Én is már többször megnéztem őket... (Üssstenem, mmeccsoda hangok....!!!)
Adaléka témához: "A GySEV Bombardói" c. kép a Magyarország mozdonyaiból, készült 1978. okt. 11-én. (A szerző nincs feltűntetve, de ha jól emléxem ez is Kubinszky-kép.)
Mára összesen három 520-as szobor maradt; 030 > Fertőboz, 034 > Füsti, a képen is látható 075-ös pedig Hatvanban várja jobb sorsát.
A "Magyar Gőzmozdonyok" c. LP "A" oldalának 5. track-je három minőségi 520-as hang felvételt tartalmaz, ebből kettőn a 075-ös hallható.
Ez a regiszrációs elmebaj erősen terjed és egyetlen haszna (nekik), hogy a weblap üzemeltetők döngessék a mellüket, hogy ennyi meg annyi látogatójuk van.
A linket be sem tehetem a vonatfotos topikba, mert sokan azonnal a Dunába dobnák a drága, szuper modern kameráikat, meg beülnének a fotosovodába az alapok elsajátitására.......:-D
Azt hiszem mindannyiunk nevében köszönet magyvak olvtárs áldozatos munkájáért, hogy közkinccsé tette a ''Magyar Vasut és Közlekedés'', valamint ''A gőzmozdony'' című korabeli szaklapok általa birtokolt és beszkennelt verzióját!
Ezúton szeretném (friss nyugdíjasként és némi szabadidővel rendelkezvén) felajánlani szabad szkennelő kapacitásomat hasonlóan hasznos folyóiratok, fényképek stb. társadalmi munkában történő másolására. Vidéki lévén az anyag eljuttatása nem megoldhatatlan, részleteket az 'f zr kuka c freem ail.h u' címre kérek (Ez meg a címlopó progik miatt van így leírva, asszem érthető.)
A címlapon egy fotómontázs Erdély visszafoglalásáról. Látszik a Kolozsvár állomáson ünneplő tömeg, a feldíszített mozdony!
A vasutak fejlesztéséről a szakállamtitkár ír. E szerint 1940-ben 220 km-nyi vonalat „elsőrangusítottak”, vagyis ennyit történt síncsere, elkészült Szajol és Püspökladány között a második vágány, mely 1941-ben eléri Debrecent. Folytatódott a Budapest - Szabadbattyáni vonalon a második vágány építése (2015-re talán be is fejeződik!), elkészült Sárbogárd és Rétszilas között a „kettős vágányosítás”, melyet a jövőben egészen Pusztaszabolcsig kétvágányosítanak (2050-ig se…). Folytatódott a dunaföldvári hídon át egy összekötő transzverzális vonal építése, mely ugye sohasem készült el… Új vasútépítés volt Taracköz és Aknaszlatina között, megindult a Szeretfalva-Déda vonal építése, hosszabbodott a marosvásárhelyi kisvasút. Újra járhat vonat Mátészalka – Szatmárnémeti között, Mátészalka-Nagykároly, Debrecen – Nagyvárad, Vésztő-Nagyvárad viszonylaton. Teljes erővel folyt a töltésépítés Budapesten a Kőbánya alsói és Kerepesi úti „halálsorompók” kiváltására.
A második oldal végén két kép látható, egyik az Egyiptomba szállított kétrészű Ganz-Jendrasik rendszerű nyersolajmotoros gyorsvonatról, másik a szintén Ganz-Jendrasik gyártású 1676 mm-es nyomtávú argentin luxusvonatról.
A hamardik oldalon épp Kolozsvár állomást veszik át ünnepélyesen a magyar vasutasok, és kiderül, szeretettel gondol vasutasaira vitéz nagybányai Horthy István miniszteri tanácsos, a MÁV igazgatósági elnöke.
Egy ritkaságszámba menő memoár a folytatás, vasúti szolgálatának erdélyi emlékeiről mesél erzsébetvárosi Papp János miniszteri tanácsos, a MÁV igazgatóság gépészeti főosztályának nyugalmazott igazgatója.
Befutott Nagyváradra az első magyar vonat, előtte pózol a MÁV több vezetője, köztük Horthy István.
A kolozsvári MÁV Üzletvezetőség rövid története.
Háromrészes Ganz motorvonat képe a Belgrád-Dubrovic vasútvonalon, a 700 km-es hálózat nyomtávolsága 760 mm.
A vasutasok betegellátása, a kolozsvári orvosi rendelő és fiókkórház szervezése, a MÁV nevelőintézetei és árvaházai.
50 éve kezdődött a Vaskapu-szabályozás. Az 1890. szeptember 13-i eseményt eleveníti fel az újság, melyen részt vett Baross Gábor, Szapáry Gyula gróf miniszterelnök, Gruics szerb miniszterelnök. A létesítményt 1898. október 1-én adták át.
A hírek rovatban többek között arról olvashatunk, hogy 30 éve áll az (akkori írás szerint) Gysev élén Haich Károly vezérigazgató, magyar királyi udvari tanácsos. Amióta Haich Károly áll a Gysev élén a MÁV-nak 10 elnöke volt…
A MÁV Takarék- és Segélyszövetkezetének ismertetése
Négy festmény a Nyugati pályaudvar várótermének falán. Itt és most láttam őket először…
Az első kettő alkotója - Kiss Farkas Imre - a MÁV "udvari festője" volt. Ő készítette pl. a Közlekedési Múzeum első igazgatójának - Banovits Kajetánnak - sok helyen szereplő képét. A művész a VI., Teréz krt 56. alatti egykori MÁV házban élt és alkotott haláláig. (kb. 1963-ban lehetett.) Valamiért nem volt az elvtársak kegyeiben, így idős korában mellőzték, bár nem bántották. Pl. az említett Banovits-portréval kapcsolatban sem olvasható sehol a neve.
