a gyűjtőoldalt, ahol tartományonkénti lebontásban lehet áttekinteni a (teljes) kínálatot: http://www.beverfood.com/v2/modules/caffe_directory/savings.php