A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Csehországot járva, a sör mellett, a kávézási szokásaikat is tanulmányoztam.
Sörben határozottan jobbak:-).
Kellett 1-2 nap mire tisztázódtak a fogalmak, mert náluk:
ristreto= esspresso, amit hívank picolonak...is?!
esspresso=cappucino
cappucino= tejes kávé.
A kávézókban az ismert márkák vannak, de többszőr láttam az Illy feliratot.
Árban az átlagos helyeken ~300Ft, bár ittunk 800-ért is (mondjuk az nem egy átlagos hely volt?-).
Amikor már tudtuk, hogy ristretot kell kérni (erre nem mindenhol volt lehetőség) egészen jó kávékat ittunk.
Boltokban (Billa, Globus, Tesco) sajnos szinte nulla választék a szemesből.
Prágában a Coffee Heaven-ben egy 250g-os esspresso keveréket lőttem, majd kiderül mit tud. (Asszem az Arénában van ilyen). Túl sokat azért nem várok tóle.
Inni nem ittunk helyben, mert ez ügye papírpoharas...
Coffena Cologne, Germany 26.06. - 28.06.2009, http://www.coffeena.biz/thefair/ MINDEN ami kávéval kapcsolatos a világban, az ott lesz!!! Másik hir: hamarosan nyilik az Emporio ARMANI kávézója az Andrássy úton a Káldy Gyula u. sarkánál... Szép hétvégét mindenkinek: toyotás
"És összegzem a lassan elfogyó ilMoretto tapasztalatokat. Kellett neki az 1 hét. Sőt, jót tett neki. Keserűség szinte teljesen kitűnt belőle, Kellemes lett, sőt."
Szóval az csak az időmúlástól volt? Én meg már örültem, hogy milyen ügyes vagyok, amikor nálam is visszavonult a keserűség :)
Tény, h. egy csomót szenvedtem vele, hogy csökkentsem a hőmérsékletet -- a DL-val ált. mindig fölfelé kell szörfözni és csak ez biztosítja a megjósolható és reprodukálható hőfokot, lefelé nagyon nem volt egyszerű, végül már elkezdtem szándékosan hideg kart használni, mint vmi abszolút kezdő.
De annak ellenére, hogy lementem az egészen savanyú szintig, majd vissza és találtam végül egy egész használható hőmérsékletet, ahol nincs se kellemetlen keserűség, se pörköltgabonásság, viszont megjelent a tesztelőktől is dicsért markánsan borsos utóíz -- mindezek ellenére nálam sosem lett se karamellás, se tejcsokis, kókuszosról nem is beszélve! (Sőt, ez a legkevésbé csokoládés kávék egyike, ami valaha megfordult nálam.) Leginkább csak brutálisan marcipános, ami dicséret is lehetne, de nem az; azt hiszem, nem véletlen, hogy borsos keserűcsokit lehet kapni a jó csemegeboltokban, de borsos marcipánt soha.
Van itthoni ára? Eddig az volt vele a legnagyobb gond, hogy senki sem forgalmazta itthon. Érdekes, mert a hirdető azt is írja, "magyar használati utasítással".
1.2 literes vertikális HX-es bojler van benne. A HX kialakítása érdekes, leginkább a QM thermoblokkjára hasonlít, ugyanis egy spirálisan felgöngyölt rézcső.
Valahol van képem a belső szerveiről. Megkeresem. Azért azt tudjátok, hogy a készülékház oldala és teteje vékonyka műanyag? :) Élőben nem túl szép, ráadásul egy ilyen műanyagházas gép tutira összetörne, mire idehozná a posta.
luigi: akkor holnap beugranák 5 után egy fél kilóért valamelyikből.
És összegzem a lassan elfogyó ilMoretto tapasztalatokat. Kellett neki az 1 hét. Sőt, jót tett neki. Keserűség szinte teljesen kitűnt belőle, Kellemes lett, sőt.
Ismét eladó sorba kerül a Gaggia Espresso Dose-om...ha esetleg valakit, vagy valaki ismerősét innen érdekelné, az itt keressen, ne a vaterán jelentkezzen :)
Nem akarlak rábeszélni, de nekem is Evo-m van és amíg nem került bele ez az 5000ft szelep, addig nem arról szólt a dolog, hogy rászoktat a főzésre, hanem a küszködésről, hogy miért ingadozik ilyen cefetül a minősége a lefőzött nedünek!
Aztán mikor végre beletettem, mivel annyit mondták itt, hogy "kénytelen" voltam elhinni, akkor én néztem a legnagyobbat!
Szóval ha be akarod őket oltani a kávézásra, akkor ne sajnáld azt a plusz 5 percet és plusz 5 ezret, ami a beszerelése!
És ez nem egy apró finomítás a gépen ami az amúgy is jót egy kicsit jobbá teszi!
Ez attól sokkal több, de az is igaz, hogy ez csak úgy tapasztalható meg, ha használják egy darabig így, ahogy van! Te döntesz! ;-)
oke... per pill abban a gyari cuccban van ami a konzerben volt... a konzerv dobozban ontozgetem es ott van valami komposzt szeru cuccban... akkor atultetem.
Nálam amíg nem volt beállítva az OPV, csak igen ritka pillanatokban sikerült jó KV-t csapolni, de mióta be van lőve 9 BAR-ra...mintha más gép lenne. Daráló beállítására rendkivül érzékeny volt.
Szerintem azt a 6ezret nem érdemes kispórolni belőle!
Más: ma sikerült jól belőni a PID szabályzót. csapolás nélküli nyugalmi állapotban 0,2 C pontosságal tartja a beállított hőt, tehát nem szörfözik 95 és 107 között. Az én KV-mmal 97 C-s beállítás az optimális, nem jönn le bugyogva és nem keserű. Ez most még csak 1 ideiglenes állapot:
Most az az álláspontom, hogy ezzel remélhetőleg rászoktatom őket a kávézásra, aztán ha esetleg valamikor akad SID-nél valami szép és jó retró (szerintem minél rondább, annál jobb alapon) akkor megpróbálkozom (-nak) azzal!