Javítottam a Vasúti elektronikus könyvtár A Gőzmozdony folyóiratának 1913. évi II. évfolyamának hibásan feltöltött 2b lapszámát. A javítás hamarabb megtörtént volna, ha a hibás feltöltést az oldalon megadott címen jelzitek, nem pedig a nickem-nél szereplőn...
Ezúton is jelezném, hogy A gőzmozdony vasút és erőgép szaklap internetes publikálása az 1914. VII. lapszámmal véget ért, mivel nincs több példány a birtokomban. Ha valaki rendelkezik későbbi lapszámmal, kérem keressen meg a Vasúti elektronikus könyvtár oldalán lévő e-mail címen!
A magyvak.extra.hu oldalra feltöltöttem az új tartalomjegyzéket, valamint több korábban jpg-ben már feltett lapszámot pdf formátumban is! Utóbbiakért a http://www.locomotion.hu oldal üzemeltetőjét illeti a köszönet! :-)
A címlapon a Hidasnémeti – Kassa vonalszakasz új, magyar nyelvű állomás-névtáblái.
Dr. Varga József kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter cikkében szól a közlekedési ágazat tendenciáiról
Épül a vasutasság új szeretetkórháza.
A magyar vasúttechnika kiemelkedő alkotásai: elektromágneses sínfékkel felszerelt keskennyomközű motorkocsik a boszniai vasutakra, valamint 1676 mm-es nyomtávú dízelmotoros kocsi az indiai vasútnak - három képpel illusztrálva.
Az államvasutak pénzügyi helyzete a költségvetés tükrében. E számok már egy 1504 km-rel nagyobb hálózatról szólnak, mint a bázisév volt.
A magyar vasúttörténelem dicső napjaiból címmel olvasható az a beszéd, mellyel ünnepélyesen átadta a hadsereg a MÁV-nak a kassai vasútállomást „ismét, újra, visszavonhatatlanul, örökre”.
Az államvasutak jövő munka programjáról: járműbeszerzések, vonalvillamosítás, pályaépítések. Már 1939-ben megkezdődött Budapest-Kőbánya alsó pályaudvarnál a pálya emelése a halálsorompók eltüntetése céljából. Ekkor épült át Kecskemét és Baja állomás is.
Az elmúlt év jelentősebb eredményei a mozdony és szerkocsi építése terén: áramvonalasítás, új ötvözetek alkalmazása, változtatható tengelynyomás.
Négy festmény a Nyugati pályaudvar várótermének falán. Itt és most láttam őket először…
Már van vagy 10-12 éve is, hogy a TV-ben láttam egy Tolnay Klári filmet a '40-es évekből. A hősnő vonaton utazik és kimegy a folyosóra rágyújtani. A szerelvény egy állomáson halad át és az egyik vágányon egy 601, vagy 651, gőzmozdony áll gépmenetben, gőzben. Sajnos a film címét nem jegyeztem meg... A fotó ellenben gyönyörű!
Idén száz éves a "Kati néni", a MÁV IIIu > MÁV 324, sorozatú gőzmozdonya.
Bár a forrásanyagok idővel változnak, EZ is részben a Wiki-ből származik.
"Mégegyszer bocsánat a zavarásért..."
Ez a topic többek között azért van, hogy gőzösbarátként ilyen kérdéseket legyen hol feltenned. Vannak bőven, akik profi válaszokat tudnak adni rájuk. Bár erre a kérdésre én is tudtam a választ, itt mégsem magamra gondolok. Viszont szerintem egyetlen Topictársat sem "zavartál", épp ellenkezőleg! "Gőzmozdony fotó gyűjtő"-ként köztünk a helyed és a képeid alighanem többeket érdekelnek! :)
"Belegondolni is rossz, hogyha egy ekkora épületet így el lehetett tüntetni (védettség, látványos hely, mindenki szeme előtt) akkor...."
Automatikusan egy korábbi hozzászólás hasít belém:
Nem tudom, tudjátok-e már, de a kisterenyei fűtőház már nem áll...
(30242/Bandi a hegyrl)
Miután elolvastam Bandi cikkét, újra böngészgettem a honlapjukon és végignéztem videóriportjukat a Bátonyterenye Hírportálon, nem mellesleg Balukával is beszéltem, próbálok minél jobban belegondolni...
Megmondom őszintén, hogy a fogvicsorgatás fázisában a Balukáékkal még szorosabb összefogás szándékának megerősítésén kívül még nem sok konstruktív gondolatom támadt. Csak egy másik hozzászólás jár az eszemben, amit OKU 30 Barátunk így fejez be 30366 alatt:
Lehet, hogy tényleg menni kell, ahogy Titibi írta...
A legelső konsrtuktív gondolat talán egy kicsit közhelyesnek tűnhet, ha nincs kellően kihangsúlyozva, hogy itt már IT és jövője lebeg a szemem előtt:
Jó lenne, ha a Topic az új évtől kezdve a korábbiaknál jóval magasabb arányban tölthetné be egy optimizmusra épülő összefogás platformjának szerepét.
Bocs, elgépeltem! Mellényúltam és a 9-es helyett egy 8-as sikerült az évszám végére. Sajnos mindíg bejön az az informatikai alapszabály, hogy átlagosan 1% körül mozog az emberi adatbevitel hibaaránya.